Јунаци отаџбине

Фељтон: НЕ ЗАБОРАВИМО НАШЕ ЈУНАКЕ! (1)


СПОМЕН-КЊИГА

Издавач: Савезна Влада
Март 2000. године

ИЗДАВАЧ ЕЛЕКТРОНСКОГ ИЗДАЊА
Клуб Генерала и адмирала Војске Србије

24. март 2009.

************

ПРЕДГОВОР

С дубоким поштовањем према јунацима који су дали своје животе у борби за одбрану Отаџбине, за слободу и достојанство cвoгa народа, исписујем oвe peдoвe у име руководства Савезне Републике Југославије и Врховне команде свенародног отпора тероризму албанских сецесионистичких снага на Kocoвy и Метохији од 10. фебруара 1998. и двоипомесечној агресијu деветнаест земаља Северноатлантског пакта на Савезну Републику Југославију окончаној 10. јуна 1999. Тодине. У том необјављеном рату цели наш народ био је на мети агpecopa: деца у породилиштима, болесници у болницама, војници у рововима, на системима противваздушне одбране и на државним границама. Часно место у одбрани слободе и националног достојанства припада херојским браниоцима мостова, грађанима на трговима, браниоцима фабрика, свим родољубима који су бранили свој народ и своју државу.

Наш народ је на свакој стопи своје земље пружио херојски отпор злочиначкој агресијu. Такав однос према слободи и независности оставили су нам наши славни претходници, од Косовског боја, преко буна и устанака против Турске царевине, два балкан-ска и два светска рата.

Упркос тим чињеницама, зла воља лихварских лидера једно-умног светског поретка се, после разних оптужби, притисака, економских санкција и ултиматума, завршила оружаном агреcuјом на Савезну Републику Југославију као суверену европску земљу. To проистиче из неприхватања могућности да мали народи, као што су српски и црногорски, не пристају на беспоговорно слуганство; што су стварањем своје заједничке државе зауставили процес потпуног уситњавања Балкана на више малих и вазалству склоних државица и испречили се на њиховом путу ка стратешки значајним просторима Евроазије. Отуда су проистекли и планска и ефикасна информативно-пропагандна кампања сатанизовања Срба као варварског племена и притисци и насиље да се одрекну цивилизацијских права која се признају другим народима. На том фронту уз највећу глобалну силу наступају и оне европске земље и њихове савезнице из нашег суседства које су у два светска рата претрпеле војнички пораз на овим просторима.

Нажалост, многи међународни форуми подлегли су инстру-ментализацији Сједињених Америчких Држава, а послушно их следе и неке европске земље које су некад биле наше савезнице. гу-гославија је, као нападнута земља, од самог почетка агресијe захтевала од Уједињених нација да предузму кораке за њено зауста-вљање и повратак на политички колосек; да испуне своју основну улогу заштите мира; да обезбеде поштовање Повеље УН и оста-лих међународноправних аката, како би се на разуман начин постигло мирно и праведно решење кризе. Aгpecopu то нису прихватили, надајући се да ћемо ми, већ после неколико дана, пристати на срамну капитулацију понуђену у ултиматуму из Рамбујеа, коју ниједан народ који држи дo себе не би прихватио.

Суочени с непоколебивом одлучношћу и јединством нашег народа, оружаних снага и државног руководства, aгpecopu су тек после 78 дана свирепог бомбардовања и разарања градова на простору Савезне Републике Југославије и рушења многих школа, болница, мостова, фабрика и стамбених четврти, невољно пристали на ашажовање мировних снага под окриљем Уједињених на-ција дo коначног разрешења кризе на Космету коју су сами изазвали.

Својом храброшћу, слободарским духом и моралном чврстином својственом нашем народу, испољеном у борбеним дејствима против вишеструко надмоћнијих снага западне војне алијансе, припадници Војске гугославије и Министарства унутрашњих послова Србије, уз свесрдну подршку ceoгa народа, доказали су да су непобедиви. У славу предака и на понос будућим нараштајима наши војници и полицајци су се, у јединственом фронту оружаних снага наше отаџбине, херојски борили и вештим маневром и од-лучним дејствима успешно узвраћали на подмукле кукавичке Ma­naдe aгpecopa.

У току обрачуна с терористичким бандама на Косову и Метохији и за време агресијe снага Северноатлантског пакта на нашу земљу настојали смо да, колико гoд је било могуће, сачувамо животе припадника наших оружаних снага. Ипак, u у овом рату жртве су биле неминовне. Њих хиљаду и двоје јуначки је пало или нестало на бојном пољу. Међу погинулима је највише припадника Војске Југославије – од војника дo Генерал-пуковника из Штаба Врховне команде. Они су, следећи славне традиције српских официра из ослободилачких ратова, увек били на челу строја и личним примером показали како се воли и брани Отаџбина.

Имена cвux јунака који су у борби за слободу и независност Отаџбине положили своје животе налазе се у овој спомен-књизи. Она ћe, као својеврстан споменик, заузети истакнуто место у слободарској историји нашег народа. Са њених ћe страница садањи и будући нараштаји учити како се чува достојанство cвoгa народа и брани отаџбина – Савезна Република Југославија.

ПРЕДСЕДНИК
САВЕЗНЕ РЕПУБЛИКЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ
ВРХОВНИ КОМАНДАНТ
Слободан Милошевић

**************

ЈУНАЦИ ОТАЏБИНЕ

(по презименима, од А до Ђ)

(наставиће се)

Повезани текстови: Најављујемо нови фељтон на Србском ФБРепортеру: Не заборавимо наше јунаке!

______________________
Извор: http://www.klubgenerala.org.rs

1 reply »