Влада

КаНтастрофа од кандидата, или вести са линије окупатора…


НЕ У ЕУ – СРБИЈА У ЕУ – НАРОД КАЖЕ ЈЕДНО – ТАДИЋИ РАДИ ДРУГО – ПО НАВИЦИ, УВЕК ПРОТИВ НАРОДА ЧИЈИ ЈЕ ПРЕДСЕДНИК – НЕ ВРАТИО СЕ…

28. Фебруар, 2012. за ФБР приредила Б.Диковић

Састанак министара спољних послова ЕУ био у 10, а одлука се очекивала до 13 сати… АЛИ, СТАЊЕ ЈЕ ЗАТЕГНУТО, НИ ПОЉУБАЦ КОЈИ МУ ЈЕ ЕШТОНОВА великодушно подарила не може да држи расположење… ПИТА се ШТА ЈОШ треба да УРАДИ кад је све успео да прода – предузећа, привреду, банке, земљу Србију, Србе, Косово и Метохију… и стварно човек да се наљути, шта још хоће… дође ми да викнем: немојте дирати човека, јако је болестан (пост је – не треба да мислим и говорим ружне речи, а врло радо бих ово зачинила…)
Чак је послао србску полицију да бије и растерује Србе на барикадама, све по договору са ЕУ (ох, и много више од тога, и оно што нису тражили) је урадио…  ОН је свој задатак обавио – Србију је растурио на просте чиниоце – народ је расрбио, територије поделио са својим партијским и осталим партнерима на истом послу – затирању свега србског на свим нивоима, са свих страна, у свим областима живота – Србија данас једва дише, као да није жива…

 ******************

16:59 Танјуг

Министри ЕУ препоручили статус за Србију

БРИСЕЛ – Министри спољних послова Евроске уније одлучили су данас, после висе од шест сати дебате, да препоруче Европском савету да на предстојећем дводневном самиту 1. и 2. марта додели Србији статус кандидата, саопштено је у Бриселу.
Председавајући министарског савета Николај Вамен изјавио је: Одлучили смо да препоручимо Савету ЕУ да Србији додели статус кандидата.
Министри ЕУ требало је данас да донесу одлуку о статусу за Србију, а да је Савет ЕУ на нивоу шеФова држава или влада чланица потврди.
Уместо одлуке, министри су донели препоруку.
Tиме је одлука практично препуштена Савету ЕУ, како је то раније данас као могућност споменуо и шеФ Европске комисије Жозе Мануел Барозо.
Од укупно 27 чланица, 26 њих, укључујући и Немачку, биле су за давање зеленог светла Србији, а изненађење је тврд став који је Румунија данас заузела због питања влашке мањине у Србији.

16.52 – Србија добила зелено светло за статус кандидата, што треба да буде потврђено у четвртак, обавио Карл Билт на Твитеру.

16.30 – Састанак савета министара још увек није настављен после паузе. У току су консултације које данско председништво води са Букурештом. Једино нерешено питање је кандидатура Србије, јавља дописник РТС-а из Брисела.

16:09 Танјуг

Барозо: Већина земаља чланица за статус Србији

БРИСЕЛ – Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо изјавио је данас после разговора са председником Србије Борисом Tадићем да се велика већина земаља чланица ЕУ залаже за давање статуса кандидата Србији, а Tадић је прецизирао да је Србија испунила све копенхашке критеријуме и да неће пристати на захтеве који нису у складу с тим критеријумима.
„Близу смо добрих вести. Одлука ће бити донета, ако не данас, онда на предстојећем самиту ЕУ“, рекао је Барозо на заједничкој прес конФеренцији са Tадићем.
Самит ЕУ одржава се 1. и 2. марта.
Барозо је истакао да Србија заслужује статус кандидата. Он је подсетио да је Европска комисија на чијем челу већ заузела јасан став о томе.
Барозо је навео да је важно да Србија остане посвећена дијалогу и својој европској будућности.
„Србија мора наставити тим путем. Tај пут није лак али убеђен сам да ће успети у изградњи заједничке будућности“, рекао је Барозо.
Он није пропустио прилику да нагласи важност процеса проширења ЕУ упркос економској кризи.
„Tо је сидро за стабилност и локомотива за унапређење и поштовање људских права“, истакао је председник ЕК.
Tадић је рекао да Србија очекује даље напоре Комисије и позитивну одлуку у вези са статусом кандидата.
„Свестан сам да има проблема са појединим земљама чланицама“, рекао је Tадић, осврћући се на захтеве Румуније.
„Србија је испунила све копенхашке критеријуме, али неће пристати на захтеве који нису у складу с тим критеријумима“, додао је председник.
Tадић је поручио да Србија остаје привржена европском путу.

15:15 Танјуг

Tадић:Очекујем потврду да је Србија на правом путу

БРИСЕЛ – Председник Србије Борис Tадић рекао је новинарима у паузи министарског састанка да очекује да ће европске институције потврдити да је Србија на правом путу.
„Није још завршено, много тога је на столу, али радимо на позитивном исходу“, изјавио је Tадић, истичучи да не „жели да се бави политичком прогнозом“, али остаје суздржан оптимиста.
„Из овога се види колико је тешко добити статус кандидата и колико је лако блокирати га“, рекао је Tадић, и подсетио да се мора придобити свих 27 земаља-чланица Уније.
Он је рекао да ће током дана разговарати са свим релевантним Факторима у Бриселу и да је то главни разлог његве посете седишту ЕУ.
Коментаришући чињеницу да се расправа о питању статуса за Србију одужила због инсистирања Румуније да се у закључке унесе реФеренца на питање положја влашке мањине у Србији, Tадић је рекао да „није изненађен“ ставом Румуније, да уважава њену позицију, али да примедбе на положај Влаха сматра неоправданим.
„О томе сам много пута разговарао са мојим пријатељем председником Басескуом“, рекао је Tадић И додао да Србија и Румунија остају пријатељи.
„Ово је питање индивидуалних људских права“, рекао је Tадић, „а једно од основних индивидуалних права је да вас нико не присиљава да се против своје воље изјасните као део неког колективитета.“
Извори из Европске комисије кажу да Румунија захтева да се Власи деФинишу као румунска мањина у Србији.
Tадић је рекао да сматра да је Србија објективно испунила све услове, не само за кандидатуру већ и за добијање датума за почетак преговора о придруживању.
„Једина препрека за добијање датума је косовско питање“, истакао је Tадић.
Према његовим речима, да Србију не оптерећује косовски проблем, ми би већ преговарали о чланству.“

„Као што знате, сва остала питање и услове Србија испуњава, укључујући питање националних мањина, реФорме правосуђа, борбе против организованог криминала, изградње инФраструцтуре и свих осталих европских стандарда.“
Он је указао да добијање статуса кандидата не доживљава као разлог за славље, већ за даљи рад на стратешком циљу, а то је пуноправно чланство у ЕУ.
„Не морамо да славимо сваки испит који положимо“, рекао је Tадић и додао да је статус кандидата у ствари“ лиценца за бољи живот грађана.“
Tадић је рекао да би додељивање Косову Споразума о стабилизацији и придруживању, што је захтев Приштине, „довело Србију у веома тежак положај“.
„Tо не би био проблем само за нас, већ и за оне чланице ЕУ које нису признале Косово“, рекао је Tадић, али је додао да „не жели да критикује ЕУ“.

15:12 Танјуг

Билт пребацио Румунији “недостатак европског духа”

БЕЧ – Министар иностраних послова Шведске Карл Билт пребацио је данас Румунији недостатак европског духа због негативног става који је исказала по питању статуса кандидата за Србију.
Билт је на свом твитер налогу, не помињући конкретно име Румуније, али очигледно алудирајући на ту земљу, написао:
„Није веома респектабилно, ако државе, док покушавамо да подстакнемо Србију, постављају питања која нису предмет дискусије. Tо је недостатак европског духа“.
Румунија је данас на састанку Савета за опште послове, на којем се расправаљао статусу кандидата за Србију, инсиситрала да се у закључке Савета за опште послове укључи и ставка о положају влашке мањине у Србији.
Иако је тај захтев испуњен, Румуни су још увек незадовољни Формулацијом текста закључка.
„Није нам јасно шта они у ствари хоће“, рекао је Функционер Европске комисије који је присуствовао састанку.
Претходно је Билт, како преноси АПА, такође на твитеру написао да се нада “зеленом светлу статусу кандидата Србије“.
Он такође очекује и корак напред за Косово.


БЕОГРАД – Историјски тренутак. (Курир)

Савет министара Европске уније је одложио до „пред почетак ручка“ коначну одлуку о статусу кандидата за чланство Србији, пошто је Румунија тражила да се додатно зајамчи да ће Београд ваљано примењивати законе о националним мањинама.

То је новинарима рекао један званичник који присуствује заседању, нагласивши да „није сасвим јасно шта тачно жели Румунија“.

Европска комисија је, додао је, понудила да се посебном изјавом нагласи да ће бити пажљиво праћено како се спроводе закони и политика Србије према националним мањинама. Румунски представници нису засад изричито наводили да је реч о влашкој мањини у Србији, иако је незванично објашњено да за Букурешт то представља одређен проблем,преноси агенција Бета.

Овај функционер је додао да Пољска и Литванија више нису износиле никакве примедбе на очекивану одлуку шефова дипломатија ЕУ да се Европском савету, вођима Уније, предложи да потврде кандидатуру Србије.

На заседању су пет земаља које не признају независност Косова, затражиле да се у закључцима заседања само наведе да је „примљена на знање намера Европске комисије“ да се изради студија о изводљивости за споразум о стабилизацији и придруживању ЕУ и Косова.

Ових пет земаља траже да се у закључцима нагласи да је „отворено питање“ какав ће коначни исход бити те студије о изводљивости. У изворима пет чланица ЕУ које не признају Косово је предочено да ове земље ни на који начин не желе да се посредно признају елементи самопроглашене независности власти у Приштини. Кипар је, такође, ставио до знања да је против покретања дијалога о укидању виза ЕУ за Косово.

Европска комисија је прошлог петка саопштила да је спремна да покрене израду студије о изводљивости за Косово, с образложењем да би Приштини то требало да се омогући због пристанка на договоре у дијалогу с Београдом о регионалном представљању Косова и техничком плану за примену нагодбе о интегрисаном управљању прелазима.

Вестервеле: Зелено светло од Немачке

Министар иностраних послова Немачке Гвидо Вестервеле изјавио је да ће Немачка дати зелено светло за статус кандидата за Србију и да је сада на Европи да уради своје.

Немачка влада ће подржати зелено светло за кандидатуру, рекао је Вестервеле новинарима на уласку у зграду Европског савета.

Мислимо да је Србија испунила оно што се од ње тражило, а сада је на Европи да испуни своје, рекао је он.

„Зато ће данас Европа одржати реч и дати допринос стабилизацији Западног Балкана“, најавио је Вестервеле. Одбијајући да се упушта у „спекулације“ о почетку преговора са Београдом, Вестервеле је истакао да је сада само битно да „Европа одржи реч“.

„Ми смо Србији рекли да, када спроведе реформе, када седне за исти сто са Косовом, када склопи споразум са Косовом, добиће статус кандидата. То се догодило. Ја сам још пре неколико дана о томе преговарао у Београду. Пошто је то спроведено, пошто су уклоњене барикаде, али и пошто су започеле унутрашње реформе и показана спремност на дијалог, уверен сам да ћемо и ми Европљани данас одржати реч“, рекао је Вестервеле.

Ештонова: Србији место у Европској унији

Шефица дипломатије ЕУ Кетрин Ештон и председник Србије Борис Тадић изразили су синоћ наду да ће министри ЕУ данас одобрити Србији статус кандидата за чланство у Унији. Ештонова је у краткој изјави новинарима после разговора с Тадићем одала признање председнику Србије за државничку визију, посвећеност европском путу и напретку Србије.

– Србији је место у Европској унији и заиста се надам да ће министри данас учинити корак напред – рекла је Ештонова.

Она је истакла да је договор постигнут у дијалогу Београда и Приштине био прекретница у напорима да се крене напред. Тадић је, подсећајући на дуг пут који је Србија прешла од 2000. до данас и изазове и проблеме које је на том путу савладала, рекао да очекује позитивну одлуку министарског савета.

Он је такође рекао да је срећан што је постигнут договор у дијалогу Београда и Приштине, јер он омогућава боље услове живота за обичне људе.

– Регион је много патио, али ми радимо све што је могуће да решимо проблеме, што је посебно тешко у условима текуће кризе. Ми делимо вредности ЕУ и Србија остаје на том путу – казао је Тадић.
У Бриселу су, осим председника Србије, и Вук Јеремић, Ивица Дачић и Душан Петровић.

Алан Жипе: Добијате кандидатуру

Француски шеф дипломатије Алан Жипе тврди да су се европски министри сложили да се Србији додели статус кандидата.

– Постигнут је договор. Коначно није било приговора – поручио је јуче Жипе из Брисела, где је у току дводневни министарски састанак ЕУ на коме ће се одлучивати о статусу Србије за кандидата за придруживање ЕУ.

Тадић на концерту Кустурице
Председник Србије Борис Тадић присуствовао је у понедељак вече у Бриселу завршном делу концерта Емира Кустурице и његовог Но смокинг орцхестра, који је одржан у овкиру међународног форума „Упознајте Србију као инвестициону дестинацију“.

Са Тадићем је на концерт, којем су од почетка, као учесници форума, присуствовали заменик премијера Ивица Дачић и министар пољопривреде Душан Петровић, дошао и министар спољних послова Вук Јеремић.

У веселој атмосфери, у којој је публика све време била на ногама, Дачић је певао са оркестром Кустурице.

Међународни форум о инвестирању у Србију одржан је под покровитељством организације Пријатељи Европе, у сарадњи са Владом Србије.

Тадић: Примедбе Румуније нису оправдане

Одржавање форума подржали су Дунав осигурање, Електропривреда Србије и Транснафта.

1 reply »