АУТОРИ

ФБР СПОРТ: ТРИ ДЕРБИЈА- ТРИ ЈАВНА ИСПИТА…


Физичка култура и спорт – ФУДБАЛ, уређује Б. Гајић

ТРИ ВЕЧИТА ДЕРБИЈА ТРИ ЈАВНА ИСПИТА

Некоме колоквијум, некоме испит, некоме дипломски испит

Фудбалска грозница већ неколико дана тресе навијаче ФК Црвена звезда и ФК Партизан, тренере и играче оба клуба сигурно већ хватају несанице пред први полуфинални меч који се игра у среду 21.03.2012. године.

Ем ривалитет од самог настанка, ем прва утакмица полуфинале Купа, ем афирмација тренера и играча.

У оба клуба основана 1945. године од ондашњег спортског и политичког врха, и то различите старосне доби и области деловања: млади-стари, полиција-војска, утиснута је вечита порука елитизма и међусобног ривалитета. А народ као народ кренуо је за једним или другим. Истраживања показју да 46.2% становништа навија за Црвену звезду а 35.2% навија за Партизан, што значи да преко 80 процената становништва навија за ова два клуба.

Црвена звезда
Партизан

Трофеји

Партизан је већ у сезони 1946/1947 постао шампион ондашње СФРЈ, да би Црвена звезда после две вицешампионске титуле у првенствима 1948/49 и 1950. година постала шампион 1951. године.

У историји дугој преко 66 година, оба клуба су по трофејима изашла из оквира Србије и обе Југославије.

Црвена звезда је до сада била 25 пута национални шампион, а освојила је и 23 пута трофеј победника националног купа. Највећи успеси на међународној сцени су титула шампиона Европе (1991), трофеј победника Интерконтиненталног купа (1991), трофеј победника Дунавског купа (1958) и трофеј победника Средњоевропског купа (1968). Значајно је поменути и финале Купа УЕФА (1979) и финале Суперкупа Европе (1991).

Партизан је до сада био 23 пута национални шампион, освојио је и 12 пута трофеј победника националног купа и 1 трофеј победника националног суперкупа (1989). На међународној сцени најзначајнији постигнути резултати су титула вицешампиона Европе (1966) и трофеј победника Средњоевропског купа (1978).

Ривалитет

Шта ће Србин него да погледа прво у комшијско двориште као репер и према њему одреди своје достигнуће. Тако и Звезда и Партизан. А и кога другог да гледају него једни друге јер су прва два места у првенству и купу у све три државе: СФРЈ, СРЈ и РС као резервисана за њих. Преко 70 процената националних шампионата и преко 50 процената националних купова освојила су ова два клуба. Краћи периоди без трофеја, са епизодистима као лауреатима, само су потврда изузетка а не правила.

Дакле, љути ривалитет избацује неумитну статистику: скор 25:23 за Звезду у националним шампионатима и 23:12 за Звезду у националним куповима.

Вечити дерби

Оснивачи су као вечитом стрелом одапели поруку вечитог ривалитета, чији врхунац је међусобни сусрет – дерби.

Дерби је енглеска реч. И нека им буде јер је Енглеска колевка фудбала. Она је првобитно означавала трку најбољих грла у Епсону, да би касније означавала борбу два клуба за титулу. Данас ова реч означава било који меч најтрофејнијих клубова или градских ривала

Дерби је сложен, не само спортски и фудбалски, већ и социолошки феномен.

Звезда и Пертизан, нека се неко не наљути што прво стављам Звезду, а стављам је јер је нешто више од седам месеци старија, до сада су одиграли 228 међусобне утакмице, од чега 141 утакмицу у првенству, 33 утакмице у купу и 54 у осталим такмичењима. У укупном скору водиЗвезда са 100 према 72, док је 56 сусрета завршено нерешеним резултатом.

За овај чувени Београдски дерби статистичари кажу да је међу пет највећих градских дербија у свету…

Из ових 228 сусрета извучене су све могуће и немогуће, битне или небитне статистике.

Поставља се шта је бит, суштина свих тих утакмица.

Прва суштина је вечити ривалитет дерби, независно од тога шта је још у игри. У 27 првенстава Звезда и Партизан су били у директној борби за наслов првака а у 9 финалних утакмица за победника националног купа.

Јесте међусобни сусрет фудбалска представа. Јесте свим навијачима фудбал у срцу. Међутим, победа једног над другим је императив. А победи се у зубе не гледа.

Значај три дербија у пролеће 2012. године

Зависно од система такмичења у првенству и жреба у куповима, Звезда и Партизна су у току једне фудбалске сезоне играли од два до четири, па и пет дербија.

У пролеће 2012. године играју се три дербија: два у полуфиналу националног купа и један у првенству: 21. март, 11. април и 5. мај.

У прве две утакмице на талону је финале националног купа а трећа, првенствена утакмица XXVIII кола неби требало да одлучи првенство из више разлога. Први разлог је свакако Звездин јесењи тешко достижан заостатак од 10 бодова за Партизаном који се после Партизановог кикса у прва два кола смањио на шест бодова. Тешко је поверовати да ће Партизан проћердати нових четири бода а затим узети судбину у своје руке у директном сусрету на свом стадиону. С друге стране, Звезда без бодовне залихе не може дочекати неугодни Рад и ићи на ноге Војводини у Нови Сад.

Тако посматрајући, Звезда има изгледније шансе у борби за један трофеј Куп. У првенству, је циљ друго место и пристојна дистанца у односу на водећи Партизан и пратећу Војводину. Све преко тога је чист ћар.

Партизан има велике шансе да узме првенство а и шане да узме куп су бар 50:50.

Реванш у купу се ипак игра на стадиону ЈНА.

Некоме колоквијум, некоме испит, некоме дипломски испит

Поред такмичарског, дерби има и вишеструки спортски, комерцијални, маркетиншки и други значај.

Црвена звезда је у дугом трофејном посту: једна шампиуонска титула 2007. године и два купа 2007. и 2010. године. Резултатску кризу прати и финансијска и играчка криза. Једино се држе омладинска школа, верни навијачи и служба маркетинга. У зимској паузи цех је платио спортски директор Аџић а фотеља се дрма и председнику Лукићу и његовој гарнитури у управи. Изнуђен, историјски потез је ремонт и подмлађивање екипе најбољим младим играчима у Србији: пола младе репрезентације Србије налази се сада у једном клубу Звезди. Селекцију и довођење играча, као и довођење играча извршио је тренер Роберт Просинечки. Стручни штаб је ојачан Радивојем Радаковићем, магистром физичке културе, будућим доктором наука и вероватно предавачем на Факултету спорта и физичког васпитања у Београду.

У Партизанову кућу неко је бацио угарак. Сукоб руководног и спортског дела завршен је победом ових првих, екиминацијом тренера Станојевића, спортског директора Младена Крстајића и легенде, саветника Ненада Бјековића. За тренера је доведен Аврам Грант, бивши тренер Челзија, чији би долазак требао да значи више реда и рада, односно већи професионализам, одговорност и дисциплину у игри и дугорочну припрему екипе за Европу. Све је то лепо, али је питање социјалне прихватљивости и у овом кадровском решењу присутно. Играчки кадар који је објективно био супериоран у односу на Звездин, остао је непромењен.

Први од три дербија овог пролећа представља јавни испит и за тренере и и играче.

Дерби ће посматрати бројни домаћи и страни стручњаци и скаути. Много тога је у игри.

Роберту Просинечком је ово дипломски испит или његова прва радна верзија коју треба да виде експерти Школе за тренере ФС Србије. У публици су колеге – закерала која ће поставити бројна питања и тражити бројне одговоре. Ту је и публика. Прво питање је питање да ли је Звезда јача него јесенас. Једно од првих питања је и питање да ли се у Звездиној игри види рука тренера или играчи импровизују и играју своју игру, односно питање ауторитета тренера и дисциплине у игри играча. Питање је и систем и концепција игре и из тог угла заступљеност југословенске и шпанске школе фудбала.

Аврам Грант мора да одговори на питање да ли се повратио у живот после суноврата у енглеском фудбалу. И овде су питања да ли се види рука тренера, односно питање ауторитета тренера и дисциплине у игри играча, систем и концепција и стил игре после Станојевића,…

За Лазовића је ово дипломски испит: Или си лав или ниси лав. Јеси ли за велике утакмице или ниси. Скаути ће одговорити на питањер колико је реална његова процењена и осигурана цена од седам милиона евра.

Старији и искуснији Звездини играчи Димитријевић, Евандро, Каду и Борха су на поправном испиту у дербију. Трансфер понуде страних скаута ће бити мерило.

Нешто старији Касалица и већ тестирани Младеновић, Миливојевић и Милуновић полажу нове колоквијалне испите. За њих постоје најмање још два дербија да поправе утисак.

Надамо се да ће Мирић, ако добије већу минутажу и не сагори од жеље да се докаже и једнима и другима, првима да су направили добар потез а другима да су погрешили, у дербију полаже испит играчке зрелости.

Већина играча Партизана се већ окушала и доказала и на међународној сцени и у дербијима.

Партизанов vunderkidЛазар Марковић се нешто није наиграо у 141. дербију јесенас. Сада има нову прилику да потврди процењену цену од 15 милиона евра, овери визу за Челзи и оствари свој сан да заигра у тандему са Дрогбом. Четири месеца, нове припреме и нових десетак утакмица у ногама требало би да донесу нов квалитет у сваком елементу.

Диара је био фаталан за Звезду. Некада било. А сада? После повреде и повратка почео је да даје голове, али је питање како ће изаћи на крај са новим штопером Максимовићем

Едуардо, скупо плаћени шпиц из Бразила требало би да покуша да оправда, за наше прилике, висок трансфер.

Навијачи сигурно неће оманути. Маракана ће бити пуна. Испод 50 хиљада неће бити мање. Остаје проблем понашања Делија и Гробара који су се мало примирили.

Скупштина је изменама Кривичног законика поошртила казне за насиље на спортским приредбама, истражни и правосудни органи су одрадили своје.

На испиту су и органи реда.

Игра

Једина непознаница је квалитет игре. За Звезду је рано јер је овај тим и ова игра у стварању, што не значи да Звезда навијачима дугује верним навијачима и фудбалској јавности побољшање и на том плану.

Партизан има формирану екипу и игру. Реално је очекивати побољшање на том плану.

Свеукупно, реално је очекивати солидну игру без обзира на грч дербија и дебија и бројне тактичке задатке и акценат на борби.

Резултат

Нека победи бољи!

 

Аутор: Бранко Гајић