БАРИКАДЕ

Леци које је делио ЕУЛЕКС узнемирили Србе на КиМ! Никоме није познато шта је то Борко заиста потписао!


ЕУЛЕКС: СРБИЈА СЕ СЛОЖИЛА ДА ТАБЛИЦЕ БУДУ КОСОВСКЕ

Портпаролка Еулекса Ирина Гудељевић оценила је данас да је летак који је Еулекс делио на прелазима на северу Косова о пререгистрацији возила и коришћењу косовских докумената – у складу са споразумом Београда и Приштине о слободи кретања. Летак који је Еулекс делио на прелазима на северу Косова о пререгистрацији возила и коришћењу косовских докумената – у складу са споразумом Београда и Приштине.

Ирина Гудељевић „И Београд и Приштина су се о томе договорили у јулу прошле године. Еулексово планирање је засновано на овом споразуму. Нормално је, да пре него што наставите са било којом врстом имплементације, унапред пружите адекватно обавештење и дате људима довољно времена да потраже одговарајућа решења која ће бити у складу са одлукама“, рекла је Гудељевић за агенцију Бета.

Шеф преговарачког тима Београда у дијалогу са Приштином Борислав Стефановић рекао је да пререгистрација возила на „КС“ и „РСК“ таблице и коришћење косовских докумената нису део бриселских договора и да Срби са Косова имају и имаће право и на српска документа и на српске таблице.

Поводом летака које је Еулекс делио на Јарињу и Брњаку о пререгистрацији возила и коришћењу косовских докумената од 1. јуна, Стефановић је казао да тај летак апсолутно нема везе са ставом ЕУ и да су такве мере апсолутно једностране и неприхватљиве и нису део било каквих бриселских договора.

Представници Срба са севера Косова протестовали су јуче због најављених промена и оценили да им Стефановић није на исти начин представио споразум са Приштином. Они су позвали Стефановића да им поново објасни детаље споразума.

Извор Бета

*****************

КОСОВСКЕ ПРЕРЕГИСТРАЦИЈЕ
ДОГОВОРЕНЕ ИЛИ НЕ?

Шеф преговарачког тима Београда у дијалогу са Приштином Борислав Стефановић изјавио је да пререгистрација возила на Косову и Метохији на ознаке „КС“ и „РСК“ нема везе са договорима у Бриселу, као што је изјавио шеф Еулекса. Стефановић је рекао да је потез Еулекса, који је делио летке о пререгистрацији возила, једностран и неприхватљив, те да Срби са Косова имају право и на српска документа и таблице. Он је навео да ће Београд наредних дана изаћи са адекватном иницијативом у вези са овим проблемом, али није желео да открива детаље, наводећи да се покушавају заобићи препреке које Приштина поставља пред косовске Србе.

„Ми ћемо као држава и влада морати ускоро да пронађемо неко решење које ће омогућити нормално функционисање наших грађана да користе своја документа и таблице“, рекао је Стефановић. Према његовим речима, оно што је најављивано у лецима, који су у међувремену повучени, показује да је то био покушај да се „иде у корак“ са захтевима Приштине.

Шеф Еулекса Гзавије де Марњак рекао је да је садржина летака које је јуче делио Еулекс у сагласности са споразумом Београда и Приштине о слободи кретања. „Али, стоји да форма летка није идеална и због тога смо одустали од његовог дељења“, рекао је де Марњак и додао да је „у принципу, садржина позната свим људима који иоле прате шта је договорено у дијалогу између Београда и Приштине“.

Извор Срна.

*****************

СЕДНИЦА ОДБОРА ЗА КИМ ПРЕКИНУТА, НАСТАВАК 13.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Љубомир Краговић прекинуо је данас седницу на којој се скоро два сата расправљало о летку који је Еулекс делио градјанима на прелазима на северу Покрајине и наставак заказао за уторак, 13 март.

Првобитно је било најављено да ће се на седници разговарати о договору Београда и Приштине, од 24. фебруара, према којем ће Косово на регионалним скуповима бити представљено таблом на којој ће писати Косово са звездицом, а у фусноти ће бити наведено: „Овај натпис не прејудицира статус Косова и у складу је са Резолуцијом 1244 и мишљењем МСП о косовској декларацији о независности“.

Чланови Одбора су, уместо дебате о договору о регионалном представљању Покрајине, углавном расправљали о летку Еулекса у којем је писало да до 1. јуна грађани који имају пребивалиште на Косову на својим моторним возилима морају имати таблице са ознаком КС или РКС.

Посланици опозиције сматрају да је летак „у складу са раније постигнутим споразумом Београда и Приштине о слободи кретања“, а Немања Шаровић из Српске радикалне странке је цитирао члан седам тог споразума, у коме стоји, како је навео, да „сви власници аутомобила са пребивалиштем на Косову користе таблице КС и РКС“. Посланик Демократске странке Срђан Миливојевић поручио је да је очигледно да опозиција користи Одбор за предизборну промоцију и да у споразуму који је постигао преговарачки тим Београда нема онога што пише у Еулексовом летку.

„Сви смо видели споразум о слободи кратања, али у њему нисмо видели оно што стоји у Еулексовом летку. Неки плаше грађане и збуњују јавност, али ће Србија наставити да иде јединим могућим путем“, рекао је Миливојевић. На „мети“ опозиције нашли су се и шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић и министар за Косово и Метохију Горан Богдановић, због недоласка на седницу Одбора.

У допису Одбору у којем су образложили недолазак, а који је прочитао Краговић, Стефановић и Богдановић су навели да влада још није разматрала извештај са рунде преговора на којој је договорено да се Косово у регионалним форумима представља са фуснотом. Посланик Демократске странке Србије Слободан Самарџић осврнуо се и на предстојеће лакалне изборе рекавши да ће их власт „можда и расписати у општинама на Косову, али да, слушајући налоге Запада, неће ништа учинити да они буду и одржани“. Самарџић је истакао да „није проблем у легализму, већ у томе да се учини све како би се закон и спровео у стварности“.

Извор Блиц.

*****************

МАРЊАК: ЛЕЦИ ОБАВЕШТАВАЈУ ДЕТАЉЕ ДОГОВОРА ИЗ ДИЈАЛОГА

Леци које је делио Еулекс информишу грађане о детаљима договора Београда и Приштине који се односе на техничка питања, изјавио шеф ове мисије Гзавије де Марњак. Еулекс привремено повукао летке.

Шеф Еулекса Гзавије де Марњак изјавио је синоћ у Приштини да су леци који су дељени на северу Косова информација грађанима о ономе шта је договорено између Београда и Приштине. На конференцији за новинаре, одговарајући на питање о лецима који су дељени на северу Косова у вези регистарских таблица за возила, Де Марњак је рекао да је требало да ти леци информишу грађане о детаљима договора Београда и Приштине који се односе на техничка питања.

На прелазима на северу Косова неки грађани добили су јуче од службеника Еулекса летак у којем пише да до 1. јуна морају имати КС или РКС таблице. Портпарол Еулекса Ирина Гудељевић рекла је раније јуче Тањугу да је та мисија привремено повукла летке како би се разјаснио текст који је у њима и био побољшан начин на који ће летак бити представљен.

Извор Тањуг.

*****************

СРБИ ЗАУСТАВИЛИ ЕУЛЕКС, КФОР БЛОКИРАО ПУТ

На путу Косовска Митровица – Зубин Поток Срби су данас у месту Банов До зауставили колону возила Еулекса која се упутила ка прелазу Јариње, а убрзо потом војници бугарског контигента Кфора поставили су контролни пункт на улазу у село Житковац које води ка Бановом Долу.

Срби су пут колони од шест возила Еулекса нешто после 10 сати препречили балванима. Војници бугарског контигента Кфора под пуном ратном опремом на контролном пункту на улазу у село Житковац контролишу возила, па је саобраћај блокиран и у оба правца форимарне су колоне возила. Незадовољни акцијом Кфора Срби из Житковца су се окупили око контролног пункта, а у току су разговори припадника Еулекса и представника Срба.

И у месту Јагњеница Кфор је поставио контролни пункт, па је пут Зубин Поток – Звечан – Косовска Митровица у потпуној блокади. Еулекс је протеклих дана делио летке у којима обавештава Србе са севера Косова да ће морати да имају косовска докуметна – личне карте, возачке дозволе, регистарске таблице, што они не прихватају и захтевају да Еулекс остане статусно неутралан.

Извор Бета.

*****************

ПРОХОДНИ ПУТЕВИ НА СЕВЕРУ КОСМЕТА

Путеви на северу Косова опет су проходни, након што су Срби у четвртак уклонили барикаде на путу Зубин Поток-Звечан, а војници Кфора се повукли и ослободили пут у Јагњеници и Жеровници. Локални Срби који су око 10 сати блокирали пут Зубин Поток-Звечан у месту Банов До и нису дозволили колони од шест Еулексових возила да продју ка административном прелазу Јариње, око 12.30 уклонили су балване и возила којима су препречили пут.

Представници Срба договорили су се са командантом пешадијских и логистичких јединица Кфора на северу Косова, потпуковником Џозефом Линчом да се сва возила Еулекса и Кфора врате у јужну Косовску Митровицу и да се сви путеви ослободе, па су се и војници Кфора који су блокирали пут у Јагњеници и Жеровници повукли и ослободили пролаз.

Током двочасовних преговора, локални Срби су Џозефу Линчу нудили да у пратњи Кфора продју три возила Еулекса а да се три врате у јужни део Косовске Митровице. Официр Кфора на то није пристао позивајући се на договор од 11. јануара када се, како је рекао, договорио са руководством општине Звечан да возила Еулекса могу да се крећу у пратњи Кфора све док се у њима не превозе косовски цариници и погранични полицајци и да број возила није ограничен. Градјани нису прихватили такво објашњење, уз напомену да се та мисија не понаша статусно неутрално, да помаже Албанцима да инсталирају институције на северу Косова, деле летке којима најављује постављање царине и да због тога нису добродошли на север Косова. Возила Кфора и Еулекса вратила су се назад, а договорено је да се сутра у 9 сати у Скупштини општине Звечан одржи састанак представника Кфора и руководства општине како би се нашло трајно решење за слободу кретања медјународних мисија на северу Косова.

Извор Бета.