ГЕОПОЛИТИКА

СИРИЈСКА ВЕЗА: ИРАНСКА РАТНА МОРНАРИЦА УШЛА У СУЕЦКИ КАНАЛ!


21.02.2012 08:54 танјуг, фбр

ФБР УВОДНИК:

Ирански ратни бродови су у повратку са такозваних заједничких војних маневара са Сиријском армијом. Очигледно да је овде у питању била и нека друга подршка Сиријском председнику Асаду, а не само тренинг- посебно ако се има у виду да Асадов клан који влада Сиријом припада шиитској муслиманској заједници, заједници која је доминантна у суседном Ирану.

У случају Сирије то је управо оно што компликује случај, јер Асадова шиитска група је у Сирији у мањини у односу на сунитску већину- карта на коју играју САД и водеће земље ЕУ, по принципу „завади па владај“. Упркос чињеници да су шиитска и сунитска заједница до сада живели у релативној хармонији (све док им Запад није увезао „догађање народа“) Запад фанатично подстиче крваве међуетничке и верске сукобе у Сирији… ФБР има сазнања да и иза „догађања народа“ у Сирији стоје неки западни шпијуни из редова Српског Отпора.

У току су специјалне и илегалне (са становишта међународних закона) „активности“ Западних специјалних снага унутар Сирије (тренинг, обавештајне активности, диверзије и атентати), и отворено се подстиче војна интервенција Арабске лиге од стране САД и ЕУ.

За сада Запад нема стомак да нападне модерно наоружану и добро тренирану Сиријску војску, и управо зато гура у сукоб своје мање вредне арапске „пријатеље“, и подстиче крвави грађански рат у Сирији.

Иран овим потезом отворено демонстрира Западу да неће седети равнодушно у случају било какве интервенције у Сирији- и отворено је упозорио Запад да не покуша да омета пролаз иранских ратних бродова кроз Суец.

Ирански министар одбрне Ахмед Вахиди је отворено упозорио Запад да је Суецки канал међународни пловни пут, и да ће свака војна провокација Иранске ратне морнарице од стране НАТО и Америчке флотиле бити сматрана актом рата…

Засада се „ништа“ није десило, али је очигледно да је због неоколонијалних и криминалних амбиција САД и водећих земаља ЕУ цео Блиски Исток данас постао велико „буре барута“, и лако може да прерасте у „окидач“ неког новог светског рата- који би потом вероватно довео до краја људске цивилизације, бар у овом модерном облику…. 

(М. Новаковић- извор стране агенције)

 

Ирански бродови ушли у Суцеки канал

ТАНЈУГ:

КАИРО – Два брода иранске ратне морнарице ушла су у Суецки канал рано јутрос враћајући се из Сирије, саопштили су извори из Суцеког канала.
Бродови су ушли у канал из Средоземног мора и иду ка Црвеном мору, навео је неименовани извор и додао да се очекује да ће бродови напустити канал после подне, пренео је Ројтерс.
Ирански бродови су били усидрени у сиријској луци Tартус у циљу пружања подршке сиријском председнику Башару ал-Асаду, регионалоном савезнику Ирана, навела је британска агенција.