ВЕРА

Русија помаже са два милиона долара обнову православних светиња на Косову и Метохији


Два милиона долара издвојила је руска држава за обнову православних светиња на Косову, пострадалих пре осам година од руку албанских екстремиста. Ово је саопштио министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров. Он је такође подвукао да ће се обнова духовног наслеђа Срба одвијати под окриљем УНЕСКА.

17.03.2012. извор: Глас Русије

Сума коју је издвојила руска страна стиче данас још већи значај. Јер сасвим ускоро – 24 марта свет ће обележити трагични датум – 13 година од почетка НАТО бомбардовња Југославије. Тада, 1999. године за време бомбардовања погинуло је више од 2500 Срба, а број рањених премашио је 13 000. Многе српске светиње – цркве и манастири – били су срушени. Ипак последњих година православне цркве и обитељи Косова и Метохије наставили су да нестају са лица земље због деловања албанских сепаратиста.

Помоћ Русије у обнови светиња има огроман духовни и историјски значај, рекла је у интервјуу за Глас Русије председник извршног савета УНЕСКА Елеонора Митрофанова.

То су четири објекта која су на списку Светског наслеђа УНЕСКА. Они нису били потпуно разорени. Али тамо је неопходна озбиљна рестаурација. УНЕСКО саа завршава конкурс за одабир фирми које ће се бавити том рестаурацијом. Сви објекти су православне цркве. Срби су такође православни хришћани, а косовски споменици културе и духовнсоти су основа и почетак рађања српске нације. Зато предаја неопходне сумње за реконструкцију има огроман значај како у погледу односа наших земаља, тако и у погледу духовног препорода савремене српске нације. Срби су се увек добро односили према Русији, видећи у њој заштитника својих интереса.

Иницијативу Русије да издвоји значајну суму за обнову духовно-културног наслеђа Косова позитивно је оценила Руска православна црква. Московска патријаршија ће такође помоћи косовској браћи, рекао је у интервјуу за Глас Русије шеф одељења Спољних црквених веза митрополит Волоколамски Иларион.

Говорили смо са представницима Српске цркве и чули од њих жељу да им долазе наше монахиње и монаси. Макар методом дежурстава – тачније на годину, две, на три, и самим тим да подржавају њихове манастире. На пример Пећка патријаршија где се одвијала интронизација Српског патријарха данас је женски манастир. Игуманија има већ 90 година, а сестара нема много. Наравно, наше обитељи би могле да пруже помоћ у томе да се ови манастири одржавају у дужном стању.

Осим финансијске помоћи Русија ће упутити на Косово архитекте, инжењере, технологе и историчаре уметности. Мајсторима предстоји не само да оцене степен штете, већ и да започну рестаурацију срушених цркава.