БАРИКАДЕ

Глас Косова и Метохије из дана у дан… о другој недељи Великог поста, 2012. године


ПОСЕТИТЕ ФБ СТРАНИЦУ – ГЛАС КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

06.03. – 10.03. 2012.
(22.02. – 26.02. 2012 по Јулијанском календару)

К.Митровица – Ноћас пре ти часа непозната лица су запалила Кеп банку у К. Митровици близу кафића Инкогнито. Наиме данима службеници ове банке добијају упозорења да ће да буду нападнути јер се градом пронела прича да само они који имају документа шиптарске државе могу добити кредит. Ватрогасци су до 3 часа ујутру гасили пожар. Да подсетимо, већ два пута су јој ломљена сва стакла у протеклих неколико месеци, а као ни тада, ни сад није било очевидаца…

Рано јутрос је такође запаљен аутобус Космет превоза јер није користио алтернативне прелазе према Ц. Србији већ је прешао на званичном прелазу Јариње, што је у супротности са договором који имају сви са Севера КиМ, да се намерно не пролази преко Брњака и Јариња. Непознати починиоци су сачекали да изађу путници, а онда су, по речима грађана, запалили аутобус, као опомену. Пијачни дан у КМ и углавном сви коментаришу ова два догађаја

Борко, драги наш сморко, ако је теби Тачи поремијер, нама није! Ако си ти потписао да ми морамо да узмемо шиптарска документа, а узми их брате ти, па види како је, па нам јави. Ако си фаца Бориша наш, ајде дођи живи једно 15 дана у Пасјану, па онда једно 5 у Новом Брду, па једно 3 у Ораховцу, па иди 10 дана у Гораждевац, па кад ти се на Северу начукају они „нашу хулигани“ а ти се тад у покајничком расположењу довуци до Бг, па до Брисела и кажи да подржаваш то што си потписао, ђубре мало издајничко…!

Штета што ти је Тахиријева обожаватељка свог сопственог пола, иначе би је до сада оженио. Не да ти се… Али ти си овако некако женскаст, па те можда и зготиви. Ајде Борко сморко, чекамо те, ми и наше куке и мотике… Твоји „балваноглави“ Срби са целог КиМ.

П.С. знамо да волиш да нас делиш, али јуче мало, ми смо једно!

Једна од главних забава Београдских власти је и то да посвађају народ на Северу Космета са народом у енклавама. Отуда код неких Срба, „јужно од Ибра“, како их Тадић прозвао, овакве тензије према северу.

Уместо што се свађамо по жељи Београда, хајде да се удружимо и скинемо издајнике с власти, њима у инат… Север воли Југ, Исток и Запад Косова и Метохије. Север воли свако село, зна све… и брине… Исто тако енклаве воле Север…. Заједно не волимо Тадића!

На слици су иначе окупиране екуменизмом Косовске светиње које могу да су у сред Београда нису православне, док не дође опет владика Артемије и служи православну литургију а не ове ваше јеретичке керефеке које погане светињу и вређају Бога…

Косовска Митровица – Јуче је лепо било бити цвећар. Зарадила браћа „дизајнери букета“ ко што нису целе године. Митровчани цвећем и поклонима обрадовали професорице, мајке, жене, девојке, сестре, ћерке, докторке, службенице на шалтерима… Већ око пет поподне није било цветића у целом граду!

Жене су се бар јуче, осећале као принцезе. Поклони нису били скупи, али су били врло оригинални за разлику од прошлих година. Ружа у целофану била је само 100 динара, па је и у овој немаштини, просечан мушкарац могао да обрадује више жена битних за њега.

Кафићи су били пуни. Неки су својим женским гостима поклањали цвеће или ситне чоколаде. Младићи су изводили своје цуре.

Али, наравно није све било дивно… Еулекс се побринуо да нам и овај дан буде у знаку балвана и сукоба… али су се гњиде окупаторске повукле убрзано.

Народ је накострешен на Стефановића, на власт у Србији. Да су јуче наишли овамо, камењем би му развалили лобању и просилу му мозак по асфалту. Да, толико су били бесни на њега! Нека изађе тај смуђ и јавно каже шта је то ког ђавола потписао и што се сад прави будала, мама му Косовар а не ми!

Политичари апелују да нико не узима Косоварска документа ма колико притисци буду трајали…

Народ цепао бачене летке, палио их пред очима Еулексоваца, драо се „Србија бре, Србија“ док су гамад окупаторка гледали на народ ко да је „нецивилизована балканска стока“… Од гордости се не умире…

А данас их нема… тихо и мирно… Нисмо ми наивни. Нешто смишљају…

На реду је гашење ПТТ Србије. Наравно, никог нема да се буни. И сам директор поште црни Ранђел је тешка шиптарска марионета. Он и неће бити оштећен пошто ради за све могуће и немогуће институције (то јест прима плате од њих).

Коментар на текст „Градоначелник општине Грачаница која ради у оквиру косовских институција Бојан Стојановић рекао је да нема потребе да на Косову, у организацији Београда, буду одржани локални избори.“
И да, нико ништа неће
да уради да овог ућутка и отера из Грачанице! Зато што риба смрди од главе! Ћуте политичари у српској општини, чак сарађују са косовском и после се питате зашто је народ разочаран? Сјаше курта да узјаше мурта, сви су исти! Устај Карађорђе!

Мердаре, 8.03.2012 око 21:00 Ако неко планира долазак или одлазак са Косова преко овог прелаза, нека има на уму да у раним јутарњим часовима, као и у вечерњим, колоне камиона чекају у низу, па су могућа дужа задржавања. Оно што чак помало брине је тако велика навала робе из централне Србије на Космет. Синоћ сам избројао 45 камиона само са стране ка Мердару, а било их је још на страни ка Подујеву. Да ли наша Влада зна нешто што ми не знамо, па се труди да пре пролећа прода што више робе и обогати се на нама?!

Друга ствар које се треба чувати: прелаз Мердаре смо прешли без проблема уз српске личне карте, али је проблем правила Српкиња, црне дуге косе у репу, која ради у шиптарској царини! Ње се чувајте. Ако је Турчин крвав до лаката, она мора до рамена! Срамно, Албанци су нас без проблема пустили, али је она почела да проверава сваки педаљ. На централном Косову мирно, боримо се са искушењима и чекамо Голготу, али се радујемо Васкрсењу. Поздрав вам.

ГОРАНЦИ Када је 2004. године организован погром над Србима и неалбанцима на Косову и Метохији и када је проглашена такозвана независност Косова и Метохије, на удару су се нашли многи Горанци у градовима Србије, који су идентификовани као Албанци, иако, сем сличних имена, са њима немају ни језичке, ни културне ни патриотске, нити било какве друге везе.

Данас је у Манастиру Грачаница света литургија служена у 13 сати а не у 07 како је то било до сада. Јутрос око седам сати један верник из Грачанице кренуо је на јутарњу Литургију у Манастирску капелу у Грачаници, међутим на његово чуђење једна од монахиња му је саопштила да од данас литургија почиње у један сат поподне… Човек се вратио кући чудећи се шта се то дешава са овим Владиком? Вратио се у 13 часова када је и почела Литургија. Срамно!!!

Народе, опрез! У Русији нам је највећи непријатељ олигархија руске православне цркве, и то посебно црна тројка: Кирил Патријарх, Иларион Алфејев и Андреј Курајев. Ови људи су деликвенти. Они су учествовали у рушењу владике Артемија. Иларион је дошао на Косово да да последњи „благослов“. Ево идола српских екумениста, Андреја Курајева, шта мисли о Србима. Сами расудите да ли су нам пријатељи!

Протођакон Андреј Курајев: Срби су започели Први светски рат; Срби су поступили са нама по свињски

Екуменизам=антисрпство! Екуменизам је тумор, лечимо га. Екуменисти нам никада неће бити пријатељи.

Да не испадне да само руске издајнике екуменисте прозивамо, ево и горих (ако гори могу да буду). Цариградски патријарх одржава се у Турској захваљујући подршки америчке владе, која опет за то тражи одређене услуге. Ево Бајдена, оног истог коме је мали (растом) вл. Артемије забранио улазак у Дечане.

Ова слика представља два велика непријатеља вл. Артемија. Бајден мрзи вл. Артемија јер је владикин став и борба да је Косово српско. Вартоломеј мрзи вл. Артемија, јер је владика против потчињења Цркве римском папи. Заједно су учествовали у рушењу вл. Артемија.

У суботу 10.3.2012. год. у 18ч у амфитеатару Техничке школе у КМ одржаће се промоција часописа „Збиља“. Учествују: Момир Лазић, Протосинђел Евтимије, Др Никола Кузмановић и Зоран Влашковић.

Ранилуг: Срце ми се наместило кад сам чуо председника општине К.Митровица да без нас из енклава неће нигде… поздрав за њега и хвала!
Држ се Север. админ 4

 • Амин! Искрено, кад већ ови наши неспособњаковићи из тзв. енклава ћуте, све честитке председнику општине из КМ! Брате, ти нас поведи, ако ови ћуте и дозвољавају да се Нојкић и Рада иживљавају над нама! админ 9

Мали апел са централног Косова: Већ дуго времена се премишљам да ли да пишем на ову тему, или не, али су ме неки људи са централног КиМ-а замолили, па ћу почети: Молимо господина Велића (кад већ остали општинари сарађују са Радом и Тачијевцима) да се огласи и званично покрене захтев за референдум на централном КиМ-у и за изборе, а остали представници нека то учине за Поморавље и Метохију!

Ако то не учине, нека се склоне и изјасне, да онда бирамо оне који ће учинити све да подела више не буде и да се на све нас, условно речено „јужно од Ибра“ више не гледа као на „потурице“ и издајнике! Ето. Рекао сам. После немојте да нас окривљујете што излазимо да вам дајемо подршку, а ловорике бере луда Рада. Овде је расуло, то већ сви знате, лови се у мутном, па је тешко разабрати ко заиста страда за народ, а ко џепове пуни. Време је, да коначно спојимо север и југ! Овако ћемо изгубити све, јер шта је Колашин без Пећи, или Лепосавић без Брезовице?! Не остављајте наше манастире и кости, дајте да учинимо све да покренемо народ. Ваш админ 9.

 • Амин Грачанице, то ти је добра иницијатива… хвала Богу, знамо да има и оних што гину… а Раду треба неко да поведе у Тачијев харем да му греје ноге, пошто за Србе није
 • Ма, ови из села да ме линчују што и ја ћутим! Још народ чуо да је господин Јакшић требао да дође код нас, да одржимо неки састанак, па се неки људи припремали да коначно са неким попричају и договоре се. Али састанка није било. Па реко’ ваљда ће то неко овде да прочита и спроведе у дело. Кад већ ја нисам политичар, нека се докажу они који то јесу! 9

____________________________

27.02. – 05. март 2012.
(14.02 – 21.02. 2012 по Јулијанском календару)

Пост је жртва Богу принета од нашег тела. Свети Јован Шангајски

Не чини боја коже и крв Србина, него срце.

Косово је грдно судилиште. То је било кроз векове, то је и данас. А то ће бити и сутра за свакога Србина. Оно је наш српски идентитет по коме се познајемо и препознајемо међу осталим народима. Вредност нас као народа, али и сваког појединца мери се према нашем ставу у односу на Косово, према томе где се коме Косово налази на вредносној скали.

„ОБРАЗОВАН ЈЕ САМО ОНАЈ КОЈИ ИМА ОБРАЗ“ Св. Владика Николај

Витезови Отаџбине: рано јутрос је цивилна заштита пустила 7 џипова еулекс кроз Зубин Поток

Најновије вести из манастира Драганац код Гњилана: шиптарски “владика“ Теодосије покушао да истера из манастира јеромонаха Кирила, кога је, сећате се, пре неколико месеци Теодосије већ сменио са места игумана и поставио свог пиона, бившег београдског глумца, дечанског јеромонаха Илариона (тобоже по захтеву самог о. Кирила, а уствари, стога, што је отац Кирило полујавно-полутајно подржавао Владику Артемија и причао против незаконитих одлука о смењивању владике). Са шиптарским владиком су у манастир као подршка дошле и неке особе које раде за шиптарске инститиције, не би ли помогле при прогону о. Кирила. Међутим, скупио се многобројни народ који прогон јеромонаха Кирила није дозволио и припретио шиптарском владики да ће они њега избацити из манастира, а да Кирилов прогон неће дозволити. “А ти, Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити.“ Свети владика Николај

Мапа Србије без Косова на сајту ЕУ!

Све окупационе канцеларије су посвећене интеграцији севера у „независно“ Косово. Тзв. „холандска амбасада“ покреће пројекат тренирања жена севера Косова за администрацију. Ово је начин да се окупатори инфилтрирају и истовремено раде на придобијању лаковерних за њихове пројекте. Осим ЕУЛЕКС-а требало би да се забрани службеницима ових тзв. „амбасада“ да кроче на полуокупирану територију, тј. Север Косова. (југ је окупиран, на северу има помало слободе).

04.03.2012.

Ко год је помислио да су Срби на Северу наивчине, да не виде шта им се спрема грдно је погрешио! Виде Срби боље него што мисли званични несрпски Београд, али тихују.

Ко год од “Београђана” мисли да је неко од Срба пао на њихово глуматање у тзв. “договорима Београда и Приштине” опет нам вређа интелигенцију.

Знамо ми да је фарса коју глуме Едита заводница и њен Борко “спаситељ” исконструисана од стране светских сила… и сад као они нешто договарали, а као једни задовољни, други нису. A Купер се само смешка, ђаци му добро научили шта им диктирао, Светске силе задовољне, мали Срби смирени, још смиренији минијатурни Албанци… а Колонија ЕУ се шири на исток…

Београд нас је продао “за кило мекиња”, па ће сад као свиње да се наждеру од ЕУ пара а онда да се ваљају у сопственом измету, док враћају дуг. Јадан онај народ у Централној Србији, јер власт, или свиња… “не зна шта је диња” очито.

Борко је можда бранио неке ставове и интересе Србијанских власти, али не и наше, обичних Срба с Космета. Борко, који гордо мисли да “све што лети једе се” мисли да нас је преварио, да верујемо у његову велику “способност ” да обавља своје послове … уствари сви знају да је неспособна гњида.

Едита тобож брани свој народ, али и она само свира како јој се диригује… сви су они само лутке у рукама својих ЕУ господара…

Док председник игра коло, глумата победника и дави се у шампањцу, народ на КиМ стрепи за своје сутра… за своју децу. И то сав народ. Свих 150 000! Сто педесет хиљада Срба са свих делова КиМ који су бесни на Борка, на Тадића, на таблице, на држављанства, личне карте, на слободу кретања, на прозивке шиптарских комшија, на вређање Еу и Тачијеве Тахирице, на све…. бесни су на васцели свет и врло су разочарани… али тихују… ко бомба што тихује, пре него да експлодира…

Неће Срби, ни они што их они зову “мирни Срби јужно од Ибра”, ни “хулигани са Севера са балванима у глави” неће сигурно шиптарске судове, шиптарску полицију, шиптарска документа, школе, факултете, судове, болнице… неће Тачија!

Џабе их ви убеђујете преко медија “да, да прихватиће они полако”, верујте да неће!

Видимо ми то Тадићево спремање да отпусти хиљаде професора, лекара, медицинског особља, судских и општинских службеника… полицајаца… видимо ми лепо то његово “прање руку” од нас… Видимо ми то његово “рачунање Косметских трошкова”… и питамо га – шта ће са 12 000 студената Приштинског Универзитета кад га укину… где ће те, углавном с КиМ студенте, сиротињу из енкалава???

Где ће са свима нама ако му пођемо у колони на горе?

Хоће ли ко Mилошевић нашим сапатницима који су 1999. отишли одавде гоњени ножем, да пусти полицију да нас враћа и бије?

Хоће ли да нам каже да смо за ових 13 година били будале, ватајући зјале по КиМ, да смо сад ми шиптари ко он што је усташа???

A не, господине Тадићу, макар се сви опасали динамитом и експлодирали, ти идеш с нама…

Срећна ти ЕУ ископана рака … мртвацу који ходаш!

Србијанске власти од сутра повлаче са радних места раднике МУП-а са Севера Космета. Они неће имати више дужности, већ ће уз неку минималну зараду седети кући. Дужина периода у коме ће бити исплаћивани је на неодређено, тако да већ следећег месеца радници МУП-а са Севера могу бити избачени са платног списка. Не знам да ли примећујете, али једну по једну, укидају српске институције на Космету.

У току преговора о „будућем статусу Косова и Метохије”, теми вештачки створеној и силом наметнутој од стране светских моћника, јер је тај статус познат, признат и дефинисан у многим међународним правним документима, конференцијама, повељама, резолуцијама и тд., чуле су се многе недоследности. Дакле, проблем Косова и Метохије не постоји. То је лажни проблем. Постоји проблем албанске (шиптарске) мањине у Србији, који заиста треба да добије своје решење на принципима решавања сличних проблема у свим демократским земљама у свету. Ни мање, ни више од тога. (владика Артемије)

МОЛИМО ВАС ДА ПОМОГНЕТЕ У ПРИКУПЉАЊУ ПОТПИСА ЗА РАСПИСИВАЊЕ ИЗБОРА И НА ЦЕЛОЈ ТЕРИТОРИЈИ КиМ-а. Објавите ове електронске петиције на што више места да заједно извршимо притисак на власти у Београду да распишу изборе и на КиМ-у и не дозволимо потпуну предају Косова и Метохије. Покушајмо да их онемогућимо у већ започетој издаји Србије.

__________________________________
21 – 26. фебруар 2012,

(08. – 13. 02. 2012 по Јулијанском календару)

26.02.2012.

Срећан почетак поста у име админа Гласа Косова и Метохије, праштајте…

Драги Срби, браћо и сестре, православци, ви што се дичите именом Светог Саве и Светог Стефана Немање – Симеона Мироточивог, знате да сутра почиње велики свети пост за све православце обавезан, ради спасења наше душе, ради опроштаја од Бога, зарад исправљања наше душе и приближавања Господу Христу јединоме.
Пост није одабир, ко хоће, ко неће, ко може… пост је света дужност свима који за себе кажу да су хришћани, који се у Христа крстише и у Христа се обукоше.
Немојмо налазити разне изговоре „болестан сам, шта да једем, не могу, нема ко да ми спрема, радим, немам кад…“ да не нађе и Господ изговор кад нама треба његова помоћ. Многи светитељи су постили теже него ми, са већим болестима, уз више рада по манастирима, јели кору хлеба и пили воду… а немојте да будемо лицемери, свако од нас зна да скува супу, да једе џем на хлеб и да попије чај.
Ако сте и болесни, трудни, има разрешења разна да вам се олакша, све у договору с духовником, па немојмо више да се изговарамо глупостима. Ако хоћу да постим, Бог помогне, издржаћу.
Молим вас на коленима драга браћо и сестре, да зарад очувања нашег народног поноса, наше земље и цркве, цела нација од сутра крене да пости… Нема више куда! Или Богу своме или у ад…

Није хришћанин онај који иде у цркву једном годишње, слави славу и пости за бадњи дан. Не дајте се преварити, не дајте да вас лажу. То није истина. Спасава се само онај који побожно живи, пости сваки пост, среду и петак, иде сваке недеље у цркву, даје сиротињи, помаже ближњима, редовно се моли и чита правило, који се не коцка, не лаже, не вара жену, мужа, не убија, који је послушан, који се труди, пристојан је, не псује, не горди се, не мучи друге, који воли и живи за Христа….
Србима је све важније од своје вере, а горде се да је православље једина спасоносна вера, па опет је не држе! Пост је начин да се очисти тело, душа и да се осигура вечни живот. Исповест је обавезна, послушање духовнику пресудно и причешће једини је лек нашим болестима, слабостима, греховима, падовима… Ако не чинимо овако, одакле нам право да се Христовим именом китимо? Запитајмо се…
Свима који сутра почињу пост, нек је срећно и благословено!
Бог да да снаге и да окрепи ум и срце… па да дочекамо за 7 недеља васкрсење нашег Господа Исуса Христа!!! Амин, Боже дај!

КО СЕ КРСТОМ КРСТИ,
ТАЈ СВЕ ПОСТЕ ПОСТИ
ТАЈ СЕ ИСПОВЕДА,
ТАЈ ЗГРЕШИТИ НЕ ДА,
А И КАДА ПАДА,
ГОСПОДУ СЕ НАДА,
ДА МУ ГРЕХ ОПРОСТИ,
ДА МУ СРЦЕ ГОСТИ
СРБИН СВАКИ ПОСТИ,
ГОСПОДЕ СВИМА НАМ ОПРОСТИ!

Православни монаси, монахиње и верници који су достигли неки ниво у вероисповедању, од вечерас у 12ч почињу Тримирје. Следећа два дана неће јести ништа, нити узимати воду, сате ће проводити у молитви и гледаће да што мање комуницирају с људима. У среду, ако Бог да и издрже уз Његову помоћ, причестиће се ујутру после литургије. За послужење износи се кувано жито са медом и вода, чајеви и воће. Пост се наставља на води. Свима који држе Тримирје нека Бог окрепи тело, дух, ум и срце да се удостоје Светог Причешћа. Сутра се чита што више молитви, раде се метанија и тихује се. Препоручује се Житије Марије Египћанке и Јеванђеља у којима је Прича о блудном сину, коју је Господ причао народу и апостолима.

Свим монасима Рашко – Призренске епархије у егзилу срећан почетак Тримирја и Часног Поста. Бог вам снаге дао… праштајте нам…

Пост без молитве, обична је дијета.
Уместо да користи, може и да смета.
Молитва без поста слаба је и куса,
па непријатељ може јоште да дрмуса.
А кад се споји молитва са постом,
тад шетамо опет оним дивним мостом,
што на небо води ка правој слободи
Што поврати Адама у средиште Раја
Радостима нашим сада нема краја…

Радостан почетак поста свима
О
тац Јаков, катакомба св. Сава Жеровница

Добро је што вас гоне. Доказују тиме, да ви нисте што и они, нити они што и ви. Гоњени привлаче погледе звезда, а не гонитељи. – Св. Владика Николај Велимировић

Беле покладе – На Косову и Метохији свако село има своје живописне обичаје.
Дан пред пост у Гњиланском крају, славе се Беле Покладе, зову се Прочка или Проћка. Деца скувају јаје, пробуше га црвеним концем, обесе на високо, а онда стану и хватају га уснама, без руку. То се у народу зове „ламкање“. Ко првии ухвати јаје, победник је!
Једе се све беле боје… маст, млеко, бела риба, јаја, сир, кајмак, шлаг… Деца у неким селима добијају поклоне од баке и деке, а негде се још и пале ватре и мажу се гаревљем… Сутра је пост, па се тихује… а мрсна храна потрошена. Старе жене попаре сво посуђе, не би ли и кап уља „покварило „пост породици…

Руси данас обележавају „Дан палачинки“. Пред Васкршњи пост праве огромне количине слатких и сланих палачинки, не би ли потрошили сва јаја и масло у кући да се не квари током поста, па се часте с породицом, пријатељима, комшијама… иду наоколо с тањиром пуним палачинкама и вичу скрушени „прашћај баћушка“ и поклоне се до земље…

 • Миљан Радоњић: да, бела масленица… целе ове недеље су се јеле палачинке са сиром и милерамом… то је исто што и наша Бела Недеља…
 • Глас Косова и Метохије: кажу „Бљини дењ“

Косово је место са ког се Србија пење у небо…

Косовска Митровица – коментарише се напад Росу на сународнике у Гњилану. Сви знају да ће и овде ускоро. Псује се глупи Дачић. Борко се ни не помиње „Име му се затрло“. Недеља је… сви су у цркви… мирно јутро… какав ли ће бити дан?

ГОРАНЦИ: „У Београду, у градском аутобусу, избоден Горанац. Нападнут на правди Бога.“

 • Оваква наопака реакција на невиног човека може да буде израз немоћног гнева неког јадника који не зна да разликује терористе од мирних грађана. Народ је убијен у појам, разигниран јер режим нинашта не реагује, допушта да се терористи шире и протежу. Народ који осети да нема будућност ће све више упадати у бесмислену агресију.
 • Горанци су поднели исто колико и Срби шиканирање од Албанаца. Они немају другу државу. Њихова деца иду у импровизоване бараке у школу јер неће да иду по Тачијевом програму. Ово је на штету Србије. Треба да користимо енергију за рушење режима.
 • Горанце „необавештени“ Београђани стално мешају са шиптарима и нападају их, иако су многи Горанци бољи од доброг дела Срба и веће патриоте. Занимљиво је да ти исти „необавештени“ Београђани кад виде шиптара у БГ воде га на кафу и нађу му неку сироту Српкињу за девојку… лицемерју никад краја…
 • Ово није решење. Већ је решење уз Крст часни, пост и молитву да се сруши режим.
 • АРОГАНТНА НЕЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ РЕЖИМА У БЕОГРАДУ НА ТЕРОРИСАЊЕ СРБА НА КИМ ДОНОСИ СВЕ ГОРЕ И ГОРЕ ПЛОДОВЕ!
 • Кад почну да преко ТВ-а изражавају забринутост, осуду због злочина, знајте да су они, режимлије, изболи тог човека својом издајом Србије.

Навијачи и играчи Фк Слоге из Ранилуга прослављају победу у великом дербију против Фк. Ропотова… Резултат је био 2:1 за Фк. Слогу. Позрав из Ранилуга… админ 4

 • Хвала 4… :))) најбољи сте… честитке вашем победничком тиму.

25.02.2012.

Како се осећате браћо и сестре? Како гледате на све ово? Слободно напишите шта мислите, како се осећате, кога бисте да видите у затвору…

Шта рећи? Нема речи… Шок терапија… Сувишно је коментарисати – ову филозофију и будала разуме, јадни су они који су одлучили да иду по блату, а имају пут… слепи па не виде! Надам се да ће народ показати пут којим треба ићи, а њих оставити у блату, за боље нису!

НА ЗЕМАЉСКОЈ ПЛАНЕТИ МИРА НЕЋЕ БИТИ ДОК СРБИ НЕ ОСЛОБОДЕ КОСОВО, НИТИ ЋЕ СРБИ ИМАТИ МИРА И БЛАГОСЛОВА – АРХИМАНДРИТ ТАДЕЈ

Централно Косово и Метохија Након свих недела о којима чусмо у протекла два дана, сазнајемо да ће прво српско предузеће на удару за укидање, на централном КиМ, бити ,,Комуналац“. Наиме, у доле наведеном чланку прочитаћете да је УСАИД уз општину лажну-Грачаница, ангажовао шиптарску фирму ,,Пастрими“ да чисти друмове. Истина је, нажалост, да српска општина не функционише како треба и само чека свооје укидање, јер централне власти Републике Србије по ко зна који пут перу руке и говоре о кризи… Остаће народ без посла, како чусмо на пролеће, а нама остаје да се надамо да ваздух нико неће опорезовати. Ах, да, умало да заборавим, све радње су добиле наређење да цене својих услуга морају објавити у еврима… Ето чије желе да смо слуге. Јадни Албанези, ни не знају да ни главе на раменима нису њихове…

Дачић на Север послао жандармерију, ЕУ нас тукла месецима Кфором, Тачи у Гњилане шаље Росу…. а Срби с Космета сметају свима. Изгледа им фале покретне мете за вежбу, а ми још и покретни… милина! Тешко је кад немаш својих на свету, свима си џак за шутирање.

Свака част сваком ко у себи носи храбро Св.Саву, Лазара и Христа… многима је Вавилонска Европа у срцу!

Гњилане: Видно узнемирени Срби у Гњиланском крају. Мисле да је данашњи напад само почетак. Брину за децу и ближње. Ово што смо ми данас доживели у Гњиланској општини је тек почетак, слажете ли се? Тек ће нас да „милује“ Тачијева кољачка Косова Репубљик…
Господи Помилуј!

Пасјане: Узнемирени Срби из Пасјана, Шилова и Коретишта (општина Гњилане) због хапшења шест Срба и пребијања Живојина Стојановића. Сви ухапшени су запослени у МУПу Гњилане са привременим седиштем у Врању, на издавању личних докумената.
Да ли је ово почетак? Коме да се обрате? Никоме! Србија не чује… свет није ни чуо.

Нисмо признали Косово већ Косово*
Е па на Космету се каже „Не увијај говно у целофан, јер свеједно смрди увијао га или не“

Хеликоптери над КМ…

Зашто је склоњен В. Артемије? Зато што је знао све ово… и борио се против… У викиликсу има део о Владики. Америчка амбасада у Приштини каже „не можемо ништа док је онај старац Артемије ту… склоните га“ и наравно постављен је Тео, који се не оглашава, ћути и ради све по Америма

ГОРАНЦИ Пред наставницима и школама поставља се низ препрека. У селу Млике власти из Приштине су пре пар година срушиле започети кабинет информатике и тоалете за школу које је финансирала Влада Србије. Неколико година након сукоба, на Гори је формирано Удружење Бугара мухамедана које настоји да развије осећај да су они исламизирани Бугари, а уз изјаву о бугарској етничкој припадности, људи који се на то одлуче добијају држављанство и бугарски пасош.

Убијају један народ. Где? У Европи. Има ли кога да то посведочи? Сведок је један: Цео свет. (Виктор Иго)

Гораждевац: Бесни смо па нема више где! Гледамо у реакцију политичара са Севера. Неки кажу да ће сад Север да прогласи независност? Хоће ли? Немојте да нас заборавите браћо. Ту смо у истој муци с вама. Ако буде неки протест, јавите да дођемо организовано. Гораждевац увек уз Север… ко до сад. Забринути смо јако, како ћемо без плата из Србије, где ће да ради оволики народ ако нам укину послове? Има да умремо од глади. Ето нема дечији, сад ће једно по једно да нема…. Држ се Север. Бог вас клео Београдке власти… Бог вас клео!

Штрпце: од Борка и власти са Тадићем на челу се није ништа добро ни очекивало. Искрено сам мислио да ће љепотицу Едиту на крају да ожени Борко, а нас да зове на свадбу, али ето, изненадио ме. Можда му се ипак моржеви са Илирске плаже Дреничког мора не свиђају.
Нас бре браћо продали одавно. Што се цимамо више? Ајде да гледамо да преживимо и очувамо свој језик, веру, културу, чекајући нека боља времена кад ојачамо да се ослободимо. До тад да роваримо Тачију његово „Илирско царство“. Шта год да ради, да му се од нас смучи живот и да му покваримо сваки осмех. Живело СРПСТВО-нема предаје!

Боримо се до краја. Још није крај. Има још Срба.

МАЧ

МАЧ ПРЕСЕКО СРЦЕ МОЈЕ
НА ДВА ДЕЛА НА ДВЕ СТРАНЕ
КОЈИМ ПУТЕМ ЈА ДА КРЕНЕМ
ЧЕКАМ ЈУТРО ДА ОСВАНЕ

АКО ИДЕМ ЈЕДНИМ ПУТЕМ
ПАТЊА МЕНЕ ЧЕКА ЉУТА
КРВАРИЋЕ СРЦЕ МОЈЕ
СИГУРНО ЋЕ ПО СТО ПУТА

АКО ИДЕМ ДРУГИМ ПУТЕМ
БИЋЕ ЛЕПО ЗА СВЕ ДРУГЕ
ТЕШКО БИЋЕ СРЦУ МОМЕ
ИСЕЧЕНО СВЕ У ПРУГЕ

СРЦЕ КАЖЕ ПРАВО ПРВИМ
НОГЕ ЛЕТЕ СВЕ У МЕСТО
КАКО ЛИ ЋУ ДА ПРЕЖИВИМ
СВЕ КРОЗ ТРЊЕ ТАКО ЧЕСТО

КРЕНУО САМ ДРУГИМ ПУТЕМ
НЕКА БУДЕ КАКО МОРА
ХЕЈ СУДБИНО ПРОКЛЕТА СИ
СРЦЕ ПРЕКРИ ЈАКА КОРА

Пера песник из Баната

Ораховац: Целу ноћ сам сањао пахуљице, фус нотице. Целу ноћ сам се цимао као да ме неко гони. Пустим дневник – смех Борков, смех Тахиријеве, смех Тадића…Тадић стигао на фест. Хвали нас Клинтонова преварена жена. Хвали нас Брисел, поздравља Јосиповић, пусе шаље Косорова…Угасим тв. Навучем завесе. Пустим филм, кад тамо неки Србин терорише сироте Американце у Њујорк, јер је рођени кољач. Редитељ не помиње да су Амери бомбардовали његову земљу, али ето је згодна плавуша шиптарског порекла која му држи лекцију из измишљене историје у којој су Срби јели живу децу…угасим филм. Изађем напоље. Празне улице. Цео Ораховац се смара. У продавници шиптарска роба. Разовор да је обесхрабрена овим јуче, још једна породица размишља да прода кућу… бесним, али ко сам ја да им судим … не може народ више психички. Уђем у кућу, преварим се пустим тв, тамо Јелена губи меч а горе плава линија с вестима прогони ме Борковом „победом“, асиметријом, реципроцитетом… ја сам глуп за ту „високу политику“ али чим видим насмејану Тахири, не могу ја да се смејам. Знам да ја и она не можемо да се радујемо у истом дану…
Окрећем Турску серију, тамо још није умро али Риза.. али чека се… неста струја… окренем се, покријем главу ћебетом и окрећем бројаницу „Господе Исусе Христе сине Божји помилуј ме грешног“… фала Богу нестане струја, па се одморим од осмеха „победника“

Прилужје – разочарани би били да смо се надали бољем, овако…

********

Свети косовски јунаци, молите Бога за нас недостојне.

Свети кнеже Лазаре моли Бога за нас грешне.

Господе Исусе Христе помилуј нас грешне.

Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нас и спаси грешне.

Христе Боже, нико се неће постидети ко се у Тебе нада.

Пресвета Тројице, Једини Боже, слава Теби! Амин.

Христос једини ИСТИНИТИ Бог.

Милостива Свегосподарице Небеска, Пречиста Мајко Христа Господа, Богородице, моли Сина Твог, Бога нашег, да нас помилује и спасе као човекољубив.

Пресвета Богородице спаси нас!

Христос

*************

Косовска Митровица: огорчење, разочарење, није баш да није очекиван потез београдских идиота, питање како даље… Немојте мислити да су Косовци сели, узели ракију у руке па сад плачу над својом судбином.
Бесни су оправдано, не само због тога што је „Борко самозваниСпаситељ“ потписао шта је потписао, него што им вређају интелигенцију говорећи да је то добро за Косовске Србе. Таман посла!  12 година овде траје „Сурвивор“. Преживели Срби и године кад им 2/3 становништва отишло или су побијени, преживело се 108 напада на мост на Ибру. Преживео се 17. март. Убијање деце широм КиМ … преживела се силовања естара, мајки, жена, ћерки… преживела се немаштина, несташица струје, воде, суше и хладноће.. преживео се један по један унмиков главешина, дочекало се много и испратило кфорових командира…разна понижења, разне увреде, разне нападе путем паљења цркава, окупација цркава од стране Ватикана и вукова у Христовој мантији, који глуме овце Христове… све!
Преживело се и отцепљење Црне Горе, њено признавање Косова репубљик…а за Србију, њену несрпску власт се увек знало да ће нас на крају откачити, оставити на немилост шиптара… признати КиМ…. и ето дошао је и тај дан.
Косовци не очајавају. Није им то у крви. Смишљају како даље. Шта сад?
Живети овде је већ довољно тешко и с подршком Београда, а кад нам Београд окрене леђа, укине плате, дечији већ јесте, укине школе, укине судове, укине болнице, укине општине… како живети тад?
Живимо без цркве, рекли би неки, па ћемо ваљда моћи и без њих горе… Црква јесте окупирана, али се у свом дому свако може молити до миле воље. Бог је свуда. А и, Богу хвала, слободарски дух владике Артемија погазио је окупаторе католике па нам је организовао катакомбе.. литургија има! А да нам је неко пре причао „нећете моћи у Дечане, окупирани су, у Пећаршију, окупирана је“ ми би цркли од страха и тај би нас страх паралисао да не знамо да се снађемо… али Бог даје само колико може да се издржи а Косовци су се свих ових година држали само Бога и добијали снагу, утеху и веру у боље сутра од њега… Па и кад нас Београд остави, ма колико нам то страшно звучало, снаћићемо се. Нешто ћемо већ смислити. Можда и болнице могу бити у катакомбама. Бог зна да бар доктора имамо и превише. Можда можемо и школе да имамо по кућама. Тесне, али СРПСКЕ, где ће деца учити Српски, на Српском, о Српском, а не фантастику смућкану у Ватикану, да су шиптари илири, да су били католици, да су наше цркве њине.. и тра ла ла ла Велики штрумф… Можда је ово време катакомби… задње време….можда нема више Срба…
можда смо ми задњи Срби… и оних четворо, петоро што живе у Р.Српској, Централној Србији, Црној гори… нек дођу и они овде… позивамо их… шта ћете тамо ?
Дођите, Срби са Србима у муци, али у слави Господа. А Еуропејци са Еуропејцима у свили и аду вечном… Можда смо ми задњи Срби…. очувајмо свето Српско име чисто ко што су га наши преци створили! Амин Боже дај!

Ново Брдо: тешко да има реакција. Отупели смо више на небулозе које излазе из уста Борку Смотку. Тахири на свим каналима независне „само ви сањајте“ републике Косова. Исмева Тадића, исмева Борка, исмева фус ноту. Паметна жена… својим егзотичним изгледом козе инцестоидне, са носом ко у орла, успела је да „жедне преко воде“ превезе „великане српске дипломатије“…. пахуљица, фус нота…све је то исто… нема назад…

Ранилуг: сад бих опсовао, али нема ајер. Сви смо знали још кад је идиот Борко био послат у Брисел да „брани српске интересе“да неће на добро да изађе, јер прво Борко није Србин, већ будала, као друго ДС је све само не српска странка и као треће, Бриселу нису требали ни он ни Едита Дашурија, него карикатуре које ће да климају главом. Па ипак, некако, ми непоправљиви у надању, некако смо очекивали нешто друго, а не ово што нам се десило. Сад смо љути – и на Борка, и на Тадића и псујемо Цветка, али највише смо љути на своју немоћ, на своју окруженост шиптарима, на то што не можемо да смакнемо издајнике јер су реално то заслужили. У Кини кад неко учини кривично дело против домовине, то јест велеиздају, стреља се по хитном поступку, а рачун за меткове плаћа породица издајника. Мислите о томе.

„О кукавно Србство угашено,
зла надживјех твоја сваколика,
а с најгорим хоћу да се борим!“

“Крст носити вама је суђено, страшне борбе с’ својим и с’ туђином“, …
“Тежак вијенац, ал’ је воће слатко. Васкрсења не бива без смрти.“

+ Владика Његош +

Шилово: Шта рећи а не заплакати? Сви,од оне намање бебе, до неписмене баба Станије од 90 година знају боље политику да воде, од ових на власти. Јер сваки Србин на Космету зна да су нас „јужно од Ибра, још јужније од Београдских очију уперених у Брисел“ оставили још далеке 1999. Болело их уво што страдамо, што немамо брашно за хлеб, што нам секу струју, што су нам деца небезбедна, што не можемо с српским таблицама нигде… а онда су се тобож љутили што узимамо шиптарска документа, и то не сви, али Београду је то одмах било сви, па су нас звали каквим све не именима, а уствари су се радовали да им се макнемо са пренапрегнуте грбаче. А ми знамо, шта ћемо им! Добри им били наши гласови, наши прасићи, наше погаче кад нам дођу на сат, два… а сад смо бачени у звериње Приштине и још се од нас очекује да будемо патриоте по кроју Београда. Па да вам кажем, Шиловани су већи патриоте од свих горе, Северно од Северног Косова… Славимо славу у мукама, певамо наше песме и пред њиховом полицијом, женимо се по старовремским обичајима, док ви јурцате за Бриселом… Нас је одавно задесило ово што радите Северу сад… па ето вам, и душу нам узмите… ми друго немамо!

Миљан Радоњић: ја сам Миљан и тренутно сам далеко али вас и врела наше културе, Косова и Метохије се нећу одрећи… Речи мало вреде кад су времена тешка, али ипак ћу рећи, ја, Миљан, сам са вама!

Глас Косова и Метохије: И Бог ће Вам то урачунати у врлину на дану Страшног суда… хвала, дали сте пример свима. Свако ће од нас дати одговор „јесте ли издали своје Косово и Метохију“, а ваш ће одговор стајати овај и ваши се преци неће стидети…

24.02.2012.

Ако Косово није наше, зашто од нас траже да га дамо…?
Ако је њихово, зашто га отимају…?
А ако већ могу да га отму не знам шта се већ толико устручавају…?
Матија Бећковић

Тадић стиго и на фест…. ко Милошевић на шампањац са Миром, док је наш народ био клан или у колони. Милошевић је завршио како је завршио, а Тадића ћемо тек видети… него знајући Србе, „зајахаће нас“ још гори.

 Вековима је Вук Бранковић био симбол некакве издаје и то име се провлачило кроз народ као оличење издаје. Оправдано или не, то је сад друго питање. Након овога што је Тадић урадио данас, био би ред да Вука Бранковића оставимо на миру, јер појава звана Борис Тадић заслужује као нико у историји Србије да понесе ту „титулу“ издајника.

Никоме не дајте да лије нашу крв зато што је Српска.
Миром на рат идите и ратом мир чините.
Љубављу на љубав идите, али крвљу… крв Српску браните.
Стеван Немања (1114-1200)

Витезови Отаџбине: МОЖЕ РЕЖИМ ДА ИЗДА, АЛИ МИ НЕ СМЕМО ТО ДА ПРИХАВАТИМО!

***********

ПОМОЗ БОГ

БРАЋО И СЕСТРЕ СРБИ, СА СВИХ СТРАНА ОТАЏБИНЕ, СРБСКЕ ЦРНЕ ГОРЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, КО И ВАМА БРАЋО ИЗ ЗАПАДНИХ ЗЕМАЉА!!!

 • СВИ ВИ КОЈИ СЕ КРСТИТЕ ТРИМА ПРСТИМА ПРАВОСЛАВНО, КОЈИ НИСТЕ ЗА ПАПУ, КОЈИ КОСОВО ОСЕЋАТЕ КАО СВОЈУ ЗЕМЉУ!
 • СВИ ВИ КОЈИ СТЕ ПОНОСНИ ПОТОМЦИ СВЕТИХ НЕМАЊИЋА, СВЕТОГ КНЕЗА ЛАЗАРА, СВЕТИХ КОСОВСКИХ ЈУНАКА!
 • СВИ ВИ ЈУСТИНОВЦИ, НИКОЛАЈЕВЦИ, АРТЕМИЈЕВЦИ…
 • СВИ ВИ КОЈИ ОСЕЋАТЕ НЕПРАВДУ НАШУ КАО НЕПРАВДУ СВОЈУ!!!!

МОЛИМО ВАС СКРУШЕНО И СМЕРНО…

ДА:

 1. АКО СТИГНЕТЕ И КАД СТИГНЕТЕ, ОДВОЈИТЕ ОД СВОГ СЛОБОДНОГ ВРЕМЕНА, ПРОЧИТАЈТЕ КОЈУ РЕЧ МОЛИТВЕ ЗА НАС ГРЕШНИКЕ
 2. АКО НАМ ЗАТРЕБА ХЛЕБА И ВОДЕ, ШАЉИТЕ
 3. АКО НАМ ЗАТРЕБА ОРУЖЈЕ, ПРОБАЈТЕ ДА НАМ ДОСТАВИТЕ
 4. АКО ВАМ ШАЉЕМО ДЕЦУ ЈЕР НИСУ БЕЗБЕДНА, ЧУВАЈТЕ ИХ У НАШЕ ИМЕ
 5. АКО ВАМ НИЈЕ ТЕШКО, ОПЕТ И ОПЕТ БОГУ СЕ ЗА НАС ПОМОЛИТЕ
 6. АКО ВАМ НИЈЕ ТЕШКО, И АКО НЕ ТРАЖИМО МНОГО, СВИ НА ИСПОВЕСТ…ДА НАС БОГ ПОКАЈАНЕ, КАО НАРОД ПОМОГНЕ
 7. НА СЛЕДЕЋИМ ИЗБОРИМА НЕ ГЛАСАЈТЕ
 8. НЕ ЗОВИТЕ НАМ ПАПУ, ЕВРОПСКУ УНИЈУ, НАТО… МИ НА КОСОВУ ЖИВИМО СА СВИМ ОВИМ, ПА НАМ НИ МАЛО НИЈЕ БОЉЕ НЕГО ВАМА, НАПРОТИВ
 9. НЕ СЛУШАЈТЕ НИШТА ВЛАСТИ, АКО ИЗДАЈУ НАС, ВИ СТЕ СЛЕДЕЋИ
 10. КО МОЖЕ НЕК ДОЂЕ НА БАРИКАДЕ
 11. КО НЕ МОЖЕ НЕК СЕ МОЛИ ЗА НАС
 12. НЕ ЗОВИТЕ НАС У КАМПОВЕ ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ, НЕ ОБЕЋАВАЈТЕ НАМ РАЈ УЗ ДУШЕК И ПАШТЕТУ, НЕ ШАЉИТЕ НАМ ПОРУКУ ДА СМО ВЕЋ ИЗГУБИЛИ
 13. ПОШТУЈТЕ НАШУ ОДЛУКУ, АКО ЖЕЛИМО ДА УМРЕМО ЗА СВЕТО КОСОВО…ЗАВИДИТЕ НАМ, БОГ НАС ЈЕ НЕДОСТОЈНЕ, УДОСТОЈИО ДА СЕ ЖРТВУЈЕМО ЗА СВЕ ВАС
 14. НЕ ЗАБОРАВИТЕ НАС… НА КОСМЕТУ НАС ИМА ЈОШ 150 000

*************

Српска Заједница У Македонији: Браћо, опростите нам… Немоћни смо… Бедни и јадни у својој немоћи да вам помогнемо… Молимо се Богу за вас…

Хтели ми то или не, вековима у српском народу постоји једна својеврсна косовска књига историјског памћења, у којој се тачно зна ко је вера а ко невера. Сви они који цепају, деле и одричу се Косова и Метохије, као и они који Свету српску земљу лажно бране, али и они који то раде искрено, биће забележени у тој књизи, и обележени за нека будућа покољења…

Кад те неко лаже у очи, шта са њим да радиш? ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА: „Председник Борис Тадић поздравио договор постигнут кроз дијалог о Косову по коме ће Приштина у регионалним форумима бити представљена под окриљем Резолуције 1244 УН, што значи да Косово неће бити присутно као независна држава“ А то што се позивају на мишљење међународног суда? А то што је фус-нота ништавног значења? А то што ће правом гласа да свуда гласају против интереса Србије? А, то што су ОД САДА ДРЖАВА ПРАВНИ СУБЈЕКТ?

То само хуље, носи их враг, за ручак дају свој родни праг! (Бранко Ћопић)

Имамо пријатеље свуда, само што их београдски режим игнорише и трчи у скуте непријатељима. Изгледа да су на власти садисти према свом народу и мазохисти јер се клањају најгорем светском олошу.
Ово су Бугари који подржавају Србе на Косову. На дан њиховог највећег хероја монаха Васила Левског који је водио устанак против Турака сликали су се поред његовог споменика. Слику је посланик Павел Чернев прокоментарисао речима: „Сви ови људи су спремни да чине по речима Васила Левског: „Ако буде потребно једног дана, борићу се и за слободу и других поробљених народа“.“ Порука је јасна.

Нек нам сад мајчица пошаље и своју жандармерију да нас бије овде у центру КМ и тера ..негде … сад кад ради за Нато и шиптаре, нека се сакупи, кад је толико храбра, нек нас побије овде… ајде керови, чекамо вас

ХАЈДЕ СЕВЕР СУТРА СВИ ДА СЕ ОРГАНИЗУЈЕМО ПА НА УЛИЦЕ!!!
НЕКА НЕ БУДЕ ДА СЕ СЛАЖЕМО С ДЕГЕНЕРИКОМ И ОВОМ ВЕЛЕИЗДАЈОМ.

Од власти у Србији једино је гора килава опозиција! На улице бре!!!

Дијалог завршен, Тахири и Стефановић насмејани, значи ми да кренемо да плачемо, јер не може да је добро и народу и издајнику.

Мртав се насмејао!!! Да се никад не насмејеш!!! Бог вас клео погани изроди!!!

Издаја браћо и сестре, издаја…

Текст фусноте: овај натпис не прејудицира статус Косова и у складу је са резолуцијом 1244 и мишљењем МСП-а о косовској декларацији о независности, јавља дописник РТС-а
На овај начин се, између осталог губи значајна предност. До сада терористичка влада у Приштини није могла да учествује у никаквим регионалним форумима. Могли су само да плачу, јер нигде нису могли бити примљени јер је Србија чланица тих форума и она се питала. Сада ће терористи слободно моћи да гласају, учествују, праве трговинске и политичке споразуме, који ће између осталог бити увек на штету Србије и на стварање атмосфере да се после неформалног признања, да и формално признање терористичком чиру.

Лепо реко јуче Тачи, Србија ће данас или сутра признати Косова Репубљик. И јесу…хвала властима!  Захваљујући Тадићевој издаји и ћутању опозиције, терористи улазе у организације. Њихов глас је од данас вредан колико и глас Србије.

Ако мислите да је Наташа Кандић највећа антисрпска војникиња, нисам сигуран да сте у праву. На Косову има жестоку конкуренцију. Почевши од Раде Трајковић, преко Нојкића и Милетића, Слободана Петровића, Бојана Стојановића, Братислава Николића, Далибора Јовића… Ови јесу већином неписмени у односу на Наташу, али осим што су људи без морала они глуме и неку власт, тј. бајаги се боре за права Срба у терористичкој скупштини. Наравно, инструкције примају од разних америчких НВО. Али, да им се мало да по марионетском моралу, плате им пут и до Америке, где тобоже одржавају важне разговоре. Онда имају утисак да су битни, и да ће највероватније бити сахрањени у сопственој пирамиди. Ево их пред Стејт Департментом. Погледајте Нојкићев поносни поглед.

Кад је Бисерко била на Брезовици, и поред полиције која је штитила, летела су јаја и била је погођена у главу. Ови овде представљају власт Тачијеву и слободно се крећу по српским срединама.

 О Ранђелу Нојкићу: Легенда српског духовног разврата, симбол камелеонства на Балкану, борац за телећа права за Србе на Косову, Саве Јањића стручни папучар … решио да уђе у историју као херој који ће први да прође шиптарском трасом и да тако удовољи евро-атлантским медијима. Није успео, али битна је воља… тако да ће сада о њему да се пишу песме и следеће генерације ће имати прилику у читанкама о њему да уче. Сви се сећате овог врцкастог Марадоне како зврји по манастиру Грачаници док му виси бројаница у руци, „ја сам духовно чедо вл. Артемија“, хвали се. Али, чим дођоше жути на власт, чим вл. Артемије поста дисидент и од узурпатора црквених и од србијанског режима, окрену Марадона ћурак наопако. Не смемо заборавити ни његовог сина, Банета Нојкића који је у Хагу дочекао Радована, прошле године у Призрену свирао за Шиптаре (откад је он ди џеј, сви се чудимо, али дрога се’може се), чији пријатељи прослављају јубиларно независност Косова у Приштини, из које су прогнани 99-те… Да, тај Нојкић који у Грачаници држи 3 радна места…

Е моји јадни „Срби“, бивши Срби, лажни Срби… па, кад вас човек овако гледа, Вук Бранковић био господин човек…. ви сте смеће

„Борићемо се до краја, обећао је у среду увече у Бриселу Борко Стефановић. И било је то обећање које је одмах почело да се испуњава. Београдски режим је већ у ноћи између среде и четвртка почео да се бори до краја Србије, и наставиће да се бори тако што ће у Бриселу „данас признати независност Косова“, како је најавио Хашим Тачи. Гвидо Вестервеле, немачки министар спољних послова, стиже у Београд да то признање верификује…

Косовска Митровица Одушевљени отопљењем. Измели на улице у већем броју. Снег се скоро свуда сасвим отопио па грађани перу део улице испред врата својих радњи и домова.
Разговори су углавном о потписивању петиције за расписивање избора и на КиМ. Велики број потписа већ скупљен. О жандармерији, нападу на нас, рушењу наших барикада, наше муке, углавном све најгоре. Старији се још и чуде том нечовечном чину мајке нам Србије. Млађи су углавном навикнути, немају очекивања, псују и описују их ко керове, бесне псе и издајнике. Неки иду чак и да говоре да су изобличени од толике издаје. Углавном власти и политичари нису баш омиљени овде. Дванаест година како нас лажу, мажу, а сад нас поклањају шиптарима.

Тадић је више псован од Тачија. Сви сматрају да је Србија добила услов да нас прода не би ли ушла у унију Слепаца, како зову ЕУ. Одушевљени су митинзима у Чешкој, протестима у Пољској, изјавама Словачких политичара. Воле Конузина. Редовно му пишу на сајту амбасаде Русије…

Стефановићу прете убиством. Читав град исписан графитима против њега, али и Богдановића. Нико не сматра да тај никоговић може да нас представља са Тахиријевом у Бриселу. „Кретен “ чак није ни одавде, а свима је мука Београђанских размажених ликова, који као репрезентују Србе с Косова и Метохије. Кад им неко помене фусноту, очи би му извадили. Или још горе, погледају те ко малоумника и окрену главу. Они живе у Србији и не занима их Тачијева машта.    Свако гледа како да преживи, прехрани децу, са платама које касне, без дечијег, без социјалног… Свако гледа како ће да плати струју, да нађе воду кад је нема. РТС се не пали…. што да се нервирају за џабе.

Ив Батај, француски патриота је дошао данас да подржи Србе на барикадама.

ЦРКВЕНЕ ВЛАСТИ НИСУ НИШТА БОЉЕ ОД ВЛАСТОДРЖАЦА ДРЖАВЕ… ЧАК НАПРОТИВ. ОНИ ШТО СЕБЕ КИТЕ РЕЧЈУ „ХРИШЋАНИН“НИСУ ДОСТОЈНИ ДА СЕ НАЗОВУ ЧОВЕКОМ. ГЛЕДАЈТЕ ДА ВАС НЕ ПРЕВАРЕ ВУЦИ У ОДЕЖДАМА ЈАГАЊАЦА ХРИСТОВИХ. СТОП ЕКУМЕНИЗМУ. ЖИВЕЛО СВЕТО ПРАВОСЛАВЉЕ

НАРАВНО СВЕ ЋЕ ДА НАМ УКИНУ, ГЛАС ДА НАМ СЕ НЕ ЧУЈЕ… НЕ ОДГОВАРА ИМ СЛОБОДА, НИТИ ДЕМОКРАТИЈА У КОЈУ СЕ КУНУ… ВЕЋ ЦЕНЗУРИШУ СВЕ

Интересантни глаголи „сугерисати, предлагати, саветовати, давати идеје…“ а у ствари -наређивати, претити, застрашивати, уцењивати!

23.02.2012

Сви Шиптарски медији на КиМ преносе изјаве Тачија да ће Србија на крају преговора у Бриселу, данас или сутра, признати Косова Репубљик. Ту нечега засигурно има. До сада Тачи никад није дао неистиниту изјаву о ономе шта му обећавају западни моћници. Знао је тачно дан, сат проглашења тзв независности и јављао је редовно данима, која ће их земља признати. Србијо, стиди се што ћутиш….

РТС је синоћ у дневнику у 12 ч признала да је жандармерија уклонила барикаде. Од јутрос опет лажу да не знају ко је уклонио српске барикаде, а на сајту не објављују на десетине коментара које смо им поставили.

А сад ће и вести РТС-а, ко да их чујем: Тадића похвалила Немачка. Тадић најлепши човек на свету. Кети Ештон воли Тадићеве очи. Ванземаљци склонили барикаду. Дачић целу ноћ брао цвеће. Срби на Космету нису нормални. Ана Ивановић изгубила од Возњацки, али је баш слатка. Тачи воли Хилари. Хилари воли Тачија. Ми смо одувек суседи Косова репубљик. Косовари су фини људи. Срби на Северу си хулигани… бла, бла трућ, трућ… а време топлије… чак фасцинантних 6 степени… Закључак – РТС је дивна! Тадић је диван! Дивно је бити Србин! Па још мало цвећа и Жељка Јоксимовића. Полемика јел Северинино дете више Србин или Хрват? Јел Цецу стезала наножница? Куку!

СРБИ НА ОКУП: На вестима ПРВЕ ТВ вечерас је речено да је Жандармерија уколонила барикаде (не и чија, ни зашто) и да је на прелазима КФОР И ЕУЛЕКС. Боже каква искушења! Полиција из централне Србије, коју ми сви плаћамо поклања део територије Србије Шиптарима да заокруже своју наказну творевину! Нека нам је Господ на помоћи…

***********

ВАПАЈ КОСОВСКИХ СРБА АМБАСАДОРУ КОНУЗИНУ

ОТВОРЕНО ПИСМО КОСОВСКИХ СРБА АМБАСАДОРУ РУСИЈЕ У СРБИЈИ!

Поштовани Александре Васиљевичу, драга браћо!

Срби на Косову су са свих страна у окружењу. Сви алтернативни правци ка Централној Србији су блокирани. У току су преговори наше званичне владе са такозваним властима у Приштини.

Преговарају у наше име, ми не знамо о чему!!!

Све барикаде на алтернативним правцима ка Централној Србији уклоњене су, дошли су маскирани људи без ознака и униформи, ми не знамо ко су.

Животи 150 000 Срба на Косову и Метохији су угрожени. Онемогућено нам је да добијемо помоћ. Онемогућено нам је кретање.

Молимо Русију да дигне глас против свевлашћа и безвлашћа. Молимо Русију да нам помогне јер то више нико не може.

Ако неко не реагује, биће онако како су желели наши окупатори, српског Косова више неће бити, јер неће бити Срба на Косову.

*****************

Поздрав вама браћо и сестре са Косова и Метохије, са Вама сам и на овај начин! Храбро се држите, слушам ослушкујем, читам… издаја из Београда!

Организација „Срби на окуп“ која ради са благословом вл. Артемија је 24 часа са народом на барикадама, монаси који су прогнани из свог манастира су на барикадама… зашто ћуте Теодосије, Иринеј, Амфилохије на ову очигледну издају? Можда, зато што учествују?

БРЊАК: УПАЛА ЖАНДАРМЕРИЈА У МЕЂУЗОНУ КОД БРЊАКА И ПРИВЕЛИ ДЕЖУРНЕ, ОТЕЛИ ИМ МОБИЛНЕ ТЕЛЕФОНЕ И ОЧИСТИЛИ НАНОСЕ СНЕГА КОЈИ СУ СТАЈАЛИ КО БАРИКАДА. ПРЕДСТАВНИЦИ ОПШТИНЕ ЗУБИН ПОТОК ПРЕГОВАРАЈУ СА ЖАНДАРМЕРИЈОМ!

НАЈНОВИЈА ВЕСТ: НАКОН НОЋАШЊЕ АКЦИЈЕ КОЈУ ЈЕ ИЗВЕЛА ЖАНДАРМЕРИЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ УКЛАЊАЊА БАРИКАДЕ КОЈОМ ЈЕ ЧУВАНА СРПСКА ЈУЖНА ПОКРАЈИНА ОД КФОР-А, ЕУЛЕКС-а И ШИПТАРА, СРПСКА ЖАНДАРМЕРИЈА ЈЕ ПРЕ ПАР МИНУТА ЗАПОЧЕЛА АКЦИЈУ УКЛАЊАЊА БАРИКАДЕ СА БРЊАКА! ШИРИТЕ ОВУ ИНФОРМАЦИЈУ, САДА НЕ ЧЕКАЈУ НОЋ, ВЕЋ УЖУРБАНО СЕ ТРУДЕ ДА ИЗВРШЕ СВЕ ЗАДАТКЕ И ОМОГУЋЕ СРБИЈИ СТАТУС КАНДИДАТА ЗА ЕУ! САДА СУ ПОЧИНИОЦИ ПОЗНАТИ. ОВО ЈЕ РЕПРИЗА, ПОЗИВАМО СВЕ ДА ОДУ НА БРЊАК!!!

Влада чак и продала нас 150 000 на КиМ. Нашу децу, гробља, цркве, тврђаве… само да уђу у робство ЕУ.

КФОР новим лецима застрашује становништво

Ништа у медијима о садашњим дешавањима на Јарињу… али сви јавили да шведска принцеза родила ћерку!!! Стоко неопевана!

СРБИ НА ОКУП: ЈАРИЊЕ, НАЈНОВИЈА ВЕСТ: „НА АДМИНИСТРАТИВНОЈ ЛИНИЈИ ЗАЈЕДНО СЕ НАЛАЗИ ВОЈНИЦИ КФОР-а СА СВОЈИМ ЏИПОМ И ЖАНДАРМЕРИЈА ИЗ ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ“.

Витезови Отаџбине: СИНОЋ ОКО ПОНОЋИ ВОД ДАЧИЋЕВЕ ТАЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ, ЕСКАДРОН СМРТИ У ЦРНОМ, ПОД ФАНТОМКАМА ЈЕ УПАО У МЕЂУЗОНУ КОД ЈАРИЊА И УКЛОНИО БАРИКАДУ. НЕШТО КАСНИЈЕ ЈЕ ПРИСТИГАО И ВОД ЖАНДАРМЕРИЈЕ. БЛОКИРАВШИ КОМПЛЕТАН ТЕРЕН, ПОЛИЦИЈА ЈЕ БЛОКИРАЛА РУДНИЦУ. ЊИХОВИ ОФИЦИРИ СУ ИШЛИ КОД ОКУПАТОРА НА ПУНКТ ПО ИНСТРУКЦИЈЕ. ПЕТОРИЦА МОМАКА СА БАРИКАДЕ МОРАЛА СУ СЕ ПОВУЋИ У ШУМУ. ЕУЛЕКС И КФОР СУ ПОСМАТРАЛИ БРУКУ. ШИПТАРСКИ ПУНКТ НА ЈАРИЊУ САМО ШТО НИЈЕ ПРОРАДИО.

_______________________________________________________________________

20.02.2012.

Живети под окупацијом је ужасно тешко. Зачас ти дође да будеш нечовек. Али требамо се држати једни других. Помагати се. Нико сем нас и Бога неће. Убија се стратешки свака љубав у Србљу према Космету. Многим младима је драже да буље у вампире, вукодлаке, да кољу по игрицама, него да се помоле, узму „свијетло оружије“ и срцем се боре за своју земљу.
Многи су убијени у појам. Говорено им је пречесто да не покушавају ништа јер неће успети. И они су поверовали. А зар би Лазар поверовао? Зар би Лазар одустао?
Али један је Лазар. Вођа каквог су заслуживали побожни Срби. Какви Срби такав вођа. Зато смо ми заглављени са Тадићем и Иринејем.
Покајање души радовање. Васпитање хришћанину души спасење. Ајде да покушамо! Можда се ни непријатељ не нада да ће да нам успе, па их у тој гордости изненадимо. Што је твој живот, или мој живот вреднији од живота Лазаревог, а он га је радо дао. Што не бисмо ти и ја?

Север Космета: Срби срећни због постављања нових барикада. И даље се чека српска жандармерија на прелазима и смишљају се форе како да се што више понизе недостојни српске униформе и предака ратника, који су бранили своју земљу, умирали за Космет, а они сад долазе да нас руше и бију. Нико нема лепе речи за њих. Не боли кад бије кфор, нити њихов сузавац, јер су фашисти и од њих се то очекује. Боли издаја српске државе и погледи пуни мржње и њихове помисли „због вас идиота смо овде по овом снегу „.
Много грађана се и сасвим разочарало у све. Борбе им је преко главе. Не верују у позитиван исход, успели сте да их убедите да је све џабе јер ће нас Србијанска власт (никако није српска) дати Приштини, како је и намеравала.
Нико нас ни не пита шта ви хоћете, јер ми, који живимо овде, ваљда мање знамо шта је добро за нас од Тадића и сличних њему, који дане проводе у доколици и смишљању како да што боље распродају Србију.
Сваког дана све више се чини на томе да нам се живот што више погорша овде, да нам се смучи Србија и све српско, да се дигнемо и тражимо азил у Норвешку, као многобројни Срби из енклава што су већ отишли. Али нешто им не иде. Ако Србија неће да буде Србија него нека бљутава смеса америчко неморалних правила, Север и цео Космет биће Србија, да својим животом подсећамо као Србија треба да изгледа.
А можда сте само љубоморни на нашу храброст, и што нас брига дал нема струје по овом минусу, ил воде да окупамо децу, или слободе без таблица, или докумената, или чега сте нас се већ „олакшали“.
Богом вам просто све што чините нама. Ал децу вам не праштам.

Данас је најтеже бити Србин у Србији. На свим скуповима подршке Младићу, Караџићу, Шешељу, Србима са Косова и Метохије, полиција шаље своје људе да праве инциденте и немире па да се касније изругивају Косово за патике. Чим сте на таквим скуповима, чим носите мајице, шајкаче, кокарде или друга српска знамења или пјевате српске пјесме одма вас тефтеришу загледају и мећу на неке тајне спискове, проглашавају нас за десничаре ултранационалисте фашисте… Чим се дигне глас против екуменизма и присуства Ватикана у Српској православној Цркви проглашавају нас за вјерске фанатике… Није то од јуче, ти кадрови у полицији су деценијама таложени и тада када је била СФРЈ су нападали и хапсили све српско

19.02.2012.

СПОРАЗУМ КОЈИ СУ ПОТПИСАЛЕ ХИЛАРИ КЛИНТОН И АТИФЕТЕ ЈАХЈАГА ПОЧИЊЕ ДА СЕ ПРИМЕЊУЈЕ. ТЕОДОСИЈЕ СЕ ЗАХВАЛИО ЗАМЕНИКУ ГОСПОЂЕ КЛИНТОН ЗА ТАЈ СПОРАЗУМ. ВЕЋ ЈЕ ОДРЕЂЕНО КОЈЕ ЋЕ ЦРКВЕ ДА ОБРАЂУЈЕ НАТО У САРАДЊИ СА ТАЧИЈЕВИМ ТЕРОРИСТИМА И РАСКОЛНИЧКОМ ГРУПОМ ТЕОДОСИЈА ШИБАЛИЋА.
Цркве у Богошевцу и В. Хочи су одређене за обраду. Посебна пажња је усмерена на Богословију која треба да буде врхунска реклама и пи-ар пројекат који ће мазати очи наивнима да нешто функционише.

Борити се против Тачијеве државе, против Харадинајеве политике, против УЧК-а ,Тадићеве политике, а не борити се против Екуменизма, владавине Рима, покатоличавања Српске Цркве, једнако је безумно као пити кафу у Београду док ти се браћа боре на Космету.

БАРИКАДЕ У МЕЂУЗОНИ ОПЕТ ПОСТАВЉЕНЕ У КОМПЛЕТУ! Н.П.О НА ТЕРЕНУ
НАЈНОВИЈА ВЕСТА СА ТЕРЕНА СА БАРИКАДЕ ИЗ МЕЂУЗОНЕ ЈАРИЊЕ: БАРИКАДА КОЈУ ЈЕ ОКУПАТОР СРУШИО ЈЕ ПОНОВО УСПОСТАВЉЕНА. СЛАВА БОГУ!

Косовска Митровица Братство св.краљ Милутин из Шапца стигло је на Јариње још пре две ноћи, не би ли пружили подршку браћи на барикадама а јутрос су били на литургији у катакомби св. Сава.
„Ништа не бисмо успели без „Срба на Окуп“ и владике Артемија“ – искрено су рекли момци, који држе до Светосавља и православља, чак и када је популарније бити Екумениста, као што је њихов матични владика Шабачки Лаврентије који је први  јеретику папи љубио руку, што је скандал у православљу

Косово и Метохија су наше очи, наш очињи вид. Без Косова ми смо у мраку, у тами. Без Косова смо нико и ништа. Зато га треба бранити и одбранити. Никада га не смемо оставити у рукама туђина. То мора бити СРБСКИ ЗАВЕТ. Завет свих Срба који живе и који ће се родити…

Нисам Теов, нисам Тачијев, нисам Хиларин, нити сам Папин… Ја сам Србин Савин, Немањин, Христов и Артемијев. Волим Космет, не због пара, не због кола, не због кућа и имања, већ зато што је светиња велика и недостојни не би требали да јој приђу а не да још газе по њој. Некрштени изиђите из храма Косметског, на чијем олтару светли глава Лазарева, као јагње се бели и иде у небеса!

Сем што смо окупирани шиптарима, на Космету је окупација и цркве. Екуменисти, после протеривања канонског епископа Артемија, због депеше америчких амбасадора у Србији и у Приштини и афере које су му наместили, окупирали су сваку цркву у рашко-призренској епархији. Они служе по новом, узимају паре од Рима, упорно шурују са шиптарима, америма и осталима не би ли створили католичку свест у народу. Папа им је у свакој другој речи, глуме православце а причешћују се у Риму.
Све цркве служе неку нову верзију богослужења, а правдају се тиме, да је то старије од овог садашњег. Измишљају неке нове молитве, као превели им језуити, доминиканци, пакистанци… Сем муке са Тачијем, са његовим терористима, ми заиста имамо већу муку са „својом“ црквом, која постаје, крупним корацима предграђе Ватикана. Чудите се што кажем „већа мука“ али заиста је тако. Тачи и његови пулени убијају тело али душа мученичка иде Господу и има ли веће радости? А Теодосије, човек Ватикана и Америке, убија душу, католичи народ… и нема спасења. Убијати тело је лако, ал убијати душе полуписмених верника још лакше. Одупри се лудилу, не иди на екуменске службе. Стоп католичењу! Живело свето Православље.

Косовска Митровица Како се снаћи у новонасталим ситуацијама? Референдум је успео. Кажу „нема никаквог значаја“. Лавров га подржао. Приштинске тзв власти одмах се заштитиле некаквом декларацијом против њега, а шта то значи за обичан народ на северу? Трпели смо намерна искљчења струје, нису нам уплаћивали плате, пензије, социјалне ни дечије додатке, али ми смо своје истерали? Да ли ће нам Богом дана тврдоглавост, помоћи и на даље? Да ли ће власти у Србији испунити своје претње и до априла нас скинути са спискова за плату, то јест угасити српске школе, српске општине, српске судове и српске болнице? Да ли ће нам послати жандармерију да нас туче иако је никад нису слали да нас брани? Да ли ће нам заиста укинути држављанства Србије и пребацити нас на Приштину? Катастре су већ дали. Дипломе такође. Таблице нас уништиле. Живимо у три замље, а ни у једној? Шта ће бити са нама ако нас Кфор са дозволом Београда нападне свим снагама, или нас без плата Београд остави да умремо од глади? Да ли нам опет прети неки прогон? Паљења? Хоће ли Русија заиста помоћи или ће под екуменистичком црквом, послушати Ватикан и склонити се?

Да ли ће Ватикан завршити успешно, започето пре много векова католичење Србије заузимање њених цркава и светиња. На Косамету су скоро сасвим успели, а ни друге епархије у Србији нису баш „чисте“. Нама је силом доведен шиптар и католик Теодосије, а њима је милом доведен Иринеј Буловић, Иринеј самозвани екумениста и тзв патријарх, Римски човек и онај који пали свеће у синагоги оних који су му убили Христа… или Амфилохије који загађује Црну Гору од 1973. својим новотаријама и папољубством…? Све су то питања која се врзмају у глави Косовца… а најбитније је: Хоћемо ли у тој свој муци остати људи, ил постати нељуди?

Замислите сад прелепо Косово, древне цркве, тврђаве, старе куће и прастара гробља… Замислите Грачаницу, Високе Дечане, Св. Архангеле, Девич, Зочиште. Замислите сад у њима монахе. А ти монаси нису Срби, нити православци, већ заједно са фратрима скрнаве светиње, певају нешто погрешно, клањају се на запад, не помињу светог Саву, понекад забораве и Господа, а Св. Тројицу нигде ни у чудо… па нек вам срце не заплаче и нек вас душа не заболи…

А сад замислите православне вернике, који неће папу, који неће Теодосија, који неће католичење, како их истерују из својих светиња. Замислите како су са својим старим владиком свуда по ц.Србији, како не могу кући на Космет. А онда замислите кућу у Жеровници, на коју је више пута бацан молотовљев коктел, а једном је чак и цела изгорела… и унутра гомилу православних како у малој капелици служе православну литургију, док се католици шире у њиховим светињама које су им окупирали, па им се још смеју што служе „по кућама“…

Замислите једног Патријарха који пали свеће у храму људи коју су му убили Господа, који за себе каже да је екумениста и пацифиста… замислите брата који не прича са православцем „јер је секташ“, или мајку која се не јавља сину „јер је Артемијевац“… безумнике који веле „нема везе дал је Божић 25 децембра по новом“ Стоп екуменизму! Наши преци нису градили храмове неком од Богова него Христу! Нису били јеретици него православни! Наши преци нису звали папу, нити су рекли „ево Теодосију Дечани нек позива Бајдена на кафу, а Србе нек тера“ Нису му Дечане оставили у тестаменту, нити Зочиште на самрти.. него народу… Живело свето Православље!! Реци не покатоличавању, одупри се!

Помоз Бог! Сви у цркву…! Задња је недеља пред Велики Часни Васкршњи пост. Сиропусна је – значи све сем меса се једе ове недеље. Среда и петак се не посте, јер је трапава седмица. Срце припремите молитвом и покајањем, па да се сви милошћу божјом спасемо. Посебно нек посте Косовци, тешки дани чекају нас. Наша сопствена домовина нас се одриче, шиптари нас идаље мрзе, а Кфор је и даље наследник демонског Трећег Рајха. Зато и ако страдамо да буде на спасење а не на погубљење наших душа. Амин!

18.02.2012.

Централни део Косова: Данас је дан свих преминулих – ЗАДУШНИЦЕ. Мештани свих села масовно су посетили гробове својих најмилијих. Време је било лепо „нико као Бог“! Иако је било много снега, дан је протекао са свим обичајима који налажу. Нека им је вецна слава! АМИН!

Косовска Митровица: Обележавају се задушнице. Верници који су остали православни и поштују владику Артемија за свог канонског епископа, у катакомбној цркви св. Сава обележили су задушнице.
Верници који зову папу и желе уједињење са Римом у храму св. Димитрија су обележили задушнице а онда су у 5 аутобуса и у пратњи једног КПС џипа, обишли гробове својих најближих у јужном делу КМ. Град пун народа који купује цвеће, носи жито и цвеће до гробља у Рудару где се од после рата укопавају упокојени Митровчани, али и они из свих делова Космета који живе овде.
У граду се осећа блага нервоза и разговори су углавном о гласинама да је Београд рекао да ће угасити српске институције до априла. Не свиђа се ником идеја да документа вади у Приштини, где нас гура власт, а посебно се сви нервирају око приче да ће Београд у договору с Кфором послати жандармерију, да нас бије на барикадама. Велико разочарање у власти, али и у народ у Србији који само прича и ништа не предузима да скине Тадића и његове издајнике с власти. Углавном сви једва чекају да виде те Србе у униформи жандармерији, који би се усудили да бију свој народ. План је да им нико не узвраћа ударце, само да их гледамо и пљујемо. Али неће то њих потрести, немају они образа!

17.02.2012.

На данашњи дан је пре четири године проглашена независност Косова. За нас као да није ништа, нико о томе не прича, нити кога интересује та тема. Неби ни знали да је то данас да нема њихових застава. Заставе су увек окачене и кад није празник, само данас мало више. Пуна су нам срца што је референдум успео. Жао нам је што код нас то није могуће, а надамо се да ће бити, много нам је жао европске уније… и оних који су за њу… тако да им желимо да никад не уђу тамо!

После четири године од самопроглашења ТРК („терористичке републике Косово“), у енклави Сиринићка Жупа на Шар-планини се много тога променило. Шиптари су решили, по наговору НАТО-а, да уложе овде милионе како би купили један број Срба да ради за њих. Тако су формирали шиптарску општину Штрпце која ради пуном паром и Срби у њој добијају средства за прављење тротоара и игралишта.
Наравно, већина средстава завршава у џеповима оних који раде за шиптарске терористе, али се и игралишта граде, и путеви често раскопавају и асфалтирају и стално има неких радова. Све изводе фирме чији су власници Албанци. Истовремено легална општина Штрпце је неактивна, и има се утисак да Тадићев режим хоће да је угаси, јер Тадић је испод жита подржавао изборе за Тачијеву нелегалну општину Штрпце. Људи су пола збуњени, пола уплашени јер је ово југ и свуда су около агресивни терористи. Јасно је да ову шиптаризацију помаже Тадићев режим, али ни патриотске странке нису нешто активне. Системом „куване жабе“ народ се успавао и само физички егзистирамо као Срби. Додатну анестезију је убризгала жута револуција у Цркви јер су Сиринићани традиционалисти што се тиче вере и мањи број нас разуме шта се дешава ово са Црквом, зашто је Теодосије направио овај хаос. Ту смо тотално збуњени. Бајден је добро обавио посао. Сад Теодосије жели да направи народну кухињу, па ће он да нас и храни, наравно, под условом да климамо главом на све што он договори са Тадићем и Америма.
Може се рећи да је референдум охрабрио народ у Сиринићкој Жупи, тако да су сви жељни да и они нешто учине за слободу југа Србије, али нисмо још сигурни шта и како јер смо, нажалост, за сада слабо организовани.

Косово и Метохија: док је Приштина славила, српске средине су се понашале као да је било који други дан и потпуно нису исконстатовали „Дан независности“. Међутим на путевима јужне српске покрајине коју шиптари воле да зову Репубљик, било је приметно мање застава, мање лампиона, мање мајица са натписима „срећан рођендан Косово“. Шиптари су ове године чак и слабије изашли на тргове где се претходних година славило радосније. Сад су и они без пара, без посла и нису добили оно што су тражили, па су разочарани. Још више су разочарани што немају пуну независност, што их је сопствена полиција тукла кад су дробили плазму у млеко из протеста. Јесте им честитао цео европски парламент и цела САД, али џабе, није их још мало признала Србија. Не брините драги крволочници, биће и то, и то… само да Тадић остане на власти.

Сви Европски, Амерички председници, али и политичари земаља које су признале Косово, честитали су „храбром народу Косова што се изтргао из наших чељусти“! Побијене Србе нико не помиње. Не помиње нас ни наша земља, што би тамо неки бели свет?

Метохијом цркве су ми рушили
Али корен нису им осушили
У њему је песма светлих гробова
А у песми српска суза Косова.
Са олтара Твог, сам вина попио
Ој Косово равно и Метохијо.
Земљо мила, бићеш моја довека
Ти си моје срце, моја колевка.
Хиљаде молитви Господе
Право у Твоје срце да погоде
Хиљаде спаљених домова…
Само једна је
Суза Косова..

Ово је наша свакодневица, док политичари Србије седе у кафићу у БГ и пију кафицу, док нам соле памет да прихватимо државу кољача… лако је бити паметан кад ти је дете 500км до ратних дешавања, а нашима је мост под прозором.

Уколико ненародни режим у Београду не организује изборе на територији целе покрајине КиМ, дужност је патриотских странака и општина да самоиницијативно организују ове изборе на читавом простору КиМ. Од Драгаша до Лепосавића.

НА БАРИКАДАМА

Прободоше срце моје стреле отровне, бол ми даше
Копљем тело крхко без милости рањаваше
свака смрт моје браће једна стрела отровна
свако парче земље што отеше-парче меса са мог тела

Ево их опет
Стоје без стида окрутни пси
Кидишу на орла белог, двоглавог
А пред њима са песмом сви
Сва храбра срца стоје са тла Косовског
Ево и Срба честитих
Певају и стоје, пред силом голијатском
Душа им молитвом заштићена бедем чврст
Бране, они бране својим сељачким духом
Бране образ земље, бране Часни Крст
Ево и Србкиње
Све сестре, краљице и виле
Стоје пред злом не бојећ’ се никог
Све силне наспрам њихове силе
Храбрије од чопора ђаволом задојеног
Ево их,
Сићушна а већа од свих што им прете
Деца, војници, челичне вере и љубави
Те малене а велике чете
Не дају земљу, а живот би дали
Ево их..

а са друге стране, арнаутска чељад бесна
Пуца и урличе, прети заклаће
Тражи и отима,
Али пред њима стаће
Стаће пред Србе ко год је кренуо на њих
јер ту, на том бедему стајаће хиљаде
да бране, своје племе и иконе светих
сваки педаљ земље и када падају наде

Они остаће, и кад други беже и одричу
Непокорни, јер знају
Из те ватре живот и слава ничу
Свог семена корен још ту сеју.

Милица Јевтић

————————————————————————

15 – 16 . фебруар 2012, уторак
(02. – 03. 02.2012 по Јулијанском календару)

Ако Косово није наше, зашто од нас траже да им га дамо? Ако је њихово, зашто га отимају?
А ако већ могу да га отму, не знам зашто се толико устручавају? (Матија Бећковић)

Већ три месеца касне ова примања људима на Косову. По К. Митровици круже приче да до априла ничега неће бити. Шта ради Влада осим што траћи народне паре на одлазак у Брисел на договоре са терористкињом Едитом Тахири?
Људи су питали службеника Владе, Оливера Ивановића, и Оливер им је одговорио. Каже, да нема информације зашто помоћ не стиже, али питаће кад буде одлазио у Београд. Можда је решење да се укину скупи летови за Брисел и да се тај новац употреби у друге сврхе. Или је решење да многи људи који немају други извор прихода изађу на улицу да просе? У народној кухињи на северу нестала храна. До понедељка ништа. Тако се београдски режим односи према Србима.

Како је могуће да у једној хришћанској земљи постоје бескућници? Зар је неизводљиво да их свака општина преброји, да се израчуна колико треба новца и да све фирме и имућнији грађани дају мало више, а народ колико може, па да им се изгради зграда за смештај… гарсоњере, не траже више… па да их више не буде. Исто важи за избеглице… мислите о томе!

Кретенизам за „годишњицу“ и ове године се наставља… Паметни шиптари, мора им се признати, дају паре тачно где треба промовишући своју монструозну творевину, нас проглашавају чудовиштима иако смо жртве. И коме ће више да верују, мени, теби, или Гони Драгуши, шиптарској мисици која не заклапа о њеном „дивном, напаћеном народу“? Њој наравно. А наше Ане, Бранке, Бојане, Јелене више троше време на куповину ципела и на плејбоје белосветске него на своју земљу!

Барикада на Јарињу

Велики проблем на северу је био и тај што већина грађана који већ 10,12 година живе у једној од 4 општине, није пријављена на те адресе, већ на адресе својих места из којих су под шиптарском хордом избегли. Север је пун људи који су из Вучитрна, Истока, Пећи, Свињара, Призрена, Приштине, Гњилана, Урошевца, чије су адресе у личним картама, због очувања своје имовине и даље исте као и пре једне деценије, иако тамо наравно не могу да живе. Они нису могли да изађу на реферндум али су могли да изађу Бошњаци, Роми, Ашкалије чак и Шиптари који живе на Северу. Због тога је јуче било и оних који су хтели државу Косово. Па ипак, слободарски дух грађана који су 12 година бранили своја огњишта и одбијали нападе шиптара а потом на барикадама и кфора, је победио!
Север је гласно рекао НЕ шиптаризацији Србије!

КО НЕ ГЛАСА У РОБСТВО ПРИСТАЈЕ

На Светог Трифуна и Сретење,
Ко погази веру и поштење,
Превари се, па за НЕ не гласа
Нек’ пшеница више му не класа!
Нек’ се деца њему не рађају,
Нити школе да му похађају,
Нек’ кладенци мутни му извиру,
Нек’ у синџир претопи секиру,
Нити она, нит’ му пушка треба,
Нит’ ће Господ помоћ Га, са Неба.
Шиптар ће му пшеницу отети,
А џихадом децу излудети,
Светосавље србско уништиће,
Крај кладенца џихад борац биће
Да му синџир што га сам направи,
На руке му, и на ноге стави,
Роб да буде, Тачи да ликује
Органима док србским тргује.

НЕ ће Србе од ропства да спаси,
Да Косметска свећа се не гаси!
НЕ, ће србе сасвим ојачати,
Браћи, јужно, нову снагу дати
На северу, храброст да их креће
Да Србијом владат неум неће.
Зажалити што дали јунаке,
Што године лудо проћердали
За Европом грешном што трчали.
Сетит се „Данге“ „Вође“, парада,
После суше, што им снег напада,
Јер Пресвето Тројство разгневили,
Партаичну државу хранили.

НЕМОЈ ДА НАС У РОБСТВО ОДВОДЕ,
ПРОБУДИ СЕ ИЗ ДРЕМЕЖА РОДЕ,
А ТИ ШТО СИ БУДАН И ПОСТОЈАН
СВЕТОСАВЉА СВОГ БУДИ ДОСТОЈАН
СА РОДБИНОМ, КОМШИЈОМ СЕ ЗДРУЖИ
ГЛАСАЧКИМ ЛИСТОМ, НЕ, ЗАОКРУЖИ,
КАД СРЕТЕЊА ДАН СЕ ЗАВРШАВА
РЕФЕРЕНДУМ НЕК СЕ ПРОГЛАШАВА
ЗА УСПЕО, НЕ, НАС ЈЕ СПАСИЛО
ПРЕД ГОСПОДОМ, СРБЕ СЈЕДИНИЛО.

Написао: Радојко Јовановић, Косовска Митровица

У све четири општине на северу Косова и Метохије на референдуму је гласало 26.725 грађана од укупних 35.500 грађана са правом гласа. Укупно 26.524 грађана су гласала против прихватања Косовских институција, а за је било само 69. Иначе било је и 134. неважећих листића. Несумњиво убедљива већина од 99,74% бирача је заокружила да не прихвата Косовске институције. – члан Општинске изборне комисије у Звечану, Љубо Радовић

 „Данас нама кажу, деци овог века,
да смо недостојни историје наше,
да нас захватила западњачка река,
и да нам се душе опасности плаше.

Добра земљо моја, лажу!
Ко те воли данас, тај те воли,
јер зна да си мати,
јер пре нас ни поља ни кршеви голи
не могоше ником свесну љубав дати!“

У суботу су Задушнице. Литругија има у обе катакомбе на Космету. Почињу у осам. Свећа има.

Косовска Митровица – Све посвећено референдуму. Сваки празан простор излепљен плакатима, платнима и порукама о референдуму. Велико интересовање свих, чак и оних који не верују да ће излазак и заокруживање речи „НЕ“ нешто помоћи. У К. Митровици се на два места грађани изјашњавају да неће шиптарске институције: у основној школи Св.Сава и у згради Техничке школе.
У Звечану је ОШ Вук С.Караџић место где се налазе кутије, а тако је и у Лепосавићу, где се јуче завршио за њих референдум, и у Зубином Потоку, где је излазност највећа.
Лепосавић је због своје ДС власти мало млако ушао у све ово, али преко 48% је ипак изашло у једном дану.
Сви разговори су о референдуму, о удесу Саше Касаловића, „Срби на Окуп“ који је јуче замало пострадао ударивши, због залеђене грудве на путу, у возило КФОР-а. И бебе се рађају у КМ. Јуче је породилиште обрадовао плач многих будућих Трифуна, али и Валентина.
Дан заљубљених се славио иако нема везе са нашом традицијом. Сви кафићи, клубови ..имали су неки програм чиме су се издвајали од осталих.
Домаћини су прославили Св. Трифуна. Такси је било тешко наћи синоћ по оном кијамету. Цене таксија су повећане одкад је снег завејао Космет, па се тако од центра до болнице издваја по 70, 80 дин.
Деца се радују распусту. Јуче је било први пут топлије од кад је почела ова елементарна катастрофа па се могло видети много насмејаног народа по улицама. Младићи су носили руже својим драгама, а цвећари су задовољно трљали руке. Са струјом је за нијансу боље, Богу фала. Вода, ако није залеђена, онда је има. Велики поздрав и ко није био, нека оде на референдум!

Данас, данас је велики свети Празник Сретења. За свакога од нас постоји лични празник Сретења. Ко се срео са Господом свим срцем, свим бићем, кад је пошао за Њим, кад је пошао за бесмртношћу, пошао у Живот Вечни, пошао је за вечном Истином, за вечном Правдом, за вечним Животом. То је твоје Сретење и моје Сретење. И сваки дан је Сретење, ако ти сваки дан идеш за Господом Христом и вршиш Његове заповести, молиш се у храму, молиш се у кући, на путу, на улици молиш се Њему, гле ти идеш за Њим, то је твоје Сретање са Њим, јер Он те води кроз овај свет, води, проводи и одводи у Вечни Живот. – Св.Јустин Ћелијски

Бог Вас сретао на сваком кораку, Срби са Косова и Метохије, а и сви правдољубиви, родољубиви, честити и побожни Срби, ма где да сте.

Да ли ће и сутра на Сретење Господње у порти као и у самој Цркви Манастира Грачаница бити на десетине КФОР-ових војника, КПС-полицајаца, Српских Полицајаца у цивилу, или ће се та слика али без окупатора, пресликати у Манастир Љубостиња у Крушевачкој Епархији?!

Трпјели смо кад сте нас одвојили од браће,
трпјели смо кад сте нам узели заставу,
трпјели смо кад сте признали тзв. државу Косово,
трпјели смо да нам нападате језик,
али на удар на вјеру и свештенство,
то је кап која је прелила чашу.

СЕВЕР, УСТАЈ!!! ПРОЧИТАЈТЕ ЈУТАРЊЕ ПРАВИЛО, УМИЈТЕ СЕ, ПОПИЈТЕ КАФУ И ОДМАХ НА РЕФЕРЕНДУМ! ЗАОКРУЖИ НЕ СРБИНЕ !

 
————————————————————————–

13 – 14 . фебруар 2012, уторак
(31. 01 – 01. 02.2012 по Јулијанском календару)

14.02.2012.

ФБР Бранислав Миловановић – Сва гласачка места затворена су у 19:00. Није забележен ниједан инцидент током првог дана гласања на Референдуму организованом на северу Космета. Укупан број изаслих гласача у три општине северног Космета је 11.019 или 48 % од укупног броја уписаних гласача. По општинама процентуално излазност је била следећа:

 • Косовска Митровица 52.23 %,
 • Звечан 39.5 % и
 • Зубин Поток 52.30 %.

Нека се запита неко зашто на гласачким местима не видимо људе које раде у здраству? Какве су им претње упућене?

 • ЈА НЕЋУ ТАЧИЈЕВУ КВАЗИ ДРЖАВУ!
 • ЈА НЕЋУ КРАЈ СРПСКИХ ИНСТИТУЦИЈА!
 • ЈА НЕЋУ ШИПТАРСКЕ БОЛНИЦЕ, ДА МИ ДОК ЛЕЧИМ ГЛАВОБОЉУ НЕСТАНЕ БУБРЕГ.
 • ЈА НЕЋУ ДА МИ ШИПТАРСКИ СУД СУДИ ШТО САМ СРБИН, А ПО ТОМЕ КРИВ, ЈЕР НЕ ЖЕЛИМ ШИПТАРСКУ ДРЖАВУ НА СВОЈОЈ СВЕТОЈ ЗЕМЉИ!
 • ЈА НЕЋУ ШИПТАРСКИ ЈЕЗИК И ИСТОРИЈУ ИЗМИШЉЕНУ У СРПСКИМ ШКОЛАМА.
 • ЈА НЕЋУ ШИПТАРСКУ НОГУ НА СРПСКОЈ ЗЕМЉИ!
 • ЗАТО ЋУ ДА ИЗАЂЕМ НА РЕФЕРEНДУМ И ДА ЗАОКРУЖИМ НЕ!
  МАКАР ЦЕЛА СРПСКА ВЛАСТ УКИНУЛА ПЛАТЕ, ПЕНЗИЈЕ, ДЕЧИЈИ, СТРУЈУ, ВОДУ, ПРЕВОЗ, ДА БИ НАС КАЗНИЛА.

Знамо да је хладно, да је лед свуда, да сте забринути за своју безбедност и здравље… ал ни једно ни друго нећемо имати ако не изађемо и одлучно не кажемо НЕ шиптарској држави на нашој земљи! Размисли, обуци се добро, иди мало спорије, али заокружи НЕ!

За јунаке на барикадама, за оне поспане и оне који спремају испите, а сад су се пробудили, да их подсетимо: ИЗАЂИТЕ НА РЕФЕРЕНДУМ И РЕЦИТЕ НЕ!

РЕЦИ НЕ! ИЗАЂИ НА РЕФЕРЕНДУМ!

Референдум је спас за Север и све нас! Изађи и бори се! Јесте хладно, али биће ужарено ако не изађемо на изјашњавање. Заокружи НЕ!

ПОШТОВАНИ КОСОВЦИ СА СЕВЕРА ПОКРАЈИНЕ, ДАНАС ЈЕ ПОЧЕО ДВОДНЕВНИ РЕФЕРЕНДУМ. ИЗАЂИТЕ, ВРЛО ЈЕ БИТНО, АКО ЖЕЛИМО ДА ОВДЕ ОПСТАНЕМО И ОСТАНЕМО, РЕЦИМО „НЕ“ ТАЧИЈЕВОЈ КВАЗИ ДРЖАВИ, „НЕ“ ПРОДАЈИ ОД СТРАНЕ БЕОГРАДА.

Референдум почео у 7 ујутру! Четири општине одлучују да ли ће да признају Тачијеву шиптарско-терористичку државу, да ли ће да легализују продају органа наших убијених, да ли ће да признају Косово као независну државу, да ли хоће да деца уче на шиптарском, да нас лече они који нам крали органе, да нам кадија суди и да нас кадија тужи… Изађи и реци НЕ тиранији!

ЈОШ НИСТЕ БИЛИ НА РЕФЕРЕНДУМУ? ШТА ЧЕКАТЕ? ОКУПАЦИЈУ ТАЧИЈА НА СЕВЕРУ? ИЗАЂИ И БОРИ СЕ! ЗАОКРУЖИ НЕ! АЈМО СЕВЕР!

Кад господи „плаве крви“ и „црвених фотеља“ нестане струја на пола сата… ни тад се не сете Косоваца који немају струју целе зиме… издржаћемо јер нас Бог челичи, а проћиће и ова зима…

СЕВЕР, УСТАЈ!!! ПРОЧИТАЈТЕ ЈУТАРЊЕ ПРАВИЛО, УМИЈТЕ СЕ, ПОПИЈТЕ КАФУ И ОДМАХ НА РЕФЕРЕНДУМ! ЗАОКРУЖИ НЕ СРБИНЕ !

14. Фебруара, на збору у Орашцу подигнут је први српски устанак, а за вођу је, после одбијања Станоја Главаша и Теодосија Марићевића, изабран Ђорђе Петровић – Карађорђе.

 • Све Бог уреди. То је велики задатак за север и нашу генерацију – да будемо достојни наших предака. Ми са југа ћемо да помажемо колико можемо, до коначне слободе свих.
 • Празник Сретење је, осим за север Косова, битан и за север Црне Горе. Тамо Милови сепаратисти протерују свештенике желећи да створе ватиканску „православну цркву“ Црне Горе на челу са Амфилохијем. На дан Сретења је заказан прогон свештеника и уништење Милешевске епархије. Срби су се побунили и ових дана праве протесте због уништавања СПЦ. Ред је да на Сретење 2012. крене устанак за ослобођење Српства од окупатора и СПЦ од екумениста.
 • Дај Боже да устане и север Црне Горе. „Није ово Монтенегро, већ јуначно српско легло“, кажу Пљевљаци. Сепаратисти желе да униште СПЦ и зато уништавају епархију која има део и у Србији и у Црној Гори. Запретили Срби да ће да блокирају рад термоелектране.

НЕ – РУШИТЕЉИМА ЦРКАВА!

Овом дивном песмом желимо да укажемо подршку православнима на северу Косова и Метохије који данас излазе на референдум од кога ће зависити њихов и наш опстанак на Косову, а без Косова нема ни Србије ни Српства. Текст песме говори овако:

Попој ми, слуго царева!

Не могу, царе, не могу,
Тешка је туга на мене.

Девет сам куле заградил,
Ни једну нес’м изградил.

Девет сам цркве заградил,
Ни једну нес’м изградил.

Не могу, царе, не могу,
Тешка је туга на мене.

Заиста, као народ, смо започели многе куле и цркве да зидамо, па и без молитве и благослова Божијег. Нека ова кула коју данас започињу да зидају Срби са севера Косова буде успешно зидање са благословом Божијим, јер без Бога не можемо ништа чинити.
Подршка првој одбрани Православља! НЕ – РУШИТЕЉИМА ЦРКАВА!

Ксенофонт Дечанац – Као и читаву Србију, и Шару је задесила велика зима и много снијега, тако да су резерве дрва код многих ненадано при крају. Братство манастира Св. Архангела у Егзилу није било изузетак, тако да смо морали и ми да докупимо дрва да некако прегурамо зиму.

Ипак, све и није толико тешко и страшно да нам се по овој цичи није смрзла и вода у кући, тако да је најхрабрији о. Прохор, који у снијегу пере судове.

СРЕЋНА СЛАВА СВЕТИ ТРИФУН СВИМ ПРАВОСЛАВНИМА! СРЕЋАН ИМЕНДАН СВАКОМ ТРИФУНУ, И СРЕЋНА ПРЕСЛАВА СВИМ ВИНОГРАДАРИМА. СРЕЋНА СЕОСКА СЛАВА ВЕЛИКОЈ ХОЧИ И ГРАДСКА ОРАХОВЦУ! НЕК НАМ СВЕТАЦ ПОМОГНЕ НА ДАН РЕФЕРЕНДУМА

 Срећна слава свети Трифун свим православцима, свим домаћинима који славе, свим виноградарима, свим произвођачима вина, Великој Хочи и Ораховцу… Жупи Сиринићкој… Срећан имендан свима који носе име славног свеца – Трифуна

 • Прави хришћанин своју жену воли сваки дан: и кад је лепа и кад је несређена, и кад је добра и кад је пала под неку слабост, и кад је мршава и кад му носи 5. дете… и када су сами, и када је просторија пуна људи, и док поју Богу у Цркви…
 • Права хришћанка воли свога мужа сваки дан: и кад је згодан и кад има пивски стомак, и кад је добар и кад је нервозан за ситницу, и кад је вредан и кад га мрзи да баци ђубре, и кад је уредан и кад оставља чарапе по целом стану… и кад су сами, и кад је хиљаду људи око њих, и док га гледа за певницом у Цркви…           
 • ПРАВИМ ХРИШЋАНИМА НЕ ТРЕБА ДАН ЗАЉУБЉЕНИХ – ОНИ СЕ ВОЛЕ СВАКОГ ДАНА, САТА, СЕКУНДЕ И У СВАКОЈ ПРИЛИЦИ… НЕКАД ЈЕ ЗАГРЉАЈ КАД СИ ТУЖАН ВЕЋИ НЕГО ОГРЛИЦА НА 14. ФЕБРУАР… ПОСЛУШАЈТЕ ХИМНУ ЉУБАВИ СВЕТОГ АПОСТОЛА ПАВЛА

___________________________________________________________

13.02.2012. 

У припреми је још један СЈАЈАН концерт, у Звечану, за Николу. VIVA VOX choir!!! Хор који је за само пар месеци постао популаран широм Србије, распродао Сава Центар 2 недеље пред концерт и затворио Европско првенство у рукомету у Београду. Специфични и познати су по томе што се баве a cappella (без инструмената) обрадама поп-рок музике уз пратњу битбокса.

Косовска Митровица – Велики поздрав свим члановима из снегом завејане КМ! Снег је већ фантастичних 40 цм упркос свакодневном чишћењу и правој борби са овом белом напасти. И даље пада. Главна фискултура, као и свуда, лопатање и покушај паљења аута. Струје има мало више, али је слаба. Вода баш нестаје док ово пишем. Расположење добро. Разговори углавном о референдуму, о трагедији на Гори, о удесу… Свечари дочекују славу светог Трифуна. Гости се снабдевају боцама вина, па сутра, после гласања на референдуму да заређају код домаћина који славе. Нек им је срећно! А све вас нек чува Бог!

Гораждевац – Чистимо ужурбано снег са кровова јер страхујемо да би старије куће могле попуцати под теретом. Као за баксуз, цео дан пада нови снег. Докле више?

Централно Косово – Од синоћ снег не престаје. Мећава се појачала јутрос око 9, скоро све је закрчено. Ово данас је један од најгорих таласа невремена које нас погађа. Много нам је жао браће Горанаца, како сазнајемо, људи су из Италије дошли на одмор, али отишли у смрт… Жалосно и поучно. У земљи Србији ни на кога не можемо да се ослонимо, ништа не функционише, посебно у овом делу вилајета, где је имитација живота на највишем ступњу, сви се боре за људска права, али је све мање Људи! И баш бих послао Анђелину Џоли у Рестелицу, Чуљковце, Преоце или Црну Траву, да ‘олади главу јадна, а са њом и Шербеџију. Мада, могли би да упознају, славне докторе’ из жуте куће. Ех, онда да причамо о уметности. Хајд’ јунаци, нека вас Бог сачува од падова, што по снегу, што у греху.

До марта неће бити дечијег додатка за Косовске Србе. Помиње се ребаланс буџета. Тако се сад зове крађа.

ГОРАНЦИ – У једној појати између Рестелице и Зли Потока већ два дана је затрпано 5 особа. Они су живи и неповређени а ускоро почиње њихово спасавање. Око 14 сати хеликоптер КФОР-а је кренуо да помогне и достави неопходне намирнице, Бајраму, Сакипу и још четворици чланова њихове породице који су већ 5 дана затрпани у свом бачилу између Рестелице и Зли Потока.

ИСКРЕНО САУЧЕШЋЕ ФАМИЛИЈИ РЕКА ЗА ПОСТРАДАЛЕ ЧЛАНОВЕ ЊИХОВЕ ПОРОДИЦЕ У ЛАВИНИ, ОД АДМИНА ГЛАСА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ.   БРАЋО ЗАЈЕДНО СМО У ИСТОМ СОСУ. НЕК НАС БОГ ЧУВА

Изађи на референдум 15. фебруара и заокружи НЕ шиптарским институцијама, шиптарској држави, издаји Београдских власти!!

Косово је место са ког се Србија пење у небо!

 • РЕЦИМО НЕ ПРОДАЈИ СРПСКИХ ИНТЕРЕСА!
 • РЕЦИМО НЕ ШИПТАРИЗАЦИЈИ!
 • РЕЦИМО НЕ ДОБРОВОЉНОЈ ОКУПАЦИЈИ!
 • МИ СМО СРБИЈА АКО БЕОГРАДСКА ВЛАСТ НИЈЕ!
 • ИЗАЂИ НА РЕФЕРЕНДУМ И РЕЦИ ГЛАСНО НЕ!!!
 • ОТКАЖИ ПОСЛУШНОСТ ИЗДАЈНИКУ БОРИСУ ТАДИЋУ ПОКАЖИ ОДАНОСТ ПРЕЦИМА, СРБИЈИ, СРПСТВУ, СВОЈОЈ ДЕЦИ И НАСЛЕДНИЦИМА!
 • НАМА ЈЕ БОГ ДАО ЗАДАТАК ДА САЧУВАМО ОБРАЗ СРБИЈЕ, САЧУВАЈМО КОСМЕТ! ТО ЈЕ НАША ИСТОРИЈСКА УЛОГА! ИЗАЂИ И ЗАОКРУЖИ НЕ!
 • ЈЕР БЕЗ РЕФЕРЕНДУМА ЈЕ КРАЈ НАШЕМ ЖИВОТУ ОВДЕ, КАКАВ СМО ИМАЛИ У ПОСЛЕДЊИХ 12 ГОДИНА, А ТО ЈЕ ЖИВОТ ПОД ЗАСТАВОМ СВОЈЕ ЗЕМЉЕ, СА СВОЈИМ ДОКУМЕНТИМА, ШКОЛАМА, СУДОВИМА, ОПШТИНАМА, ЗДРАВСТВОМ… БУДИ ХРАБАР! РЕЦИ НЕ!

РЕФЕРЕНДУМ НА СЕВЕРУ КИМ У ОПШТИНАМА: КОС. МИТРОВИЦА, ЗУБИН ПОТОК, ЗВЕЧАН И ЛЕПОСАВИЋ

ЗА СРБИЈУ СВЕ, ИЗАЂИ НА РЕФЕРЕНДУМ И ЗАОКРУЖИ

##………##..########
##………##..########
##………##..##…………
########..########
########..########
##………##..##…………
##………##..########
##………##..########

ИНСТИТУЦИЈАМА ТАКОЗВАНЕ РЕПУБЛИКЕ КОСОВО

Лета Господњег на Сретење
14. и 15. фебруара 2012. године…

—————————————————————————
08 – 12 . фебруар 2012, уторак

(26. – 30. 01.2012 по Јулијанском календару)

Недеља, 12.02.2012.

Коментар на вест: Грчки полицајци: Ухапсићемо европске лидере!
…за ове наше полицијске кокошаре овакви догађаји спадају у домен народне јуначке поезије. Иако им је Косово пред носом са безброј свакодневних повода да покажу своје јунаштво и патриотизам, они снисходљиво подилазе реалности ситуације оличене у хохштаплерском режиму и ликовима попут Дачића, Тадића и осталих!!!
Али зато не пропуштају прилику да своје кокошије јунаштво примене на обесправљеном и пониженом народу. Није бивало у Србији никада до сада тако нечасно бити неко коме је дужност очување закона, поретка… јер у Србији закон и поредак  – не постоје.

Догодила се велика трагедија, једна од највећих која је задесила Гору. Снежна лавина однела је животе десеторо људи. Преживела је само једна девојчица. Искрено саучешће родбини настрадалих.

Коментар на вест: Американци планирају да стидљивост, тугу и усамљеност прогласе менталним болестима!
Гледајте да се не саблазните: Американци одавно све лоше презентују за добро и обрнуто. Многи од вас не знају, али у Америци новорођеним девојчицама одмах пробију химен, јер се верује да је тако после „лакше“ правити масу будућих блудница… којима чак и родитељи саветују да је 15 година идеално да се изабере први партнер. Многе то раде и раније, а Српкиње загледане у серију Секс и Град почињу да копирају Велики Вавилон данашњице ЊуЈорк. Тако да ово не чуди ни мало

Коментар на вест: Blic Online | Zabraniti izbore na severu KiM
Ви то одавно и радите… прво нас нисте пописали, сад нам не дате референдум а за изборе се нико није ни надао, јер поштени Косовац не воли ни једног од вас крвопија из сфере политике. Сви се наједете кад дођете на власт, а ми се опет боримо сами за себе… ајде Срби дижите се. Данас се одричу нас, сутра вас!

Субота, 11.02.2012.

Јутрос рано услед великих снежних наноса и великих сметова, у Рестелици је лавина затрпала 4 куће, у којима је било и укућана. Према првим информацијама са терена ради се о фамилији Река, и у моменту када се лавина срушилау кућама је било 11 укућана. Међу њима је и троје деце. На терену је права драма, мештани већ 3 сата покушавају да се пробију до затрпаних кућа. Екипе турског КФОР-а, полиције и општинског директоријата за спашавање кренули су у помоћ, а очекује се и интервенција специјалне јединице полиције, која би требала интервенисати хеликоптерима.

Чиновник Тачијеве безбедоносне службе, Братислав Николић у офанзиви за придобијање Срба за лојалност шиптарској терористичкој држави на Брезовици. Сада је битно да се Срби покажу као добри Косовари на југу, како би се показало да Срби прихватају терористичку „реп. Косово“, и да не на северу шачица екстремиста.

Косовска Митровица – Сазнајемо да у тешкој саобраћајној несрећи која се догодила јуче око 18 часова на магистралном путу Рашка – Косовска Митровица у близини Звечана две особе су изгубиле живот, још једна мушка особа је тешко повређена а једна лакше. До несреће је дошло приликом судара два путничка аутомобила у месту Каменица у општини Звечан.

 • Витезови Отаџбине Вечерас је у тешкој саобраћајној несрећи погинуо један од оснивача Н. П. „Отаџбина“, Марко Мрки Миловић.

Петак 10.02.2012.

Штрпце, као да је на Шар-планини. Снег завејао путеве, тако да је на многим путевима немогуће проћи. Ако се заглавите колима, мештани су ради да Вам помогну, да Вас изгурају. Једино је тако могуће проћи поједине деонице. Имамо председника општине који ради за ШИК као што је Ана Радмиловић написала у свом тексту, тако да нас већ сматрају за послушне Косоваре, па нам струју много и не искључују. Видеће о Ђурђеву данку колико смо послушни.

Прилужје: Ова зима се не шали. Хладно, све смрзава. Треба издржати ове ледене дане без воде. Струја као и обично – више нема него што има! У дому здравља нема инекција, лекова, права катастрофа. Огрев понестаје, а таксисти повећавају цену превоза!!!

Централно Косово и Метохија: Оно што ретко ко помиње, а то је да се број малигних обољења нагло повећао у протеклој деценији. Болеснији смо, исцрпљенији, ми на централном КиМ удишемо прљави ,,обилићки“ ваздух, Дреничани идаље бацају смеће кроз прозоре приштинских солитера, бабе у Грачаници продају зимницу насред улице, мали Роми преврћу контејнере… Да ли неког брине то што скоро сви наши познаници имају бар неког ко болује од рака?!

Косовска Митровица – Снег нападао још… ако је икако могуће. Вода нестаје колико и струја, ал све у свему мало је боље са оба. Централно грејање у КМ од јуче нема нико, јер је нестало мазута. Многи се жале да немају где да купе дрва која су већ утрошили за огрев. Плин и даље можда најсигурније гориво за грејање станова. И јефтин је.
Деца уживају у ненаданом распусту. Још кад би им неко организовао нешто, а не да цео дан буље у игрице, било би врх. Болнице, апотеке, домови здравља имају лекове, чак има и грејања. Породиље рађају нове Косовце. Само јуче ујутру 4 нове бебе на северу КиМ. Људи се обилазе, греју се грејаном ракијом. Грип лече куваним вином. По кафићима има у понуди чак и фервекс 🙂 Трудимо се да живимо своје животе, да нас Тадићевци, Драшковићевци, Тачијевци не занимају… позз од кеца!

Централно Косово и Метохија: Ладно, утепа не снег и овиј мраз, цзебно, коске ни се тресу. А Приштина, жими све, светли ко Лас Вегас, имају струју, воду, а ми јок, ни да ојугави. Живи смо, здрави, слабо се јављамо због тамног вилајета у којем смо оковани без струје, море, тако ни треба, није дедовска земља арпаџик па да се за динар даје, а овде Пацоли купује и њиве и стаје… Само за једно је добар овиј мраз, онај Аљбин Глупи не може плазму да једе по цичу зиму на Мердаре! Е за тој, нека је снег и нека је лед!

Пасјане – несташица лекова, вакцина, санитетске опреме и грејања у амбуланти. Снег, снег и снег… Струје више нема него што има. Скоро су нам готове залихе дрва, па скупљамо помало по околним брдима. Вода замрзла. Деца једини украс, санкају се и праве Снешка.
Зима нам је досадила. Како беше изгледа сунце?

Централни део Косова завејан снегом, поред рестрикције струје која је катасстрофална, сада нема ни воде, температуре које су испод нуле, додатно отежавају зивот у енклавама. Дом здравља се успешно бори са савим недаћама овог времена, тако да нема проблема што се тиче здравствене заштите.

Реци НЕ лажним валентинима, а ДА правим вредностима и љубави која се не купује! Требало би осмислити неку кампању и освестити децу и младе, јер је све горе. Чак и најудаљенија села славе ствари које су непојмљиве што Србима, а оно и Албанцима. У Приштини излепљени плакати где се младеж позива на концерте прославе ,,шон Валентина“-читај Валентина светог… Какви црни католички свеци у Исламу?!

Јадан мој стомак и желудац 😦 Немам довољно јаку киселину да сварим све. Ако је Косово шиптарско зашто од Србије траже да уклања барикаде на северу Косова, а ако је српско зашто не дозволе српској војсци и полицији да се врати на својој вековној територији, па ће доћи све на своје место? (Бар толико су нам дужни по резолуцији СБ 1244)

„Данас циљ непријатеља људског рода није само да одвоји верне од пута спасења којим га води Црква Христова, већ да створи властиту „Цркву Христову“, и да претвори само Тело Христово у једну „екуменску“ организацију, како би на тај начин припремио долазак свог изабраника – Антихриста“ – Свети Серафим Роуз

Колективно покајање, колективна исповест свег Србља, колективно да почне пост у целој Србадији. Колективно да нам опрости Бог и спасе нас! Амин

Срећан имендан оцу Паладију. На многаја љета оче.

Када су патријарха Павла, као надлежног епископа, монахиње из манастира Сопоћани код Новог Пазара замолиле за благослов да купе „фићу“ (у то време најмањи аутомобил), да би се њиме допремале потрепштине за манастир, и да не би морале до града да иду аутобусом, пошто се дешавало да понекад доживе неке непријатности, он је то одбио. Образложење његово било је: „Није у реду да купите аутомобил од новца који је дала сиротиња. И још, може да се деси, кад пређете преко неке барице, да испрскате ту сиротињу!“
А данас… владике возе беснија аута од гангстера….

 Поводом расподеле руске помоћи: И ми смо пратили камионе који су стигли на КиМ а са њима и Конузин. Био је и велики дочек овде, ко се сећа, а помоћ је из камиона, који су данима стајали на прелазу, пребачена у складишта Црвеног Крста. Ја, који живим овде на Ким од свог рођења и познајем људе широм покрајине, још нисам, ако ми верујете чуо да је неко добио ову помоћ, да је неко расписао неки конкурс где би се сабирала документа, по којим би се критеријумима делила помоћ. Ако се добро сећамо заједно и ми и ви, помоћ није могла да уђе на Ким, све док није било утаначено да је прими бискуп Теодосије као „црквену помоћ“. Господин „амерички човек у српској цркви2 се није удостојио да се појави на примопредаји руске помоћи, већ је послао свог пулена Милију балију, да га не би шефови Амери видели са Русима. Ако неког треба питати где је помоћ, коме је отишла, коме ће отићи, или ко је дели, треба питати госн „окупатора Светосавског Трона „, па нек јавно каже шта је и како је. Иначе, админи Гласа Косова и Метохије су Артемијеви, па нико од нас не долази у контакт са господом католицима и ватиканским слугама, због међусобних искушења… па би било лепо да нам неко ко иде код њих на „службу, мису, шта већ“ пита и јави о чему се ради, јер ни ону прву помоћ која је стигла до Ниша нико на КиМ није видео. Молимо све наше чланове који знају нешто, начули су нешто или познају неког ко је примио грам руске помоћи да се јави, не би ли смо ми то документовали.
Унапред захвални Админи Гласа Косова и Метохије

 • Срби са централног Косова се чак питају да ли су ти камиони заиста прошли и били пуни, или празни, јер ништа нисам сазнао од свих људи које познајем, а има их пуно.

Четвртак, 09.02.2012.

Косовска Митровица: -25 степени!
Звечан: – 24 степена
Колашин: – 27
Лепосавић: -20
Струја нигде, вода залеђена, путеви мало чистији. Сунце греје ал се не осећа! Поздрав храбром Српском народу Косова и Метохије!!!

У име администратора странице ГЛАС КОСОВА И МЕТОХИЈЕ желимо срећан имендан оцу Ксенофонту из манастира Свети Архангели у егзилу. На многаја љета оче Ксенофонте…

Ни на Косову нису расли само божури него и трње. Али се у Грачаницу уносе само божури. (Св. Николај Жички)

У Митровици ЕПС врши геноцид над електричним кућним апаратима. Е, да је Хаг непристрасан, одавно би тамо били, злотвори. И, опет ћемо да гласамо: „НЕ!“

Јавно позивамо све Србе на северу Косова и Метохије да учествују на референдуму и да гласно и јасно кажу „не“ косовским институцијама. Ми живимо у Србији, а не у некој терористичкој држави! Ми нисмо робови Бориса Тадића! Ми смо дужни нашим прецима, да сачувамо нашу земљу од окупатора! Ово је земља Срба!

—————————————————————————
07 . фебруар 2012, уторак

(25.01.2012 по Јулијанском календару)

Ранилуг: лајт мотив сваког разговора – снег! Има да постанемо алкоси. Јуче пијемо код Перу, данас звао Мика, на Тане му се родија син па и там бемо, а потој викаја не Неша довеја невесту. А завејало како на Северни Пол. Јучер сам среја и пингвина, жали се ладно му и на њега 🙂 Наложимо шпорет, упалимо свеће, мајка крофне направила пуну ванглу, баба запевала неку стару песму, татко се исића неке приче од кад бија млад, деца се смејев, јев крофне… Милиина Боже… што не брига за Тачијеву струју, никад немора да гу пушти мајмун!

Ново Брдо: Снег! Снег! Лед! Ветар. Струје нигде. Вода залеђена. Путеви са по пола метра снега.
Спорт: лопатање.
Пиће: грејана ракија, кувано вино, чај са румом.
Храна: сланина домаће производње.
Рекреација: грудвање.
Такмичење: чији је снешко бољи и већи.
Ново Брдо је у Канади ових месец дана 🙂

Шилово: снег. Веје ли веје снег!

Велика мећава захватила Север Космета, а струје од данас нема по 2 сата. Снег пада све више. Задњих сат времена нападао 20 цм и наставља. Видљивост мала. Прехладно у становима, болницама, на радним местима, обдаништима, хладни домови за студенте, прехладно на факултетима… зимска идила! Скувајте чај, огрните се ћебетом и читајте наше вести, или позовите комшије па мало се дружите по овом снегу… преживећемо и ово:)

Косовска Митровица: ОТЕЖАН РАД ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ
Директор Предшколске установе „Даница Јарамаз“ у Косовској Митровици, Гордана Савић, апеловала је на родитеље да ако имају било које друго решење не доводе децу у вртић. Она је појаснила „да проблем није у организације Установе, већ су разлози техничке природе изазвени снежним невременом и изузетно ниским температурама“. „Број деце која долазе у вртић значајно је смањен али с обзиром на услове у којима радимо и то је много, рекла је Савић. Он је додала да „околности које су присутне диктирају да се процес рада сведе на минимум.“

Српске општине на Космету јуче примиле плату после скоро месец дана иживљавања власти. Сад их чекамо да уплате породиљама и дечији додатак… хоће ли?

Заобилазни путеви на северу Косова и Метохије непроходни: На северу Косова од јутрос потпуно непроходни алтернативни путеви Звечан-Нови Пазар преко Бањске и Рудине и пут Лепосавић-Нови Пазар преко Тресаве. Због недостатка мазута, око 600 студената без грејања у студентском центру. У Косовској Митровици на снази рестрикције струје.

Централно Косово и Метохија: Сметови, снег и лед на путевима. Снег који је током ноћи падао на територији централног КиМ створио је становништву нове проблеме. Путеви неочишћени.

Европска комисија: Земљиште на КиМ затровано. Пољопривредно земљиште на Косову је затровано, а конзумирање воћа, поврћа, меса или млечних производа, путера и сира којима се хране грађани Косова може да има смртоносне последице, наводи се у најновијем извештају Европске комисије.
А ја им кажем: Проћиће ту цистерне Свете воде, и осветиће опет закаљано!

„Косово је Српски олтар са кога се уздижемо на Небеса“
владика Артемије, из беседе „Видовдан у Српскоме Народу“

Помаже Бог Косовци јунаци!
Помаже Бог мајке Косовке!
Помаже Бог чедне девојке!
Помаже Бог поштени младићи!
Помаже Бог Српчићи храбри Косовчићи! 🙂
Бог вам добро дао и домове сачувао!
Упркос снегу, леду, хладноћи, изађите на референдум и кажите да је наша будућност у Србији а не у независном Косову где нас гура власт.

—————————————————————————

06 . фебруар 2012, понедељак
(24.01.2012 по Јулијанском календару) 

БРАНИМО СВЕТО КОСОВО ЈЕР ТИМЕ БРАНИМО И ПРАВДУ БОЖИЈУ…

Да видимо духовне вредности и да се боримо да спасемо душе своје, а не да лагодно живимо, јер овај је живот пролазан, а онај други вечан!

МОЛИТВАМА СВЕТОГА ГРИГОРИЈА БОГОСЛОВА ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ БОЖЕ НАШ ПОМИЛУЈ НАС ГРЕШНЕ АЛИ ИПАК ТЕБИ ВЕРНЕ СРБЕ. АМИН.

Нама је Kосово сад пропусница за вечни живот, онако како се ми поставимо према Косову тако ће се Исус Христ поставити према нама на страшном суду његовом, одрекнемо ли се свете земље Немањића и отаца наших који су реке крви пролили за њу, одрећиће се и Свети Сава нас и Христос Бог наш нас неће познати на суду својему!!!

Свашта ће се још дешавати на централном делу Косова. То је кад је држава дозволила појединцима да раде шта хоће, као Ради Трајковић, да деле народ како се њима ћефне. Све то треба санкционисати, преблага је реч за оно шта раде. Да ли ће им некад бити доста? Сви ти доктори не морају да раде за Албанце ако неће, кога ће да лече, а ми ћемо се лечити у К. Митровици, док се не нађе неко решење. Лако се предати треба се изборити, не мора да буде све по њиховом. Па нек се Рада сад бори са њима, кад је знала да уђе у нихову скупштину и прима плату од хиљаду евра!!!

Централно Косово и Метохија: ви се спремате за референдум, а ми изгледа ускоро за исељење. Не, нико нас не тера оружјем, већ потмулом присилом. Наиме, како незванично сазнајемо, једна српска болница у Грачаници (Рада Трајковић нема везе са тим, да се одмах оградимо) добила је налог да се доктори специјалисти и сво особље изјасни да ли хоће да плату примају из Србије или са Косова? Наравно, они примају српске плате, али је болница изграђена пре пар година (још је владика Артемије био ту), мислим помоћу донације из Грчке, те је сада сам објекат споран и тзв. република Косово тражи да се ова болница споји са њиховим системом… Рећи ћете – не никако, не прихватити! Добро, онда се селимо јер ће лекари бити присиљени да оду или раде за болнице “Косова“, а ми не можемо на лечење код оних који су нам органе вадили… Опет, како из других извора сазнајемо, од 150 кадета Косовске полиције, новопримљених, међу 25 Срба колико је примљено, само један је из Грачанице, остали су из Косовске Митровице! Не знам да ли се неко сећа Сехадете Мекули? Она је била докторка у Приштини која је убијала српске бебе, али комунисти никада нису дали да се то докаже… Ко има уши да чује, нека чује и нека реагује. 9

 • Немам речи… страшно!
 • Борба наравно никад не престаје, треба имати на уму да моћницима није до нас стало, већ до скупоцених руда на северу и закопаног блага на југу… А тек наша срца! Ех! С нами Бог!
 • Србија је заиста на дну срама.. потомци це се стидети овог времена а и нас као људи
 • Сехадете Мекули није убијала већ мењала, српске синове Албанцима а ћерке Србима, мењала је децу, а дал је ко умро од тада рођених не би реко, ал да је радила ово јесте.
 • То су коцкице мозаика које фале да се заокружи тзв независно Косово. Главни кривац за све што се дешава Србима на привремено окупираном Косову и Метохији јесте несрпски режом у Београду. Они су ти који су зарад Шенген зоне препустили Србе на немилост арбанасима! Они су ти који су потписали План у 6 тачака и довели ЕУЛЕКС а УНМИК угасили! Они сад зарад ЕУ кандидатуре све потписују у Бриселу и сад је ово задња фаза! Срби јужно од Ибра су отписани а сјеверно од Ибра Срби се засад држе на своме… Они су ти који нису пописали свој народ на Попису 2011!
 • Не знам шта да вам кажем. Ако имате неку напуштену зграду да мало средите и ту да се лечите и жене да се порађају. Код Албанаца се не исплати ићи, побиће вас како год окренеш!

Само напријед браћо, без освртања! Чим Борислав Тадићи и слични кажу да референдум није одкористи то је 1000% у интересу Срба са Косова и Метохије. Ако се Срби изнад Ибра одбране има наде и за Србе испод ријеке Ибар. Све што се потписало у некој канцеларији у Бриселу је неуставно антисрпско, антидржавно и необавезујуће. Нема повлачења, нема предаје! Ако би сад попустили, све би пало у воду и сви би морали за пар година у избјеглиштво. Надам се да ће ова ДС ала 2012. бити савладана, да сване свима у Србији!

Позив на бојкот! – Ништа лепше кад се човек пробуди, иако заблуде најлепше певају! Светлост нема ништа са тамом, тако и ми, бивши, понекад и садашњи рокери увиђамо да се у Вавилонском (читај англо-саксонском) царству музика често злоупотребљава у ритуалне сврхе. Сећате се групе Black Sabbath чије име је само по себи довољно симболично и њеног фронтмена, наркомана, алкохоличара и сатанисте?! Е па, они ове године и то на Видовдан у Београду организују концерт. У време поста и датума нашег највећег страдања! Београд као центар содомије, блуда и сваке нечистоте за целу Југоисточну Европу?! Можда сам остарио, можда прогледао, у сваком случају музика је много више од једног изможденог Озија или лажне заљубљености која ће вам извући последњи динар из џепа за лажног ,,Валентина“ уз додуше леп глас г-дина Цетинског. Музика је кад се душа окупа и слобода из срца запева. Поздрав. 9

Космет –  тврђаве, цркве, капеле, гробља, божури, небо, равница, брда, планине, горе, осмеси, песма, птице, крстови, деца, споменици, градови, села, засеоци, реке, језера, водопади, котлине, клисуре, стихови, храна, калдрма, мостови, лепе девојке, куће, ливаде с овчицама, кравице, баште, монаси, мирис свежег хлеба, сач… и још много тога што тек треба да откријете…. 🙂

Срби дођите кући, на своје Косово, у своју Метохију.
Срби населите поново своју постојбину…

Кад би сваки од нас довео своју жену, своју децу, сазидао кућу, подигао цркву, запојао Богу, шиптари би нам били најмањи проблем, сами би се иселили…  Не дајмо своје благо другоме, упознајмо своју земљу, која нам је свима део срца, а не неки појам, неко браон место на карти! Нећемо је никад дати никоме, а камо ли шиптарима… 🙂

Дреница – света Гора Космета!

Дреница Јоаникија Девичког топла молитвица!

Прилужје 😉

Штрпце!!! Српско Штрпце!

I just love Kosovo and Metohija!♥

Грачаница, Божја угодница!

Липљан ми душу греје!

Косовска Каменица, косовска душица!

Обожавам Ранилуг!

Шаро принцезо!

Ђаковице душо моја!

Сува Река у срцу!

Пасјане сити, Кусце Република, Барице престоница,
Шилово држава, Коретиште никад не спава!

Голема Оћа, поголемо срце!

Ораховцу башто рајска!

Урошевац сити, ту бих волео бити!

Косовска Митровице српска лепотице!

Гњилане мој родни град!

Пећ, љубав моја!

Приштина, мој град!

Трипут љубим Косово!

Дајем живот за Метохију!

Уживам у Призрену!

Волим Ново Брдо!

****************

ПОЗИВ НА РЕФЕРЕНДУМ!

ЈАВНО ПОЗИВАМО СВЕ СРБЕ НА СЕВЕРУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ДА УЧЕСТВУЈУ У РЕФЕРЕНДУМУ И ДА ГЛАСНО И ЈАСНО КАЖУ „НЕ“ КОСОВСКИМ ИНСТИТУЦИЈАМА.
МИ ЖИВИМО У СРБИЈИ, А НЕ У НЕКОЈ ТЕРОРИСТИЧКОЈ ДРЖАВИ!
МИ НИСМО РОБОВИ БОРИСА ТАДИЋА!
МИ СМО ДУЖНИ НАШИМ ПРЕЦИМА, ДА САЧУВАМО НАШУ ЗЕМЉУ ОД ОКУПАТОРА!
ОВО ЈЕ ЗЕМЉА СРБА!

МЫ ПРИГЛАШАЕМ ВАС ВЫЙТИ НА РЕФЕРЕНДУМ!

ПУБЛИЧНОE ПРИГЛАШЕНИE ВСЕМ СЕРБАМ СЕВЕРНОГО КОСОВО И МЕТОХИИ УЧАСТВОВАТЬ В РЕФЕРЕНДУМЕ, ЧТОБЫ СКАЗАЛИ ГРОМКО И ЧЕТКО „НЕТ“ ДЛЯ КОСОВСКИХ УЧРЕЖДЕНИЙ.
МЫ ЖИВЕМ В СЕРБИИ, НЕТ В КАКОМ-ТО ТЕРРОРИСТИЧЕСКОМ ГОСУДАРСТВЕ!
МЫ НЕ РАБЫ БОРИСА ТАДИЧА!
МЫ ИМЕЕМ ДОЛГ К НАШИМ ПРЕДКАМ, ЧТОБЫ СПАСТИ НАШУ ЗЕМЛЮ ОТ ОККУПАНТОВ! ЭТО РОДИНА СЕРБОВ!

****************

CONVOCATORIA DE REFERENDUM!

INVITACIÓN PÚBLICA A TODAS SERBIOS DE NORTE DE KOSOVO Y METOHIJA PARA VOTAR EN EL REFERÉNDUM PARA DECIR ALTO Y CLARO „NO“ A LAS INSTITUCIONES KOSOVARES.
VIVIMOS EN SERBIA / NO EN UN ESTADO TERRORISTA!
NO SOMOS ESCLAVOS DE BORIS TADIC! ESTAMOS EN EL DEBER DE NUESTROS PADRES, PARA SALVAR NUESTRA TIERRA DE LOS INVASORES!
ESTO ES PATRIA DE SERBIOS!

****************

CALL FOR REFERENDUM!

PUBLIC INVITATION TO ALL SERBS OF NORTHERN KOSOVO AND METOHIJA TO VOTE IN THE REFERENDUM TO SAY LOUD AND CLEAR „NO“ TO KOSOVAR INSTITUTIONS.
WE LIVE IN SERBIA – NOT IN SOME TERRORIST STATE!

WE ARE NOT SLAVES OF BORIS TADIC! WE ARE IN DUTY TO OUR ANCESTORS TO SAVE OUR LAND FROM THE INVADERS!!!
THIS IS MOTHERLAND OF SERBS!

****************

ЗА СЕБЕ КАЖУ ДА СУ ДЕМОКРАТЕ, А НЕ ДАЈУ СЛОБОДУ МЕДИЈА.
ЗА СЕБЕ КАЖУ ДА СУ ДЕМОКРАТЕ, А НЕ СМЕШ ДА ИМ КАЖЕШ ДА ГРЕШЕ.
ЗА СЕБЕ КАЖУ ДА СУ ДЕМОКРАТЕ, А РУШЕ СВАКИ ВИД ПРОТЕСТА.
ЗА СЕБЕ КАЖУ ДА СУ ДЕМОКРАТЕ, А НЕ ДАЈУ СЛОБОДУ ИЗБОРА.
ЗА СЕБЕ КАЖУ ДА СУ ДЕМОКРАТЕ, А НЕ ДАЈУ НАМ ПРАВО ГЛАСА.
ЗА СЕБЕ КАЖУ ДА СУ ДЕМОКРАТЕ, А ГОРИ СУ ТИРАНИ ОД АПСОЛУТИСТА.
ЗА СЕБЕ КАЖУ ДА СУ ДЕМОКРАТЕ… ПА ШТА ИМ СМЕТА НАШ РЕФЕРЕНДУМ, НАШЕ БАРИКАДЕ, НАШЕ ДИСАЊЕ…
ДЕМОКРАТИЈА, НЕСХВАЋЕНА ИЗМИШЉОТИНА!

****************

* МИ НИСМО, НИТИ СМО ИКАДА БИЛИ, НИТИ МОЖЕМО БИТИ, НАЦИОНАЛНА МАЊИНА У СОПСТВЕНОЈ ЗЕМЉИ. КОСОВО И МЕТОХИЈА СУ ДЕО СРБИЈЕ.

* НИЈЕДАН НАРОД НЕ ШКОЛУЈЕ СВОЈУ ДЕЦУ НА ЈЕЗИКУ ДРУГОГ НАРОДА, МАЊИНСКОГ НАРОДА, НАРОДА КОЈИ ЈЕ ГОСТ НА НАШОЈ ЗЕМЉИ, ПА НЕЋЕ НИ НАША ДЕЦА ДА СЕ ШКОЛУЈУ НА ЈЕЗИКУ ШИПТАРСКЕ ХОРДЕ.

* НИЈЕДАН НАРОД СЕ У СВОЈОЈ ЗЕМЉИ НЕ ЛЕЧИ У БОЛНИЦАМА ДРУГЕ ДРЖАВЕ, ДРУГОГ НАРОДА, ВЕЋ У СВОЈИМ, ПА НИ МИ НЕЋЕМО ДА ИМАМО ЗДРАВСТВО СУСЕДНЕ НАМ АЛБАНИЈЕ, НЕГО СРПСКО, КАО ШТО ИМАЈУ ГРАЂАНИ БОРА, ГРАЂАНИ НИША, СУБОТИЦЕ, УЖИЦА…

* НИЈЕДНОМ ГРАЂАНИНУ ШВЕДСКЕ, АУСТРИЈЕ, ШПАНИЈЕ НА ЊИХОВОЈ ТЕРИТОРИЈИ НЕ СУДИ СУД ШИПТАРА, ПА НЕЋЕ НИ ОВДЕ У СРБИЈИ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ.

* У АМЕРИЦИ НЕ ПОСТОЈИ МЕКСИЧКА ПОЛИЦИЈА КОЈА ХАПСИ ГРАЂАНЕ АМЕРИКЕ, НИТИ КАНАДСКА КОЈА СЕ ПОНАША КАО СВОЈ НА СВОМЕ. ЗАШТО ОНДА ПОЛИЦИЈА ШИПТАРА ДА ХАПСИ ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ, ПО ЗАКОНИМА НЕКЕ НЕПОСТОЈЕЋЕ ТВОРЕВИНЕ?

* У АРГЕНТИНИ ГРАЂАНИ НЕМАЈУ РЕГИСТАРСКЕ ТАБЛИЦЕ ХОНДУРАСА, НИТИ УГАНДЕ, ВЕЋ СВОЈЕ, ЗАШТО БИСМО МИ НА КОСМЕТУ ИМАЛИ ТАБЛИЦЕ МАЊИНСКОГ НАРОДА, ТЕРОРИСТИЧКЕ ВЛАДЕ, ПРОДАВАЦА ОРГАНА?

РЕЦИМО НЕ ПРОДАЈИ СРПСКИХ ИНТЕРЕСА!
РЕЦИМО НЕ ШИПТАРИЗАЦИЈИ!
РЕЦИМО НЕ ДОБРОВОЉНОЈ ОКУПАЦИЈИ!
МИ СМО СРБИЈА АКО БЕОГРАДСКА ВЛАСТ НИЈЕ!

ИЗАЂИ НА РЕФЕРЕНДУМ И РЕЦИ ГЛАСНО НЕ!!!

ОТКАЖИ ПОСЛУШНОСТ ИЗДАЈНИКУ БОРИСУ ТАДИЋУ
ПОКАЖИ ОДАНОСТ ПРЕЦИМА, СРБИЈИ, СРПСТВУ, СВОЈОЈ ДЕЦИ И НАСЛЕДНИЦИМА!
НАМА ЈЕ БОГ ДАО ЗАДАТАК ДА САЧУВАМО ОБРАЗ СРБИЈЕ, САЧУВАЈМО КОСМЕТ!
ТО ЈЕ НАША ИСТОРИЈСКА УЛОГА!

ИЗАЂИ И ЗАОКРУЖИ НЕ!

ЈЕР БЕЗ РЕФЕРЕНДУМА ЈЕ КРАЈ НАШЕМ ЖИВОТУ ОВДЕ, КАКАВ СМО ИМАЛИ У ПОСЛЕДЊИХ 12 ГОДИНА, А ТО ЈЕ ЖИВОТ ПОД ЗАСТАВОМ СВОЈЕ ЗЕМЉЕ, СА СВОЈИМ ДОКУМЕНТИМА, ШКОЛАМА, СУДОВИМА, ОПШТИНАМА, ЗДРАВСТВОМ…

БУДИ ХРАБАР! РЕЦИ НЕ!

Изађи на референдум 15. фебруара и заокружи НЕ шиптарским институцијама,
шиптарској држави, издаји Београдских власти!!!

—————————————————————————
05 . фебруар 2012, недеља

(23.01.2012 по Јулијанском календару)

Косовска Митровица – Помоз Бог јунаци! Само најхрабрији су овог јутра пошли колима у цркву. Снег је преко ноћи толико завејао саобраћајнице, да би магаре вероватно било најсигурнији превоз. Вода се леди док је гледате и прехладно је. Струја, за коју апелују да је штедимо, што је на овом минусу немогуће, је преслаба. Кућни апарати не раде уопште добро, чак се и с феном има потешкоћа, јер дува хладно, онда замислите телевизор који зуји, машину која неће ни на коректору да окрене, или грејалицу која више служи за моралну подршку него што заиста греје простор. Мука настане кад треба да се скува кафа или не дао Бог, испржи јаје за доручак. То постаје процес од више часова, на крају, отворите паштету, попијете јогурт, покријете се ћебетом и слушате музику на телефону… милина. Деца се обрадовала распусту, али не могу да путују јер је наравно сваки путни правац на северу Космета, окован ледом. Путују само они који морају, а и они одлажу. Намирница има, лекова такође. Јуче се одржала чувена акција у апотекама, на којој су цене биле снижене, па је пензонерска „омладина“ ПУПСа преплавила град. Грејања у болницама има. Плате, пензије и дечији за Косовце идаље нису уплаћени… Хвала властима!

Rock in K. Mitrovica – упркос ниским температурама, богат ноћни живот на северу овог викенда. Ипак из понуде смо издвојили синоћни фантастичан концерт групе Дарк Скај, који су, обучени у хируршке маске и беле мантиле, зарокали у Крим-у пред многобројном публиком која је певала песме са њима. Скакало се до дубоко у ноћ, а касније су се момцима придружили и музичари локалних бендова, па су на бини извели многобројне хитове рок музике, не само ауторске песме бенда Дарк Скај. Све у свему, вредело је мрзнути до Крима и провести се са „чупавцима“.

И мали Србчићи на Космету не иду у школе…

На барикадама људи су опрезни и даноноћно дежурају, пре пар дана на мосту је измерена температура од -22 степена Целзијусових.

 • Свака част браћо Срби на светој српској земљи, треба сви да се чувамо и држимо заједно, јер само слога србина спасава!!!
 • Бог да их укрепи, и сви светитељи, и Св. Серафим саровски који је 1000 дана и ноћи клечао на камену, и сви Свети, који су стајали на снегу, јуродиви, и није им ништа било, јер су били грејани Духом Светим. Св.Ксенија на помоћ.

„За мене је Српство нешто највише што сам могао да добијем рођењем.
Српство се носи у себи и не бих га дао ни за шта“ (Др. Радован Караџић
)

—————————————————————————
04 и 03. фебруар 2012,
(22. и
21.01.2012 по Јулијанском календару)

О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ…

Косово и Метохијо стара, земљо Светих ратника и владара…

Косово и Метохија су наше очи, наш очињи вид. Без Косова ми смо у мраку, у тами. Без Косова смо нико и ништа. Зато га треба бранити и одбранити. Никада га не смемо оставити у рукама туђина. То мора бити СРБСКИ ЗАВЕТ. Завет свих Срба који живе и који ће се родити…

Нема дана а да се не сетим косовске земље, земље Божије, земље српске и да не вриснем на сав глас због невоља које су нас задесиле.

Бранимо СВЕТО КОСОВО јер тиме бранимо и Правду Божију!

Тешко је неком објаснити да је некоме запаљена кућа или да му је неко погинуо у рату или је нестао и да је морао оставити имање, цркве, манастире, гробове, планине, поља, ријеке… Већина се води логиком: шта то мене брига..

 Докле ће, земљо, Бранковића семе изворску ти воду да трује и прља
и да рађа ново издајничко племе, док брат се на брата подиже и срља?

А прави Срби – што у косовском смислу значи прави хришћани – нека благодаре Господу Богу што им је дао КОСОВО, понос и утеху, и непресушни извор најузвишенијих надахнућа; чистилиште савести свих поколења до краја времена. (Свети Николај Србски)

Хтели ми то или не, вековима у српском народу постоји једна својеврсна косовска књига историјског памћења, у којој се тачно зна ко је вера а ко невера. Сви они који цепају, деле и одричу се Косова и Метохије, као и они који Свету српску земљу лажно бране, али и они који то раде искрено, биће забележени у тој књизи, и обележени за нека будућа покољења…

ПРЕСВЕТА, ПРЕЧИСТА, БОГОБЛАГОДАТНА МАРИЈО БОГОРОДИЦЕ
СПАСИ МОЈУ БРАЋУ НА КОСМЕТУ
И ПОШАЉИ НАМ ШТО ПРИЈЕ ИЗБАВЉЕЊЕ ИЗ РУСИЈЕ.

О ТРЕНУТНИМ ПРИЛИКАМА…

Школарци из Звечана због хладноће од јуче не иду у школе.

Косовска Митровица – снег је оковао град. Аута миле по путу који се не да очистити, упркос свим напорима. Као по договору власници радњи истовремено су објавиле рат леду и снегу испред својих продавница. Једни метлом склањају, други лопатама, а некима је пукао филм, па бацају врелу воду и пепео. Повећан број повреда изазваних падом. Преломи руку и ногу чести. Лекари апелују да старији грађани не излазе без преке потребе, већ да им у набавку иду деца и унуци.
Сви једва чекају суботу. Веровали или не, али акција је у апотеци. Шарене пилуле за лилуле су на тражњи, а имамо одређени број грађана који редовно покупују пуне кесе, јер их је страх од несташице. Нема потребе за тим. Лекови на Север стижу, макар на самару магарца преко Рогозне 🙂 Суботу једва чекају и млади због свирке Дарк Скаја, најпопуларнијег бенда Кос. Митровице. Кафићи пуни, наравно. Кафа је у одређеним кафићима ујутру само 30 динара, па се бар дружимо по овом кијамету.

Воде нема. Струја мало боље, ал је слаба. Продавнице пуне намирница, још само да влада Србије пусти плате, па можда и буде пун сто. За сада и даље ништа. Дечији додатак такође за Косовце није уплаћен. Хвала у име наше деце. Преживећемо и ово ваше иживљавање. Јес да боли више кад је од Срба, али ви тешко да сте Срби, па онда вас стављамо и исти кош са терористима УЧК.
Болница има грејање, бар то. Храна је идаље грозна тамо, а и идаље има само један ултразвук. Хвала спортистима ако нам купе још један… али немају ни они. Ко ће онолике ципеле и аута да купује, ако нам купе неку медицински апарат. Из хладног стана… поздравља вас админ кец!

Косовска Митровица: настава у школама које се греју преко топлане и даље се одвија скраћено. Начелник школске управе Министарства просвете на Косову Предраг Стојчетовић апелује на локалне самоуправе да интервенишу „да обезбеде услове да топлана ради 24 часа и да се заузму за решавање проблема око лошег напона електричне енергије. Услови за држање наставе најгори су на централном Косову и Метохији, посебно у општини Липљан због великог нерашчишћеног снега. А снег веје ли веје… ако овако настави постаћемо ескими… КМ хоће сунце!

РТС: Ђачки аутобус слетео с пута
Троје деце повређено у саобраћајној незгоди која се догодила када је ђачки аутобус, који превози српске ученике у централном делу Косова, слетео с пута у близини Доње Гуштерице у општини Липљан. Три ученице средње школе повређене су данас, када се у општини Липљан преврнуо ђачки аутобус, изјавио је лекар грачаничког Клиничко болничког центра Слободан Аранђеловић, у коме се две девојчице опорављају, док је трећа пуштена кући.

„Ученице се налазе на интензивној нези, због повреда главе, врата и грудног коша. Пратимо њихово здравствено стање, обављени прегледи указују да немају значајније унутрашње повреде“, рекао је Аранђеловић. Према његовим речима, трећа девојчица, која је након несреће довезена у Грачаницу у КБЦ, имала је повреду аркаде и пуштена је кући.
Ђачки аутобуси свакодневно превозе ученике до школа у Лапљем Селу, Грачаници, Сушици и Чаглавици.
Школски аутобус превозио је ученике из Лапљег Села до Ливађа и Гуштерице, а удес се највероватније догодио због неочишћеног снега на путу. Аутобус је скренуо са пута, а због смета је избегнута већа несрећа.
Саобраћајна незгода догодила се на путу Ливађе – Гуштерица. На централном Косову, осим магистралног пута Приштина-Гњилане који се редовно чисти, на свим осталим путевима у срединама где живе Срби саобраћај се отежано одвија. Од јуче је због ниских температура и кашњења школских аутобуса у свим средњим школама на централном Косову почетак наставе померен за сат времена.

Витезови Отаџбине: У 14:30 је 5 џипова ЕУЛЕКС неометано прошло кроз барикаду у Лепосавићу и наставило кретање ка Звечану. Десетак минута касније 3 возила КФОР су пошла за њима! Значи да су несметано данас већ прошли из јужне КМ ка Јарињу и самозвани јунаци, председници општина допуштају кретање непријатеља.

О ОНИМА КОЈИ НАМ ЗЛО ЧИНЕ…

Уместо што гледамо шта о нама говоре небитни људи, као што је Анђелина, Боно из ју туа, Кренбериз певачице, клинтонове и други… боље да гледамо да васпитавамо, обожимо и умножимо своју децу и омладину, да од њих направимо боље људе. Онда се не би десило да дечак силује дечака у седмом разреду, да колима газе сатима човека у Смедереву, а да му нико не приђе, да мајка убије ћерку, да родитељи скоче с балкона са сином у наручју… Господ плаче над нама…

Дотична је жртва контроле ума, бета ,,китен“ програмирања, робиња секса и неко ко у својим филмовима пропагира управо то, да је жена објекат, да је сензуалност једино прихватљиво начело постојања, да је блуд дозвољен… И сад одједном Анђа и политика?! Ха, ха, како да не? Као и Мерилин Монро и Кенеди… Немам времена да пишем о Холивуд машинерији која је у служби поробљавања ума и свести, али и ова слика доста говори… Просечна сељанка са америчке фарме, уз савете инцестуозног оца, одлази на операцију уграђивања силикона и измене личног описа, а онда је татица, иначе пропали глумац уводи – иницира у шоубиз, тј. Содому и Гомору.

О ГОРАНЦИМА…

Вековима изолован, данас расцепкан са чак три границе, политички подељен и посвађан, на високим планинама живи најмањи аутентични балкански ентитет.


Старосрпски језик, културу, песме и обичаје, Горанци, међутим, до данас, упркос притисцима и окружењу, љубоморно чувају. У време Краљевине Југославије, Горанци су због свог положаја и важности били ослобођени плаћања пореза, лично краљевим указом.
1999. у нападима Албанаца убијено је једанаесторо мештана Горе који су преживели 56 бомбашких и многобројне дуге нападе.

—————————————————————————
02. фебруар 2012, четвртак

(20.01.2012 по Јулијанском календару)

Струје на целом КиМ више нема него што има. За све делове Космета, које је власт оставила на цедилу и отписала одавно није ни чудо да им шиптари, који им дају струју из нашег Обилића, искључују, иако је редовно плаћају, али за Север коме струју даје матица Србија је скандал, јер све време кукате на шиптаре, а ви сте исти ако не и гори!!! Срамота за власт! На Космету живе и бебе, и старе особе и труднице, које ових дана умиру од хладноће под ћебетом у прехладном стану. Болесници немају грејање по болницама, а енклаве ни лекове! И то све јер не желимо да признамо Тачијеву власт??? Нормална земља би нас наградила а ви нас кажњавате!!! Нема краја вашем идиотизму и издајству. админ 5

Грађани Српске националности на Космету нису примили плате, пензије, чак ни дечији додатак од када је на снази одлука о референдуму. Браво за власти републике Србије!!! Надамо се да ће паре од дечијег дати на лекове… Ђубрад издајничка!!!!

У Ранилугу стање вандредно, снег је и синоћ опет нападао, улице су неочишћене, тренутно -15 степени, јак ветар, ладноооооо… Брига ме за зиму брига, ме за све, крзно ми је топло, ја сам прави медвед. Поздрав од админа 4

 • :)) држ се Ранулуг, понос сте наш

Деца у централном Космету и Новом Брду не иду у школу јер је ванредно стање због снега и недостатка грејања.

 • Школа у Бостану ради, и деца иду у остале шлоле али само они који су близу школе, и сутра се наставља настава и ако су путеви завејани, ни пешака не могу да стигну до школе, а не колима или комбијем. Док општина Владе Републике Србије не ради,  амбуланта нормално ради, у доста отежаним условима, мештани се сналазе, одлазе само због нужне потребе. И тако дугоочекивана зима сада је више постала опасна него ли лепа.
 • Даће Бог само лепе вести да има. Да нема нека беба у Новом Брду? Ил свадба?
 • Ух сви се боје хладноће сада па и не размишљају о свадбама. Беба је пре неки дан била једна и то дечак Михајло, а ускоро чекамо још једну 🙂
 • Браво бре !!! Лепа вест! Хвала пуно сестро!
 • Јој то су стварно радосне вести, и драго ми је што још увек се поштује она традиција да треба у кући бар три детета да има, и људи теже ка томе, иако сви знамо у каквим условима могу да живе, јер једноставно једна или две плате у породици не могу да обезбеде комотан живот. Ништа ето а кад могу писаћу вам. Свако добро!

Срећан и Богом благословен имендан игуману манастира св.Сава, оцу Евтимију, желе админи Гласа Косова и Метохије!

 • На многаја љета! Јужнији админи се извињавају због недоласка и моле да пренесете поздраве оцу. 9
 • Сретан имендан оче Евтимије, на многаја љета…

Косовска Митровица –  Снег нападао опет! Ко да га је било мало. Јутрос се вода ледила пред очима поспаних Митровчана, кад су у свом купатилу пуштали воду да се умију !!!!
Није ни чудо, на путу ка катакомбној цркви св.Сава у Жеровници, бацих поглед на“ Метал“ у Звечану. Минус 19! Боже Господе! Струја је нестала 5 пута од јутрос… не морам ни да кажем колико су хладни станови. А у катакомби слављеничка атмосфера. Отац игуман Евтимије дочекује госте и радује се као дете. Стигла сем народа и братија из Љуљака и осталих катакомби владике Артемија. Дивно. Појање литургије и пресецање колача, па послужење и ручак. Сестре су се побринуле за слаткише и торте, а мајка оца Евтимија за принцес крофне које су биле хит дана. Лепо је скупити се под једним кровом и причати догодовштине. Давно нисмо видели већину, па нам се срце радовало. А онда песма и топлота из шпорета смедеревца… давно нам се и тело и душа нису овако загрејали. Кад смо сишли у ледени град… подигла нам се коса на глави. Струје нема. Пут једва успевају да очисте, воде нема.. а блам што вам је коса прљава не постоји у КМ. Ових дана је таква свима. И сад ћу вам рећи нешто у поверењу: Митровчане није срамота да у градском кафићу, у купатилу оперу зубе и умију се. Снађу се људи… Боље него дрљави са задахом који би убио омању кфор војску да шетамо градом… Поздрав са северног пола… овај дела Космета. Воли вас смрзнути админ 1

Рударе ситуација са струјом и даље иста на Косову и Метохији, тако већ 20 дана, рестрикције су по принципу сат има сат нема, што је потпуно нехумано и за здравље опасно на -20 колико има ових дана. Наравно има и објашњење за ово, преседник Србије Борхан Тадићи наредио је да се не шаље велика количина струје Косову, већ она која је довољна за преживљавање… ово је наш драги преседник урадио због референдума који ће се одржати 18-19 фебруара… Потсетимо, на референдум се не гласа за државу Косово, већ се гласа против шиптарских институција… што Борхану Тадићију смета ради даљих европских интеграција! Дабогда вам преседниче на душу ишло свако дете које се разболи у школи или у кући због хладноће… и дабогда на душу носили сву патњу људи са Косова и Метохије, који и пореде тешких услова за живот морају да се враћају у 17. век због ваших европских интеграција од којих сви лепо знамо да нема ништа!!! ХВАЛА!!!

Док се Дачић „молитвено“ дружи са Обамом, а можда и члановима теслићко-вадеорганских чланова СЛС-а у новом Вавилону – читај Америци, Срби на Косову и Метохији, нит’ живе нит’ умиру. Хладно, све смрзава, струје нема, вода нестаје, никад гора зима чини се… Лажне патриоте наравно, возе се топлим, скупоценим колима, сврате до Београда, Крагујевца да плакну зубе у тазе намештеним становима. И тако већ 12 година. На централном Косову и Метохији стање исто као и у осталим деловима окупиране нам покрајине. Опсадно. Постоје границе у подношењу зла и окретању другог образа, гнев праведника кад се накупи изазове лавину промена! Срећна вам борба јунаци! 9

—————————————————————————
01. фебруар 2012, среда

(19.01.2012 по Јулијанском календару)

Гораждевац – Хладно, дува с Проклетија. Снег коме смо се радовали ко бајци, постао је хорор филм. Падамо и ломимо ноге. Струја… нећу ни да је коментаришем. Воде има. Ладне. Деца ће нам поцркати јер школа нема грејање, а до КМ се возе сви тежи болесници јер ми немамо ињекција, инфузија и лекова у амбуланти. Благош!
Ранилуг -Убише нас са струјом! Аман људи, по цео дан немамо. Ово је болесно. Фала Богу па имамо дрва иначе би помрли ко ови сиротани у Митровици у солитерима што цркавају. Снег нас је затрпао, чистимо сами. Шиптари нам се смеју и не планирају да нам помогну. Нема везе. Њихов светац дошо, ал ће дође и наш… Ладно па нема де. Забили смо се у куће. Амбуланта нема лекове. Болесне восимо у Врање са триста кијамета, ал ће издржимо, ич не се брините. Само немој Тадић да се потресе… не ваља за тен, чуо сам. админ 4

Васа С Тајчић: Понекад ми се све смучи, оћу да одем одавде далеко, да никад не чујем реч Србија нити српски језик… да се никад не вратим!!!  Живот без струје, воде, слободе, основних примања и права није живот него је пасји измет… а онда ми проради инат, нек иду издајници који нам све ово раде, ја остајем… плава боја коже је баш лепа… ево погледајте штрумфове… шта им фали? Смеју се цео дан, певају и још живе у гљиви лудари… Можда је решење да почено колективно да се дрогирамо…онда нас власт можда и примети, јер у овој цркнутој земљи само педери и наркомани могу да живе, поштен народ нема шансе!!!
Пасјане – преписаћу статус Новог Брда… и придружићу се псовкама Васе С Тајчића… Сву гамад у скупштини треба побити бојним отровом. админ 11

Ново Брдо – данас је тешко бити патриота. Завејани смо данима, шиптари чисте само путеве до својих села, а нас, непослушне Србе, оставили да чекамо пролеће. Струје нема по 4, 5 сати, па дође, има је сат – два, па нема опет 5 сати, па ти живи мајчин сине!!! Власт нас ни не помиње, а камоли да бедницима падне на памет да дођу и помогну. Пре неки дан се шлогирала једна старица у засеоку Манишенце, а сам Бог зна како су је син и снајка одвели до лекара чак у Лапљем Селу, где се сад опоравља. А то је тек један случај. Још да немамо дрва за огрев, помрли бисмо, а неше би фосиле власт тражила тек за 100 година… и после нас пљују кад кажемо да су нам већи непријатељи они, него Тачи. Продавнице почеле да се празне, јер колима се смет од 5 метара не пролази. Чистимо сами, лопате у руке, па „ојха“ али за ноћ опет напада. Школе мало раде, више не раде… ко ледено доба, али битно Тадић и екипа из скупштине „весели посланици“ имају све услове за живот. Ми бре не можемо ни да умремо на миру… ко ће нас закопа у овај лед? А Бог једино нас чује, од вас идиота на власти нема леба… админ 6

Учитељ из Сливова, Драган Филиповић је потврдио да су српска села у Новом Брду од четвртка блокирана и да мештани нису у могућности да дођу до школе или амбуланте. Према његовим речима косовска општина је снег рашчиситла само на путевима који повезују албанска села…

Косовска Митровица – Намамо воду! Цео град се пробудио са дивним изненађењем – не можемо да се умијемо. Срећа па сви пуне воду нон стоп, и није да нас нешто овде више може изнанадити. Струја мало стабилнија. Три пута дневно по сат времена. Хладно је и станови се за тили час охладе. Вечерас у катакомби св.Сава бденије због имендана оца Евтимија, који је у четвртак, па дођите. Школе хладне. Деца плава. Можда и умисле да су штрумфови.. ко зна. Забринути смо за референдум и уцене из престонице, која је све само не српска.
Све радње имају плазму и остале српске производе упркос шиптарском гађењу. Поздрав са Северног пола!
Струја у км нестала у пола девет, дошла у пола 10, нестала у 11 дошла у 12… само тако наставите, нећете нас побити икако је -17

• Хвала вам Браћо и Сестре на жртви коју подносите за све нас. Даће Бог да вам све то једном вратимо истом мером!
• Без жртве сваког појединачно нема Србије. Доста је било да се људи продају за новце. Ко себе не жртвује за своју веру и отечество није Србин.
• Разумем да је доста продаје, али за шта служе тамо сви ти странци ако не да имате оно што је потребно?
• Верујте да су странци окупатори и углавном се тако показују, мада има појединачних случајева да понеко има душу. Али као организације – ништа нам добро не мисле.

Коментар на вест: Тахири: Нема напретка у регионалном представљању | Тањуг
Њима и звездица смета, а наши дају све и шта им се не тражи… докле ћемо бити лузери? Шта би рекли наши славни преци на ово наше приземно бивствовање у бари док наз гази и најамањи створ? Џаба смо гинули за идиоте!

Једва чекамо српске изборе, да ова гамад која нас кобајаги представља нестане са сцене! Они и кад не добију мандат, имају астрономски плаћена радна места, уз то измишљена! 9

Витези Отаџбине: Најгоре је што су ослабили барикаде и сад пандури и Цивилна заштита пуштају ЕУЛЕКС и становнике севера Косова излажу новом погрому.

БОЖЕ ВЕЛИКИ ЦАРЕ СВЕСИЛНИ МОЛИМ ТИ СЕ ЈА ГРЕШНИ ЗА ВОЉЕНУ МОЈУ БРАЋУ СА КОСМЕТА ПОШАЉИ ШТО ПРИЈЕ ЦАРА ИЗ РУСИЈЕ. АМИН!

Среда и петак се посте, Срби! админ 12

„Бирајте, Срби, живот или смрт; част или срамоту; светлост или таму; правду или неправду; Бога или ђавола бирајте! Бирајте или Христа или Барабу. Од тог избора зависила вам је сва ваша прошлост. Од тога зависиће и сва ваша будућност.“
Свети Владика Николај Велимировић
***********************************

СПАСАВАЈТЕ СЕ! Св.Теофан Затворник

О штетном утицају који нам долази са Запада и о бојажљивости

Сетили сте се једног савета који вам је неко дао у време нашег последњег рата: не ићи у позориште само у време тога рата. Веома милосрдно. Може ли се нешто додати? Како се рат призива заборављањем на Бога у време мира, тако се у време мира свесрдно треба клонити свега што води ка заборављању на Бога. Зар позоришта немају ту особину? Сетите се шта се догађа с душом у позоришту а шта после њега. Турци немају позориште, они га замењују опијумом. Опијум и позориште су једно исто. Позориште уопште није хришћанска појава и мудар је човек који не борави у њему. Ми смо га преузели са Запада. Господ нас је Западом кажњавао и кажњаваће нас, а ми то не разумемо. Друга лоша ствар код нас јесте наша књижевност, преиспуњена западњачким духом и Господ нас ту такође очишћује ударцима са Запада. Међутим, не може се све имати. До ушију су огрезли у западно блато, и све је добро. Имамо очи, али не видимо; имамо уши, али не чујемо, а срцем не разумемо. Господе, помилуј нас! Пошаљи нам Своју светлост и Своју истину!
Каква је то бојажљивост код вас? Она није природна. Молите се против ње милостивом Господу и Он ће вам подарити храброст. Будите одважни, народе Божији, будите одважни, јер Он ће победити!

Писма о хришћанском животу св.Теофана Затворника
***************************************************

Сазнајте нешто више о месту…

Косовска Митровица

Косовска Митровица (1981-1991. године Титова Митровица) је град на северу Косова и Метохије, у Републици Србији, на 42.89° северно, 20.87° источно, на 496 метара надморске висине (ушће Ситнице у Ибар). Косовска Митровица је и општина чија је површина 350 км². Поред града, општину чини и 49 села.

У Косовској Митровици је седиште Косовскомитровачког управног округа, који осим митровачке, захвата још пет општина: Вучитрн, Србицу, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић. Косовска Митровица се налази на северу Косовске котлине, са истока, севера и запада окружена планинама Мокром Гором и обронцима Голије и Копаоника. Кроз град теку реке Ибар, који га дели на јужни и северни део, Ситница и Љушта. Од града на север почиње Ибарска клисура кроз коју Ибар тече ка Краљеву, где се улива у Западну Мораву.

Митровица је једна од најстаријих насеобина на Космету. Први пут се помиње у средњовековним писаним документима. Име Митровица потиче из 14. века, по цркви Светог Димитрија Солунског, која је била испод звечанског утврђења, а коју је 1315. године српски краљ Милутин даровао својој задужбини – манастиру Бањска. Око цркве је било српско гробље, а од 19. века ту се сахрањују и Турци. У непосредној близини је сада Споменик рударима устаницима, који су се 1941. године придружили народоноослободилачким бригадама у Србији.

Историја

Стари град Звечан

На простору града нађени су трагови рударења из доба неолита, римски жртвеници и статуете (2-3. век). У 6. веку византијски цар Јустинијан I гради тврђаву Звечан. Као рударски град Трепча се помиње 1303. године. У Старом Тргу се до бомбардовања 1999. године налазио Музеј кристала. У близини су остаци тврђаве Ћутет (13. век). У Брњаку је био град-дворац (друга половина 13. века) који је припадао жени српског краља Стефана Уроша И, Јелени Анжујској, која је у њему умрла 1314. године. У време Немањића крај Косовске Митровице већ се налазио град Звечан који је играо важну улогу у средњовековној историји Србије, а чији се остаци кула и данас уздижу на оближњем истоименом брду.

За време Османског царства Митровица је била мала оријентална варош. Након Првог балканског рата 1912. Косовска Митровица, заједно са остатком Косова и Македонијом, улази у састав Краљевине Србије, а 1918. Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. За време Другог светског рата Косовска Митровица и Рудник Трепча били су у саставу Недићеве Србије, у оквиру немачке окупационе зоне. Након Другог светског рата, у складу са начелом да би у свакој републици и покрајини СФРЈ по један град требало да понесе име председника Јосипа Броза Тита, Косовска Митровица мења име и постаје Титова Митровица. 1991. године граду је враћено његово старо име Косовска Митровица. И град и општина су претрпели велике штете које је изазвало НАТО бомбардовање Србије 1999. године. Ово подручје је било поље терористичког деловања Ослободилачке војске Косова и пре бомбардовања.

Новије време

Након НАТО агресије, када су из свих градова на Косову и Метохији Срби прогнани, Митровица је успела да одоли суровом етничком чишћењу, захваљујући својим грађанима али и реци Ибру, која је била природна граница етничке подељености града и пре бомбардовања. Град је постао симбол отпора етничком чишћењу на Косову и Метохији. У јужном делу данас живи око 50.000 Албанаца. Већина од око 6.500 Рома из овог дела је избегла у друге делове Србије. У северном делу града око 10.000 косовских Срба је остало у својим домовима, али је тај број повећан након доласка српских избеглица из других крајева Косова и Метохије. На северној (српској) обали Ибра живи и око 2.000 Албанаца и 1.700 Муслимана словенског порекла, који живе у неколико градских махала. Скоро сви Срби који су живели у јужном делу града избегли су у северни. Процењује се да је 2003. године у граду живело укупно 75.600 становника, док се становништво општине процењује на 105.000.

Косовска Митровица је након бомбардовања постала жариште етничких сукоба две заједнице. Мост на Ибру који повезује две стране града чувале су наоружане групе да би спречавале продоре са друге стране. Због тако напете ситуације у граду, трупе КФОР-а и УНМИК полиција су заузеле мост да би спречиле даље сукобе. Међутим, насиље и провокације су се наставиле са обе стране реке, тако да су међународне трупе и полицијски контролни пунктови постављени око појединих подручја, чак и испред појединих зграда.

Дана 17. марта, 2004, утапање једног албанског детета из села Чабра у Ибру, за које су унапред оптужени српски младићи из села Зупче да су наводно нагнали псе на албанску децу, искоришћено је од стране албанских терориста и екстремиста као повод за велике етничке сукобе у граду и на ширем подручју Косова и Метохије. Демонстрације хиљада екстремиста албанске националности претвориле су се у нереде и оружане нападе, попримајући облик варварског дивљања и погрома над неалбанским, пре свега српским становништвом, у коме је најмање осам људи погинуло, а око 300 повређено, док је на десетине српских културних објеката, укључујући и цркве и манастире широм Косова и Метохије, опљачкано и спаљено. Ово крвопролиће је било највећи немир на Косову и Метохији након НАТО агресије.

Истог датума, четири године касније, у близини зграде Општинског суда избили су сукоби између српског становништва и специјалних снага УНМИК полиције. Сукоби су испровоцирани безразложним хапшењем судија и службеника суда српске националности. И у овом целодневном инциденту било је десетине повређених, док је један украјински полицајац изгубио живот. Ни годину дана касније, проблем судства у Косовској Митровици није решен. Зграду обезбеђују војници КФОР-а. Брзи развој града започео је у 19. веку, када је једна енглеска компанија отпочела експлоатацију руде олова и цинка у Трепчи, мада се руда овде искоришћавала још у немањићко време. Од тада Косовска Митровица постаје један од највећих, али и најзагађенијих индустријских центара на Косову и Србији. Поред рудника Трепча, у Звечану постоји Топионица олова и цинка, а у самом граду међу већим предузећима издвајају се Фабрика суперфосфата (вештачка ђубрива и сумпорна киселина) и Фабрика акумулатора „Трепча“. Са НАТО агресијом и етничким чишћењем Срба из Покрајине, рад рудника, топионице и фабрика је потпуно замро.

Сви административни и културни објекти Митровице налазе се у јужном, албанском делу, па и православни храм Свети Сава. Са поделом града, српски део остао је без адекватних услова за рад – Културни центар, Градска библиотека, аматерско позориште, галерија – све је то остало преко Ибра. Морали су кренути испочетка. За рад су морали користити просторије некадашњег Техничко-металуршког факултета.

У Косовској Митровици је од 2005. године смештена и Српска драма Народног позоришта у Приштини, чија се сцена сада налази у Дому културе у Звечану. После 18 година паузе, 2011. године обновљен је Сабор културно-уметничког стваралаштва Србије. Ова манифестација окупља ликовне уметнике, писце, фолклорне ансамбле и културне посленике из Србије, Републике Српске и Црне Горе. У Косовској Митровици се од 2001. године налази привремено седиште већине факултета Универзитета у Приштини.

Од 2003. године у оближњем Звечану редовно се одржава и „Норт Сити џез и блуз фестивал“, на коме су гостовали многи еминентни музичари из Србије и света.

На узвишењу изнад града, у северном делу Митровице, после НАТО бомбардовања, саграђена је црква Светог Димитрија. Градска слава Косовске Митровице је празник Митровдан који се обележава 8. новембра.

—————————————————————————

31 јануар 2012, уторак
(18.01.2012 по Јулијанском календару)

Гораждевац – део нема струју два дана, други део нема воду 5. дан… лепота. Поздравчина за издржљиве Косовце!

Шилово – зима лепа само кад је с прозора гледаш из топле куће. Кад ће то лето??? Бар нам је сунце донело мало осмеха. Сви забринути због Цернице. Данас Церница – сутра ми. Мора се нешто предузети против шиптарских олоша.

Пасјане – видно узнемирени сазнањем да су две српске куће спаљене у Церници која нам је јако близу. Хладно је и немамо струје целу ноћ. Ложимо, па се може, али нам недостаје телевизор, јер ко мутави легнемо већ у 8 увече, чим нестане пустелија. Деца не могу да пишу домаћи, ослепеће на оним свећама .А тешко да могу и да уче. Мука. Свеједно, гледамо да се посећујемо, да спремамо неку фину храну гостима и да се дружимо. Преживели смо много зима, па ћемо и ову. Поздрав.11

Косовска Митровица – хладно да се цркне, али је барем сунце, па нам депресија не прилази. Струја, ако је и има, кад је има, слаба је скроз и тв зуји, грејалице једва светле, пећ неће да дува, а машина неће да окреће. Али имамо ћебад. Улице пуне, свако жури неким својим послом. Кафићи пуни. Кафа идаље јефтина а и сви кафићи имају агрегате и топло је. Уз новине се коментарише дочек спортиста пред Београдском скупштином
„Могли су вала и овде да дођу. И ми бисмо им направили величанствен дочек“ каже дечко у тренерци Трепча .
„Могли су, ал им ладно“ – правда их девојка у црвеној плетеној хаљини. „Ма шта ладно? Ми би им дали грејану, а и запалили би ватру на барикади на мосту да се згреју“ – смеје се провоцирајући плави дечко са два младежа изнад усана. Погодио их текст из Блица о Српкињама које се „мувале „са Данцима. Не воле да им неко дира девојке. „Уф ове Београђанке, под шта неће да легну? Фуј зар жутог Данца да љубите, поред мене живог!“ Смех, нова тура… живи се… ко шиша Тадића, Тачија и Теа… црна тројка нек одмори…

Зна цео Космет, свако дете зна: искључујете нам струју због референдума!!!

Медицинске раднице у КМ које су на трудничком или породиљском боловању нису још увек примиле плату
Власти неће да уплате примања за раднике општина на Косову и Метохији. Нико неће да одговори на питање зашто нема исплата, али цео Космет зна: Продала нас давно власт. За непослушност нас кажњавају искључењем струје и замрзавањем плата. Уместо да наш живот овде, наш подвиг што им чувамо Београд од даљег продирања шиптара, што држимо ово мало територија овде, што чувамо српство на Космету, награде – они нас кажњавају због тога што нећемо да признамо шиптарску власт. Очекују да се иселимо јер нам укидају основне елементе за живот, али не… преживели смо и кад нам убијају децу, па и ово ћемо. Амин Боже дај!

Земља гори, а Тадић се слика... могу да замислим његов профил на фејсу, хвалоспеви, слике… ко још води рачуна о незахвалним Србима на Космету… нек цркну од хладноће без струје!

ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ ПРЕСВЕТИ ЦАРЕ И ПРЕМИЛИ БОЖЕ СПАСИ МНОГОСТРАДЛНИ СРБСКИ НАРОД И ПОДАЈ НАМ ШТО ПРИЈЕ РУСКОГА ЦАРА. АМИН

Температуре сибирске, струја на кашичицу. Браво за Београдсек власти. Пре 3 дана изгорела старица у свом дому у Бошњачкој махали, северна КМ, јер се успавала сирота а свећа је изазвала пожар… Колико нас треба да страда док се Србијанска власт смилује да нам да струју коју им плаћамо?
*********************************************************************

Сазнајте нешто више о месту…

НЕРОДИМЉЕ

Река која се улива у два слива - Неродимка

Неродимље (понекад и Породимље) је био комплекс неутврђеног двора српских владара у првој половини XIV века који се налази 5 км западно од Урошевца на простору села Горњег и Доњег Неродимља око реке Неродимке. У њему је 29.10.1321. године преминуо краљ Милутин (1282—1321), а његовог сина Стефана (1322—1331) је у њему изненада напао његов син и наследник Душан (краљ 1331—1346, цар 1346—1355), после чега се он повукао у Петрич у коме је заробљен, после чега је спроведен у Звечански Град у коме је и умро 11.11.1331. године.
На широком простору има више остатака, махом сакралне архитектуре из доба Немањића, али је пре археолошких истраживања било немогуће прецизније утврдити прецизан положај самог двора. Крајем `80 година XX века су на ширем простору обављена истраживања у којима је откривен и стављен под заштиту локалитет некадашњег дворца за који је утврђено да потиче још из ВИ века. После завршетка НАТО агресије на СРЈ и повлачења југословенских снага безбедности са простора АП Косово и Метохија у јуну 1999. године, албански терористи су, након доласка КФОРа и УНМИКа, уништили већи део цркава, а остатке бора, чије се сађење приписивало цару Душану, су посекли и запалили. Истраживања су потврдила Здравковићеву претпоставку и на простору око цркве посвећене светом Николи односно на простору гробља су откривени остаци византијске палате или летњиковца који је датиран у VI век. Грађевина је првобитно приписана самом Милутину и као таква је заштићена као дворац краља Милутина, да би археолошким истраживањима која су обављема 1988. године утврђено да је много старија.

Њена унутрашњост је богато украшена фрескама по зидовима, орнаменталним мотивима и мозаичким подовима. У њеном средишту се налази базен украшен мозаиком, као и степениште, док су на западном делу пода, мозаиком изведени ликови седам грчких мудраца уз које су исписане њихове мисли на латинском језику. Претпоставља се да је цела грађевина подигнута у доба цара Јустинијана I (527—565) који је у овом делу Балканског полуострва рођен и познат је по подизању читавих градова у близини (Iustiniana Prima код данашњег Лебана односно Iustiniana Secunda на простору Липљана и Грачанице).

Истраживања су утврдила да су поједини делови грађевине додати у XVII веку, а да је последњи слој употребе овог простора гробље из XIX века, тако да није искључено да су палату користили и српски краљеви у XIV веку.

На старим темељима цркве светог Николе је 1983. године подигнута нова једнобродна грађевина са апсидом и малим кубетом. Њу су после доласка америчких снага КФОРа 1999. године у овај рејон, демолирали, запалили и минирали албански терористи.

Остали сакрални објекти

Црква светих Архангела је датирана у XIV век и заправо представља средиште манастирског комплекса. Сама црква је обновљена 1700. године и сачињавала ју је једнобродна грађевина са припратом која је споља омалтерисана и окречена. У њеној унутрашњости се већим делом налазио живопис са почетка XВIII века који махом прекрива старији слој из XIV односно XV века. Iспред цркве је био смештен велики црни бор чије сађење је народно предање приписивало самом цару Душану. Са доласком америчких снага КФОРа црква је демолирана, запаљена и минирана, док су остаци самог великог бора посечени и запаљени од стране албанских терориста.

Црква Успења Богородице је била смештена на оборнцима Нередичког брда у склопу манастира за који се претпоставља да је подугнут крајем XIV века. Народно предање га повезује са местом смрти српског цара Уроша (1355—1371) који је на том месту наводно умро, после чега је над његовим телом његова мајка Јелена подигла цркву и манастир за његов гроб, због чега се често сам локалитет наводи и као манастир светог Уроша. Манастир је запустео 1584. године, а сама црква је срушена у првој половини XIX века, о чему сведочи и Гиљфердинг који је 1858. године видео само рушевине. Црква је поново обновљена, али су је после доласка америчких снага КФОРа албански терористи минирали и дигли у ваздух, тако да је она данас у потпуности сравњена са земљом.

Сличну судбину су доживеле и цркве светог Стефана из XIV века која је обновљена 1996. године и црква посвећена Богородици која је на старијим темељима подигнута 1925. године. Обе су после доласка америчких снага КФОРа у овај регион опљачкали, демолирали, запалили и минирали албански терористи.

—————————————————————————

30 јануар 2012, понедељак
(17.01.2012 по Јулијанском календару)

Да ли сте знали: Рашко – призренска је прва епархија Српске Цркве

Шта се дешавало у нашој епархији 1999:

 • 1999. у Призрену се окупља народ да пита вл. Артемија шта да раде. Владика одговара да се остане да нас буде више. Исто у Ораховцу (мада је на своју руку м. Антоније позивао народ да изађе да не би погинули, али када је чуо владикине речи попустио је рекао да остану). Без обзира на понављања вл. Артемија да се остане, велики број Призренаца напушта Призрен. Остају само групице по улицама које су лак плен УЧК јер су растурени по граду. Такве групице које су масовно биле убијане вл. Артемије је извео из града, да не би пострадали. У Ораховцу су били мало храбрији и поступили онако како је владика говорио те до данас тамо има Срба.
 • Вл. Артемије нигде није одлазио из Грачанице. Већ, после тога, долази и Патријарх Павле у Грачаницу да би подржао народ. Народ је и у Грачаници био спреман да иде са Косова, нашто се организује скуп код манастира на коме учествује вл. Артемије, п. Павле, Момчило Трајковић и британски генерал који даје гаранције да ће чувати Грачаницу. После тога је народ остао, мада није било лако јер је у Старом Гацком био покољ.
 • Вл. Артемије је ишао у Америку, а шта је тамо радио, лако је доступно на нету да се испита јер има много његових беседа и текстова из САД. Увек се борио и причао о неправдама које се врше над српским народом на Косову. Један број аутора Американаца од тада до данас пише текстове који говоре о страдању Срба. Једна од познатијих је Џулија Горин, јеврејка, која се својим текстовима више борила за Србе него већина наших књижевника.

Пих како мрзимколаборанте и издајнике, боље је бити лопов, разбојник, криминалац сваке врсте само не бити колаборант и издајник …

Има оних који се и даље не боре против издајника Теодосија, па ме занима да ми одговоре: Да ли је истина да за св. Саву није била литургија у Зочишту, Дубоком Потоку и св. Архангелима код Призрена? Како то утиче на народни опстанак хришћана на КиМ, када је све мање манастира у којима се служба врши?

Да ли сте знали: На Космету тренутно живи 150 000 Срба који су тек трећина Срба који су живели пре 1999.а тек 18-ина оних који су живели овде почетком 20. века.

На Космету тренутно постоје манстири:

МУШКI МАНАСТИРИ:
1. Високи Дечани
2. Сопоћани
3. Црна Река
4. Св. Врачи Козма и Дамјан (разрушен у рату)
5. Св. Архангели
6. Драганац
7. Бинач (разрушен)

У обнови су:
1. Марков Манастир
2. Дубоки Поток
3. Ђурђеви Ступови

ЖЕНСКI МАНАСТИРИ:
1. Грачачница
2. Девич
3. Соколица
4. Гориоч
5. Св. Тројица (разрушен)

Манастир Пећка Патријаршија је ставропигијални манастир и административно не припада Рашко-призренској епархији али је духовно повезана са осталим општежићима на овом простору. Ово није ни 10. део свих манастира који су постојали овде на почетку 20.века. На жалост сви су окупирани од стране екумениста. Служе по новом и клањају се Ватикану. Званични и прави епископ је протеран због политичких разлога, а на његово место доведен је пиун запада Теодосије који квари веру и тера одавде све који неће Рим.

Док ми славимо спортисте, а у свим медијима нам то стављају као главну вест, испод стола пролазе врло битне ствари… ПАЖЊА ПАЖЊА ПАЖЊА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! СКАНДАЛОЗНООООО!!!! Господа из владе и ДС кретенчине, на челу са тадићем и стефановићем, дали су косову репубљик да се представља НЕ КАО КОСОВО – СРБИЈА, ИЛИ КОСОВО – УНМИК, НЕГО КОСОВО СА ЗВЕЗДИЦОМ!!!!????? БРИГА ЊИХ МНОГО ЗА ЗВЕЗДИЦУ, ЊИМА ЋЕ СЕ ЗЕМЉА КОНАЧНО, СА ПРИСТАНКОМ СРБIЈЕ, НА РЕГИОНАЛНИМ ФОРУМИМА ЗВАТИ КОСОВО !!!!  УСПЕЛИ СУ! ВЕЛЕИЗДАЈА ВЕЛЕИЗДАЈА ВЕЛЕИЗДАЈА!!!!

КОСОВО И МЕТОХIЈА – Недеља прошла у спортском духу. Упркос сталним нестанцима струје, у кафићима су се уз кафу или врео чај, гледали мечеви финала ватерпола, рукомета и Новак Ђоковић. Славило се у Северној КМ, певало у Звечану, пуцало у Колашину, радовало се у Лепосавићу… 🙂 Аутомобили су окићени заставама крстарили Грачаницом, Штрпцем, Гораждевцом… славили су и Гњиланци, Каменичани, Витинци… Ораховац је био достојан Београдског славља…
Али данас је нови дан, а ми нити живимо боље, нит имамо више слободе, нит нам струја јача нит је мање рестрикција… али јуче је тако лепо било одврнути вентил и бити радостан и поносан Србин.
Ал данас је исто… нема се пара, плата ни од куда, струја опет слаба, снег и даље заковао улице и нико га не чисти, хладно је и напољу и у становима, Тачи идаље хоће своју државу, Тадић је идаље издајник, и даље не можемо таблицама Србије по Космету, а таблицама Космета по Србији… и даље не можемо по Космету са срским документима… и даље смо мањина у властитој земљи.. .ал је бар јуче било лепо да нам шиптари завиде гледајући Ђоковића, ватерполисте и рукометаше… док њихови спортисти још играју у локалу, непризнати, знате оно „еј Рамадане јеси гледо ону текму синоћ Купусиште против Сунчаног Брега?“  „Е нисам, ал сам био на Улпијана-Кичма и био тв њизете њи, преносио… јој радости“
Јуче им није помогла ни „љепота Едите Носите Тахири“ да их убеди да ће ускоро и они да играју на светским првенствима… џаба! И све да капи света да пијете, ви инцестоидна нација, кривих костију никад неће стићи спортске успехе православних Срба… можете 10 пута да клањате Алаху и направите још 300 сајбер џамија по Космету, које више личе на дискотеке него на храмове, џаба вам све… опет ћете гледати веселе Србе како заставе носе својом земљом и урличу Србија!!! Ипак нам нисте посекли све језике и преклали све гласне жице… Jош нас има, и још смо гласни… а наш је бели орао опет летео по свом Космету, иако је ваша црна чавка на свака два метра тресла крила од хладноће и губитништва…
Лепо рече Бора Чорба: „Тачи , с туђом војском јеси јачи..“ а у наставку“ мој Хашиме, окупатор не плаши ме“ а ни ви ….
Стефановић сигурно ради за вас. Ето даће вам и да се зовете Косово са звездицом… можда и буде да ускоро Србијанска власт призна ваш злочин и да вам награду независну нашу земљу, ал никад искрено и потпуно нећете бити своји… јер вам ми висимо над главом и славимо своје спортове, победе и успехе…
Џаба сте нам ставили и оног малог шиптара Теа на врху наше сопствене епархије … њега сем вас нико не констатује. Чак и ови што му љубе руку плаше се ваших амера, а не њега.. а у Бога баш и не верују, него га користе за стицање богаства… Рекох ја, прође недеља, а сад све исто… све наше муке идаље су за вратом… али док је Бога и наше молитве, док је Србина једнога и задње кости наших предака, Косово и Метохија је Србија!
(*Купусиште, Улпијана, Сунчани Брег и Кичма су насеља у Приштини, прим. ауторa)

• У Грачаници није било славља….на жалост….:(((
• Поздрав… а што нисте славили?
• Свака част изузецима, али све је више несрба него Срба у Грачаници, тако да се није могло очекивати неко велико славље, иако је било разлога за то!!!
• О живти ја, немој се нервираш, за овије несоји ич не трошим речи. Поздрав за Ајвалију, стару српску престоницу и дај Боже да то опет буде! 9

Удружење писаца Поета: Српске хероје и страдалнике нећемо заборавити док је сунца и месеца. Роман (Српско срце Јованово) управо и говори о једном од тих Великомученика. Скоро смо били у Великој хочи, Ораховцу и Зочишту и сазнали о новим страдањима. Италијанка Марилина Века је заједно са нама на промоцијама јер је и она писала о четири српска Страдалника. Ако Бог да и она ће доћи са нама на промоције. Велики поздрав нашој браћи!
*****************************

Сазнајте нешто више о месту…

ГЊИЛАНЕ

Гњилане је град на Косову и Метохији, Република Србија. Атар насеља се налази на територији катастарске општине Гњилане површине 1.701 ха.У средњем веку град се звао Морава и био је велики трговачки и занатски центар. У Гњилану су често боравили српски владари, па је и први писани помен о њему, из 1342. године, непосредно везан за боравак краља Стефана Душана. Под данашњим именом град се први пут помиње крајем 14. века у повељи српске кнегиње Милице, жене кнеза Лазара.

У турском катастарском попису – дефтеру из 1455. године наводи се да у Гњилану има 41 српско домаћинство, на челу са попом. Од средњег века у Гњилану је постојало неколико цркава. Једна црква је вероватно била посвећена Св. Петки, пошто се место где се налазила још дуго по њеном рушењу звало Петковце. Манастир Св. Јована имао је бројно братство, што потврђују остаци доста великог калуђерског гробља. Средином 18. века Турци су разорили манастир и на том месту основали садашњу варош.

Године 1861. на темељима старије, омање цркве у центру Гњилана, саграђена је велика црква Св. Николе. Она је више пута страдала у пожарима, а једном је изгорела до темеља. Последњи пут је обновљена 1983. године. Данас се у њој чува лепа збирка икона, књига и црквених сасуда.

Порекло имена је спорно, српски извори тврде да име потиче од речи гњидав, или гњило, мокро место. Међутим, први подаци који се односе на постојање насељеног места на том подручју се појављују већ у првој половини XIV века и то у доба владавине цара Стефана Душана, који је и посетио Ружицу (како се у то време звало Гњилане) негде око 1351. године и прешао преко чувеног Маскетаровог моста на реци Добруши, у центру града, и тако занавек обележио историју овог српског места. У то време (XIV век), у близини Гњилана, у утврђењу Прилепац, рођен је кнез Лазар Хребељановић, који се 1389. године, у боју на Косову, супротставио исламском надирању, и покушавши да одбрани хришћанску Европу дао и свој живот. Много касније, након српско-турског рата у 19. веку, Гилане (како су га тада звали) је несрећном играријом великих сила, припало Турској. У то време је настала и чувена песма која најбоље одсликава расположење српског народа у то време и која гласи: „Ој Гилане пуста варош, зар за тебе нема радост, дође Србин па се врати, а Гилане још да пати.“ Гњиланци су, најзад, 1912. године дочекали дуго жељену слободу, када су се и последње турске трупе повукле из овог града.
Гњилане је један од градова на Косову и центар је Косовског поморавља. Већинско становништво после рата 1999. године је албанско. У самом граду Гњилану до 1999. године живело је око 35.000 Срба, а од целокупног броја становника данас свега 50 људи је српске националности. 17. марта 2004 у великом насиљу над Србима спаљене су преостале српске куће. Једино место где се Срби данас окупљају у овом граду је двориште цркве Св. Никола у Гњилану. Срби у овом граду не посећују градску пијацу, позориште, места културног дешавања, итд. Школе су пресељене у српска села, а до школе ученике вози аутобус под пратњом Кфора

У центру града испред градског позоришта до 1999. године налазио се споменик Кнезу Лазару који је са доласком Кфора порушен. Данас на овом месту стоји споменик албанском терористи, јер је ОВК 1998. године проглашена терористичком организацијом. Споменик Кнезу Лазару је при томе значајно оштећен, али је сачуван у америчкој бази Монтид у Гњилану. На иницијативу мештана села Шилово споменик је јуна 2007. постављен и освештан у њиховом селу.

Од предратне индустрије скоро ниједна фабрика данас не ради, а многе су приватизоване. Села која окружују град су углавном етнички чисто српска из којих народ полако одлази ван Косова и Метохије.

—————————————————————————
29 јануар 2012, недеља

(16.01.2012 по Јулијанском календару)

Штрпце слави! Хвала спортисти!

Ораховац – славље по домовима, пије се вино и пева се химна 🙂 Леп дан за Србовање!!!

Гораждевац – :):):):):):) СРЕЋА:) 🙂 🙂 🙂 🙂 РАДОСТ :):) Пуцњава из свег расположивог оружја!
Србијаааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа
ааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа
ааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа
аааааааааааааааааааааааааааааааааааааа

Шилово је црвено-бело-плаво! Балони, заставе, петарде… славимо Србијууууу и наше спортисте! СРБИЈА БРЕЕЕЕЕ!!!

Пасјане полудело од славља! 🙂 Данас је лепо бити Србин!

Ранилуг слави!!!:) админ 4

Славље на улицама КМ 🙂 🙂 Славље по граду, петарде, аута окићена заставама… млади са пиштаљкама…општи осмеси славља и лудило на -2 и без струје :))) Ноле, ватерполисти и рукометаши 🙂 Север прати овај спорт без струје. На југу струје углавном има, јер Тадић даје Тачијевим терористима, јер их више воли, па они спроводе. Јер, термоелектрна Обилић не би могла да функционише без сарадње са влашћу Србије.

Срби на окуп: Овако се славило код главног моста у Косовској Митровици

Централно Косово и Метохија: Данас је коначно снег почео да се топи, па смо у наносу високом пола метра могли да направимо пролазе, међутим, сада је све смрзло, па је кретање отежано. Синоћ је пролаз Мердаре био крцат камионима, те се питамо, кога заварава Аљбин Курти, кад и најмањи дућани у Приштини продају плазму?! Данас је админ 9 поново успео да се запрепасти, поред свих пошасти које су нас прегазиле. У продајном центру Аљби, данас поподне, на излазу из Приштине пратио се меч између Надала и Ђоковића?! Имамо струје, народ је диван, баш су ме суграђани пријатно изненадили, јер су у некој ТВ анкети изјавили да је само Србија мајка, отаџбина, а да се у Европску унију никако не сме ући! Човече, ни теслица, ни вадитељи органа нису успели да сломе овај дух! Зато север, ту смо, пренесите и својим политиканерима, само слога Србина спасава.
Море, сад ће и ми да рипамо по улице, сас снег у лице, да онодимо за победу и смиримо живце! 9

Коментар на вест: РТС :: Протест у Призрену:
и овај циркус да пренесемо са досадом. Ово је у стилу онога што прави „Самоопредељење“ на Мердару. Као фол буне се јер су обесправљени. Није им још законски одобрено да могу да једу печене Србе. Тај антихрист Ахтисари је са Савом Јањићем донео нека правила како да се од цркава направе мртви културно-уметнички споменици, па у близини њих не могу да се праве ћевабџинице, киосци за брзу храну… и сад као шиптари су угрожени, куку и леле…

Косовска Митровица – Ко се синоћ у 18 часова, попут ваших администратора 1 и 12 преварио, па се упутио у Звечан на књижевно вече, имао је шта и да види и да се саблажњава. Благо онима који кући по овом снегу осташе, јер се покајасмо горко што смо се уопште појавили на том месту. Наиме, тамо један нормалан православни Србин није имао шта да тражи, јер се сем сумњивих особа из света градског политичког живота, појавила и разна сумњива лица под мантијом. Ту је сем ситних попчића, који у слободно време носе тренерку, што је нечувено, пуше и пију, а Бога се не сећају, било и великих „главешина гонитеља“ попут Милије, кога већ цео север уместо са прота, назива „газда“, који је био у друштву Станише, још једног силног гонитеља, који је волео по Штрпцу да гони народ, а поред њих Боги и лепа му невеста Светлана, чувена попадија која је покрала оне силне паре за народне кухиње. Ал да ствар буде гора, ето и „највећег међу највећима“, Теодосија, шиптарског бискупа, и највећег непријатеља Срба на Космету, после Тачија, јер нам Тачи и његови другари из ОВК, убијају тело, а госн. Тео душу, па је на заслуженом првом месту.
Глупи Срби ко Срби, наивно мисле да све што носи мантију анђеоског је лика, преварени његовим осмехом малог детета почеше прилазити и узимати благослов, што је била прва саблазан за нас…
Друга саблазан је била што је Тео дошао са 30 свештеничића, а онда је стао пред врата дома културе и пруживши руку, чекао да му сви послушно целивају, па тек онда да уђу унутра…
Пошто поштени православни Срби не целивају руке шиптарима, па још католицима, па још издајницима, па још онима који дају да спаљене српске храмове обнављају хорде шиптара које су их палиле, нас двоје га прођосмо ко турског гробља, на његово величанствено запрепашћење, које сте требали видети…
Било како било уђосмо у салу, видно узнемирени, али седосмо негде при крају, не би ли коначно сачекали почетак програма и видели цењеног песника Матију Бећковића, песнике из Црне Горе и Р. Српске, гусларе… а  почело је са хором Петра Ракића, „Бранислав Нушић“… Међутим, хор је мимо прописа почео да пева Теу почасне арије и „исполајети деспота“… сви из сале устали.. ми седимо и већ кипимо…
Неко од нас се сети речи да „православни не треба да стоје на молитви са расколницима“ па кад су наставили своје „паганско-про-католичко-екуменско молитвеније Теу бискупу“ а он нешто маше ручицама и глуми новог Његоша, а ми лепо изађемо… јер да је дошао Никола Тесла не бисмо више седели с њима … а нећемо ни за какав програм…
Ово синоћ је било нешто најсрамније чему је ваш админ за живота присуствовао. Мучнина у стомаку, бол у срцу и гађење били су главни утисци…Надам се да је шиптар уживао у толиком вашем улизивању, али ја се не понижавам пред шиптарима…

Отаџбина

И овај камен земље Србије,
Што претећ’ сунцу, дере кроз облак,
Суморног чела мрачним борама
О вековечности прича далекој,
Показујући немом мимиком
Образа свога бразде дубоке.

Векова тамних то су трагови,
Те црне боре, мрачне пећине;
А камен овај, ко пирамида
Што се из праха диже у небо,
Костију кршних то је гомила,
Што су у борби против душмана
Дедови твоји вољно слагали,
Лепећи, крвљу срца рођеног,
Мишица својих кости сломљене
Да унуцима спреме бусију,
Оклен ће некад смело презирућ’,
Душмана чекат’ чете грабљиве.

И само дотле до тог камена,
До тог бедема,
Ногом ћеш ступит’, можда поганом.
Дрзнеш ли даље?… Чућеш громове,
Како тишину земље слободне
Са грмљавином страшном кидају;
Разумећеш их срцем страшљивим,
Шта ти са смелим гласом говоре,

Па ћеш о стења тврдом камену
Бријане главе теме ћелаво
У заносноме страху лупати…
Ал’ један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломњави:
„Отаџбина је ово Србина“!…

Ђуро Јакшић

—————————————————————————

28 јануар 2012, субота
(15.01.2012 по Јулијанском календару)

Гораждевац – ваш админ затрпан снегом, па не може да се јави и да хоће 🙂 Нисмо имали струју 3 дана, а део нема ни сад. Квар на мрежи због тежине снега на жицама, ил тако нешто. Дрва имамо, али хладно кад задува са Проклетија. Прославили смо св. Саву ко што доликује .Анђелчићи певали, рецитовали,фолклор играо, колач исечен, химна св.Сави се орила. Требали сте да дођете. Ах да! Затрпани смо! 🙂 Поздравчина свим Косовцима!

Пасјане – Снег. Снег. Снег. Стује нема. Ал битно је да смо у три финала… дај игара не треба нам хлеба… Е па нама треба. И требају нам асвалтиране улице и треба нам слобода. Свака част спортистима, ал руку на срце, ни евро неће послати нашој дечици овде од свих тих награда. Потрошиће их на жене и пиће. Одох да чистим снег. Админ 11

Косовска Митровица – рукометно полуфинале је праћено по кафићима јер нам је Тадић искључио струју, али не може да нам искључи живот, на жалост његову велику. Победа над Хрватима слављена до касно у ноћ на градском тргу Шумадија упркос великој хладноћи и леду. Аутомобили са заставама, раздрагана младеж обучена ко за шетњу по Северном полу, трубе и песма… 🙂 а чуле су се и петарде.
Иако се Тадић потресао што је његова репрезентација Хрватске изгубила, Срби на Космету јасно су показали да верују да је Србија њихова домовина, а Космет њен најјачи центар 🙂 Админ 1

Најављујемо: Вече српских песника у биоскопској сали дома културе Звечан, 28. јануара у суботу, Учествују: Матија Бећковић, Момир Војводић, Гојко Ђого, Добрица Ерић, Ранко Јововић, Зоран Костић, Милан Михајловић,Иван Негришорац, Рајко Петров Ного, Ратко Поповић, Ненад Раденковић,Слободан Ракитић,Петар Сарић, Ђорђо Сладоје
Поздравна ријеч: Др Момчило Вуксановић, предсједник Српског националног савјета Црне Горе.
Гости вечери: Црквени хор “ Нушић“, Косовска Митровица, народни појци: Александра Јаковљевић и Мирјана Богосављевић, народни гуслар Милан Мрдовић
У 18 часова је вече српских песника, а у 20 часова је свечани коктел, добили смо информацију да ће Матија Бећковић делити књиге.

Косовска Митровица – Како смо сазнали од доброобавештених Митровачких таксиста, повећан је број вожњи из Северне КМ према Вучитрну, Липљану, Јужној КМ, јер много Срба који су отишли са Космета пре 50, 60 година узимају косоваркса документа Тачијеве републике иако не живе овде. Наиме, грађани Србије, који су пореклом с космета, али су пре много година, трбухом за крухом напустили покрајину и створили себи живот у Централној Србији, на чијим им се адресама воде личне карте, чули су за фамозних 45 евра које Тачи даје месечно свима који узимају документа самозване Косова репубљик па долазе масовно да не проспусте ту „велику своту због које се продаје СРПСТВО“. Срамно!
Не могу ни да почнем да коментаришем колико је ово бедно. Ако се за 45 евра продаје домовина, шта да очекујемо? Срамно је највише то што „Господа“ која узимају то нису угрожени нити безбедоносно, јер живе у Крагујевцу, Смедереву, Нишу… нити новчано, јер су за 50 године стекли вероватно много више од тих 45 евра, а нама овде праве такво искушење са шиптарима који нас исмевају, понижавају… а вас ИДИОТЕ који или не размишљте, или вас баш брига, уписују као део нас, то јест део становништва које признаје Косова репубљик, иако ми не узимамо документа, посебно на Северу, јер нема потребе (наравно има кукоља у сваком житу, па и међу нама).
Овом приликом вас позивамо, драги БИВШИ Косметски Срби, да прекинете са овом акцијом, да седите где сте, да не будете схваћени као ВЕЛЕИЗДАЈНИЦИ а у том случају вам није гарантована безбедност. Таксисти и сви који вас примете и чују разлог вашег доласка на Ким, дужни су пријаве ваше ЗЛОЧИНАЧКЕ НАМЕРЕ, да нас својом себичношћу и похлепом угрозите, па се чувајте нас СРБА!!!

РТС: Косовска Митровица – И Срби у северној Косовској Митровици изашли су на улице. Успех рукометаша прославља се испаљивањем ватромета и петарди, а аутомобили круже до моста на Ибру где грађани дежурају више месеци.
Грађани славе и победе ватерполиста и Новака Ђоковића. Иако су на северу Косова драстичне рестрикције струје, док је трајала рукометна утакмица Србија – Хрватска струја није нестајала.
Славље и у Бањалуци -Колона возила, са истакнутим српским заставама и уз звуке сирене, кренула је бањалучким улицама у центру града прослављајући победу рукометне репрезентације Србије.
У току утакмице улице Бањалуке било су скоро празне, да би само неколико минута по завршетку меча кренула колона возила и окупљање, углавном младих људи, на Тргу Крајине. Окупљени скандирају „Србија, Србија“.
Неки од оних који су стигли у центар града рекли су да не прослављају само победу рукометаша, већ и данашњу победу ватерполиста, те тенисера Новака Ђоковића на Отвореном првенству Аустралије.
ОВАКО ТО ВИДИ РТС :)):))):)) СРЕЋА ПА МИ ИМАМО СЕМ ЊИХОВИХ, СВОЈЕ ОЧИ!
Што не кажу ко је искључио струју… А да, ЕПС! А то беше српска фирма? А што? Па што хоћемо референдум! Ал нека… Србија је овде бре!

Пролаз Мердаре је полу-закрчен, плазма стиже у камионима, има пуно снега и леда. Позз! Админ 9 via mobile phone

Кажу: „Србија не може у Европу са Светим Савом“. А ми кажемо: Србија не може на Небеса без њега… Бирам свеца и Небеса …. А у Европи већ живимо… и није неки доживљај… а ту смо већ 2000 година… барем. А и Сава је већ живео у њој!

Овако су алтернативним путевима путовали пакетићи за децу са Косова и Метохије:

Теодосије прославио св. Саву са делегацијом српског огранка партије Хашима Тачија. Терориста – марионета, тзв. „председник општине Грачаница“, Бојан Стојановић, његов заменик Игор Аритоновић и општински службеници били су на овом опште-значајном догађају који промовише сарадњу Тадићевог режима са терористима на КиМ.

Коментар на вест: После 13 година прва литургија на Св. Саву у Богословији  www.радиоким.нет
Зашто је КИМ радио прећутао присутство шиптарских терориста у Призрену у цркви Св. Ђорђа, не знамо. Дакле, поред Бајатовића, раме уз раме, молили су се и терористи са Косова, тј. њихове марионете из српских редова, а све у режији Теодосија Шибалића званог у локалу „Тео-интеграција“.
Душан Бајатовић, врло велики хришћанин, је дошао да увелича манифестацију. Служило се у Призрену, „први пут после 1999 године“. Шта ли су онда радили они свештеници 2000, 2001, 2002… Ајде оче Ацо и оче Илијо Шмигићу кажите зашто нисте служили? Или ови лажу, па мажу, да би увеличали лик и дело друга Теодосија? Радио КИМ води Теодосијев монах Нектарије, један од врлих учесника у пројекту интеграције Срба у Хашимово Косово.

Теодосије Шибалић је ових дана битно финансијски ојачан. Један од чиниоца за такво стање је и жуто-црвени режим који је, после посете Тадића Дечанима, одшрафио славине. Док се не роди неки Робин Худ да врати паре народу, овај Теодосије ће куповати народ по КиМ и организовати аутобусе да му долазе на литургију. Један од последњих pi ar пројеката је враћање богословије у Призрен. Шеф богословије је, ко би други, него фолксдојчер Андреј Сајц, човек који би да Цркву на КиМ припоји Албанској православној цркви. Па, срећан онда св. Сава богословцима, само не знамо да ли славе СРПСКОГ или неког новог ЕВРО-АТЛАНТСКОГ?

СРБИ НА ОКУП: Појављивање Виљема Вокера у маси протестаната на Мердару, окруженог заставама Републике Албаније (сиц!), јесте недовољан разлог да наш МИП реагује, барем неким демаршом. Зашто се блокада протока робе одвија под заставама стране државе? Откуд заставе Албаније у нечему што пледира да буде држава, и то мултинационална, демократска, мулти-култи, и изнад свега независна? Знамо одговор, али ипак остаје нејасно како то да ми преко тог ћутке прелазимо. Па Велика Албанија се гради на нашем тлу, а не у Гвинеји. Шта Вокер тамо тражи? Какве он има везе са плазма кексом. Да ли је случајно одабрао тајминг?

—————————————————————————

27 јануар 2012, Свети Сава Србски
(14.01.2012 по Јулијанском календару)

ИМА ЛИ ВЕЋЕГ СРБИНА ОД СВЕТОГ САВЕ, РАСТКА НЕМАЊИЋА?

Администратори странице Глас Косова и Метохије желе свим школарцима, просветарима, Србима срећну славу св.Саву! Срећна слава и манастиру Св.Сава у Жеровници! Срећни имендани сваком ко носи име Растко, Сава, Нина… Иларије 🙂 Славили сви на многаја љета и у веку католичке доминације и болести екуменизма молимо се да никад Св.Саву и његова достигнућа не заборавимо, а име не оставимо. Свети оче Саво Српски моли Бога за нас!

Уз скромнију трпезу али и мнооого радости, прослављен Св.Сава на северу Космета! Литургијом у катакомбној цркви Св.Саве у Жеровници на којој су, сем братије игумана Евтимија присуствовали многи монаси владике Артемија, као и монахиње и искушенице заједно са мати Саром.
Тројица кумова и њихове породице из К.Митровице, Звечана и Лепосавића донели су славске колаче, кољиво и послужење.
Затим су пресечени колачи како је и ред, а онда су нова 3 домаћина добила свету дужност да следеће године, ако Бог да они спреме славу!

Ручак је био у згради војног ремонта у Северној КМ. Многе званице су честитале славу монасима и свом Србљу. Међу њима је био и Марко Јакшић, као и председник Народног Покрета Отаџбина, Игор Војиновић, оци Кипријан и Иринеј, новинарка Снежана Антонијевић, игуманија Сара са својим монахињама и искушеницама, као и гости из Републике Српске.

Деца су током ручка рецитовала песме о св.Сави а онда је њихов труд био награђен пакетићима које су финансирала побожна браћа и сестре. Хвала им на томе 🙂 Прелеп дан заиста!
Оче Евтимије, часни оци браћо и сестре.. СРЕЋАНА СЛАВА СВИМ СРБИМА!!! НА МНОГАЈА ЉЕТА!!!

Гораждевац – Ајдете сви код нас… биће прелепо данас у Гораждевцу!

Пасјане – Срећан вам Св. Сава другари! Админ 11

Косовска Митровица – од јуче поподне мало боље стање са струјом, нестаје али по сат-два, што је у односу на овонедељно искључивање од сат-сат много боље! Све школе организују програме, сви факултети Приштинског универзитета организују рецитале и представе. Свечана атмосфера планирана је за цео север Космета. Наравно и ове године сећи ће се колач и славиће се на два места.
Екуменистичка званична црква славиће у храму Св.Димитрија и обићиће храм Св.Саве у јужном делу, а онда… сви забораве на светог Саву и – кркањац. На другој страни прогоњено православно монаштво владике Артемија славиће славу катакомбне цркве Св. Сава у Жеровници, па ће примати госте у 11 часова. Ваш админ 1 сумња да ће опет бити на мети хулигана плаћених од стране Теодосијеваца… али нека им Бог опрости, ко и до сад, све оне молотовљеве коктеле, каменовања, прогон… Е кад би се Срби једном сложили ко што је још давно пожелео Св.Сава… ал не иде, ђаво напада баш ту… јер кад бисмо се сложили, где би нам био крај! Ал оће Србин да буде католик, екумениста, видео има пара у Ватикану, а сад лицемерно славе свеца, којег им брани Европска унија… знате већ о чему причам… Завршићу извештај прелепом кратком молитвеном жељом светог Саве: Дај Боже да се Срби Сложе! и САМО СЛОГА СРБИНА СПАСАВА…
Покајте се Срби луди, Православље је Вера Света… паре су зло!

Ранилуг – Срећна слава Срби!!! Данас у Ранилуг и целом Каменичком и Гњиланском крају биће весело. Све школе славе, и факултетска истурена одељења. Биће програма, рецитала, песама и све у духу Светосавља. Воле Моравци Светог Саву. Сећи се се и колач, појаће се прелепе Светосавске песме! Снег је метар… хладно је, али греје срце грејана ракија… Само кад би се Срби сетили светог Саве сваки дан, не само на његов празник! Ајмо Срби, ко смо и шта смо без Светог Растка Немањића, Саве?
Поздрав од нас… наравно струје нема 🙂 Админ 4

*************

САВИНДАН 2012. ВЕЛИКА ХОЧА

У доба страшног и тешког ропства под Турцима у народу је живело само сећање на негдашњу велелепну српску државу, српско царство. Држава је живела у песмама, у причама, у срцима Срба. Њен пређашњи сјај, народ је могао назирати једино из остатака средњевековних градова и утврђења, из лепоте цркава и манастира који су у тој држави подизани.
А Црква, та света веза Срба са Творцем, Господом, била је скривена и поскитана по врлетима, шумама, пећинама и крашким пукотинама. Патријаршија је била укинута, духовна мајка Црква српска обезглављена, „Србин ће пропасти, мислио је непријатељ. Све што му је било битно да се одржи на овој ветрометини и раскрсници светова, уништили смо му“….но остаде ВЕЧНА глава Србима, остаде Свети Сава да бди над њима а они га страшно у молитвама и сећањима својим призиваше.

Добро је Свети Сава упознао своје Србе, знао је све њихове мане и врлине, познавао је и српске непријатеље, знао је у какве недаће могу доспети Срби. Зато им је снажно у срце уткао Христа, чисту веру Апостолску, а Хришћанске вредности подигао на највиши ниво у Србаља. Очекујући невоље, он је у нама учврстио породичну Цркву испуњену љубављу, пожртвовањем, милостивошћу, саосећањем, а као највећи олтар наше народне светиње над светињама, српске породице, поставио је СЛАВУ. На славама се и миримо и праштамо једни са другима, сећамо предака и прича из прошлости, запевамо и некако смо свечани и лепи и достојанствени. Тога дана све лоше у нама нестаје, а ако га и остане, тада га се стидимо.

Препознао је тадашњи непријатељ, ко је наша Црква и наша Држава, препознао је да је то Сава Немањић, најмилије чедо Христово, па је похитао да му свете мошти спали на Врачару и тако убије дух и веру у Србима, али… прах оца Србије расуо се ветром живе вере још јаче и снажније у душама покорених али поносних Савиних чеда духовних. Савин прах их је још више опомињао на своје место у свету и на мисију коју им је Бог подарио међу народима.

Да би Србија, ипак, упркос свим недаћама опстала, није била потребна ни видљива држава ни црква, потребан је био само Сава, јер је у Њему садржана и српска државност и српска црквеност.

И ово ропство, најновије, пролазно је, јер је Св. Сава и себе и нас уградио у вечност а онима који право славе Бога, Бог је осигурао пут у непролазност.

Браћо СРБИ, сеје наше СРБКИЊЕ, срећан Вам Савиндан лета Господњег 2012. и срећна Вам непролазност коју Вам је Сава пропутио!
*************

Косовска Митровица: Вече српских песника у биоскопској сали дома културе Звечан, у суботу 28.јануара. Учествују: Матија Бећковић, Момир Војводић, Гојко Ђого, Добрица Ерић, Ранко Јововић, Зоран Костић, Милан Михајловић, Иван Негришорац, Рајко Петров Ного, Ратко Поповић, Ненад Раденковић, Слободан Ракитић, Петар Сарић, Ђорђо Сладоје
Поздравна ријеч – Др Момчило Вуксановић, предсједник Српског националног савјета Црне Горе.
Гости вечери: Црквени хор „Нушић“, Косовска Митровица, народни појци: Александра Јаковљевић и Мирјана Богосављевић, народни гуслар Милан Мрдовић.
У 18 часова је вече српских песника, а у 20 часова је свечани коктел, добили смо информацију да ће Матија Бећковић делити књиге.

Читаоцима странице Глас Косова и Метохије поклањамо за празник Светог Саве дивно појање сестара манастира Св. Никите Ремезијанског, Епархије Рашко – Призренске у егзилу:

Срце моје беше тврђе од најтврђег камена
По њему се нахватала маховина од греха
А кад су га такле Свете Тајне Христове
Запитах се шта ми је

Да ли ме је напојила роса
Што на свету раном зором оста
Бистра вода, опојна и чиста
Јер ми срце ко бисер заблиста

Да ли ме је обасјало сунце
Топлим зраком загрејало срце
Нит је роса нит је јарко сунце
То се Господ уселио у ме

Душа моја беше пуста као сува пустиња
Тражила је, није нашла воду с чистог извора
А кад су је такле Свете Тајне Христове
Запитах се шта ми је

Да ли ме је напојила роса
Што на цвету раном зором оста
Бистра вода опојна и чиста
Јер ми срце ко бисер заблиста

Да ли ме је обасјало сунце
Топлим зраком загрејало срце
Нит је роса нит је јарко сунце
То се Господ уселио у ме
—————————————————————————

26 јануар 2012, среда
(13.01.2012 по Јулијанском календару)

Пасјане – тотално смо завејани… немам данима нет тако да ме није било. Са струјом је ок, издржљиво… Углавном је нема целу ноћ, па дође ујутру. Срећа наша грејемо се на дрва, па нам лакше. Вода нам смрзава јер је вадимо из бунара на хидрофор, али издржава се. Држ се Митровице. Позз 11

Ксенофонт Дечанац: На Шари снијег пада ли пада. Ево, увукох се у овај цјелац да вам покажем колико га има. Измјерисмо послије, 113 цм, са тенденцијом да га буде још више, јер и даље не престаје да пада.

Обавештавамо вас са великом радошћу да је сутра слава катакомбне цркве св. Сава у Жеровници. Литургија је у 8 часова а од 11 је ручак 🙂 Добро нам дошли !

Косовска Митровица: Снег нападао. Али баш нападао. Читај – завејани смо скроз! А струје нема па нема. Jуче је није било целих 12 сати, а 12 ју је било. Не знам до кад планирају ово иживљавање али ми смо већ на крају са живцима. Чека се само да неко узме своју пушку и оде и одробија господу из ЕПС-а. Плаћамо је, Богу фала. Трпимо огромне рачуне, ко да плаћамо грејање асвалта, али нека.

Али да је оволико нема у граду који се греје на струју… јер, као што смо раније писали, северна Митровица је град солитера. Лифтови вас носе на 14.,15. спрат, а димњаци нису чишћени од 1999, па и да заложите шпорет више ће бити дима него топлоте. У граду живи преко 30 хиљада људи, од тога трећина деце која цркавају од хладноће.
Јуче је једна породица, са четворо деце, најстарије има 8 година, а најмлађе 8 месеци, седела у кафићу не би ли се загрејала. Срамно за ову ненормалну земљу. Не можемо и да вам чувамо територије и да живимо овде ко у каменом добу. Да је лето ни по јада, ал ово је стварно намерно иживљавање због наше непослушности да будемо шиптарски град! Е па нећемо!!!
Макар нас нашли плаве и залеђене по домовима, нећемо да слушамо Тадићеве небулозе које смишља у загрљају своје Хрватске лепотице, својих крижманих кћери у свом дому од 2000 квадрата, који је добро угрејан са базеном пуним топле воде. Нек вам служи на част!!!

Породиље запослене у Косовско Митровачком Болничком центру још увек нису примиле плату. Запослени у српским општинама на Северу Космета и даље нису примили плату, иако су требали већ 4. да приме, пошто је примају у деловима. Србија нас се одриче, искључује нам струју, не даје плате зарађене… хвала им!

Неки делови града (К. Митровице) су синоћ имали струју а неки нису – по сат и по времена су били искључени. Јутрос опет у 6:35 је нестала у истом делу као и синоћ. Звао сам ЕПС да питам зашто овај део код главног моста нон стоп има мање од струје – човек ми је само рекао: “хтели сте референдум, имате га”! Срамота велика за ову државу!!!!

Косовска Митровица – Молимо ЕПС да се коначно огласи о рестрикцији струје. Неподношљиво је да сат времена има струја и сат времена да нема. Да ли су у питању политички сукоби или референдум, ми као народ нисмо дужни да испаштамо, поготово у овим хладним данима.

 —————————————————————————

25 јануар 2012, уторак
(12.01.2012 по Јулијанском календару)

Помаже Бог! Админ један мало путовао ван цивилизације где нема нета, па мало забушавао са извештајима:) али ево ме опет! У хладној К. Митровици дочекао ме поларни стан, струје ни за лек а ни 4 покривача ми нису помогла да се успавам, онда можете замислити колико је хладно, да су чак и Ескими отишли у Бразил на карневал.
Дакле струја је 1-1 (то јест један сат има, један нема) па сем што не може ништа да се скува, не може да ради машина, не може да се загреје стамбени простор.
Да подсетимо – струју добијамо од мајчице Србије, а како се приближава дан референдума, ми „непослушни“ мора да смо кажњени. Ако се сећате и око скупљања подписа за руско држављанство, исто смо уживали у благодетима патриотизма лепе нам домовине, то јест власти, али тада барем није било оволико снега.
Велики молитвени поздрав браћи и сестрама у осталим Косметским срединама. Надам се да је код вас боље бар са струјом.

Срамота!!! „Јавни Сервис“ Србије, РТС, не помиње да су у многим крајевима Косова и Метохије велике снежне падавине па су многа места одсечена, путеви, изутев магистралних, се слабо или никако не чисте, струје више нема него што је има, Србима прети хуманитарна катастрофа… али то за „јавни сервис Србије“ није битно! Не сматрају нас за своје сународнике а изгледа да нас више ни у људе не убрајају!!! Јавност у Србији мисли да је све у реду, да се стање „нормализовало“! Није се нормализовало нити ће се нормализовати!!! Не може се нормализовати све док не будемо уверени да живимо у нашој држави Србији! У Србији не знају (а многи не желе да знају!) ни да барикаде и даље стоје… не знају да се на север Косова и Метохије путује алтернативним путевима који су блатњави, клизави, завејани, уски и да је сваки пролазак алтернативним путем – лутрија! Не знају да је Мердаре скоро сасвим легалан „гранични прелаз“ између две државе!!! Или знају али им није стало, не желе да се око тога узнемиравају! Браво за „српске медије“. Браво за „јавни сервис“, браво за „прву српску“ и све друге телевизије…

Молимо ЕПС да се коначно огласи о рестрикцији струје. Неподношљиво је да сат времена има струја и сат времена да нема. Да ли су у питању политички сукоби или референдум, ми као народ нисмо дужни да испаштамо, поготово у овим хладним данима.

Централно Косово и Метохија: Браћо и сестре, срце ми је пуно кад чујем и прочитам да нас не заборављате. Овде је горе него у Црној Трави!

Хвала лазаревској екипи ФБ Репортера која се свом снагом бори да се сазна истина о Косову, док режимски медији све изврћу и тако се регрутују у војску Вука Бранковића.

Централно Косово и Метохија: снег од синоћ не престаје. Потпуно су завејана села у околини Приштине, слабо се чисте коловози, а возила се често сударају. Чешћа су и искључења струје. Међутим, тако то одрасли виде. За децу су ово најлепши дани. Грудвање и санкање не престају. Заглави се понекад неки Арбанас колима у каналима или скретањима у српским селима, а Срби вазда племенити погурају кола и само машу ,,путуј игумане и не брини за манастир“. Пуше се димњаци, једе ајвар и барена, пије препечена ракија, живи смо Богу хвала, све остало, кад буде! Поздрав вам. Админ 9.

Како сазнајемо из добро обавештених извора, радници „Црвеног Крста“ на Косову су ових дана веома забринути због наговештаја да ће и та организација бити укинута од стране Владе Србије, тј. Тадићевог режима. Наиме, под видом „реорганизације“, Министарство за КиМ, које води марионета Богдановић, жели да престане са исплатом личних доходака радницима Црвеног Крста, из буџета Владе. Убудуће би се плате исплаћивале из општинског буџета. С обзиром да су општине на КиМ. све више опструиране од стране београдског режима, и да им је опстанак угрожен (последњих дана се говори да неће бити спроведени избори на територији КиМ), то је и постојање Ц. Крста угрожено.
Извори из Ц. Крста тврде да ће Богдановић покушати да на овај начин угаси цели Ц. Крст на Косову и Метохији, али ако му не успе то, барем онај део Ц. Крста испод Ибра.

Док Срба има, Косово је српско! Поздрав вама као и свим Србима који се јужније боре и српски зборе! Имамо Бога и једни друге, време је да се наш глас чује, уместо гласа халапљивих политичара. Админ 9

**************************

Не одричите се Срба јужно од Ибра!                           

Јања Гаћеша
уторак, 24. јануар 2012.

Слушајући последње изјаве домаћих и страних политичара, све је јасније да за њих постоји само север Косова. Све је јасније да се, када се каже Косово и Метохија, мисли само на тај део покрајине. Све изјаве протеклих дана о укидању “паралелних институција“ односе се само на север покрајине.

Ми, “јужни Срби“, и институције државе Србије које још увек раде са ове стране Ибра, где смо ми у тој причи? Јесмо ли ми обрисани једним потезом гумице, па је север покрајине следећи ниво уцена Европе којој без алтернативе тежимо? Да ли је то та реалност на терену? Да ли су “јужни Срби“ део из приче “лако ћемо са њима“ или су се нас већ одрекли, заборавили?

Колико год то звучало као нешто што је још давно требало да нам буде јасно, а ми идеалисти и слепи код очију па то нисмо до сада схватили, ми, “јужни Срби“, још увек нисмо и никада нећемо схватити због чега су се тако нас отресли. Као трун на оделу, који једним потезом руке учините да падне било где на тло, и за којим се не сагнете да га покупите. Опет, и опет ћу рећи да нас је бројчано два и по пута више а о величини територије, у односу на север покрајине, да и не говорим.

Нису нама крива наша браћа са севера, не, то никада неће бити, али прозивамо  све оне, на власти, опозицији, па и саме грађане државе Србије, који се праве да ми не постојимо. Постојимо, и више од 12 година тражимо сламку за коју можемо да се ухватимо. Надали смо се да ту сламку држи Србија и да ћемо је пронаћи, само ако издржимо још мало, само ако опстанемо, још једну недељу, још један месец, још једну годину… Дошли смо до тога да нас и не помињу, као да би им лакнуло  када би сви преко ноћи нестали.  

А да ли сте знали ову причу о „јужним Србима“?

Сиринићка жупа, најјужнија тачка покрајине има око 12 хиљада становника. Центар свих тих Срба је варош Штрпце. То је један од најлепших делова Косова и Метохије, и целе Србије, планина Шара и на њој СКИ центар “Брезовица“. 

Опстали су 1999. године захваљујући својој храбрости, а Срби из централног дела покрајине су их те ’99. прозвали  Горштацима. Било је то време када су косовско-метохијски Срби, затворени у својим селима, водили жестоку борбу сами са собом, али и међу собом, око питања отићи или остати. То питање поставили су себи и Срби из Сиринићке жупе. Пред собом су имали следеће могућности.

Прва је била да крену путем ка централној Србији, што је у оним условима било равно самоубиству, јер треба да пређу скоро 80 одсто Косова, кроз територију коју су контролисали Албанци а њима  је, опште је познато, у то време био дозвољен лов на Србе.

Друга опција је била да на магистралном путу Приштина-Скопље уместо лево ка централној Србији  скрену десно, и оду у веома близу Македонију, али и кроз тај део Косова (Качаничка клисура) било је још луђе кренути.

Трећа могућност је свима следила крв у жилама. Она је значила одлазак Срба из Сиринићке жупе преко планине Шаре на другу страну, у Македонију. Тада се сумњало да је тај део миниран, али њима је ова опција била најизводљивија. План је био да испред себе терају стоку како би животиње проналазиле и, да тако кажем, чистиле минска поља. Иза њих ишли би они са својом децом и старима. Лудо, тужно и храбро!

У то време су у сваком српском месту радили радио аматери, који су били једина веза са осталим крајевима покрајине. Сваки разговор је почињао речима “Јесте ли још ту, Срби“? а завршавао се “До сутра, издржите“. Тако су Срби из централног дела покрајине сазнали да су њихова браћа из Штрпца и околине размотрила све опције око одласка и да су решили да пробају да остану и издрже тортуру. То је значило да ће сложно да бране све што је српско и по цену живота. Сваког човека, сваку зграду, сваку кућу, једном речју правду. Ако не издрже, пут преко планине им не гине, а тамо шта буде. Свака година после бомбардовања је била тешка, али чини се да је у јесен те 1999. године у Штрпцу  био прави пакао.

Албанци су свакодневно долазили да заузму зграде у којима су радиле српске институције (школе, Дом здравља, општина), да отимају. Војници КФОР-а су одрађивали своју улогу статиста а по команди углавном стајали на албанску страну, док су Срби својим телима бранили име државе Србије у том најјужнијем делу покрајине. Сукоби са КФОР-ом су ишли до те мере да су једног дана војници на Србе пустили и псе. Забринуто су се тих дана преносиле вести о борби Сиринићких Срба са КФОР-ом који се понашао окупаторски, али Сиринићани су нас охрабрили. Већ сутрадан, на следећем протесту, спремни да ће КФОР пред њих стати са вучјацима, Срби из Штрпца и околине су са собом повели своје псе, Шарпланинце. Ишао је  у одбрану свог имена и своје државе голорук човек на  наоуружаног војника, српски овчар на немачког овчара. Никада више, после тога, војска КФОР-а на голоруке Србе на Косову и Метохији није извела псе.

Зато су Срби из Сиринићке жупе наши хероји. Својим останком и борбом охрабрили су Србе из других делова покрајине да и они учине исто. Зар не би требало да буду понос целе Србије? Много је таквих примера, јер покушаји Албанаца за отимањем и уништавањем свега што на Србе и подсећа  били су у свим деловима покрајине, у којима су остали Срби.

Та отимачина и даље траје, а саставни део живота косовско-метохијских Срба је патња, страдање и борба. Борба за опстанком на овим просторима, за очување државе Србије, јер верујемо  да је држава – народ, а народ – држава. Зато се и питамо где је наша држава Србија? Зашто је за њу наша борба била залудна? Зашто пуштају низ воду све наше жртве, убијену децу?

Срби из Сиринићке жупе су још увек у својим кућама, ту су и метохијски и косовско-поморавски Срби и Срби из централног дела, њих близу 100 хиљада. Ту смо, окупирани. Мислили смо да већи осећај остављености и запостављености нећемо  доживети него те 1999. године када се српска војска и полиција повукла са Косова и Метохије. Изгледа да смо се преварили. Нико од “јужних Срба“ не очекује да у скоријој будућности може да се врати време од пре 2000. године. Нико од нас не тражи награду за своје тешке године, нити сажаљење. Свој пут смо сами бирали, али имамо пуно право да тражимо да не будемо тек тако одбачени. Имамо право да кажемо да постојимо и да се Косово и Метохија простире од  Драгаша до Јариња, од Ђенерал Јанковића до Мердара.

Ако сте нас отресли као трун, будите сигурни, да ћете живети са њим у оку. Отресли сте нас, а до београдског пашалука ћете се још трести, јер скуп је пут до  Европске уније!

Извор: НСПМ
—————————————————————————

24 јануар 2012, уторак
(11.01.2012 по Јулијанском календару)

Коментар на вест: (Не)надгледана независност, http://www.rts.rs
„Међународна управљачка група за Косово се противи одржавању предстојећих избора у Србији и на северу Косова. Фејт је, на конференцији за штампу, рекао да је, кад је реч о положају Срба на Косову, косовска влада постигла велики напредак јужно од Ибра, и да је Србима тамо омогућено да живе …безбедно, користе свој језик, имају своје градоначелнике и шефове полиција, као и могућност за економски развој.“

Косовске инстутуције ће до краја године бити довољно ваљане да би се међународна заједница одлучила да испред независности укине префикс „надгледана“. Од Приштине се очекује да трајно обезбеди српско становништво, оценила Управљачка група за Косово. 
ИЗБОРИ СУ УВЕК ДО САДА БИЛИ И НА СЕВЕРУ И НА ЈУГУ, И ТО ЈЕ ИМПЕРАТИВ ГОСПОДО ОКУПАТОРИ И ГОСПОДО ИЗДАЈНИЦИ!
Срби „јужно од Ибра“: Само да замолим неку браћу са севера да нас не називају издајицама, да по разним форумима не пишу неистине да смо се ,,асимиловали“ у ,,косовско“ друштво или шта год. Живети било где осим у КМ, Лепосавићу, Лешку, не само да је изазов, него и подвиг! Дајте уместо скрибоманско-декларативних, конкретна решења и ту смо! Ми смо један народ!
Нажалост на прелазима Мердаре и Бела земља ,,печатају“ се српски пасоши овим неделом (печатом „Републике Косово“) још од 2010. Нико тада није реаговао. Одсечени од матице, без правих људи, осуђени смо на ћутање, бар што се Срба јужно од Ибра тиче… Али, ничија није до зоре!

 —————————————————————————

21.01.2012, субота
(08.01.2012. по Јулијанском календару)

Јучерашњи дан је био пун догађаја 🙂 у Северној КМ!
Литургија је служена у катакомби св. Саве и освештани су славски колачи, жито, верницима који су радосно прославили св. Јована Крститеља! Отац Јаков славио је своју крсну славу уз скромни ручак спремљен уз много љубави. Капела била пуна, крцата… У 13 часова у просторијама ДСС-а гостовао Слободан Самарџић, давао изјаве новинарима, ал’ ништа ново и ништа занимљиво тамо.

НАЈЗНАЧАЈНИЈИ ДОГАЂАЈ ипак је био гостовање бугарске браће у српско-словенском друштву „Шчербина“. Господин Павел Чернев и тројица његових сабораца у Европском парламенту, из различитих странака бугарског парламента (њих тројица из Социјалистичке Странке обичног народа Бугарске) посетили су нас јуче не би ли нас подржали у нашем настојању да се одупремо албанизацији, да нам кажу да има и Бугара који не признају (као што је урадила њихова влада) Косово као шиптарску државу.

Бугари и Срби, сликање на Мосту… Павел Чернов узео гомилу камења са бетониране барикаде не би ли их поделио као сувенире у Бугарској… Иначе Бугари нас замишљају као Обилиће и прате све што се овде збива врло помно.
На сликама: Бобан Ковачевић ДССС Шчербина, Игор Војиновић Народни Покрет Отаџбина,
Брацо Живковић Четнички Покрет Крушевац

Говорио је о братству Срба и Бугара као два народа словенског порекла и хришћанске православне вере, о историјском моменту Косовског Боја и констатовао: да је тад Бугарска помогла светом кнез Лазару, победили би, а онда ни Србија ни Бугарска не би биле под окупацијом од пет векова. Зато они сада, не би ли и сами имали са турском мањином, неко ново Косово на њиховој територији, јавно говоре усред Европског парламента о неправди начињеној нама.

ГОСПОДИН ПАВЕЛ ЧЕРНОВ РАНИЈЕ ЈЕ КОСОВЦИМА И СВОМ СРБЉУ ПОЗНАТ ПО ЧУВЕНОМ НАСТУПУ У БУГАРСКОЈ СКУШПШТИНИ, НА ДАН САМОПРОГЛАШЕЊА „КОСОВА РЕПУБЉИК“. НАИМЕ, ОН ЈЕ ТОГ ДАНА ПОЦЕПАО ШИПТАРСКУ ЗАСТАВУ И РЕКАО „ЈА НЕ ПРИЗНАЈЕМ КОСОВА РЕПУБЉИК“.

А ОНДА ЈЕ БИО ПРОЗИВАН ОД СТРАНЕ СВОЈИХ КОЛЕГА: „ЛАКО ЈЕ ЦЕПАТИ ЗАСТАВУ ОВДЕ. ИДИ НА КОСОВО, ПА ЈЕ ПОЦЕПАЈ!“, ШТО ЈЕ ОН ЈУЧЕ И УЧИНИО НА ИБАРСКОМ МОСТУ У СЕВЕРНОМ ДЕЛУ К.МИТРОВИЦЕ …на запрепашћење Карабињера који су овај чин посматрали на крају моста из јужног дела и неколико Албанаца који су стајали са њима, али и запрепашћених Срба у кафеу „Долче Вита“ и на барикади.
Један од чланова Цивилне Заштите пришао је господину Черневу и његовим колегама, који су са члановима Шчербине, крушевачких четника и Народног Покрета Отаџбина, као и са многобројним новинарима стајали и чекали да отпочне договорено цепање заставе, питајући: „О чему се ради? Шта ћете ту? Немојте нам правити проблеме“.

На то се врло разљутио председник Народног Покрета Отаџбина подсећајући члана Цивилне заштите да је ту снимала Б92 против Срба, да нас је пљувала Си Ен Ен… да су тад ћутали, а сад када су дошла браћа из Бугарске да нас подрже они се буне.
Члан Цивилне заштите се удаљио, није му било право, али када је г. Павел Чернов ПОЦЕПАО ЗАСТАВУ „КОСОВА РЕПУБЉИК“ ПРЕД НОВИНАРИМА, УЗ РЕЧИ: „АЗ НЕ ПРИЗНАВАМ РЕПУБЛИКА КОСОВА“, на опште одушевљење и аплауз, члан Цивилне заштите је пришао и пруживши му руку, рекао: „Свака ти част, брате“, а новинари су праснули у смех.

Косово је Србија и ја не признајем Републику Косово!

Иначе Бугарски посланици су рекли да ће поново посетити косметске Србе, да су договарали помоћ у лековима и медицинској опреми за општину Зубин Поток.

Јачање савеза свих Словена и Православаца главни је циљ ових искрених грмаља, који су остатак вечери провели купујући српске Заставе, сувенире, пијући нашу ракију и посећујући барикаде. Остатак К. Митровице је вече провео славећи крсну славу или обилазећи оне пријатеље и рођаке који славе.
Прелеп дан нема шта! Чак ни искључења струје три пута по сат нису успели да покваре утисак!

Срби на окуп:

Бугарски посланик у скупштини Павел Чернов, секретар Социјалистичке Странке обичног народа у Бугарској и члан Европског парламента, познат Косовцима и свим Србима као политичар који је поцепао заставу Косова Репубљик, пред новинарима на дан самопризнавања Косова као републике, 20.01.2012. је посетио Косовску Митровицу и на Мосту на Ибру поцепао заставу непризнате републике.  Конференција за новинаре била је у Дссс Шчербина а на њој се уз присуство новинара говорило о подршци Српском народу и својеврсном савезу који би се могао десити међу братским, словенским народима и православцима. Павел Чернов и његове колеге обећале су и помоћ за З.Поток у лековима и медицинској опреми.

Витезови Отаџбине: Драга браћо и сестре, свака част браћи Бугарима а ови наши изроди и Дачићеви агенти боље би било да обрате пажњу на силне издајнике, Шиптаре и ЕУЛЕКС, а не да стално узнемиравају праве борце. НИКАД нису упитали разно разне НВО и Шиптаре шта раде ту, али зато Бугарске комите, Србе из РС, ЦГ или домаће родољубе увек као имају нешто да питају и да упозоре!? То је више превршило све границе.

Централно Косово и Метохија: Кога Господ воли, онога бије и опомиње. Тако и нас. Пар дана нека села нису имала струје, сад нам је понегде и понекад и кабловска телевизија пресечена, коначно можемо да послушамо духовнике који одавно саветују да се телевизор уклони из куће. Завејани смо у снегу, синоћ је након обилне кише снег успео да достигне висину од 10 цм за 2 сата. Помало завидимо северу, јер нас нит ко помиње, нити посећује. Подсећамо оне који се самовољно представљају за наше представнике да ми само једну државу имамо, а то је Србија!

Централно Косово и Метохија: да покушамо браћо и сестре да вас насмејемо мало:
Знате ли како Албанци сада зову тржни центар Боро и Рамиз у Приштини? Борко и Едита! :))
Знате ли шта Аљбин Курти обожава да слави? Српску и кинеску Нову годину! :))

20.01.2012, Св. Јован Крститељ
(07.01.2012. по Јулијанском календару)

Тридесет година поста и молчања!
To ни горске звери не могу поднети.
Лав глад своју блажи музиком рикања.
И дрво зашуми кад ветар налети,
A ти не зашуми, нит рикну, нит јекну.
… Пустињом ни плач ти ни песма одјекну!
Човек ли си, реци? Како ти је име?
Да л’ ћеш икад хтети проговорит’ c киме?
— „Глас, глас, глас, ја сам глас, a Oн Реч Божја,
Послат сам да вичем деци Израиља:
Покајте се, људи, ево Он долази,
Добар плод творите свак по својој снази.
Ево, ево иде, o чудо чудеса,
Усред воде скривен огањ са небеса!
Ево јагње Божје сред вукова ходи;
Вукови, перите ћуд вучју у води!
Тридесет година молчања и поста,
Шта од твога тела сем гласа преоста?
Твоје сухо тело, сенка гласа твога,
Што вест једну гласа: ево к нама Бога!
Твоје сухо тело, трску, Ирод скpши.
Ho глас оде, оде, — нико да г’ угуши.
Чиј’ је глас то? од ког векови трепере?
Лава гладног? не, не — човека од вере.
(Св. Владика Николај)

19.01.2012, Богојављење
(06.01.2012. по Јулијанском календару)

Косовска Митровица: Бог се јави драга браћо и сестре! У сва Три Лица, Јединог Бога, Свете Тројице, како онда на Јордану, тако и данас!!!! У катакомбици Св. Савe у Жеровници на Северу Космета, служена света литургија. Било доста народа, а онда се приступило освећењу Водице! Сви верници Свету Водицу понели су кућама за здравље, очишћење и покајање. Сунце сија ко и сваке године за овај празник, а и знатно је топлије! 🙂 Барем мала помоћ за оне који су пливали за Часни Крст! Срећан вам празник свима!

Брезовица: очекујемо вас на слави у конаку катакомбне цркве Св. Архангела у егзилу. Сем оца игумана, слави и понеки брат, па сврните. Лепо би било да имају госте! 🙂

Лепосавић: У овом градићу на северу Космета јуче је гостовао познати певач народне музике Мирослав Илић, а пре њега публику је забављао и Алекса, звездица Гранда са овог подручја. Сва средства од продатих карата, које су стајале по 300 дин. мада су многи давали више, скупљана су за малену суграђанку Кристину, која болује од леукемије и тренутно је у Италији на лечењу за које треба много новца. Грађани Лепосавића одушевљени наступом великана српске музичке сцене, који за наступ није узео ни динара, а тинејџерке су се радовале млађаном Алекси. Све у свему одлична акција. Ем је скупљено доста новца, ем народ мало доживео чари престонице, овде на крајњем северу јужне српске покрајине, где и нема баш много дешавања.

Прича ми вечерас колегеница из Рашке, како сада на путу до К.Митровице због завејаних локалних путава, комбијем иду до једне тачке у шуми одакле по овом снегу и леду морају да наставе пешака кроз ту недођију до другог комбија који их чека на другој страни да би наставили пут, и то само зато јер проклета Тадићевска власт неће да уведе још који полазак возом.

Прави Србин достојан патриотизма, пре ће чекати у цркви, него редове за визу… Биће боље само верујте у своје снове, ја знам да боли када млади човек нема лове, није решење да се побегне и да се оде, јер треба неко земљу да подигне на своје ноге!  Амел Аслани Горанац

Колона верника из Ранилуга на путу до Мораве где је обављено традиционално богојављенско купање.

  

18.01.2012, среда
(05.01.2012. по Јулијанском календару)

Надам се да је цео Србаљ постио данашњи Крстовдан, па да сутра дочекамо Богојављање…
Бог се јави браћо и сестре! Нек је са срећом свима који пливају за Часни Крст сутра!

Био сам 14.01.2012 год на Брезовици и у Штрпцу поделили деци пакетиће и посетили монахе који су остали верни Владики Артемију! Горе на Шари је прелепо има народа али мучи ме једна ствар зашто нико неће да уложи у хотел “Нарцис”… тамо сам затекао 2 старије жене које седе у просторији нешто шију и греју се! Могу и да вам доставим слике колико је то пропало али најважнија је једна ствар што Срби опстају и боре се за своје!!!

 И ми имамо чиме да се похвалимо:

Дарк скај, рок-метал бенд из К.Митровице – учествовао на рату бендова у Сарајеву,
на Зајечарској гитаријади и на мноштво фестивала по земљи и региону

Млада атлетичарка Дајана Петковић из К. Каменичког села Кршљанци,
осваја медаље, промовише свој Космет својом лепотом, васпитањем и лепим речима…
дајући пример младима како да поправе имиџ косметских Срба.

♥ ♥ Невена Божовић, мала Митровчанка која је Србију престављала на такмичењу Дечије Песме Евровизије!
Заузела високо 3. место песмом коју је сама написала у целини, и текст и музику!

17.01.2012, уторак
(04.01.2012. по Јулијанском календару)

Косовска Митровица – Породиље у Косовској Митровици које су запослене у здравственом центру нису примиле плату, надлежни органи нису дали адекватан одговор на ову проблематику већ се одговорност пребацује с једних на друге… директори, начелници не знају о овом проблему, у општини није проблем с обзиром да је само сервер новца, РЗЗО нема одговор… МОЛИМО надлежне органе да ХИТНО реше овај горући проблем!
Косовско Митровачка болница има само један ултразвучни апарат!!!! Јутрос су на преглед чекали старци и старице у бадемантилима са одељења пристигли у колицима, а чекале су и труднице свих раздобља трудноће, тако да за ове „здравије „није било шансе да се прегледају. А тек је постало весело кад су стигли Срби из енклава, посебно неколико десетина Ораховчана и Хочана који су целе недеље чекали конвој не би ли се прегледали у К.Митровици.
Апел! Уместо балова и утакмица фудбалера који везе немају с мозгом, ајде да целу Србију, не само Космет, опремимо апаратима за лечење.

Хвала свима који шаљу текстове, преводе, слике..:) Ко не шаље нек почне.. Ово је наша заједничка потрага за истином

БРАТУ САВИ МОЈСИЋУ   

Брате Саво, није мртав онај ко не корача земљом, него онај коме небеса нијесу раширила руке. Она знају кога прихватају, а ми – твоја Србска браћа, заједно са твојим ближњима, клањамо се твоме мучеништву. Сагињемо се до земље пред крстом због кога си страдао, и устајемо сви као један, под небом које те је одгојило. 
Крст је слобода и због тога је она часна и златна, и због тога се уздиже изнад свачијег имена као вјенчаница живота. За ту слободу, коју војују данас изабрана Србска браћа на Космету сви страдамо, али само ти и твоји саборци осјећате пуноћу агарјанске и западне силе, која се на Вас непрекидно обрушава.       
Ви сте тамо – читав Србски народ. Један Србин мање на Космету је као десетина и хиљада мање ван њега, јер све оно што ваља и што „на вјеру праву не похули“ је са Вама, физички или молитвено присутно.        
Брате Саво, почивај у миру, са свим Србима којима су поштење, образ и част били мјерило земаљског живота, и чија се имена, као и твоје, неће заборавити док је свијета и вијека… Амин! 

Мало ми је жао нечега. У реду, ситуација у земљи је никаква. Наша подршка је очигледно мизерна, недовољна. Нема струје, најосновнијих услова за живот. То је заиста тешко и страшно, међутим, нико није пренео овде да је у суботу 14.01 био концерт Првог београдског певачког друштва у Народном позоришту, под покровитељством Саборне цркве у Београду и да је цео концепт заправо био посвећен Косову, пре свега људима који тренутно бране Косово. Готово свака песма, извођење, тачке са казивањем су биле посвећене Косову, управо да би се скренула пажња како је сада доле тешко. Истина јесте да много тога иде у једном неповољном правцу за све нас Србе, међутим, није истина да Вас ми заборављамо док седимо у својим топлим фотељама. На овом концерту било је доста утицајних људи којима је врло смело указивано како се народ доле бори. Свако добро! Никола

 • Глас КиМ: Први пут чујемо.
 • Никола: Отприлике сам претпоставио да је ретко ко и чуо, али имајте на уму да је тај концерт био посвећен Вама и да смо сви били тада уз Вас. Као што и јесмо! 🙂

На Бадњи дан и Божић Сиринићка Жупа је била готово све време без струје. За време певања божићног кондака пред паљење Бадњака струја је дошла на тренутак.

Још једна монахиња из Црногорске епархије на мору прешла код владике Артемија, јер је видела истину. Браво за храброст! Овако се храбро исповеда вера! Једна жена, монахиња, дала је пример еписопима како се живи, дела и умире за Христа… Понос Црне Горе и свег Српства!
Монахиња Стефанида је мироносица Новог Доба, јер када су апостоли (епископи) побегли јер је Господ распет а они се уплашише, мироносице, жене, или у овом случају монахиња Стефанида, храбро су остале уз Христа и проповедале његову Науку Љубави… Ретки су такви људи… Браво !

У Прилужју ништа ново. Време хладно, једино мали обрашчићи црвени од хладноће јуре по снегу, анђели мали, њима није хладно, душе су им топле. Пожелим да и ја будем дете и да не видим шта се дешава, да ли ће неко ко је продата душа и нас продати, те мале несташне анђеле и њихов осмех… не… не желимо да мислимо о томе. Постоји нешто што нам даје снаге да живимо и радујемо се малим стварима. Али имамо нешто што други можда немају – велико срце и душу. Ваљда је то Божји дар… то нам нико не може узети…

16.01.2012, понедељак
(03.01.2012. по Јулијанском календару)

Први Студентски Хуманитарни Фонд у Србији и Источној Европи „ОСМЕХ НА ДАР”, који је представљало 11 студената Правног, Архитектонског и Факултета организационих наука у Београду, 14. јануара 2012. (01. јануара по старом календару) допремили су новогодишње пакетиће деци Осојана, Гораждевца, Ораховца и Велике Хоче као и значајну помоћ за школе у овим местима у облику потрошног материјала и наставних средстава.
Дошли су тихо, без великих најава и крупних речи са широким осмехом, путевима којима на Косово и Метохију стижу сви они којима је до Косова и Метохије стало, носећи свој терет (новогодишње пакетиће и школски материјал) аутобусом до Јариња а онда пешке, чак километар и по на својим плећима, плећима која су у већини била девојачка.
Нико се од њих није жалио ни трена на муке које су их у путу сналазиле, зиму и остало што их је пратило. Огрејали су се у нашим домовима, ракијом и вином и окрепили скромним понудама. Сутрадан су се вратили назад својим породицама и студентским обавезама а ми смо остали поражени њиховом, лепотом, борбеношћу, љубављу, племенитошћу и јаком емоцијом коју собом носе а све то због наше малодушности и бриге да СРБИЈА нема поколење које ће наследити, оправдати предачке жртве и продужити дела њихова.
Ови млади, лепи, наочити и скромни људи су разбили нашу повремену малодушност и вратили НАДУ али и ЧВРСТУ ВЕРУ, да са оваквим поколењем које расте, СРБИЈА никада неће пропасти… а нас, обремењене и исцрпљене у борби за опстанак, охрабрили и дали јој пун и вечан смисао.  Захвални смо им, не због материјалних ствари које су донели, већ пре свега ЗАТО ШТО ПОСТОЈЕ ТАКВИ КАКВЕ СМО ИХ УПОЗНАЛИ. Поздрав из Ораховца!

Такав кромпир на Косову расте.
Нови тип косовског кромпира, јужна катакомба, Сиринићка Жупа.

  

Истакнути Срби са КиМ: Сима Андрејевић Игуманов

Рођен је у Призрену. Школовао се у манастиру и за оно време стекао добро образовање. Бавио се прерадом и трговином дувана. Као трговац је радио у Цариграду и Одеси, а настанио се у Кијеву. Када се обогатио, почео је да се бави добротворним радом. Слао је богате прилоге у новцу и стварима црквама и манастирима по јужној Србији. Свесрдно је помагао школовање младих Срба и искрено се интересовао за просветне прилике у Србији. Своје богатство је пренео у Србију и употребио га за подизање просветних установа од опште користи. Године 1872. је у Призрену подигао угледну зграду и у њој отворио богословско-учитељску школу, која је дала значајан број учитеља и свештеника, не само јужној Србији, него и Црној Гори, Босни и Херцеговини. Издржавање те просветне институције осигурао је једним имањем, купљеним у Београду на Теразијама. У центру Београда се налази његова задужбина, тзв. Игуманова палата.

Сима је био из трговачке породице. Рођен је 1804. у Призрену. Његова два старија брата су били у Карађорђевим устаницима (брат Крагуј је имао чин капетана). Његов отац је био велики патриота, давао је велику финансијску подршку устаницима тако да је био потпуно финансијски пропао. Детињство и рану младост је провео у манастиру Св. Марка Коришког где му је најстарији брат био игуман. Он ће цео живот остати везан за тај манастир.

За манастир је такође везано да је у новембру 1915. године када се српска војска повлачила, да је у манастиру побијена цела чета српске војске (око 60 људи). Војници су положили оружје пред манастиром, јер нису хтели да уђу у њега наоружани (ушли су да би се помолили пред повлачење преко Албаније). Одједном, Шиптари из фиса Кабаш су узели оружје, опколили су манастир и дали су бесу војницима да им се ништа неће догодити. Уместо тога су измасакрирани, а двоје старијих Призренчана који су се затекли у манастиру, деда Ђорђе и баба Митра су бачени у провалију Коришке реке. После тога су разорили манастир, који је после рата обновљен. Међутим, манастир је поново настрадао 1941. када су бачена Симина звона у провалију. Рушевине манастира су Шиптари „докрајчили“ 1999. године.

Сима је био веома добар трговац. Као младић, отворио је фабрику бурмута у Призрену. Тај посао је цветао захваљујући пашама из породице Ротуловић. Међутим, тај посао је пропао када је султан на силу покорио Ротуловиће. После Сима одлази у Алексинац где није успео да отвори фабрику бурмута. Онда одлази у Битољ где почиње трговину пијавицама. Посао је добро кренуо, али му неки паша одузме на парници све испоруке пијавица. Та парница је била веома скупа тако да је Сима остао без пребијене паре. Неко време је био у Цариграду, где му је руски конзул позајмио 1000 рубаља да преживи. Чак је продао свој сат да би могао Васкрс достојно да прослави. Међутим, судбина је хтела да се Сима поново врати у трговачке воде. У тамницу у Цариграду је доспео призренски Турчин Куртеш-ага. Њега је Сима стално обилазио и бринуо се о њему. Један дан ага му рече: „Попче тргуј, па ако шта зарадиш, даћеш ми, а ако ме погубе пошаљи мојима у Призрен“. Прича се да је Сима до краја свог живота обилазио агину породицу, чак је агиној ћерки удају платио. То говори да је Сима био човек од речи. После је отворио фабрику у Одеси (данашња Украјина) и веома се обогатио.

После 20 година у туђини, враћа се у родни Призрен. Кажу Призренци да је свакој српској породици у граду и околини да по једну велику икону, и то икону свеца којег слави. Послао је помоћ манастиру Св. Марка Коришког где је за живота изградио своју гробницу. Из Одесе је донео велика звона, манастирима је куповао рипиде и путире, слао је српску омладину на школовање у Русију. Сматрао је да је просвета за Србе веома важна да би се успели ослободити турских окова. Његова најзначајнија задужбина је Богословија у Призрену која је отворена 1872. године. Умро је 1882. од можданог удара. Његов спровод од Призрена па до манастира Св. Марка Коришког је био један од највећих догађаја у Призрену у 19. веку. Манастир Св. Марка Коришког, у коме је Сима сахрањен је уништен 1999. Пре тога Шиптари су оскрнавили његов гроб на стогодишњицу његове смрти 1982. год. Тада су Шиптари порушили његову надгробну плочу и на гробу су му исписали: „Косово-Република“.

14.01.2012, Православна нова година
(01.01.2012. по Јулијанском календару)

СРЕЋНА НОВА ГОДИНА БРАЋО И СЕСТРЕ! Срећан празник Светог Василија Великог и имендан свима који носе ово свето име! Срећно вам било и славили на многаја љета!!! У К.Митровици било предивно за дочек. На тргу певали Цмок Бенд, па Рибља Чорба… сви кафићи, кафеи и клубови имали нешто организовано, па је свако могао изабрати нешто за себе… Ватромет је због очигледних разлога (у рату смо) изостао али самоорганизовали су се Митровчани па је са зграда и тераса пљуштао онај мањи… пуцало се из свог расположивог оружја!!! 🙂 Стварно било скроз предивно…

У Косовској Митровици је више стотина грађана, углавном младих, дочекало поноћ на градском тргу „Браће Милић“, у близини главног ибарског моста, уз наступ „Рибље Чорбе“. Грађанима је дељена кувана ракија испред барикада које још нису уклоњене са северне стране моста. Појачано присуство припадника косовске полиције било је видљиво у целом граду, као и на јужној страни моста где су се могли су се приметити и припадници Кфора и Еулекс полиције.

Синоћ, на концерту Боре Чорбе, публика је узвикивала покличе против власти, издаје а највише Бориса Тадића. У једном тренутку почела је чувена „Спаси Србију и уби се Тадићу Борисе“ на шта је Бора иронично рекао „Будимо фини, немојте да се нервирате, довољно је „Спаси Србију и Губи се !“ што су млади прихватили и орила се нова крилатица преко 10 мин! 🙂 Бора је орасположио Митровчане, дао неку нову наду, унео оптимизам својим провалама… бар нас се неко сети 🙂 Рецитовао је своје песме, смејао се, правио вицеве и феште… орасположио скроз!

Ксенофонт Дечанац: СВИМА ВАМА, ДРАГА БРАЋО И СЕСТРЕ, НЕКА ЈЕ БЛАГОСЛОВЕНО НОВО ЉЕТО МИЛОСТИ ГОСПОДЊЕ. НЕКА БИ ГОСПОД ДАО ДА СЕ ОВЕ, 2012. ГОДИНЕ СРПСКА ЦРКВА, ПОД СВЕТОСАВСКИМ БАРЈАКОМ, КОЈИ ЧВРСТО И НЕОДСТУПНО НОСИ ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ, ИЗБАВИ ИЗ ЗЛОСМРАДНИХ КАНЏИ СВЕЈЕРЕСИ ЕКУМЕНИЗМА, НОВОТАРИЈА И ОДСТУПНИШТВА. АМИН, БОЖЕ ДАЈ!

Што се тиче овог циркуса са „Самоопредељењем“ – балаву омладину која вољи да се бори за нека своја права на Косову можеш да нађеш у изобиљу. Овај смешни перформанс који су данас направили у циљу је показивања једне теорије која би ојачала Тадићеву позицију.   Наиме, тобоже је споразум који су Борко и Едита донели неповољан за шиптарске терористе, а повољан за Србе, па се ето они јадни буне због „обесправљености“. У суштини, ни већина Шиптара не схвата шта је песник „Курти“ хтео да каже, и што су неки због тога зарадили чворуге. Све у свему, овакве наивне представе су замлаћивање и тако их треба схватити. Као што рекох, на КиМ. има огроман број незапошљене сиротиње и они ће се увек бити спремни за овакве акције.

На адмистративном прелазу Бела Земља се налази велики број припадника албанских специјалних јединица, на улазу у свако српско село стоји по неколико полицајаца наоружаних аутоматским пушкама, цело подручје Ранилуга надлећу 2 хеликоптера Апач. Ситуација је засад под контролом полиције. Из разговора са локалним полицајцима, очекивало се да ће на админ. прелазу Бела Земља бити око 10000 протестаната, по процени тренутно се тамо налази око 600 њих. А Срби не би били Срби кад их не би провоцирали, окупили су се на околним брдима и прате протест, и деру се из мозга Србијааа Србијааааааааааааааааааааааааааа….

Новинар Ведат Џимшити: Групација Срба из Ранилуга се налази близу албанских протестаната са раширеном српском заставом и кличу: „Србија“ – то бре Ранилуг!!! Не јавља нам се админ, мора да је међу окупљенима. Браво!

:)) Прослава Српске нове године у близини села Црепана, такозвана Бела Земља.
Хахах хахаха аххах хахаха хахах Курти Србине!!!

У ЧАСТ СРБА ИЗ СЕВЕРНЕ МИТРОВИЦЕ

Није брате мала ствар

продужити календар!

Зато сваки Србин друже,

13 дана живи дуже.

И Србија нек је славна,

срећна Нова Православна!


Косово и Метохија
 је најемотивнија реч у нашем речнику патриотизма. Реч која је увек била скупа, стога су и најтежи завети Срба, кроз векове, управо везани за Косово. На Косову су се вековима смењивале војске, владари, али и народи… Оно што је одолело вековима и освајачима јесу Србски манастири и Србске цркве на тој светој, крвљу натопљеној земљи. Један за другим, уздижу се горостаси наше и светске културе Пећка Патријаршија, Високи Дечани, Грачаница, Богородица Љевишка… они су доказ нашег постојања и гарант нашег опстанка… и докле год са Косова допире звук хришћанског звона, Косово неће бити изгубљено… Данас, ми, појединци врло мало можемо да учинимо али, точак историје се окреће и даће Бог да једног дана, надам се не тако далеког, поново Србски војник закорачи на Србско Косово и пољуби прах мајке земље… прах Србије.

Срби јужно од Ибра – Како незванично сазнајемо, осим што не можемо да се крећемо без косовских таблица, косовских личних карти, сада су и наша деца ускраћена да се лече и посећују своје рођаке у централној Србији. Наиме, на Мердару и осталим прелазима, осим на северу, косовски полицајци не дозвољавају улаз ни излаз деци са Косова и Метохија која немају косовски извод са сликом! Знам, рећи ћете, па шта још тражимо овде? Остали смо сами, чак је и црква окупирана, али, зар можемо сву у Београд?! Преко Митровице не можемо да путујемо, јер ће нас при повратку кући, у јужној Митровици сачекати полиција и онда је казна још већа. Елем, ако сте ушли на територију КиМ и платили 60 евра за 15 дана боравка, а тај период истекне а вас понови заустави косовска полиција, платићете 300 евра казну! Питамо господина Борка, да ли је то та слобода за коју се он ,,борио“ и да ли сви да се селимо на север?

 • И нама није боље… иста ствар с папирима на северу.. ако хоћемо на југ, плаћамо у јужном све то. Ми имамо понеко кс таблице, али ниико нема ркс… и тако одмах ту платимо силне казне јер знају да само Срби … Ужас!
 • Мене зову људи из села да би неко, негде могао да чује шта се дешава… Породиље иду у централну Србију да доносе децу, све је више оних који продају земљу, куће… А РТС, Б92 и остала бижутерија замазују очи народу серијама и играма на срећу..

Од данас се у Вардарску Македонију путује само са личном картом… и Вардарци код нас исто. Чудни су путеви Господњи. Бог и преко црвљивог Дачића спојио браћу. Срећна Нова година!

ПОСЕТИТЕ ФБ СТРАНИЦУ – ГЛАС КОСОВА И МЕТОХИЈЕ