Весна Веизовић

Веизовић: Србија у „фусноти“


Веизовић: Србија у „фусноти“

25 фебруар 2012 Весна Веизовић

Реч издаја више нема своју вредност, много јачи синоними за њу су имена наших политичара који седе у власти и који су за ове четири мучне године, у којима су успели у ономе што ниједан њихов претходник није. Продали су своју земљу. Нису је предали, нису је изгубили они су је продали!

Земља која је корен онога што нас чини Србима, зачетак наше нација, истинита бајка наше највеће победе, пут до небеског царства и земља коју смо крвљу и животима бранили вековима, земља због које је Лазар бацио клетву, свето место нашег постанка, је продата. Ова власт бранећи сопствене интересе против воље свог народа је ту земљу јуче продала!

Преговори до којих никад није требало доћи, јуче су завршени фаталним исходом по земљу Србију. Отцепљујући читаву покрајину и задовољно трљајући руке Борко Стефановић је без трунке стида и образа изашао пред народ и изјавио да је успео да одбрани националне интересе Србије. Само уколико су интереси Србије били да се ослободи једног дела своје територије онда је заиста успео у томе. Међутим показујући да у безобразлуку и дрчности нема граница он нас уверава како је Косово још увек у границама Србије, у фусноти.

За све оне који ипак желе да поверују у овакву најблаже речено небулозу, треба појаснити шта значи фуснота. Лаичко објашњење у праткичном случају јесте – уколико бих овде убацила неку страну реч или израз поред те речи бих ставила неку назнаку, број или звездицу, затим бих на крају странице поставила објашњење тог страног израза. Значи у преводу уз независну државу Косово сада ће стајати *(звездица), чије је објашњење :“Овај назив, без прејудицирања статуса Косова, у складу је са Резолуцијом 1244 и мишљењем МСП-а о декларацији о независности Косова“.

Иако још увек постоји велики број земаља које нису признале независно Косово, наша власт је, понизивши свој народ, одлучила да покаже свој висок ниво свести, дајући до знања свима да Косово у саставу Србије више вреди Чесима или Русима него нама. Јер нас та покрајина само успорава ка путу евроинтеграција. Да ли ћемо или нећемо првог марта добити статус кандидата је нешто поптпуно небитно и неважно за Србију, за грађане ове земље. Јер сам тај статус нам ништа неће донети. Нити ћемо имати приступ којекаквим обећаваним фондовима, јер тих фондова више нема и они се сами допуњују из Русије и Кине, нити, оно што је битно нагласити, ми тим статусом НЕпостајемо чланица. Већ само улазимо у ходник пун препрека које ће овај пут бити још ригорозније и веће, уколико је то уопште после данашњег дана могуће рећи. Док се Немачка бори да нађе начин да реконструише ЕУ и подвргне сопственој контроли, као чланица на којој се заснива економска стабилност саме уније, нас су уз помоћ ове издајничке власти опљачкали и одузели, не само имовину и достојанство, већ читаву једну покрајину.

Док су само пре неколико дана наводно осуђивали пројекат Чедомира Јовановића „Преокрет“, говорећи да никада не би на тај начин могли да издају националне интересе своје земље, данас су превазишли и самог Чеду, који је био један од првих који је поздравио договор који је склопљен између сада већ готово две земље – Косова и Србије!

Договор који су руски и наши поједини патриотски политичари прокоментарисали као националну велеиздају, владајућа елита поносно покушава да помоћу својих режимских медија пренесе као велики успех Србије. Колико је велики тај „успех“ Србије, и велеиздајничких преговарача који су посредовали томе, се показује и на насмејаном лицу ратног злочинца Хашима Тачија и шефице приштинског преговарачког тима Едите Тахири, јединих победника данашњег потписаног споразума. Оно чега се овдашњи властодржци плаше наглас да кажу, они свом народу са поносом могу да објаве – Србија је прихватила независност Косова.

„Косово ће од сада бити представљано једнако као и све државе у региону и што је најважније моћи ће само да потписује споразуме. За Унмиком више нема потребе“. Овим речима је Едита Тахири поздравила још увек мањинску шиптарску заједницу на Косову и Метохији али и оспорила све покушаје Борка Стефановића да нас увери како је Косово још увек саставни део Србије.

Међутим та по њима неважна чињеница, да ли је баш тачно још увек или само у фусноти Косово саставни део Србије, све више се чини да њих ни мало не брине, него се из сата у сат хвале, као до сада невиђено добрим постигнутим резултатом у оквиру спољне политике.

Захваљујући председнику Тадићу Јелена Триван и Драган Шутановац нису крили своје одушевљење данашњим исходом преговора, наравно потврђујући једно те исто да се нису одрекли територијалног интегритета. По свему судећи из свега се може извући једино закључак да је наша власт радила искључиво у интересу Албанаца, јер су се једино они борили и нису одрекли суверенитета. И док цела Србија протествује на фб-ку, борећи се против Тадића и истерујући истину, без обзира што је сви знамо, Шиптари су отишли корак даље. Поред победе коју су данас издејствовали они већ најављују протест због остављене звездице на статусу.

Поред неколицине ситница које су наши лидери заборавили да напомену једна је у вези наших институције на северу Космета, које су још месецима раније почеле да сметају овој бескрупулозној власти, а које ће потписивањем овог споразума престати да постоје као незаконите.

Тако да већински српски народ који је на немилост остављен шиптарској власти од стране Београда је овај пут доведен на саму маргину опстанка. Сто педесет хиљада Срба који су полагали наде, и поред бројних издаја у Београд и Србију као своју матичну земљу, данас је избрисан као да не постоји. Заједно са светом земљом Београд се одрекао својих Срба као великог терета који му је стајао на путу за улазак у ЕУ.

Пре само пар дана Његова Екселенција Амбасадор Конузин нам је поручио да се запитамо колико ће нас коштати цена приступања чланству, иако смо је и до сада знали ускоро ћемо почети да је и осећамо. Питање је само дана, добили смо ништа а дали превише.

Ипак никада до сада овако велика издаја није обављена као данас. Поред свих жутих кадрова који величају свој успех, не заостају ни дневници РТС-а, Б92, Прве и тако даље. У трци да убеде народ како је фуснота највећи званични документ кога ниједан суд правде не може оспорити, и како нам је улазак у ЕУ пред вратима, док нас светски политичари вуку за руке да уђемо и нуде милионе, они јединствену Србију, посебно народ са Косова, ни у какву сличну лаж више не могу убедити. Доживели смо да се свака издаја похвали од режимских медија али овај пут превазишли су сами себе. Исход је свакако био очекиван, јер је као последњи услов за статус кандидата био управо то – Признати Косово. Једини задатак који им је остао био је како то народу представити као јединствено и добро решење, поред свих могућих сценарија овај дефинитивно није био очекиван. Поткован са толико лажи и самохвале, без помињања издаје, која чини сам основ потписаног документа, ми смо са њим као ниједна нација до сада доведени до понижења, које се није десило у нашој историји. Ослобађали смо се турског јарма са мотикама и вилама, а у беду и капитулацију нас је без испаљеног метка довела садашња квинслишка жуто-јањичарска власт!