Балкан

МАНДИЋ: ВЛАДА ШТИТИ ОНЕ КОЈИ СУ НАНИЈЕЛИ ШТЕТУ ЦРНОЈ ГОРИ…


МАНДИЋ: ВЛАДА ШТИТИ ОНЕ КОЈИ СУ НАНИЈЕЛИ ШТЕТУ ЦРНОЈ ГОРИ…

19 фебруар 2012, за ФБР припремио В. Петровић

Влада Црне Горе је одлучила да раскине уговор са Русима који највеће црногорско предузеће, Комбинат алуминијума Подгорица, остављају у још горем стању, са дуговима који се мјере стотинама милиона еура .Црногорска Влада је за покретање процедуре за преузимање подгоричког Комбината алуминијума овластила Министарство економије.
Коментаришући чињеницу да је Влада покренула процедуру за преузимање Комбината Алуминијума, предсједник скупштинског Одбора за праћење и контролу поступка приватизације и лидер НОВЕ Андрија Мандић такву одлуку оцјењује позитивном али примјећује да Влада истовремено покушава да заштити одговорне који су довели до оваквог епилога.

Након што је одбор на чијем је челу Мандић оцијенио да је уговор са Русима био штетан и закључен на непрофесионалан начин, требало би ту чињеницу искористити за раскидање уговора.

„Оно што је важно је да је Влада кренула у добром правцу, у правцу преузимања КАП-а, али оно што примјећујемо јесте то да Влада просто покушава да прикрије и сачува све оне који су нанијели огромну штету држави Црној Гори. Ту прије свега мислим на оне који су закључили уговор о приватизацији 2005. године и онда на основу тако лоше склопљеног уговора, за који немам друго објашњење осим да се у позадини свега налази огроман износ корупције за високе функционере, као што је то било у случају Телеком. Након тог лошег уговора закључен је лош уговор о репрограму али који је био последица арбитраже у Франкфурту. Пут у којем би се само преузимао КАП под различитим изговорима – три неплаћена рачуна Електропривреди Црне Горе и слични, то је пут којим би се прикрио онај ко је крив за читаву ситуацију и у коју смо доспјели.“

(Радио Слободна Европа, 17. 02. 2012.)