ДЕШАВА СЕ...

Младић из Врњачке Бање убедио НАСА да 2015. лансира мали сателит „made in Serbia“


Америчка агенција за истраживање свемира НАСА 2015. године лансираће 50 мањих сателита, од којих би један требало да буде конструисан у Србији. Захваљујући иницијативи младог научника Стефана Влајковића, научне институције и компаније из наше земље добиће прилику да постану део великог пројекта.

11. 03. 2012. извор: Блиц, пише: Ана Словић
Чим се Стефан Влајковић, докторант Технолошког института у Цириху, преко пројекта конструкције сателита који користе нанотехнологију повезао са најпрестижнијом агенцијом на свету, добио је идеју да у тај пројекат укључи и Србију. Није било лако то урадити; дозволу и одговор из НАСА чекао је од јуна прошле године до почетка јануара.

Земљу обиђе за само 15 минута: Наносателит

– Када сам приступио пројекту, желео сам да повежем и наше институције, јер знам да имамо потенцијала да то изнесемо. То је одлична прилика не само за научне институције, универзитете и институте, већ и за компаније које се баве електроником, програмирањем… Постојала је бојазан са стране НАСА, али су на крају пристали, тако да постоји велика шанса да 2015. имамо српски сателит – почиње причу за “Блиц” Влајковић.

Тренутно се припрема техничка документација, након тога треба да се прође и селекција, а коначан одговор ће се знати на јесен. Влајковић је велики оптимиста.

– Србија би 2015. могла да има свој сателит, а требало би да га конструишу стручњаци са Факултета техничких наука из Новог Сада и биће склапан у Новом Саду или у Београду на Институту “Михајло Пупин” – каже Влајковић, који је асистент на физичкој хемији на циришком институту.

У оквиру овог пројекта биће конструисано 50 малих сателита величине 20 пута 10 центиметара, али и они, без обзира на величину, како објашњава Влајковић, имају исту функцију као и велики сателити.

Још чека на одговор председника и премијера: Стефан Влајковић

– Период њихове ротације је 10 до 15 минута, за толико обиђе Земљу. У једном тренутку покрива три-четири суседне државе, али пошто брзо обиђе Земљу, то није проблем. Нема потребе да буде велики и гломазан јер се лансира у орбите које су ближе – наводи Влајковић и додаје да ови сателити могу да се користе у војне сврхе, у телекомуникацији, за анализе штете у ванредним ситуацијама, истраживања орбите Земље, метеоролошке пројекте…

Правно гледано, сателити ће бити у ваздушном простору више од 50 држава и они ће између себе размењивати податке како би се успешно обавила истраживања која НАСА финансира.

– То значи да ћемо у сваком тренутку имати податке и приступ свим сателитима, а не само нашем – каже Влајковић.

Миодраг Темеринац, професор на ФТН, каже да би сателит требало да буде тежак три килограма и да у мали простор треба сместити сву електронику, сензоре, апликације.

– Ови сателити нису геостационарни, нису на једном месту, него стално круже. Пројекат је покренут због метеорологије, а желе да прате и геодинамичке промене. Али мрежа сателита може да се користи и за друге примене. Могу да се убаце и додатни сензори за подршку навигационом систему, на пример – каже Темеринац и додаје да је план да ови сателити буду лансирани из Русије један по један или неколико ођедном.

НАСА финансира 80 одсто опреме и 80 одсто средстава за лансирање, па је за учешће у овом пројекту потребно да Србија обезбеди између 20.000 и 100.000 евра. У првој фази, како каже Влајковић, потребна је само гаранција да ће трошкови бити покривени. Како би обезбедио новац, самоиницијативно је почео да контактира с овдашњим министарствима, али су га током јануара прво дочекали празници, а онда и ванредна ситуација.

– Покушао сам да закажем састанак како бих обезбедио новац за трошкове. Контактирао сам с министрима одбране, науке, економије, тражио сам пријем и код председника и премијера. Нико ми није одговорио – каже Влајковић, који је убеђен да ће новац ипак бити обезбеђен.

Свестан колико је ово добра прилика за Србију, он жели да у техничкој документацији наведе и имена компанија из наше земље које ће радити на пројекту. До сада су се укључили само ФТН и Институт “Михајло Пупин”, а време истиче јер је рок за подношење документације 1. април. Зато Влајковић позива све заинтересоване компаније и појединце да се укључе у пројекат.

– Поред овога, за планирање и реализацију неопходан је и контакт са државним врхом како би се дефинисала најбоља стратегија за нашу привреду. Још једном апелујем за пријем и састанак са премијером и председником – закључује Влајковић.

Аутомобил будућности биће без возача

Преко овог пројекта а у вези с применом сателита, 2015. ће бити конструисан ауто будућности – прототип „мерцедеса“ којим неће управљати човек (ауто-пилот).

– Ово је један од начина да се наше компаније повежу с најнапреднијим светским тржиштем скоро без икаквог улагања. Само од тржишта аутомобилске индустрије почетно улагање може да се врати вишеструко. Ово је прилика за остваривање државног профита од неколико десетина милиона евра годишње – каже Влајковић и наводи да овај пројекат, ако се дода и потенцијал развоја војних технологија, може постати окосница српске привреде за само три године.

1 reply »