Бранко Гајић

КОМЕНТАР ДАНА- Бранко Гајић:“Шором шајке а Дунавом чезе“


Бранко Гајић:“Шором шајке а Дунавом чезе“

Постоји и горња тачка неморала и разврата. Када се у њу дође, онда је КРАЈ – нема више. У тој тачки су пропале велике цивилизације и велика царства.

Један млад човек трчи 100 м за 11, други за 13, трећи за 16, четврти за 18 секунди. Нисам срео таквог спораћа да трчи дупло спорије од најбржег, дакле 22 секунде. Дакле однос 2:1. Али срећем људе који имају 4000 пута већу плату, дакле однос 4000:1. Један човек способнији од 4000 људи.

Немогуће. Али је могуће да смо много близу краја. Да ли је и једна странка говорила о распонима у платама? Није. Да ли је и једна странка говорила о социјалном благостању масе обичних људи? Није. Да ли је и једна странка говорила да терет кризе треба да сносе богати? Није. Стидљиво се на пар места спомиње социјална правда. Није споран државотворни и национални аспекат политичких и изборних програма.

Није спорно да смо и на том плану у диспропорцији, у провалији. Али, патриотизам се не маже по хлебу. Немогућа је колективна, дакле национална слобода суме индивидуалних робова. На крају, долазимо и до улоге Фејсбука и друштвених мрежа. Ништа нисмо урадили ако захваљујући Интернету нисмо направили глобално село са антиглобалистичким циљевима, ако на површину нисмо избацили политичку алтернативу, која ће на дневном реду имати суштинска животна питања, тачне дијагнозе стања и адекватне мере.

На талону и даље остаје традиционална и официјелна политичка организација која ће још дуго фингирати политичку активност.

Шта ћеш, „Шором шајке а Дунавом чезе“.