АУТОРИ

ТРАГЕДИЈА У НОВОМ САДУ – ЖРТВЕ: три младића и три девојке


Три младића и три девојке старости око двадесет година настрадали су у  пожару у дискотеци Контраст у Новом Саду око два сата после поноћи: Марина Аничић (25) из Чуруга, Тамара Миладиновић (25) из Новог Сада, Милена Далмација (26) из Футога, Зоран Игњатовић (28), који је држављанин Босне и Херцеговине, са пребивалиштем у Новом Саду, Марко Павловић (29) из Крагујевца и Ренато Вуковић (21) из Кикинде. (настрадали: извор Смедиа)

01.04.2012. ФБР аутор Б.Диковић
У тренутку пожара у дискотеци налазило се око 350 младих људи.
Дежурни истражни судија управо ради на изјавама око 350 особа, проглашена је тродневна жалост у Новом Саду. Ово је трећи пожар у овом граду: у хотелу Путник живот су изгубиле три особе, у кафићу Loundge осморо младих и сада у Контрасту шест особа…

(снимак је аматерски, вероватно мобилним телефоном, пролазник, Uploaded by  , youtube.com)

ово је један од ранијих снимака како се млади „забављају“ и како се користе пиротехничка средства 03:24 на снимку у Контрасту…

Чињеница је да ово сигурно није једини објекат где се овакво нешто могло догодити,  да је у сва три случаја људски фактор узрок несрећи, Путник и Loundge подметнути пожари, а овај у Контрасту кренуо је од пиротехнике, односно прскалице које су делиле играчице… И многи од ових клубова углавном немају прикладне ходнике за евакуацију…

Одговорни су многи: од онога ко је осмислио овај простор, па онога ко је у оваквим условима гледао само да заради новац – без бриге о сигурности младих који долазе у објекат – јер није обезбедио место где ће се користити пиротехничка средства, до онога ко је за овакав објекат дао дозволу за рад – јер употребну дозволу за рад објекта потписује одговорно овлашћено лице од Републике Србије и такав је најодговорнији за ово…

Начелник сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић изјавио је, упитан да ли је тај локал испуњавао стандарде противпожарне заштите и имао одговарајућу вентилацију: „очигледно да није, чак и ако је папиролошки све у реду, ако примите 350 деце у објекат који, највероватније, не испуњава услове за тај број људи – доводите их у опасност“. Према његовим речима, што се тиче надзора над тим локалом раније је изречена и прекршајна казна због неиспуњених законских услова заштите од пожара, а за контролу је било задужено Одељење за превентивну заштиту Управе за ванредне ситуације у Новом Саду.

„После битке сви су генерали“ – кажу наши стари, тако да нећу писати о томе да су се наша породица и традиционалне вредности, морал и образовање спустили, а зарад неких дођошких такозваних модерних вредности, на најниже дно, где нема ни поштовања, ни домаћег кућног васпитања, ни елементарног познавања помоћи некоме у оваквим ситуацијама. У цртаним филмовима и игрицама за малу децу има насиља, да не помињем филмове и „риалити програме“ који су популарни у данашњој Србији. Законски оквири неких усвојених а непримењивих закона у Србији дају разне могућности које нису примерене стварном стању у друштву у традиционално породичној Србији… У Србији са духовним вредностима и родољубивим Србима који су вековима учили да није новац вредност којој се све жртвује…

Потребно је утврдити тачну одговорност свих надлежних органа и власника и радника у дискотеци и изрећи казне које ће коначно спречити једном заувек да се оваква тешка трагедија догоди. Тужно је што било шта да се уради неће надокнадити овај изузетан губитак родитељима настрадале деце, саучествујемо у њиховом болу…

Мајка не спава док јој се дете не врати из града, то је познато, а у каквом друштву живимо… И није у питању само Нови Сад – већ цела Србија, на жалост, ево – не зна се како ће се и да ли ће се уопште и вратити.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

/фото: 021.rs/

Спонтано окупљање неколико стотина Новосађана на Тргу слободе почело је у 19 часова, а позив је уследио преко интернета - Фејсбука, Твитера, разних форума... Новосађани и даље непрестано долазе да одају пошту страдалим младићима и девојкама. Окупљени у тишини пале свеће и полажу цвеће код споменика Светозару Милетићу. У понедељак, 2. априла у 12 часова биће одржан комеморативни скуп, сала Скупштине града у улици Жарка Зрењанина 2.
/фото: 021.rs/

02.04.2012. извор вести 24 сата

ТРАГЕДИЈА – Полиција је саопштила да су у пожару повређене још четири особе, а да су ухапшени власник „Контраста“ Алојз Г. (68) и закупци дискотеке Славиша С. (1966) и Дејан Р. (1976) због основане сумње да нису спровели законске мере заштите од пожара, те да су тако починили тешко дело против опште сигурности.

Тачан узрок пожара није познат, али се претпоставља да су ватру изазвале електричне инсталације испод бине у дискотеци. Очевици су јуче причали и да је пожар избио у тренутку када су плесачице на бини делиле прскалице посетиоцима. Према тим наводима, пламен је прво захватио драперију и пластику у близини бине и брзо се проширио.

У клубу је у том тренутку било око 350 гостију, који су у паници појурили напоље. Петоро од шесторо погинулих били су на галерији локала, а покушали су да се заштите од ватре тако што су се затворили у тоалет, али се кров тоалета услед оштећења од ватре урушио. Једна жртва се такође затворила у тоалет, али у приземљу.

Очевици ове страшне трагедије причају како је између два и пола три настала потпуна конфузија, јер су људи били у шоку и трчали из дискотеке. „Контраст“ је на углу Сентандрејске и Партизанске улице, а дим се ширио и у околне улице.

Полиција је саопштила да је ухапшенима одређено полицијско задржавање до 48 сати, а затим ће бити доведени на саслушање истражном судији Основног суда у Новом Саду.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је да је очигледно да дискотека „Контраст” није испуњавала противпожарне стандарде. Он каже да је дојава о пожару каснила најмање 15 минута, да су ватрогасци стигли за четири минута, али да су тада младићи и девојке већ били мртви.

– Постоји одговорност власника у овом моменту, то је јасно, али чак и да су све мере биле испуњене ако примите 350 деце у објекат који највероватније не испуњава услове за тако велики број људи, сносите ризик и мислим да за ово неко мора да одговора – рекао је Марић.

Градско веће Новог Сада је из Одељења за превентивну заштиту изграђених објеката Управе за ванредне ситуације МУП РС добило информацију да је дискотека „Контраст” испуњавала све противпожарне услове предвиђене прописима.

Повређене девојке ван животне опасности
ПОМОЋ – У Ургентни центар Клиничког центра Војводине примљене су две девојке које су повређене у пожару. Лакше телесне повреде задобила је В. И. (29) из Новог Сада, којој је ишчашено раме, и она је након указане лекарске помоћи пуштена кући, а Н. Г. (26), такође из Новог Сада, пребачена је у Институт за плућне болести Војводине у Сремској Каменици и није у животној опасности.

1 reply »

  1. Страшно. Поново страда омладина у Новом Саду. Ни пре пар година није се озбиљно позабавило тим проблемом. Нешто дубоко ту не штима. Ужасан атак на нашу децу. Ко ће одговарати за све то.!? Трагедија. За почетак Оставке неспособних.

    Свиђа ми се