ДЕШАВА СЕ...

Ко нас снима у градском превозу? Ко је дао дозволу за снимање, шта је следеће, снимаће нас у кућама?


На друштвеним мрежама кружи снимак на коме се јасно види група младића која у трамвају “Шпанцу” краде Бус плус читач.

Вандализам је забележила сигурносна камера у трамвају, а у ГСП-у кажу да су снимак проследили фирми “Апекс”. Ова фирма је део “Бус-плус” система и задужена је за праћење исправности ових апарата.

14.03.2012. извор: Магацин

Овај вандалски чин догодио се 3. марта, али више од самог хулиганства, јавност је узнемирила чињеница да у трамвајима постоје сигурносне камере?!

Lakiubeogradu

Како су за “Политику” објаснили у “Бус плусу” камере постоје да би се у превозу грађани осећали безбедније и да би се можда спречили неки други вандали да покушају сличне “акције”.

МагацинСнимање због наше безбедности? Ко нас је питао да ли пристајемо на ово? Да ли смо се жалили да су нам потребне камере зарад наше “безбедности”? Шта је следеће што ће режим да нам приреди, снимање у нашим домовима зарад наше безбедности?

Бус Плус ситем од појављивања изазива контраверзе везане за надзор и праћење путника

*********

Неки од коментара на текст:

*** … као што видите нигде у тексту се не поставља питање да ли је у праву неко што ломи бус плус терминал, и није спорно да ли они треба да буду кажњени.
Али је изузетно спорно што нас, обичне људе неко снима без наше сагласности, бележи куда се крећемо и тиме нарушава нашу приватност. Као корисник градског превоза, сигуран сам да нисам обавештен, или да ме је неко питао да ли се слажем са тим да ме неко надзире током кориштења услуга градског превоза. Данас нас снимају у трамвају, а сутра?

*** Поред камера, Бус плус прати ваше кретање уколико имате персонализовану карту.
Истинита прича: Мог другара је због неког инцидента тражила полиција ради информативног разговора. Човек је био неколико дана код девојке без мобилног. Кренуо је ка центру, ушао у аутобус, откуцао (персонализовану) карту и кроз две станице ушла су два полицајца, индентификовали га, и рекли му уз смешак:”А па јавили су нам где си” и извели напоље…

2 replies »

  1. Наравно да све може да се злоупотријеби али мислим да је све то више него корисно. Баш ме интересује како бисте сви ви који се противите систему реаговали кад би вас неко оџепарио па био ухваћен зато што га је снимила камера.

    Свиђа ми се