Путовања

Путујте са ФБРепортером… Подводни свет Малдива


Малдиви се налазе усред Индијског океана, 1100 километара источно од Шри Ланке, на екватору.

Препознатљива обележја Малдива су: сунце, песак и море – хиљаду „Робинсон Крусо“ острва, огромне лагуне са безбројним нијансама плаве и тиркизне и блиставе, подводне коралне „баште“.
Тих 1000 малих коралних острва су повезана у архипелаг од 26 већих атола, на површини од 800 x 100 км. Од тога око 200 острва је насељено, а око 90 су ексклузивна летовалишта.

Главни град је Мале који броји око 100.000 житеља, а укупна популација Малдива износи око 329.000 житеља. Своју независност од Велике Британије, Малдиви су стекли 1965. године
Привреда се углавном темељи на туризму и рибарству, док пољопривреда и изградња монтажних кућа играју мању, али важну улогу. Валута – Малдивска Руфија

На културу Малдива од великог утицаја је географске близине Шри Ланке и јужне Индије. Службена религија је Ислам који датира још од 12. века ове ере када је и представљен од стране муслиманских трговаца /Суни Ислам/ и који је званично потиснуо будистичку религију. Језик већине становништва је дивехи, индоевропски језик сродан синхалешком, главном језику Шри Ланке.

Малдиви су претрпели значајну штету у цунамију у Индијском океану 2004. године када је и један број острва тотално поплављен.

Малдиви су познати по јединственој лепоти не само на површини, већ и испод воде. Ронити на Малдивима је посебан доживљај. Топла вода током целе године, обиље и разноврсност живота, као и видљивост од 50 метара, су јединствено искуство и многи посетиоци се враћају на Малдиве искључиво због тога.

Извори:
Аерофотопанорама: http://www.airpano.ru
Текст, мапе: Википедија