ВЕРА

Прикупљено 3000 потписа у заштиту прибојских свештеника


 

Прикупљено 3000 потписа у заштиту прибојских свештеника

11/03/2012

Прибој, 08.03.2012. Група грађана је у Прибоју (Милешевска епархија) покренула петицију против протеривања 7 свештеника. Народ који се заузео за своје свештенике каже да је неправедно да се они изгоне јер су по свему примерни. Како сазнајемо, главни покретач њиховог прогона је протојереј ставрофор Бране Буквић, док је и владика Филарет сагласан са тим. За само неколико дана сакупљено је преко 3 000 потписа у граду Прибоју, и петиција се наставља.

Верници који су покренули петицију говоре: “Свештеници су под прогоном из више разлога, а главни је био тај што су се обратили патријарху Иринеју да их бар мало узме у заштиту од владике Филарета, који их на разне начине терорише из дана у дан  а појединце и проклиње до деветог колена. Врло је занимљиво да је верни народ града Прибоја свим својим срцем стао уз прогоњене свештенике и спреман је да их брани на било који начин. Подсећамо да су свештеници који су под прогоном веома угледни и немају никаквих јавних испада и афера.

Док појединци које еп. Филарет штити и нису баш за углед”, кажу иницијатори петиције. “Грађанима није јасно зашто се у овој епархији годинама прогоне само они свештеници који држе заповести Христове и поштују Каноне Свете Цркве а они насупрот њих, који газе каноне и саблажњавају народ содомским гресима увек су били под заштитом владике милешевског.” Истовремено, сазнајемо да је објашњење зашто се гоне, наводна узурпација црквене имовине.

За Буквића се каже да је донедавно био архијерејски намесник и старешина Храма васкрсења Христовог у Прибоју, али га је еп. Филарет уклонио са тог места због многобројних жалби верног народа на Буквића. Ипак, Буквић је по речима покретача петиције и даље врло моћан у епархији.

Међу изјавама анкетираних грађана, има неколико карактеристичних које ћемо овде навести:

– Не дамо наше свештенике по цену штрајка глађу и протестима.

– Не желимо да слушамо у цркви политичке говоре владике Филарета.

– Од нашег духовног пастира очекујемо благослов и поуке а не да нас куне и увлачи у странчарење.

– Ако се протерају ови свештеници можемо рећи да је углед наше Цркве укаљан до максимума и да Црква као институција има двоструке аршине.

До свештеника нам није било могуће доћи, а Ненад Папић, један од верника иницијатора ове петиције нам је казао да није ни упутно да њих мешамо у ово. “Ово су једноставно покренули верници и они ће се за свештенике борити. Свештенике нисмо чак ни информисали о овоме. Они су чули да се скупља петиција тек на сами дан петиције, њих не смемо мешати да им неби направили још горе проблеме”,  каже господин Папић.
Имена свештеника за које се потписи прикупљају су ова: Станко Трифуновић, Драган Видаковић Далибор Купусовић, Јово Андан, Лазар Вељанчић, Милован Андрић, Спасоје Вујанић и ђакон Немања Вранић.

Верници подсећају да владика Филарет сваке 2 године протера по једног свештеника. Жртве досадашњих прогона су Кипријан Топаловић, Милутин Андрић, Мирослав Стикић и Владо Лазић. “Ово су такође били свештеници за пример, које је народ такође подржавао, али нажалост није успео да их одбрани од немилости”, кажу организатори петиције.

Оно што је најзанимљивије у целој причи је да покретачи иницијативе за заштиту свештеника не желе да се владика Филарет уклања из њихове епархије јер га сматрају борцем за очување Предањског начина богослужења што за њих представља његов велики допринос, јер у многим другим епархијама је нарушено Предање од самих епископа. Друго позитивно дело које верници приписују владици Филарету је борба за очување јединствене Епархије милешевске, коју би неки неодговорни појединци из врха СПЦ да поделе и тиме олакшају стварање нове независне цркве у Црној Гори. Владика Филарет је против таквог расплета, а једино његовим пристанком би могао да се оствари овакав чудовишан план црквених сепаратиста. О овоме смо раније писали, поводом прогона свештеника из Пљевље:

ПЉЕВЉАЦИ ДОБИЛИ ПРВУ БИТКУ – УНИШТЕЊЕ ЕПАРХИЈЕ МИЛЕШЕВСКЕ У ЦРНОЈ ГОРИ ОДЛОЖЕНО НА МЕСЕЦ ДАНА

ПЉЕВЉА – НАРОДНА БОРБА ЗА ЈЕДИНСТВО СПЦ

Петиција се, дакле, наставља.

После прикупљања потписа у центру града, код хотела “Лим”, Прибојци су одлучни и одушевљени да заштите своје свештенике. Ненад Папић, Љубинко Гачевић, Ацо Бојовић и други ће водити ову своју борбу све док се не реши ово питање позитивно за верујући народ. Отац Бране Буквић, који је током дана више пута пролазио колима поред места где су се потписи сакупљали, а кога верници сматрају иницијатором прогона, се очигледно није надао оваквом заплету.

Приредила екипа Фб странице “Православље живот вечни”

________________
Извор: Православље Живот Вечни