БАРИКАДЕ

08.03.2012. ВАНРЕДНE ВЕСТИ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ! У ТОКУ ЈЕ ОКУПАТОРСКА КФОР – ЕУЛЕКС „ОПЕРАЦИЈА“!?


ВАНРЕДНА ВЕСТ:

8. март 2012

19:23 ВИТЕЗОВИ ОТАЏБИНЕ: 8. март 2012. Кажу хазари – празник жена, а председници општина омогућили празник ЕУЛЕКС и КФОР окупатору. Дежурни општинари на раскрсници Јагњеница-Зупче-Зубин Поток пустили су колону ЕУЛЕКС банде ка Брњаку, али је исту такву колону народ у Жеровници био зауставио која је кренула ка Јарињу. Затим КФОР излази из базе у Јагњеници, где је некад била барикада, око 11ч и блокира саобраћај на раскрсници магистралног пута Звечан-Зубин Поток и „Звонковог пута“ за Зубин Поток.

Блокада је трајала до 14 часова и направљена је километарска колона. Дежурни код поменуте раскрснице и саме базе, као и општине Зубин Поток и Звечан нису ништа предузеле. Све време је пролазио КФОР поред њих у Зупчу. Било је покушаја од нас појединаца да покренемо присутне на отпор, али узалуд. Eто како изгледа кад се се попушта окупатору, сутра ће се ово поновити и све до хапшења и убијања Срба. Прекјучерашњи отпор кад Колашинци нису пустили ЕУЛЕКС је сломио врх општине Зубин Поток.

Ко је одобрио Ристићу, Миловићу и Недељковићу да „договарају“ пролазак ЕУЛЕКС банде уз пратњу КФОР окупатора!? ДСС? НЕ. СНС? НЕ. СРС? НЕ. СНВ? НЕ! Ко онда?! Свети Борко спаситељ и говедо Богдановић. Крстимир Пантић, бивши шиптарски Србин, а садашњи ЕУ Србин изјављује да није учествовао у „договору“ али да га подржава и како је срећан статусом кандитата за чланство у ЕУ које је режим добио, док Вучић и Тома кажу да нису срећни, Бојан Јаковљевић, шеф СНС на КиМ је директно против ЕУ. Па ко онда командује и овом председнику општине?

******************

ТВ МОСТ КМ:  ПРОХОДНИ ПУТЕВИ НА СЕВЕРУ КОСМЕТА

Путеви на северу Косова опет су проходни, након што су Срби у четвртак уклонили барикаде на путу Зубин Поток-Звечан, а војници Кфора се повукли и ослободили пут у Јагњеници и Жеровници.

Локални Срби који су око 10 сати блокирали пут Зубин Поток-Звечан у месту Банов До и нису дозволили колони од шест Еулексових возила да продју ка административном прелазу Јарије, око 12.30 уклонили су балване и возила којима су препречили пут. Представници Срба договорили су се са командантом пешадијских и логистичких јединица Кфора на северу Косова, потпуковником Џозефом Линчом да се сва возила Еулекса и Кфора врате у јужну Косовску Митровицу и да се сви путеви ослободе, па су се и војници Кфора који су блокирали пут у Јагњеници и Жеровници повукли и ослободили пролаз.

Током двочасовних преговора, локални Срби су Џозефу Линчу нудили да у пратњи Кфора прођу три возила Еулекса а да се три врате у јужни део Косовске Митровице. Официр Кфора на то није пристао позивајући се на договор од 11. јануара када се, како је рекао, договорио са руководством општине Звечан да возила Еулекса могу да се крећу у пратњи Кфора све док се у њима не превозе косовски цариници и погранични полицајци и да број возила није ограничен.

Грађани нису прихватили такво објашњење, уз напомену да се та мисија не понаша статусно неутрално, да помаже Албанцима да инсталирају институције на северу Косова, деле летке којима најављује постављање царине и да због тога нису добродошли на север Косова. Возила Кфора и Еулекса вратила су се назад, а договорено је да се сутра у 9 сати у Скупштини општине Звечан одржи састанак представника Кфора и руководства општине како би се нашло трајно решење за слободу кретања медјународних мисија на северу Косова.

Извор Бета.

*************************

14:26 СРБИ НА ОКУП: БЛОКАДА ЈОШ ТРАЈЕ…

11:45 СРБИ НА ОКУП: Притисак се наставља а Срби на КиМ-у су, нажалост, препуштени себи као народ без државе, без икога да га заштити, да му помогне, да му пружи руку. Али данас је празник, Господ нека их чува!

11:38 СРБИ НА ОКУП: Упоредо са блокадом у Житковцу КФОР је блокирао и Јагњеницу, општина Зубин Поток, као противмеру!

11:27 СРБИ НА ОКУП: ОПШТИНА ЗВЕЧАН: На око 1-2 км од блокаде пута у Жеровници којом су Срби блокирали ЕУЛЕКС, КФОР је блокирао пут у селу Житковац и не дозвољава да прођу возила! Блокаду у Житковцу спроводе Пољаци, њих око 20 наоружани пушкама и митраљезима, заједно са КПС полицијом!

10:51 СРБИ НА ОКУП: Пре десетак минута је из правца Митровице наишао и председник општине Зубин Поток Славиша Ристић који је видевши блокаду отишао код председника општине Звечан да разговарају. ЕУЛЕКС и КФОР траже да прођу, народ не дозвољава, ситуација је напета, а колона возила која не могу да прођу је све дужа…

10:37 СРБИ НА ОКУП: Срби се не померају са пута и инсистирају да се возила ЕУЛЕКС-а врате…

9:47 СРБИ НА ОКУП: Пре пар минута је стигао један џип КФОР-а са два официра који хоће да преговарају. Срби се окупљају већ их је око 100… Наравно ради се о Жеровници.

9:30 СРБИ НА ОКУП: ОБАВЕШТЕЊЕ СА СЕВЕРА КиМ-а: 5 џипова и 1 камион ЕУЛЕКС-а Срби зауставили у Жеровници (општина Звечан) пре око пола сата!

__________________________________________________

7. март 2012

14:00 Глас Косова и Метохије Хеликоптери излуђују Север КиМ. Шта сад хоће гамад окупаторска???

13:37 ФБ страница Косовска Митровица: Ђ. Радовановић Северни део Звечана је прекривен “Апачима“, борбеним хеликоптерима… (Напомена ФБР редакције – ово је непотврђена информација)

8:00 СРБИ НА ОКУП НАЈНОВИЈА ВЕСТ СА СЕВЕРА КиМ-а: Управо су 4 џипа ЕУЛЕКС-а прошла кроз Зубин Поток!

______________________________________________________________________

6 март 2012

20:31 СРБИ НА ОКУП Летак који се данас делио на Јарињу:

19:30 СРБИ НА ОКУП ВАС ОБАВЕШТАВАЈУ

У суботу 10. марта са почетком у 18 сати у амфитеатру Техничког центра у северном делу Косовске Митровице, одржаће се промоција београдског часописа „Збиља“. Најновији број „Збиље“ под називом „Косово је Србија“ тематски је посвећен Косову и Метохији. На промоцији ће говорити Момир Лазић, главни и одговорни уредник „Збиље“, протосинђел Евтимије, др Никола Кузмановић, књижевник и један од уредника овог листа и новинар Зоран Влашковић.

У недељу 11.марта са почетком у 18 сати у Центру за културу Зубин Поток, одржаће се промоција београдског часописа „Збиља“. Најновији број „Збиље“ под називом „Косово је Србија“ тематски је посвећен Косову и Метохији. На промоцији ће говорити Момир Лазић, главни и одговорни уредник „Збиље“, протосинђел Евтимије, др Никола Кузмановић, књижевник и један од уредника овог листа и новинар Зоран Влашковић.

17:44  РадиоКиМ 

Нормализован саобраћај према Зубином Потоку

Након вишечасовне блокаде путева који воде према Зубином Потоку данас око 16 часова је поново успостављен саобраћај након што је КФОР дозволио пролазак возила.

Пут Звечан-Зубин Поток и Косовска Митровица-Рибариће у местима Зупче и Јагњеница био је неколико сати у прекиду јер је КФОР блокирао ове путеве након што су претходно Срби зауставили колону ЕУЛЕКС-ових возила.

Због ових блокада биле су направљене дуге колоне возила из правца Звечана и Косовске Митровице ка Зубином Потоку.

Портпорол КФОР-а Уве Новицки изјавио данас да команда КФОР-а није информисана да је на северу Косова у току нека већа акција и да је КФОР затворио путеве ка Зубином Потоку реагујући на заустављање конвоја ЕУЛЕКС-а.

„Команда КФОР-а није информисана да је у току нека већа акција. Можда је у питању да је заустављен конвој ЕУЛЕКС-а па је КФОР потом затворио путеве“, рекао је Новицки Тањугу.

Срби из Зупча који су данас зауставили возила ЕУЛЕКС-а безуспешно су с представницима КФОР-а и ЕУЛЕКС-а разговарали о пропуштању возила ЕУЛЕКС-а ка Брњаку, јавља Тањугов извештач са лица места.

Срби су инсистирали да возила ЕУЛЕКС-аа као и раније иду ка прелазима искључиво у колони са КФОР-ом.

За време блокаде Зупче је надлетала беспилотна летилица, која је била на неких двадесетак метара висине од окупљених грађана.

Пре него што је нормализован саобраћај пролазак је био дозвољен само возилима хитне помоћи и аутобусима који су превозили ђаке.

Колона од неколико возила ЕУЛЕКС-а је у преподневним сатима заустављена на барикади у Зупчу и онемогућено јој је кретање након чега је КФОР блокирао путеве који воде из правца Звечана и Косовске Митровице ка Зубином Потоку.

******************

17:00 Витезови Отаџбине НАТЕЗАЊЕ СА ЕУЛЕКС И КФОР ОКУПАТОРОМ ТРАЈАЛО ЈЕ ДАНАС ОД 11:30 ДО 16:30. ПОШТО СУ ВИДЈЕЛИ ОДЛУЧНОСТ И ЧВРСТИНУ НАРОДА ВРАТИЛИ СУ СЕ НА ПОЛАЗНЕ ТАЧКЕ. Једна колона ЕУЛЕКС банде од 6 џипова и 2 камиона прошла је око 10:30 јутрос из Јагњенице па преко Жеровнице и Звечана до Јариња, а КФОР је био поставио контролни пункт у Жеровници око 13 ч. Очекује се сутра ново попуштање вајних председника општина.

16:30 СРБИ НА ОКУП Зупче: пре 20 минута ЕУЛЕКС и КФОР су се повукли према јужној Митровици, а окупљени Срби су се разишли!

15:58 Глас Косова и Метохије ХЕЛИКОПТЕРИ НАДЛЕЋУ КМ ВРЛО НИСКО.

15:57 СРБИ НА ОКУП У Жеровници војници КФОР-а контролишу возила која пролазе…ОКУПАЦИЈА!

******************
06. 03. 2012. 14:15 | Бета

Срби блокирали Еулексова возила у Зупчу

Срби који прате кретање возила из јужног дела Косовске Митровице према прелазу Брњак зауставили су око подне три возила Еулекса која су се, како су изјавили, упутила ка полицијској станици у Зубином Потоку.

Срби им нису дозволили да прођу, на шта су војници Кфора одмах блокирали пут Зубин Поток–Косовска Митровица, у месту Јагњеница, као и пут Зупче-Зубин Поток.

На месту где је била барикада у Зупчу окупио се већи број Срба, а ситуација је мирна.
Срби су раније најавили да ће заустављати возила Еулекса за која сумњају да помажу успостављање косовских институција на северу Косова. Кфор и Еулекс траже безусловну слободу кретања за мисију ЕУ.

******************

Уве Новицки: Кфор реаговао на заустављање Еулекса

уторак, 06. март 2012.ПРИШТИНА/ЗУБИН ПОТОК – Портпорол Кфора Уве Новицки изјавио данас да команда Кфора није информисана да је на северу Косова у току нека већа акција и да је Кфор затворио путеве ка Зубином Потоку реагујући на заустављање конвоја Еулекса.„Команда Кфора није информисана да је у току нека већа акција. Можда је у питању да је заустављен конвој Еулекса па је Кфор потом затворио путеве”, рекао је Новицки Танјугу.Срби из Зупча који су данас зауставили возила Еулекса у овом месту у општини Зубин Поток разговарају са представницима Кфора и Еулекса, јавља Танјугов извештач са лица места. Срби траже да возила Еулекса као и раније иду искључиво у колони са Кфором и противе се њиховом самосталном проласку према административном прелазу Брњак.У Зупчу где локални мештани разговарају са представницима Кфора и Еулекса то подручје надлеће беспилотна летилица. Колона од пет-шест возила Еулекса је у преподневним сатима заустављена на барикади у Зупчу и онемогућено јој је кретање након чега је Кфор блокирао путеве који воде из правца Звечана и Косовске Митровице ка Зубином Потоку.У блокади су путеви који из правца Митровице воде према Зубином Потоку и прелазу Брњак. У Зупчу на магистралном путу који води према прелазу Брњак окупили су се локални Срби на барикади на којој дежурају. Пут је препречен камионима које су они поставили.Истовремено, у селу Јагњеница Кфор је блокирао пут који из правца Звечана води према Зубином Потоку тако да се могу видети километарске колоне аутомобила које чекају да се нормализује саобраћај.За сада пролазе једино возила хитне помоћи и аутобуси с ђацима.(Танјуг)
****************

15:54 ТАНЈУГ: Pretresi i hapšenja u Vučitrnu  Policajci iz tima za borbu protiv korupcije Kosovske policije, pod nadzorom Euleksa, jutros su uhapsili četiri osobe i pretresli nekoliko kuća u Vučitrnu, saopštio je Euleks.

15:32 СРБИ НА ОКУП Вести са Зупча: Војници ЕУЛЕКС-а траже да их Срби пропусте да би отишли до полицијске станице где је смештен КПС у Зубином Потоку са намером да се ту стационирају и преузму контролу!!!

13:14: СРБИ НА ОКУП Ванредне вести:

1) Шест џипова и два камиона ЕУЛЕКС-а јутрос око 10:30ч је прошло из Јагњенице преко Жеровнице и Звечана за Јариње, ено их на пункту!

2) Неколико џипова КФОР-а је у Жеровници направило контролни пункт.

Извор: Срби на окуп!

************

Бета: СРБИ БЛОКИРАЛИ ЕУЛЕКС У ЗУПЧУ

На месту где је била барикада у Зупчу окупио се већи број Срба, а ситуација је мирна
ЗУПЧЕ – Срби који прате кретање возила из јужног дела Косовске Митровице према прелазу Брњак зауставили су око подне три возила Еулекса која су се, како су изјавили, упутила ка полицијској станици у Зубином Потоку.

Срби им нису дозволили да прођу, на шта су војници Кфора одмах блокирали пут Зубин Поток – Косовска Митровица, у месту Јагњеница, као и пут Зупче-Зубин Поток.
 На месту где је била барикада у Зупчу окупио се већи број Срба, а ситуација је мирна. Срби су раније најавили да ће заустављати возила Еулекса за која сумњају да помажу успостављање косовских институција на северу Косова. Кфор и Еулекс траже безусловну слободу кретања за мисију ЕУ.

Медији са Косова јављају да се народ из Зупча, Зубиног Потока и околине окупља, тако да се направила колона од преко 100 аутомобила која не може да прође. У међувремену је дошло између 50 и 60 припадника немачког КФОР-а  са комплетном опремом за разбијање демонстрација!

Један од припадника Кфора кратко је рекао да је „блокада уследила због акције Еулекса“  Аутомобил с ознакама Еулекса намеравао је да самосталнио крене у правцу Зубиног Потока и прелаза Брњак, а не као што је до сада било уобичајено да буде у колони и пратњи Кфора.

***************************

14:52 Глас Косова и Метохијеdare 4 more: „Kfor gomila kamione i transportere kod Zupča“

14:11 ФБР Милан Савановић Саван: Na blokadi u Zupču jako je napeto. Moguci sukobi. Srbi pristizu sa svih strana, pripadnici KFORa u punoj opremi su tu. Njih oko 50-60. Napeto jako.

14:13 ФБР Ф. Атанасовић Ugasene su mreze

13:53 СРБИ НА ОКУП Цео потез од Јагњенице до Зупча је блокиран. Војници КФОР-а су блокирали Јагњеницу а самим тим и пролаз аутобусима из Митровице као и путничким возилима. Срби држе блокаду на Зупчу и има их преко 100. КФОР је спреман за разбијање демонстрација. Срби из околине пристижу…

13:51 СРБИ НА ОКУП НАЈНОВИЈА ВЕСТ: Заустављена колона ЕУЛЕКС-а у Зупчу пре око сат и по. Народ из Зупча, Зубиног Потока и околине је почео да се окупља, тако да се направила колона од преко 100 аутомобила која не може да прође. У међувремену је дошло између 50 и 60 припадника немачког КФОР-а са комплетном опремом за разбијање демонстрација!

ФБР, Јелена РадевићХИТНО: КОЛОНА ЕУЛЕКСА КРЕНУЛА ПУТЕМ КОЛАШИН- МИТРОВИЦА. МЕШТАНИ СЕЛА БАН ДОЛ ПРАВЕ БАРИКАДУ КОД ГРОБЉА У СЕЛУ… НАПОМЕНА РЕДАКЦИЈЕ- ОВА ВЕСТ ЈЕ ЗА САДА НЕПОТВРЂЕНА ИЗ ДРУГИХ ИЗВОРА…

12:03 Косовска Митровица Hitno: Kolona euleksa krenula putem Kolašin – Mitrovica. Meštani sela Ban Dol prave barikadu kod groblja u selu.

2 replies »

  1. Дежурни код поменуте раскрснице и саме базе, као и општине Зубин Поток и Звечан нису ништа предузеле. Све време је пролазио КФОР поред њих у Зупчу. Било је покушаја од нас појединаца да покренемо присутне на отпор, али узалуд.

    I sta ste drugo ocekivali od Srba?

    ‘ALO, Avganistanci umeju da se bore protiv ove svetske nemani, a vi neke „dezurne“ uveli.
    kaki ste, ni za diste niste!

    Свиђа ми се