ДЕШАВА СЕ...

КОСМЕТ: Уредба о слободи кретања – Цех плаћају само грађани


Иако је Уредба о слободи кретања на снази, има доста нејасноћа око преласка административних линија на југу земље. Срби с Косова који путују у ужу Србију издвајају велики новац за осигурање

Д. ЗЕЧЕВИЋ, 11. март 2012. 20:52 Новости

Иако се Уредба о слободи кретања на административним прелазима између централне Србије и Космета примењује већ два и по месеца, путници који саобраћају преко ових прелаза и даље су суочени са бројним недоумицама. Доста је нејасноћа око процедуре на пунктовима, због којих цех плаћају грађани.

– Кренули смо возилом из Грачанице за Београд и на прелазу у Мердару платили 147 евра на име пробних таблица. На пратећој потврди наведено је само да путујемо на релацији Мердаре-Ниш-Београд. Међутим, због пословних обавеза одлучили смо да се вратимо преко прелаза Јариње, где су нам припадници наше полиције написали прекршајну пријаву због пробних таблица, уз образложење да нам је са овим таблицама ограничено кретање по Србији – пожалила се „Новостима“ путница из Грачанице, које је желела да остане анономна. Оне објашњавају да на пратећој документацији није било прецизирано да се на Космет морају вратити преко истог прелаза.


Срби из покрајине који у ужу Србију често путују из породичних, пословних и здравствених разлога, осим на ове нејасноће највише се жале на високе цене осигурања.

Наиме, они који из централне Србије одлазе на Косово са српским регистарским ознакама морају месечно да плате 120 евра за осигурање, док при уласку са Космета у централну Србију за пробне таблице треба издвојити 105 евра, плус 3.000 динара по дана задржавања. Због тога већина Срба са Космета сматра да поменута уредба представља ограничење слободе кретања.