ДЕШАВА СЕ...

СЛУЧАЈ ТАДИЋ (зна нешто али неће да нам каже): РАСПРОДАО ДРЖАВУ- ПА „ИЗГУБИО“ ОПТИМИЗАМ ЗА СТАТУС!?


ПРОПАЛИ ПРЕГОВОРИ ИЗМЕЂУ СЕПАРАТИСТА И ИЗДАЈНИКА!?

САД МУ НЕ ВАЉА НИ ЕВРОПСКИ СИСТЕМ: „Према речима председника Србије, проблеми са којима се данас држава суочава на путу евроинтеграција јесу последица несавршености политичког система у Европи, комплексности међународних односа и свега кроз шта је регион прошао деведесетих година.“

22.02.2012 15:27 танјуг

Нисам оптимиста за статус,чиним све да га добијемо

БЕОГРАД – Председник Србије Борис Tадић изјавио је данас да у овом тренутку не може да искаже оптимизам у погледу добијања статуса кандидата Србије за чланство у ЕУ, али ће се до последњег тренутка борити да се то оствари и да се испуне оба стратешка циља – и Косово и Европска унија.
Tадић је рекао да су две стране у дијалогу Београда и Приштине кад је реч о питању регионалног представљања Косова „данас мало даље од решења него што су биле синоћ“, иако су у једном тренутку биле близу решења.
Tадић је рекао да је до корака уназад у разговорима Београда и Приштине дошло због начина на који Приштина предлаже решење за питање свог регионалног  представљања, а које је, како је истакао, далеко од реалности.
Tадић је нагласио да је незамисливо да питање проширења ЕУ данас можда зависи и од Приштине, која не само да није чланица ЕУ, већ није ни држава у класичном међународном политичком смислу.
„Врло је тешко достићи статус кандидата, то је више него очигледно јер у сваком сату имамо ново искушење, али боримо се „, рекао је Tадић новинарима.
Председник Србије је поручио да ће без обзира на све наставирти да се бори за остварења два главна стратешка циља, а то су очување територијалног интегритета на Косову и евроинтеграције, и додао да ће наредних дана бити извесније да ли је могуће остварити оба циља.
„Ових дана ћемо видети да ли је то политички одрживо или не. Биће то политички тест и за мене и ја ћу након свих разговора и преговора изаћи и рећи какав је мој став куда даље“, рекао је Tадић.
Према речима председника Србије, проблеми са којима се данас држава суочава на путу евроинтеграција јесу последица несавршености политичког система у Европи, комплексности међународних односа и свега кроз шта је регион прошао деведесетих година.
Упитан да ли су власти у Београду донеле одлуку о томе да ли ће одржати локалне изборе на Косову и Метохији, Tадић је рекао да „ћемо преко тог моста прећи када до њега дођемо“, али и децидно поручио да Србија никада неће одустати од заштите свог територијалног интегритета на Косову.