ГЛОБАЛИЗАМ

Историчар Дарио Видојковић упозорава – речник патријарха Иринеја подсећа на језик твораца Новог светског поретка!


Срушили Југославију зарад немачког царства

01.04.2012
Извор: Б. Миличић – Вести

Недавна изјава патријарха српског господина Иринеја да свет треба да се уједини, изречена уочи Међународне паневропске конференције, недавно одржане у Београду, изазвала је доста различитих коментара и виђења. О томе како доживљава овај позив патријарха Иринеја и шта стоји иза кулиса Паневропске уније и њеног дела Паневропа Србија, за „Вести“ објашњава Дарио Видојковић историчар из Регензбурга.


Дарио Видојковић: Паневропска унија се на више начина врло активно ангажовала 1990. и 1991. године у превременом признању Словеније и Хрватске

– Речник који користи наш патријарх Иринеј у свом говору током те конференције, подсећа на речник глобалиста и мондијалиста, односно твораца Новог светског поретка. Овај скуп Паневропске уније, чији је део Паневропа Србија, одржава се у Београду и то под покровитељством Српске православне цркве – упозорава Видојковић.

ГЕОГРАФИЈА КАО ИГРА

Иако информације о деловању и активностима Паневропске уније и нису баш нешто честе у јавним медијима, ипак треба имати у виду неколико чињеница везаних за ту организацију.

– У њој су врло утицајни бивши политичари, али и неки актуелни у садашњој власти који битно утичу и кроје политику из другог плана, односно позадине. За нас је можда најважнија чињеница да се Паневропска унија на више начина врло активно ангажовала 1990. и 1991. године у превременом признању Словеније и Хрватске, отцепљених република тадашње заједничке државе Југославије. Они су процес сецесије ове две бивше републике помагали политички, пропагандистички и материјално а постоје документи који говоре да су се са тадашњим званичницима Словеније и Хрватске 1991. састајали представници Паневропске уније и тада њен први човек Ото фон Хабсбург (умро је прошле године) а главна тема је било рушење Југославије – истиче Дарио Видојковић.

О томе постоје и званични извештаји Паневропске уније у којим стоји да се она политички и пропагандно ангажовала тобоже „за слободу и независност“ Словеније и Хрватске и да је организовала хуманитарну помоћ за ратом захваћена подручја. Занимљиво је и како и где Хрватску у Европи сврстава Паневропска унија. Хрватска по њиховом тумачењу не припада Балкану, него је држава средње Европе и само се граничи са Балканом. За Дарија Видојковића тај детаљ је врло значајан, јер он сматра да то има геополитички значај а тај концепт потиче још из времена пре Првог светског рата и из доба немачког царства.

– То „измештање“ Хрватске са Балкана у средњу Европу значи и концепт немачке доминације у јужној и југоисточној Европи, што је касније и Хитлер у своје време имао као јасан план и циљ – наводи Видојковић.

ГЛАВА У ВАТИКАНУ

Паневропска унија се залаже за хришћанску Европу као друштвену снагу која утиче на односе и прилике на Старом континенту.

– Поставља се и питање шта значи то хришћанство у Европи у идеји Паневропске уније и да ли има ту места и за православне хришћане? Пошто је ова унија у неколико прилика отворено рекла да у Европској унији нема места за Турску и Русију, може се претпоставити да би то била католичка Европа под патронатом Ватикана, односно да темељ те нове уједињене Европе треба да буде католичанство.

То што су неке православне државе, као што су Бугарска и Румунија, већ у Европској унији, не мора да значи да ту имају места и друге православне државе. Њиховим пријемом у ЕУ остварен је стари немачки стратешки циљ успостављања контроле над Балканом. Не треба заборавити ни чињеницу да су ове две Србији суседне државе биле немачки савезници у Другом светском рату а Бугарска и у Првом светском рату.

Када се све то зна, Видојковић поставља и питање да ли је требало да Српска православна црква, на челу са патријархом Иринејом, буде покровитељ оваквог једног скупа у Србији и да ли са њима заједно треба да се моли у највећем православном храму на Балкану, храму Светог Саве на Врачару?

Патријарх српски Иринеј

У низу питања која отвара тема скупа Паневропске уније у Србији под покровитељством СПЦ, Дарио Видојковић поставља и следећа: шта значи патријархово залагање за уједињење света, ко ће и како водити тај уједињени свет, односно да ли је то остварење већ познате идеје глобалиста и мондијалиста о једном свету и једној светској влади?

Уместо одговора на ова и друга бројна питања и дилеме, Видојковић каже:

– Све то није у духу изворног хришћанства, јер о томе на такав начин говоре само на Западу, али до сада ретко ко је тако говорио у Русији, па и код нас – тврди Дарио Видојковић.

Неприметно освајање

– Када се погледа карта данашње Европске уније, она неодољиво подсећа на најдаљи домет немачких војних снага током Првог и Другог светског рата, поготову на источним фронтовима – напомиње Дарио Видојковић сматрајући да о овим стварима треба јавно говорити и да су српски народ и Србија у великој опасности.

Хрватски краљ

Ото Хабсбург-Лотринген био је најстарији син Карла, и наследник престола Аустрије, Мађарске Чешке и – Хрватске. Био је члан европског парламента, где је заступао Хришћански социјални савез Баварске, као почасни председник Међународног паневропског савеза. Његов крштени кум био је Фрањо Јосип И, аустријски цар и угарски и хрватски краљ од 1848. до 1916. године. Ото је живео у Баварској и био држављанин Немачке, Аустрије, Хрватске и Мађарске.

Жал за Аустроугарском

Паневропска унија је основана 1922. године и најстарији је покрет у Немачкој за уједињење Европе. Његови чланови били су Алберт Ајнштајн, Томас Ман, Конрад Аденауер и други познати и утицајни људи. Ричард Цоуденхове-Калерги, изданак старе племићке лозе, идејни творац Паневропске уније који је тада писао да се само уједињена Европа може војно супротставити руској претњи и заштитити од америчке конкуренције у привреди. Цоуденхове-Калерги иначе није никад прежалио пад Аустроугарске, што је такође један од разлога за формирање Паневропске уније. Касније је као главни циљ постављено проширење ЕУ на исток. Један од председника Паневропске уније био је и Ото фон Хабсбург који се здушно залагао за независност Словеније и Хрватске.

2 replies »

  1. Naš Patrijarh je u pravu, Saradnja sa civilizovanim svetom jeste u interesu Srbije. Inače, Jugoslavija je bila pogubna za Srpski narod. Sada kada imamo končno svoju državu prirodno ćemo uspostaviti dominaciju u regionu sa manje obaveza prema drugima. Priznavanje Hrvatske i Slovenije nema veze sa Panevropskom unijom, i Rusija ih je priznala. Nije mi jasno sa kojim pravom autor povezuje naše interese sa interesima Rusije. Istoričari, umesto da šire strah od saradnje sa drugima, treba da se bave našom istorijom i doprinose uspostavljanju sistema vrednosti koji proizilazi iz naše tradicije. i Srednjevekovne kulture.

    Свиђа ми се

    • Душане, контрадикторан си. Ако на крају призиваш наш систем вриједности, традиције и средњовјековне културе,што и сам подржавам, то је Патријархов позив на свјетско јединство апсолутна елиминација вриједности и посебности свих народа па и Српског. Схвати да Србија још није коначно своја држава управо због „цивилизованог “ запада, а узми у обзир и кретања у Војводини новом декларацијом ка самосталности, затим Рашка и много тога што чини Србију неправном недржавом.

      Свиђа ми се