ДЕШАВА СЕ...

ЦЕРН ЗВАНИЧНО ПРИЗНАО ГРЕШКУ: неутрини нису бржи од светлости, стварно је све релативно


Large Hadron Collider (LHC) смештен је у 27 километара дугом тунелу испод француско-швајцарске границе у близини Женеве, и то је највећа светска и најсложениjа научна лабораторија у којој се разбијају протони готово брзином светлости, а све у сврху „стварања услова у оном делићу секунде који је уследио после Великог праска пре 13,7 млрд година“. (CERN/swissinfo)

25.03.2012.

Европска организација за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) саопштила је у септембру прошле године да је открила субатомске честице које се крећу брже од брзине светлости. Пошто се то ново, можда и револуционарно откирће, коси са једним од аксиома Алберта Ајнштајна да је највећа брзина која постоји 300.000 km/s, поставља се питање како ће ово истраживање утицати на развој науке. Особа задужена за односе са јавношћу у ЦЕРН-у је Џејмс Гилис. Прошле године се појавио са вестима да су научници ЦЕРН-а месецима проверавали резултате „како би били сигурни да њихов налаз нема нити једну грешку“, и објавио: „Теорија релативитета издржала је скоро један век, али не зато што људи нису покушавали да је провере. Људи су то радили, мерили, правили експерименте и опажали дуго времена. И до сада, ништа се није појавило што би могло да ’сруши’ космичко ограничење брзине. Шансе су да наши налази нетачни, али то не мора да значи. Већина научне јавности убеђена је да мора да постоји неко друго објашњење“.


Са друге стране, ЦЕРН-ов „научни ривал“ из Чикага, Фермилаб, још 2007. године добио је сличне резултате – откиро је током свог огледа да се се неутрини крећу већом брзином од 300.000 километара у секунди. Проблем је, међутим, како су рекли „настао пошто је током анализе физичара установљено да постоји велика вероватноћа да је налаз нетачан“.

Данас је дневна штампа у Србији писала о томе да су научници из ЦЕРН-а (Европски центар за нуклеарна истраживања) и званично признали да је Ајнштајнова теорија релативитета без премца, односно да су погрешили тврдећи да су субатомске честице (неутрини) брже од светлости.
А разлог је – „лоша конекција“.
„Лоша конекција између система за глобално позиционирање ГПС и рачунара је као последицу имала грешку“, објавио је амерички часопис „Сајенс“ на свом веб сајту.
Нова истраживања ће, ипак, бити неопходна да би се потврдила теорија да је лоша конекција између ГПС система и електронске картице у рачунару утицала на резултат мерења, закључено је у чланку објављеном у „Сајенсу“.
Научници сада планирају да поново измере брзину неутрина чим Велики Хадронски сударач крене са радом у марту…

Тако тзв. „Божија честица“ ипак није пронађена, али је зато утрошено релативно много новца, и рада, произвела је добитке и губитке који се мере билионима страних новчаница, појединцима, фирмама,организацијама, владама, онима који су на било који начин учествовали у овоме… и релативно је, шта је ко добио и изгубио овим експериментом…

2 replies »

  1. Ајнштајн ће и даље бити подрвргнут проверама и сумњичењима. Зато Тесла није био геније који се бавио само претпоставкама и теоријама, па да будуће генерације побијају или потврђује његове мисли. Он је без грешке осећао појаве у природи. Знао је тачно законе по којима се оне одвијају и директно их претакао у изуме тако да никоме није остављао простора да га касније оспорава или побија.

    Свиђа ми се

  2. Da greska nije „priznata“, sta bi bilo sa celom danasnjom fizikom ili bar onim delom koji je utemeljio Anstajn? … to je dobar primer vezbe koja se zove „citanje izmedju redova“ 😉

    Свиђа ми се