Балкан

ЦРНОГОРСКО ДРЖАВНО „НЕОУСТАШТВО“- ИСТРАГА ПРАВОСЛАВЉА ПО НАЛОГУ ВАТИКАНА!?


АЛЕКСИЋ: БРАЈОВИЋ НАЈБРУТАЛНИЈИ МИНИСТАР ПОСЛИЈЕ КАПИЧИЋА

20 фебруар 2012, за ФБР припремио В. Петровић

Министар унутрашњих послова Иван Брајовић изјавио је да СПЦ мора бити регистрована у Црној Гори како би њени свештеници који немају црногорско држављанство могли да добију дозволу за боравак у држави.

Посланик Нове српске демократије Будимир Алексић сматра да Брајовићева изјава показује да он врши идеолошки прогон СПЦ, њеног свештенства и вјерника.
– Оваквог односа према цркви није било од времена Јова Капичића. Брајовић је најбруталнији министар унутрашњих послова послије злогласног Капичића – казао је Алексић.
Истиче да је Брајовићево инсистирање на регистрацији понижавајуће за СПЦ, јер та црква постоји од 1219. године.
– СПЦ је постојећа и дејствујућа, па нема потребе да се региструје као новоосноване вјерске заједнице. Регистрација је предвиђена за цркве које се појављују овог момента, и у свим државама је тако, само се у данашњој Црној Гори ради мимо свијета – нагласио је Алексић.
Додаје да Брајовићеве ријечи доказују његове зле и опаке намјере према СПЦ.
– У овом случају није ријеч о праву, већ о политичком прогону. Брајовић својим ставовима показује право лице своје странке и идеологије којој припада, а чији је главни циљ вршење притиска на СПЦ – закључио је посланик Нове.
(ДАН, 19. 02. 2012.)

2 replies »

  1. „Истурчи се плахи и лакоми, млијеко их србско разгубало!“ (Његош)

    „У закону за Књажевину Црну Гору, донесеном на Цетињу 1855, чланом 92 се прописује: „ И ако у овој земљи нема никакве друге народности до једине србске и никакве друге вјере до једине православне источне, то опет сваки иноплеменик и иновјерац може слободно живити и ону слободу и ону нашу домаћу правицу уживати како и сваки Црногорац и Брђанин што ужива“. У „Земљопису Књажевине Црне Горе“, званичном уџбенику, штампаном на Цетињу 1899. године, у завршном одељку садржана је следећа поука: „ У Црној Гори живе све сами чисти Срби који говоре србским језиком, а има их око 300. 000 становника. Већином су православне вјере, а има нешто мало римокатоличке и муслиманске вјере, али треба знати да смо сви србског поријекла и србске народности…Осим Црне Горе има још србских земаља у којима живе наша браћа Срби. Неки су, као ми, слободни, а неки нијесу, него су под туђином. Сваки Србин у Црној Гори дужан је познати и љубити своју цјелокупну домовину – све србске земље, у којима живе наша ослобођена и неослобођена браћа Срби“.

    Свиђа ми се