Бранко Гајић

ЂУРИЧИЋ: ОВА ЗВЕЗДА МОЖЕ ДА СРУШИ ПАРТИЗАН…


Физичка култура и спорт

СЕЛЕКЦИЈА И ДОРАДА ИГРАЧА У ФУДБАЛУ

Реч фудбалског експерта о новој Звезди

Као што смо и писали, Звезда је у вишеструкој изнудици повукла историјски потез и у зимском периоду довела неколико младих репрезентативаца Србије и др.

Бројне навијаче Зведе, чувене Делије, који су и извршили притисак да се агонија Звезде прекине, али и стручнуи ширу фудбалску јавност интересује каква је и када ће почети будућност овако подмлађене Звезде. Због тога се ослушкује свака информација из Анталије, где се Звезда налази на припремама. ,

Шта на те теме каже Милан Ђуричић-Ђуми, један од наших најобразованијих и најискуснијих фудбалских тренера, иначе предавач у Школи за тренере Фудбалског савеза Србије за профи лиценце.

Школа за тренере ФСС предавање Алберта Закеронија

Милан Ђуричић, предавач Школе за тренере ФСС

Ђуричић:

ОВА ЗВЕЗДА МОЖЕ ДА СРУШИ ПАРТИЗАН

Милан Ђуричић, који испред Тренерске школе ФСС прати рад Роберта Просинечког, препознаје „југословенски“ стил код младог тренера, истиче таленат Луке Миливојевића, поручује навијачима Црвене звезде да ће гледати квалитетан фудбал и да ова екипа црвено-белих може да сруши негативан тренд у мечевима са „вечитим ривалом“.

На тренинзима Црвене звезде одударају две плаве тренерке и јакне по потреби.

Поред стандардне опреме коју носе сви у црвено-белом табору, са званичним грбом клуба, крај терена Хотела „Калиста“ константно је и тандем предавача Тренерске школе Фудбалског савеза Србије Милан Ђуричић/Срђан Васиљевић.

Њих двојица су у Анталију дошли са задатком да прате и оцењују практичан рад тренера и надају се будућег колеге са УЕФА „ПРО“ лиценцом у џепу, Роберта Просинечког. Звездаши су у Белеку већ скоро две недеље, што је сасвим довољно времена да Ђуричић и Васиљевић стекну слику, коју ће пренети главешинама Школе у Београду.

У разговору са искусним стручњаком Ђуричићем, бившим тренером Војводине, а сада „малој фудбалској енциклопедији“ која ради у Савезу, стекли смо утисак да га је Просинечки више него задовољио својом методиком, начином размишљања, приступу играчима, итд.

Ипак, Ђуричић је инсистирао да разговор почне причом о фудбалском потенцијалу реновираног састава Црвене звезде, а не о главној теми приче – Просинечком. То није случајно, јер је искусни фудбалски вук тако индиректно исхвалио младог тренера црвено-белих за сјајан прелазни рок који је обацио у улози в. д. спортског директора. Дакле, Роби има и „њих“ за праве играче, тврди Ђуричић.

„Пре свега, морам да кажем да је Црвена звезда урадила одличну ствар и да је после дуже времена направљена је селекција, за коју може да се каже да је темељ неке будуће титуле. Црвена звезда има један од тимова са највећим потенцијалом у земљи, који има могућност озбиљне надоградње“, рекао је он и додао:

„Овај тим ће рећи своју ‘реч’ у наредном периоду и мене то лично интересује, јер сматрам да се овде квалитетно ради, да има елемената за које би тренер Роберт Просинечки требало да се ‘ухвати’, а наравно да је потребно време, јер подсетићу вас да је против данског Хорсенса играло пет играча млађих од 20 година“.

Ђуричић је наговестио да ће север бити пријатно изненађен појачањима и истакао једног играча као потенцијалну „бомбу“ на пролеће.

„Навијачи Црвене звезде с правом могу да очекују квалитетан фудбал у скорије време, јер су ове зиме добили екстремно квалитетне и талентоване играче, а ту пре свих мислим на Луку Миливојевића, који је по мом мишљењу најталентованији фудбалер у земљи. Кажем то свесно, јер волим да говорим неке ствари унапред“, исхвалио је Ђуричић и додао:

„Ту је и ‘мали’ Филип Младеновић, који је такође екстремно талентован и Никола Максимовић, који ће тек у Црвеној звезди показати шта значи креативан централни бек, а то је данас најтраженија врста играча у Европи“.

Шта је тачно ваша улога овде?

„УЕФА је дозволила Просинечком да ради скраћени поступак за добијање лиценце, ми смо дошли овде да тај процес додатно убрзамо, што је верујем важно и за Роберта и за Црвену звезду. А, ја се надам да ће Роберт до почетка првенства да заврши то, а нема разлога да не буде тако, јер је он врло талентован тренер, али и типичан заступник ‘старе југословенске школе фудбала’, у којој се тражи игра, а морам да кажем да је то данас у Србији реткост“, истакао је Ђуричић.

Да ли сте Просинечком пренели нека своја лична запажања?

„Црвена звезда има евидентан и доминантан посед лопте и то је веома важно за оно што Роберт жели, у неку руку то и јесте темељ фудбалске игре. Е, сад… Има још ствари, које смо заједно у консултацијама закључили, а то је да тим мора да има квалитетнији ‘долазак’ иза централног нападача, да посед лопте у последњој линији одбране није тренутно квалитет, али јесте добар полаз“, каже он и додаје да би много тога лошег могуће исправити до почетка Суперлиге.

„То је нешто што би током ових припрема могло да се реши, наравно не може све ођедном, али верујте да је значајније од тога што Црвена звезда сада има екстремно талентован тим и то ћу поновити још једном. Када имате празну флашу од једног литра, онда литар у њу може и да стане, а ако имате само од пола литре, онда ће се половина увек просути… Е, у Црвеној звезди после дуго времена има тим у који може да се ‘сипа’ знање, а да се пола не проспе са стране“, сликовито Ђуричић упоређује овај тим Звезде са неколицином претходних.

Он се слаже са констатацијом да ће прва утакмица пролећног дела првенства против Спартака у Београду бити изузетно важна, нарочито за млађи део екипе.

„Веома значајна је утакмица са Спартаком на старту пролећном делу сезоне. Овај млади тим ће имати одређених осцилација и ту је веома битна улога старијих играча, да када ова деца уђу у кризу, управо они преузму одговорност. Из тог разлога, дуел са Спартаком имаће велику важност, због самопоуздања“, истакао је Ђуричић и потом сам, без потпитања, рекао нешто што навијаче Црвене звезде посебно интересује.

„А, ја ћу потом са задовољством гледати двомеч са Партизаном у полуфиналу Купа, јер мислим да исход неће бити онај на који смо навикли последњих неколико година“, завршио је Ђуричић разговор.

Време једино зна одговор да ли Ђуричић има прави предосећај.

Извор: Мондо РС, Никола Јанковић

http://www.mondo.rs/s234181/Sport/Fudbal/Djuricic-_Ova_Zvezda_moze_da_srusi_Partizan.html