Љиљана Татић

Прљава бoрбa прoтив вoљe нaрoдa нeмa aлтeрнaтиву



English: Angela Merkel

Немачки лист Шпигел објавио је текст симболичног наслова „Антанта против Холанда“ – текст наводи како су немачки канцелар Ангела Меркел и њени ЕУ савезници направили тајни пакт чији је циљ да по сваку цену изолује француског кандидата за председника, Франсоа Холандеа, члана француске социјалистичке партије.

Повод стварања ове тајне алијансе која ће очито настојати да дискредитује Холанда на нивоу целе ЕУ, је паничан страх од његовог потенцијалног доласка на власт – подсетимо, Холанд је најавио како ће, уколико освоји власт, преиспитати фискални пакт који је недавно потписан у Бриселу.

„Чињеница да Меркел мора зависити од једног Камерона (који је регуларно игнорише када је реч о евру) и Рајоy (који је управо најавио велико повећање шпанског дефицита) показује колико је заправо слаба. Намерно игнорисати следећег могућег председника Француске, земље која је Немачкој један од најважнијих економских партнера, показује мањак политичког инстинкта какав још није био манифестиран већ деценијама“.

У Паризу, лист Либерасион преноси како вест долази само дан након што је велико истраживање у Француској показало да чак 41% француских бирача сматра да „Немачка користи кризу како би ојачала властиту економију на леђима других народа Европе“.
Бечки лист Стандард преноси како се ради о „бизарној завери“ која показује да су европске конзервативне вође свесни да је њихова политичка доминација на самом рубу колапса. Аустријски дневни лист такође наводи: „Све је сада савршено јасно, али та њихова иницијатива мора пропасти. Стратегија, коју је осмислила канцеларка Меркел, заправо ће увелико помоћи Холанду. Французима је већ доста Саркозиа, његових лажних обећања, али и ’улизивачких’ гестова. Да ни не помињемо како велика већина гласача у Француској нема никакве жеље да им о новом председнику одлучује Берлин“.
извори: агенције, Двери Сомбор