Антиблебетон

АНТИБЛЕБЕТОН (17): СИРИЈСКИ ПОБУЊЕНИЦИ ЋЕ ПОШТОВАТИ ПРИМИРЈЕ!?


Дипломатски

АНТИБЛЕБЕТОН (17)

– Трагом вести и бесловесних блебетања

белосветских и домаћих моћника

Кунемо се: Био пас ко кер ако лажемo

СИРИЈСКИ ПОБУЊЕНИЦИ ЋЕ ПОШТОВАТИ ПРИМИРЈЕ!?

Сиријска влада мора дати писмене гаранције

Међународно-америчко-арапски изасланик Кофи Анан примењује рецепт из Босне и врши притисак на једну страну: владине снаге у сукобу у Сирији. Друга, привилегована страна: Слободна сиријска армија се сама јавља како би се створио привид симетрије. Од владиних снага се траже писмене гаранције да ће положити оружје а друга страна самоиницијативно и усмено обећава да ће поштовати примирје. Био пас као кер ако лажем.

Још само две ситнице: одржај и верификација заузете територије и учвршћење заузетих позиција за време примирја.ј

Лепо, Богами. Сиријска армија је од стране међународног фактора прекрштена у владине снаге а терористи, побуњеници и убачени специјалисти водећих земаља НАТО пакта добили су име Слободна сиријска армија. Подвала до подвала. Вређање здравог разума. Хипокризија. Само није јасно чиме су то Американци везали језик у морнарски чвор легалном руководству Сирије, Русије, Кине, Индије и других земаља у региону.

Попијмо таблету за повраћање а онда погледајмо следећу вест.

Рат гаранцијама, па ко кога превари

СИРИЈСКИ ПОБУЊЕНИЦИ: Поштоваћемо примирје чак и ако се владине снаге не повуку

Сиријски побуњеници ће поштовати рок за обуставу ватре, који ступа на снагу у уторак, у складу с мировним планом међународног изасланика Кофија Анана, чак и ако се владине снаге не повуку из насељених места, саопштила је побуњеничка Слободна сиријска армија.

Поштоваћемо рок чак и ако они (власти у Дамаску) не повуку снаге, обуставићемо ватру као што смо обећали Уједињеним нацијама, изјавио је портпарол заједничке команде побуњеничке војске, пуковник Касем Сад ал-Ден.

Али, ако они буду пуцали, узећемо поново оружје и борићемо се против њих, рекао је Ал-Ден Ројтерсу.

Према његовим речима, протекле седмице је у Сирији убијено најмање 1.000 људи, углавном цивила.

Сиријска влада је јутрос поручила да неће повући трупе из насељених места уколико претходно не добије писане гаранције да ће и побуњеничке оружане групе положити оружје.

Портпарол сиријског министарства спољних послова Џихад Макдеси рекао је да Анан није сиријској влади доставио писане гаранције оружаних терористичких група да и оне пристају на прекид насиља.

Агенције су оцениле да је најновији захтев Дамаска довео у питање примену мировног плана Анана, заједничког специјалног изасланика УН и Арапске лиге, који треба да ступи на снагу за два дана.

Командант Слободне сиријске армије Ријад ал-Асад такође је упозорио да је Ананов план осуђен на неуспех јер га сиријска влада неће спровести.

Пуковник Асад је додао да његова група није добила никакав захтев режима сиријског председника Башара ал Асада да поднесе писане гаранције да ће положити оружје, навела је британска агенција.

Према Асадовим речима, побуњеници су усмено обећали да ће обуставити борбе ако то учине и владине снаге.

Дали смо реч да ћемо, ако режим спроведе план, и ми то учинити. Ми смо часни људи, казао је вођа побуњеничких снага.

Асад је претходно, у интервјуу агенцији АП, рекао да побуњеници не признају Асадов режим и да због тога неће дати писане гаранције. Ананова канцеларија је прошле недеље саопштила да је сиријски председник прихватио споразум о примирју, који позива на повлачење владиних снага из насељених места до уторка и потпуни прекид непријатељских дејстава до четвртка.

Жестоке борбе, међутим, и даље трају, а Анан је назвао ескалацију насиља неприхватљивом и оценио да Сирија тиме крши гаранције које му је дала да ће окончати крвопролиће.

Он, међутим, није поменуо сиријски захтев за писане гаранције побуњеника.

Према проценама УН, сиријске снаге су од избијања побуне против Асада у марту прошле године убиле више од 9.000 људи, док сиријске власти кажу да су побуњеници убили више од 2.500 војника и полицајаца.

У Ватикану, папа Бенедикт XВИ је, у ускршњој поруци, позвао сиријски режим да одговори на међународне позиве, оконча крвопролиће и окрене се дијалогу.

ИЗВОР: http://vesti.krstarica.com/vesti-dana/sirijski-obunjenici-postovacemo-primirje-cak-iako-se-vladine-snage-ne-povuku/

1 reply »

  1. Египат, Тунис, Либија, Сирија…. жаоке упућене од стране групице најмоћнијих на челу са Ротшилдом како би се изазвао Трећи свј. рат.

    Свиђа ми се