ДЕШАВА СЕ...

Вехабије објављују свети рат?


Вође вехабијских заједница из Беча организовале су, наредиле и директно надгледале терористички напад Мевлида Јашаревића на америчку Амбасаду у Сарајеву, тврди политички аналитичар и експерт за безбедносна питања Џевад Галијашевић.

18. 03. 2012. Срна

„Вехабије из Беча тачно су знале време терористичког напада на Амбасаду САД у Сарајеву. У стерилним извештајима Министарства безбедности БиХ нећете наћи информацију да су наши људи у Бечу два сата пре тог напада забринуто посматрали необично кретање десетак аутомобила, међу којима и пет великих џипова, у којима су седеле вехабије“, објашњава Галијашевић.

Према његовим речима, ти аутомобили кружили су Бечом да би се паркирали пред једним затвореним бечким локалом одакле су, као да је реч о Лиги шампиона, пратили вести из БиХ.

„Они су све то директно организовали и наредили искористивши једно дете склоно криминалу, младића испраног мозга да, у име Бошњака и БиХ, објаве рат САД и западном свету“, рекао је Галијашевић за „Прес РС“ .

Он упозорава да је главни град Аустрије, са неколико опасних вехабијских упоришта, од којих најјаче предводи хафиз Мухамед Порча, постао моћна тврђава џихада у срцу Европе.

Након посете Бечу, где је две седмице боравио као гост-предавач Центра за безбедносне студије „Џорџ Маршал“, Галијашевић каже да је та „опасна бечка прича“, коју нико не сме да потцењује, актуелизована недавним састанком који је у том граду окупио више од 70 селефијских вођа из Аустрије, БиХ и свих исламских земаља.

„На том скупу Имад ал Мисри је предложио да Мухамед Порча добије титулу емира од Босне, односно новог шефа свих балканских `бораца на Божијем путу`. Предлог је отишао директно Мули Омару, талибанском вођи и команданту свих муџахедина на свијету. Ако знамо да је емир титула војног команданта, онда то значи да се вехабије из Беча припремају за свети рат на овом подручју“, упозорава Галијашевић.

Он тврди да ни међународна заједница, ни власти у БиХ, као ни Исламска заједница не раде довољно на томе да спрече нове терористичке акције.

„Та широка акција мора да буде део заједничког деловања бошњачке верске и политичке елите“, сматра Галијашевић.

***********************

17. 03. 2012. Ж. Марковић – Вести

Из текста испале и вехабије и судије

Усвајање нове резолуције о БиХ у Европском парламенту делом представља пораз бошњачких лобистичких група којима није успела намера да се и у овом документу, као у неколико раније усвојених, за све проблеме у БиХ оптуже Срби и Република Српска.

Иако у резолуцију није уврштена одредба која би осудила вехабијски екстремизам у БиХ, већ је формулација о томе модификована да су осуђени сви облици екстремизма, својеврстан ударац бошњачким лобистима представља чињеница да у документ није уврштена одредба којом се позива на оснивање врховног суда БиХ на чему бошњачки политичари инсистирају већ годинама, а нарочито у последњих неколико месеци.

Европски парламент је позвао БиХ да се хитно приступи реформама и да се реше важна буџетска питања. За резолуцију је гласало 557 парламентараца, 40 је било против, а 37 уздржаних. Известилац за БиХ Дорис Пак поздравила је усвајање појединих важних закона, али и формирање Савета министара БиХ што је, како је рекла, доказ да је могуће кренути путем нормализације и договора.

– У шест седмица у БиХ су направили већи напредак него у ранијих 15 месеци – поручила је Дорис Пак.

Брисање дела о вехабијама изазвало је, према очекивањима, највише пажње. Иначе, то је урађено на иницијативу Зелених, али у РС се тај потез тумачи као мањи успех лобиста, који представља само привремено бежање од реалности.

Тако је лидер ПДП-а и члан делегације Парламента БиХ у Савету Европе Младен Иванић рекао да су лобисти деловали према кључним људима у Европском парламенту, укључујући и Дорис Пак.

– Очигледно су проценили да овог тренутка то није зрело, али та ће се тема морати наћи у некој од будућих резолуција, пре или касније – сматра Иванић.

Иначе, током расправе одбачено је неколико врло спорних амандмана, а један од њих је и онај Јелка Кацина, посланика из Словеније, који се заложио за организовање нове мировне конференције о БиХ.