ДЕШАВА СЕ...

Комшије Бошњаци преорали српску њиву и поручили власнику да ће опет отићи с две кесе у рукама


БРЧКО – Љубомир Делић из брчанског насеља Брод рекао је да страхује за безбједност своје породице послије пријетњи које су им упућене и након што су комшије Бошњаци преорали дио његове ливаде.
Делић (59) је испричао Срни да одавно трпи провокације комшија Бошњака, али да се никоме није жалио све док прошлог четвртка трактором нису ушли на његово имање и преорали дио ливаде.

„Тог дана Мерсед Мујкановић из Маоче ушао је трактором у мој посјед, површине 25 дунума, да би преорао ливаду и извјесном Јашаревићу омогућио да ту засије башту. Мујкановић тврди да је ту земљу купио. Када и од кога, не знам, али од мене није“, каже Делић.

Он истиче да је власник те парцеле која се налази с друге стране асфалтног пута који пролази кроз насеље, као и 20 дунума земљишта на којему су кућа, штала и остали објекти.

„Без накнаде покушавају да ми узурпирају земљиште. Полиција је на мој позив обавила увиђај. Страхујем за безбједност своје породице“, рекао је Делић кога су 7. маја 1992. године заробили припадници муслиманске формације „Зелене беретке“.

Делић је одведен из куће у логор Окрајци на подручју Рахића, одакле је послије једномјесечне тортуре успио да се домогне буквичког краја, а одатле је 8. августа стигао у Брчко. У међувремену, кућа и имање су опљачкани, а потом и спаљени.

„Вратио сам се на згариште. Са покојном супругом Јелом и ђецом обновио сам имање и, хвала Богу, стекао све што је једној породици потребно за нормалан живот. Али, снађе ме нова невоља. Сада ми, како чујем, неки поручују да ћу одавде опет отићи са двије кесе у рукама. Да сам бар некоме нешто скривио“, прича Делић.

Делић, који живи са сином и кћерком, посједује фарму са десетак крава. Подсјећа да је прије двије године једна крава отрована, али се за причињену штету никоме није жалио.

Он напомиње да је његово домаћинство старосједилачко у Броду.

„Мој прађед се ту настанио 1918. године. Посједовао је више од 65 дунума земље. До шездесетих година прошлог вијека овђе није било ниједне муслиманске куће. Ту су некада живјеле породице Влаисављевић, Милановић, Живковић, Стевановић, Лукић“, присјећа се Делић.

СРНА – 20.03.2012 18:43

Категорије:ДЕШАВА СЕ...

Tagged as: ,

1 reply »

  1. Брод је велико бошњачко село које се наслања на западни (бошњачки) део града Брчко. Такође Брод се граничи са Грбавицом, великим српским селом, које окружује бошњачки део града. Последњих 10 година Бошњаци су успели насељавањем успели да избију на Саву управо на линији Брод-Западно Брчко. Тиме су Грбавицу одвојили од Источног Брчког (дела града у коме живе Срби), односно одвојили западни и источни део Републике Српске.
    Дугорочни циљ Бошњака је да постану већина и у Источном Брчком. Па ће тако само ове године у Брчком бити отворено 5 бошњачких факултета. За разлику од њих Срби фаворизују оближњу Бијељину од које су направили српски Кембрџ са више десетина факултета. Тако да се последњих неколико година млади Срби из Брчког селе у Бијељину, а млади Бошњаци из Градачца, Сребреника, Челића се досељавају у Брчко.
    Па иако у самом граду Брчко Срби и Бошњаци имају готово исти наталитет, број Срба се смањује због великог исељавања у правцу Бијељине, а број Бошњака се повећава због десељавања из Тузланског кантона.

    Свиђа ми се