КОСОВО И МЕТОХИЈА

ОДЈЕЦИ: РЕФЕРЕНДУМ НА СЕВЕРУ КиМ


 О Д Ј Е Ц И

17 фебруар 2012, ФБР редакција

РЕФЕРЕНДУМ НА СЕВЕРУ КиМ

 

        Око значаја референдума на Косову јасно су се поларизовале две стране: српска и шиптарска.

Несрећни Борко Стефановић, шеф преговарачког тима у дијалогу са Приштином,  је Дан државности Србије обележио још једним аутоголом у лажираној утакмици са Шиптарима у облику изјаве:

 

„Референдум неће оставити никакав траг у историји нити ће имати икакав резултат. То је у неку руку био страначки идеолошки референдум који је послао погрешну поруку да Срби са севера не могу да се договоре ни са својом државом, а с друге стране довело је државу у позицију да објашњава да њени грађани не слушају сопствену владу“.

 

Међутим, постоје и људи са више знања и части, али, на жалост, без власти са супротним ставом:

 

СИМИЋ: РЕФЕРЕНДУМ ЧИЊЕНИЦА У РАЗГОВОРИМА О СТАТУСУ КОСОВА

 

(1)    Четвртак, 16. Фебруар, 2012.| Аутор: Агенција БЕТА

 

Предраг Симић оценио да ће референдум бити чињеница која се неће моћи занемарити у даљим преговорима

Курир, Четвртак, фебруар, 2012.АуторАгенција БЕТА

 

БЕОГРАД – Професор Факултета политичких наука Предраг Симић оценио је да ће одржавање референдума на северу Косова оставити последице на расправу о кандидатури Србије за чланство у ЕУ, али да ће његов исход постати чињеница која неће моћи да се пренебегне у даљим расправама о Косову.

„Велика излазност говори о ономе што се очекивало, а то је да ће Срби одбацити приштинске институције, чиме они јасно демонстрирају своју вољу – што ће ипак бити чињеница која ће се морати имати у виду у наредним разговорима о техничким питањима и статусу Косова“, изјавио је Симић.

Према његовим речима, референдумом су Срби са севера Косова формално констатовали оно што се претопстављало, али је то сад постала чињеница.

„То је сада постала чињеница и тиме траже оно што су Албанци још давно тражили као полазну тачку за независност“, казао је Симић и додао да је било апсурдно чути Приштину како користи исте речи које је Милошевићева Србија користила да обдаци приштинске захтеве.

Према његовим речима, у неким земљама ЕУ референдум ће се протумачити као део политике Србије без обзира на негативан став владе, и то ће сигурно бити нешто што ће бити присутуно крајем месеца на Савету министара ЕУ када се буде одлучивало о кандидатури Србије за чланство у ЕУ, казао је Симић.

„Дугорочно, резултати постају факта која неће моћи да се пренебегну у распаравама о Косову“, казао је Симић.

Вести: преговори, преговори, референдум, референдум, предраг симић, предраг симић, чињеница, чињеница

ИЗВОР: http://www.kurir-info.rs/vesti/simic-referendum-cinjenica-u-razgovorima-o-statusu-kosova-182808.php

1 reply »

  1. Молим некога ко прочита мој коментар да обавести власт у Београду да је одржан РЕФЕРЕНДУМ у четири општине на Косову и Метохији.
    Стидим се да молим господина ПРАВОСЛАВНОГ БРАТА ЛАВРОВА да то ОН учини,ако није то већ учинио.
    БРАТСКИ ПОЗДРАВ ЗА СВЕ ПРАВЕ СРБЕ!!!

    Свиђа ми се