Љиљана Татић

Одлази да би остао


Председник Србије поднео је оставку по сопственој жељи. На тај начин он је дозволио одржавање превремених председничких избора који ће, како се очекује, протећи 6. маја паралелно са парламентарним и локалним. Експерти називају тај корак разумним – сада председник у оставци може да има више шанси у победу него ако избори буду одржани на време – у децембру.

Главна заслуга Бориса Тадића за два председничка мандата постала је предаја пријаве за ступање у ЕУ. И сада, без обзира на то што 50% грађана Србије не сматра улазак у ЕУ благом, Тадић има добар адут у предстојећој председничкој трци. На позадини овог успеха он може да постигне на изборима победу кандидата своје странке. Он и сам може да се кандидује, без обзира на то што је биран већ два пута. (Први мандат пао је у период постојања државне заједнице Србије и Црне Горе па се некако и не рачуна).

Сада Тадић има све основе да се нада у победу. Предизборна ситуација у Србији сада је таква да реалну конкуренцију може да му прави само Томислав Николић, кандидат Напредне странке. Сасвим је јасно да су растућа популарност Николића и његове странке и страх да не изгуби председничку фотељу (сада је за Николића спремно да гласа 32% бирача, а за Тадића 35%), управо и натерали Тадића да смисли разиличите предизборне трикове као што је „оставка“ председника.

Истицање сопствене кандидатуре на дужност председника Србије омогућиће Тадићу да повећа рејтинг његове Деморактске странке која код бирача није посебно популарна. Уз то, резултати анкетирања су показали да пре оставке председника ни једна странка не би сакупила апсолутну већину места у Скупштини. А сада Тадић може да окрене у своју корист и чињеницу да је одржавање председничких, парламентарних у локалних избора у истом дану дикретно везано за уштеду буџетских средстава. Мишљење научног сарадника Института за славистику РАН Георгија Енгелгарда:

За Тадића то је прилично разуман прилаз. Сада, када је Србија добила статус кандидата за ЕУ, он има бар неко достигнуће са којим може да иде на изборе. Мислим да је за Тадића много повољније да иде на изборе за месец дана, него на зиму. Јер за сада му је пошло за руком да избегне формално признање Косова, али не зна се колико ће још уступака морати да учини по указу Брисела, и како ће се то одразити на политичку репутацију Тадића. Тако и испада да превремени избори могу да му пруже добре шансе за победу.

Објавивши о својој оставци Тадић је добио реалну могућност да сачува утицај. Наредне године таква шанса могла би и да се не појави. Али, са друге стране, сада већ бивши председник може лако да изгуби све – и парламентарну коалицију, и председничку фотељу, ако бирачи реше да лидер који је добровољно одустао од своје дружности заиста треба да оде.

Олга Журављова, Глас Русије

1 reply »