Љиљана Татић

Градоначелник Минхена уштедео граду четири милиона евра преласком на бесплатни интернет оперативни систем


Градоначелник Минхена Кристиан Уде похвалио се огромним уштедама које је град остварио захваљујући преласку на отворене, односно бесплатне системе интернета. Он тврди да су у граду, преласком са microsoft windows платформе на linux, уштедели преко четири милиона еура само у прошлој години.
Одељење управе за информатизацију града Минхена  прошле године је уштедио отприлике трећину укупног буџета захваљујући преласку са microsoft windows операционог система и microsoft Оффице пакета на ГНУ/linux и ОпенОффице. У калкулацију је укључено обучавање, подршка и трошкови преласка.
Куповина новог windows софтвера и обавезна надоградња хардвера довољно снажног да може успешно изводити операциони систем из microsoftа коштала би преко 15 милијуна еура с додатним трошком од 2.8 милиона еура за обавезно обнављање лиценци сваких три до четири године, казали су службени дужносници
Већ смо писали о успесима које је овај град постигао захваљујући преласку на отворена, бесплатна и свима доступна решења, а како се чини, ствари иду само набоље. linux троши знатно мање хардверских ресурса, што је граду омогућило да настави да користи старија, али и даље поуздана рачунала. Помало неочекивано, снизила се и стопа позива служби за кориснике, са 70 на 46 позива месечно, преноси локални часопис Голем.
Искрене честитке Минхену на свему што су постигли до сада. Сигурно није било лако спровести један овако велик пројекат, али захваљујући труду, доброј организацији и квалитету обављеног посла, сада се могу поносно осврнути на (мултимилионске) плодове свог рада.

Задатак пореске управе је да контролише да ли је на основу оствареног промета између пословних субјеката законски обрачунат и плаћен порез. ЗАКОН O PORESKOM POSTUPKU I PORESKOJ ADMINISTRACIJI нигде не спомиње да пореска контрола обухвата појединачну заштиту наплате фирмама које продају своје услуге у смислу да контролишу кориснике услуга да ли плаћају фирмама чије услуге користе.
Треба напоменути да у Србији пореска инспекција, не зна се по чијем налогу, (јер то није у горе поменутом опису посла ) штити корпорацију Микрософт тако што бесплатно и противзаконито обилази и кажњава предузећа и друге кориснике који користе програме  које нису платили. Такође не постоје извештаји колико наша држава годишње плаћа лиценцу једној приватној фирми , па макар се она звала и МИЦРОСОФТ, јер све државне службе и институције  користе управо microsoft windows оперативне системе  и microsoft Оффице пакете уместо бесплатниог ЛИНУКСа који се, осим што је бесплатан, изгледа показао и много ефикаснијим.

Из оваквог приступа следи да би, на пример пореска инспекција ускоро могла да, по налогу произвођача кревета који је прописао да се на њиховом производу-кревету може користити само одређена постењина, иде около по кућама и контролише да ли корисници поштују те захтеве и непослушнима наплаћује казне.