ВАНРЕДНЕ ВЕСТИ

УХАПШЕН ХРВАТСКИ „ВОЈНИК“- РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ Б. БАЧЕЛИЋ- УБИЈАО БЕСПОМОЋНЕ СРПСКЕ СТАРЦЕ…


15 фебруар 2012, за ФБР  припремио Александар Синђелић
У Немачкој је ухапшен бивши хрватски војник Божо Бачелић 42 који је оптужен за убијање Српских цивила за време рата а који је у бекству од 2007 године. РАди се о ратним злочинима 1995 у месту Прокљане у близини Скрадина где је као командант извиђачког вода извршио убиство брачног пара Николе (76) и Милице (74) Дамјанић после чега су тела стараца запаљена. У ранијем поступку за тај злочин оптужена су још тријица хрватских војника ; Анте Мамић, Лука Вуко и Јурица Равлић који су у истражном поступку признали злочин али су у каснијем делу суђења 2002 године одбацили признање после чега су ослобођени али је Врховни суд поступак вратио на почетак.

————————————

УХАПШЕН ОСУМЊИЧЕНИ ЗА УБИСТВО СРПСКИХ ЦИВИЛА

У Њемачкој је ухапшен бивши хрватски војник Божо Бачелић (42) за којим је расписана међународна потјерница због ратног злочина против српских цивила у Прокљану у близини Скрадина 1995. године.

Пише: РТРС

16:54 | 14/02/2012

 

 

Извор: СРНА

Бачелић је био у бјекству четири и по године, а ухапшен је 9. фебруара у Њемачкој, наводе из шибенско-книнске Полицијске управе.

Како преносе хрватски медији, Бачелић је бивши командант извиђачког вода, који је побјегао 2007. године прије поновљеног суђења за убиство брачног пара Николе (76) и Милице (74) Дамјанић, који су 11. августа 1995. године стријељани у Прокљану, након чега су њихова тијела запаљена.

За овај злочин оптужена још тројица бивших хрватских војника Анте Мамић, Лука Вуко и Јурица Равлић, који су у истрази признали злочин, али послије промијенили исказе и одбацили кривицу.

Они су на првом суђењу 2002. године ослобођени кривице, али је Врховни суд Хрватске пресуду поништио и поступак вратио на почетак.

Прије почетка поновљеног поступка Бачелић је побјегао. Жупанијски суд у Шибенику у августу 2007. године за њим је расписао потјерницу, а неколико мјесеци касније расписана је и Интерполова међународна потјерница.

М.К.