АУТОРИ

„Црногорско пролеће“- Истинска револуција или „кукавичије јаје“ запада?


„Црногорско пролеће“- Истинска револуција или „кукавичије јаје“ запада?

22 март 2012, за ФБР пише Александар Цвјетиновић

Прошле недеље, 18.03.2012, су организовани највеће антивладине демонстације у Црној Гори од када је Ђукановићев ДПС на власти. Партија која је довела до независности Црне Горе, нашла се на удару грађана Црне Горе. По процјенама организатора, на улицама Подгорице скупило се око 20.000 незадовољних грађана Црне Горе.

 

Ко је има прилике да погледа у информативним емисијама тај велики протест, увидио је да су протести јако добро организовани, а да су говорници били веома добро припремљени и „одушевили“ су окупљени народ својом реториком и поклицима „Мило Лопове“  и  „Доста је“.

 

На први поглед, можда је тај догађај у Црној Гори улио много наде и грађанима сусједних земаља у региону који такође трпе патње и сироматшво захаваљујући мафијашким-тајкунским владама. Међутим могу се неке ситнице увидити на том протесту које потстичу критично размишљајуће људе на дубљу анализу: Скоро сви транспаренти су писани на латиницом, што доводи до закључка, да Срби не стоје иза тих протеста. Такође је примјетан знак стиснуте песнице на мајицама организатора, идентична песница српског ОТПОРА и других покрета који су учествовали у арапском пролећу. Такође је занимљива информација,  да су организатори скупа обезбједили бесплатан превоз из скоро свих црногорских градовау Подгорицу.

 

Организатори скупа су МАНС (мрежа за афирмацију невладиног сектора) и студентска удружења. Организатори тврде да иза ових протеста не стоји ни једна страна обавјештајна служба и да је симбол стиснуте песнице „само симболичан“ и да нема везе са осталим револуцијама у протеклих 15 година широм свијета које су биле у режији САД. Међутим, сваки човјек који хоће да се информише о организацији МАНС, може да посјети њихову званичну интернет страницу. На сајту МАНС-а има информација из којих градова Црне Горе крећу аутобуси за Подговорицу, чији је превоз бесплатан. Из 16 црногорских градова је обезбјеђен бесплатни превоз. Ако рачунамо да је у просјеку из сваког града кренуло можда 3 аутобуса, то значи да је МАНС финансирао 50 аутобуса да довезу демонстранте. Свако може израчунати колко је било потребно новца тако нешто извести у пракси. Вјероватно више десетина хиљада евра је било потребно само за превоз. На сајту МАНС-а такође има рубрика „Донатори“. Када се отвори та рубрика, увиђамо ко све финансијски помаже ову невладину организацију, набројаћемо само неке од њих: Европка комисија, амбасаде САД, Велике Британције, Њемачке и Холандије, ОЕБС, Мајкрософт чији је власник мултимилијарде Бил Гејтс који важи за једног од најутицајнијих људи у свијету, и наравно незаобилазна је Рокфелер фондација, која по обичају финансира све западне елементе широм свијету у циљу учвршћавање хегемоније те моћне јеврејске породице из Америке, као и многи други остали донатори.

 

Момир Булатовић, бивши председник Црне Горе, изјавио је неки дан да је одбио понуду Њемачке да ради на свргавању режима Миле Ђукановића. Очигледно да је запад пронашао друге људе који ће радити на том циљу. Можемо наравно и спекулисати који су то разлози да је миљеник запада, Мило Ђукановић, одједном постао трн у оку западним силама. Могуће је да нису задовољни приватизацијом, јер цијело црногорско приморје је распродато углавном руским шпекулантима , или се можда Мило Ђукановић у свом богатство толко осилио и постао опасност западним силима да га у будуће неће моћи контролисати. Углавном можемо само нагађати, реалних доказа немамо, осим ако Викиликс опет открије једну од многих афера САД.

 

Нажалост, грађани Црне Горе ће насјести исто као и грађани Србије 5. Октобра 2000. године, када је народ изманипулисан „патриотским и социјално одговорним“ бајкама ДОС-а. Имајући све ове чињенице у виду, нажалост црногорско пролеће нема карактера истинске револуције већ је обично капиталистичко кукавичије јаје с циљем учвршћивања западне хегемоније на западном Балкану. Можда ова настојећа револуција може улити наде у суседним земљама, ако би ова револуција и побуна довела до ланчаног ефекта, али да у тим земљама национално одговорни људи преузму контролу над праведним гњевом народа и да се не дозволи западним НВО да преусмјере народни гњев онако како је то у интересу западних сила.

 

Александар Цвјетиновић 21.3.12