АУТОРИ

У ЗАГРЉАЈУ МИЛОСРДНОГ АНЂЕЛА – најава новог ФБР фељтона аутора Б. Станића…


21 март 2012, ФБР

Од сутра нови фељтон нашег аутора: Бранко Цв. Станић – У ЗАГРЉАЈУ МИЛОСРДНОГ АНЂЕЛА…

Реч аутора

Невоља нас Срба је што се свакој генерацији догоди нешто што будуће не смеју да забораве. И у тој, све удаљенијој, 1999. години догодило се нешто што исто тако не сме да се заборави, или мора да остане у сећању. Свеједно шта, ал’ изађе на исто. Била је то година, пред само пролеће, када су се на остатак осакаћене и онемоћале Југославије удружено обрушиле највеће силе света. Недељама су систематски са неба истресали на хиљаде тона челика у разним експлозивним облицима. Потресала се Србија и Црна Гора, заједнички, по ко зна који пут.

Управо о томе, шта још не сме да се заборави, говори овај дневник, који није ни писан с намером да буде дневник, већ је настао из сасвим других побуда.

Када је почело бомбардовање моја колегиница слала је поруке са мог рачунара својој сестри, која је са супругом и децом у то време била у Боцвани, на југу Африке. Било су јако забринути због ствари које су нам се дешавале, а удаљеност је још више појачавала њихову бригу. И како колегиница није увек била у могућности да долази и јавља се ја сам повремено почео, иако нисам познавао ни њену сестру, а ни зета, да им пишем шта се дешава у нашем крају, у Србији, у Југославији… Касније сам писао све више и тако су настали ови записи који су заправо сведочанство о „милосрђу“ нових кројача света.

4 replies »

 1. Imao sam privilegije da citam ove Brankove dnevne a i nocne „more“ negde u 2009-oj godini. Po izlasku iz Sabackog zatvora (politicki kaznjen) u lutao sam po svetu od 1984 i sa tugom sam pratio dogadjaje od pocetka raspada moje „YUGE“.

  Posle toliko medjusobnog krvolocnog klanja po celoj bivsoj teritoriji „Yuge“, specijalno ljudi koji su govorili SRPSKI jezik sa razlicitim naglascima, Srbije a malo i Crne Gore bombardovane su sa izobiljnim arsenalom Americkog vojnog vazduhoplovstva na zahtev „budza“ iz Evropske Unije, kojoj, evo sada srljamo kao malo dete majcinoj sisi da se napije mleka.

  Branko, uspeo si da moju imadjinaciju vratis nazad u te kobne dane za Srpski narod i daa sa njima dozivim te uzasne dane i noci!

  Ko je Миле Шећа? Evo ovde procitajte sta je Branko Stanic pisao u jednim nedeljnim novinama. http://glaspodrinja.webs.com/

  Свиђа ми се

 2. Прочитао сам део материјала и могу рећи да је изузетно документаран и књижевно и философски питак, како то и приличи једном српском кореновићу и коленовићу и зато га топло ПРЕПОРУЧУЈЕМ читаоцима – љубитељима дневничко-мемоарског и историјског штива. А ово штиво ће нам помоћи да НЕ ЗАБОРАВИМО шта су нам наши евроатлантски „пријатељи“ радили. Лепо пише шта су нам урадили „пријатељи“ које су бегенисали актуелни властодршци. О томе шта ће нам е дешавати после веридбе и после венчања, то не пише у овом дневничком фељтону. Дакле, обавезно ПРОЧИТАТИ сваки наставак.

  Свиђа ми се

 3. Бог није мачка, не гребе одмах, вратиће се све нацистима, а и овим нашим фукарама, које на најсрамнији начин ћуте и соле памет, не смеш ништа да кажеш против тадићеваца, одмах те гледају попреко, испирају ти мозак, смеју ти се, онако цинично, уверавају те да ситуација и није баш таква каквом је ти видиш, они то боље умеју да објасне, не смеш да споменеш да си гладан, не смеш да споменеш бомбардовање, не смеш да споменеш ниподаштавање на сваком кораку!
  Јадна је Србија и српски народ, шта су дочекали!

  Свиђа ми се