ДЕШАВА СЕ...

ДАНАШЊИ ПРОТЕСТ У РЕСНИКУ (ФОТО ГАЛЕРИЈА)- СРАМОТА, РЕЖИМ ОВАЈ НАРОД НАЗИВА „ФУДБАЛСКИМ ХУЛИГАНИМА“!?


РЕСНИК – Одржан протест због пресељења Рома из Белвила

9 април 2012, за ФБР припремио Игор Маринковић

На платоу испред МЗ Авала град у Реснику данас у 18 сати одржан је протестни скуп због пресељења Рома из насеља Белвил у Ресник. На мирном протесту окупљенима су се обратили власници парцела на којима су постављени монтажни контејнери за Роме и представници родитеља ђака из Основне школе „Коста Абрашевић“.

На почетку скупа прочитано је писмо у коме се тражи да се градоначелник Београда Драган Ђилас извини становницима Ресника због оптужбе за расизам.
– На територији Ресника више од 150 година постоји Ромско насеље и до сада се овде никада није десио ни један инцидент изазван расном мржњом. На протесту који је прекомерном употребом силе у недељу разбила полиција учествовали су и Роми из Ресника. Ми нисмо подигли свој глас против Рома већ против узурпације парцела које припадају грађанима Ресника, као и против отварања још једног комунално социјалног жаришта на територији нашег насеља – стоји у писму незадовољних мештана.
Они су на скупу подсетили да је у Реснику већ постоји нехигјенско Ромско насеље, да постоји избеглички камп, а да у напуштеном простору фирме „Вијадукт“, без струје и воде већ, живи око 50 људи којима град не пружа никакву помоћ и да је неприхватљиво да се у овако мало насеље досељавају нови социјални случјеви. Представници грађана Ресника су упозорили да је Ђилас прекршио предходни договор о расељавању Рома са Новог Београда по коме је у Раковицу требало да буде пресељено само 20 породица које су већ усељене у камп у Кијеву (непосредна близина Ресника) и да ће, ако Скупштина града присилно усели камп у Реснику тај број премашити 80 породица.
Представници родитеља из ОШ „Коста Абрашевић“  најавили су од 17 априла почетак бојкота наставе. Полиција је спречила протестну шетњу до градилишта а током целог дана мештанима Ресника је било забрањено да обиђу своја имања на тој локацији, Нови скуп је заказан за сутра у 18 сати.
Особа за контакт: Љиљана Савић 064 498 6772

1 reply »