ДЕШАВА СЕ...

На Младића са 100.000 „доказа“ – адвокати немају времена да припреме одбрану?


Хашки трибунал најавио је почетак суђења генералу Ратку Младићу за 14. мај, али његов адвокат Бранко Лукић каже да су мале шансе да се то и догоди, истовремено најављујући могућност да би у случају да се одбрани не омогући адекватна припрема, могао да се повуче из тог процеса.

18. 02. 2012. 12:26 Ђ. Баровић, Вести

– Не постоји ни теоријска шанса да припремим одбрану до тог рока и уколико Судско веће не прихвати мој захтев да се почетак суђења не пролонгира до октобра, не искључујем могућност да се Младић тада не појави у судници, али и да се ја повучем из тог процеса. Не видим због чега бих учествовао у суђењу, ако нисам у стању да помогнем свом клијенту и ако ћу у судници бити само икебана.

Озбиљно ћете изаћи из процеса?

– Кажем да је то једна од реалних варијанти. Али да ипак сачекамо одлуку суда. Непобитна је и доказива чињеница да је у овом тренутку немогуће да се са својим сарадницима припремим за почетак суђења.

Шта Вас то онемогућава?

– Па физички не можемо да стигнемо да прегледамо све списе које нам је доставило Тужилаштво, а реч је о више од 100.000 докумената. Није проблем само у количини добијеног материјала, већ у техничком проблему што ниједан од добијених докумената није прилагођен такозваној „електронској претрази“. У питању су документа која носе такозвани ЕРН – електронски регистрациони број, али сем тог броја ниједан нема ништа више, па сазнајемо о чему се ради тек када га прочитамо, а то је пипав и спор процес. Мој тим увелико прегледа и разврстава те списе, радимо и викендима, без престанка, али не можемо да прегледамо дневно више од 300 или 400 докумената.

Што је то толико битно?

– Па, како ћемо да испитујемо експерте тужилаштва или сведоке када тачно не знамо која документа се односе на кога? Добили смо списак од 406 сведока Тужилаштва, али шта ћу да их питам када не знам која сам све документа добио која су у вези са њиховим сведочењем? Да постоји могућност „електронске претраге“, онда бих могао само да укуцам кључну реч и добио бих све потребне информације.

Јесте ли успели да прегледате барем списак убијених, који Вам је доставило Тужилаштво?

– То је тек огроман проблем, јер смо добили списак са више од 8.000 имена везаних и за Сребреницу, али и друге општине у Босни, међутим, свако сумњиво име морамо „ручно“ да прегледамо, пошто ни у том списку није омогућена „електронска претрага“.

Неко ће рећи да се „вадите“ и намерно отежете почетак процеса?

– Волео бих да ми се ти „стручњаци“ обрате и упуте ме како да убрзам припреме. Нека питају и Тужилаштво како се сналазе, јер и поред огромних ресурса са којима располажу, ни они неће моћи да се припрема за почетак суђења, али то не смеју јавно да кажу.

Тражићемо испитивање Ердемовића

Хоће ли одбрана Младића тражити унакрсно испитивање Дражена Ердемовића, кључног сведока за Сребреницу, као Караџић?

– Наравно да ћемо тражити, али не само за њега, већ све сведоке чије писане изјаве изазивају сумњу или не могу да се здраво за готово уврсте у доказни поступак.

Генерал се боље осећа

Како је генерал Младић?

– За човека који је преживео три мождана удара, има висок притисак и проблеме са повишеним шећером, сада је релативно добро. Ту пре свега мислим да више није животно угрожен како је био пре неколико месеци.