Ванредно Стање

Београд нас издао!


Већина Срба на северу Космета сматра да је потписивање споразума Београда и Приштине издаја српског народа на северу Покрајине која ће се врло брзо манифестовати хапшењима српских лидера и масовним сеобама, многи верују да ће споразум донети проблеме не само Србима на северу и уопште на Косову већ и у Србији.

26. 02. 2012. Vestionline

– Ово није обична издаја, ово је велеиздаја, нешто горе од Вука Бранковића. Имамо поуздане информације да је један од саветника председника Србије за безбедност договорио хапшења полицајаца у Гњилану, а да ће потом уследити претреси кућа, шиканирања и хапшења и на северу Космете и то не само српских полицајаца већ и председника општина, лидера партија и угледних Срба који се не слажу са издајом, које Приштина сматра паралелним структурама и који се противе постављањем границе У Јарињу и Брњаку – каже Бојан Јаковљевић, председник Покрајинског одбора Српске напредне странке и угледни бизнимен из Лепосавића.

– Могуће је да одмах неће насрнути на север, јер се боје реакције народа, али врло брзо сви ми ћемо бити на удару Тачијеве полиције која има подршку и из Београда. Народ је уплашен и забринут, већина верује да је све дефинитивно изгубљено, кад крену преметачине кућа и хапшења угледних Срба, са циљем застрашивања осталих, кренуће и масовне сеобе – истиче Јаковљевић.

Мало је Срба на северу Космета, осим неких чланова ДС-а и СПС-а који сматрају да ће споразум донети нешто добро српском народу. Такви, углавном, слепо следе политику својих партија и одбијају да било шта коментаришу, јер се боје реакције својих комшија и пријатеља који у већини и који другачије мисле.

Славиша Ристић, председник општине Зубин Поток оцењује да је реч о „попуштању пред уценама ЕУ“.

– Ако је дозвољено Косову да самостално наступа на свим форумима на исти начин као и држава Србија, онда то практично значи да је Србија прихватила да за столом има другу државу без обзира на фусноту где се каже да тај договор неће ни на један начин прејудицирати статус Косова. Није битно шта ће писати, већ суштина да ће се Косово представљати на међународним форумима, ако не ескплицитно, онда имплицитно признавање независности Косова – каже Ристић.

Еулекс на страни Приштине

Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић каже да не постоји званичан договор Срба и Еулекса о слободи кретања, већ само споразум са Кфором да се у њиховим колонама омогући пролазак возила Еулекса за смену свог особља на административним прелазима.

– Представници Срба су инсистирали на разговору са Еулексом, јер се проблем са том мисијом мора одвојено гледати од проблема са Кфором.

Према његовим речима највећи проблем настао је због једностраног деловања Еулекса, јер је стао у страну Приштине.

Плаше се и српске полиције

Ко није хтео преко Јариња, на Косово је јуче могао да прође и алтернативним правцима изнад пункта или деоницама Рашка – Тресава – Лешак и Нови Пазар – Рогозна – Бањака. Срби на северу очекују да ће српска полиција и Жандармерија врло брзо затворити и ове правце и да ће, хтели не хтели, Срби са севера морати на јариње и Брњак где их, између осталих, чекају и Тачијеви полицајци и царинари.

Додворавање Европи

Звонко Михајиловић, председник српске општине Штрпце, оцењује да је постигнути споразум „потез у додворавању међународној заједници“.

– Сво то додворавање само не би ли Србија добила кандидатуру за ЕУ. Додатно нам компликују живот, оцењује Михајиловић истичући да је ипак „најгори споразум о слободи кретања где сви Срби морају да поседују документа које издаје тзв. Република Косово“.

По ко зна који пут он истиче да Срби на Космету не желе да живе у држави у којој их не признају.

– Албанци су већ на Јарињу и у Брњаку, већ упозоравају да се мора плаћати царина, мало даље у међузони стоји српска полиције и чува Јариње како Срби не би направили барикаду, дефинитивно ово је државна граница, продати смо за кандидатуру и остављени на миолост и немилост Тачију и његовој полицији – каже Милан Радојевић из Косовске Митровице, који је јуче прошао преко Јариња да би видео шта га убудуће чека.

И Срби јужно од Ибра мисле да споразум заправо представља независност Косова на мала врата, а да фусноте не значе ништа нити да ће тај договор икако побољшати њихов живот.

– То је корак по корак према признању независности Косова. У нашим животима неће бити никаквог побољшања. Живимо како живимо. Наш живот је једна равна линија, само ако се све то договори биће већи минус него плус. Ако Приштина уђе у те институције, они су онда као посебна држава и нема назад – каже Милош Тоцкић, мештанин Штрпца, додајући да је његовој породица и пријатељи иако живе у српској енклави далеко од централне Србије не желе да прихвате „било какав корак ка косовској независности“.

Слично и локални политичари негодовали су на „компромисну“ одлуку српског преговарачког тима.