ВЕРА

Радмила Војиновић: Велика Дивјејевска тајна…


НА КРИЛИМА АНЂЕЛА ИЛИ ВЕЛИКА ДИВЈЕЈЕВСКА ТАЈНА

Пише: Радмила Војиновић

Свети Серафим Саровски

Символ духовног препорода Русије је обнова Светог Серафимо-Дивјејевског манастира и ново обретење моштију Преподобног Серафима! По одлуци пензенског комесаријата 5. априла 1927. мошти су одузете Саровској пустињи. У депоу лењинградског Музеја атеизма (некад Казанског храма) су чекале Патријарха Алексија Другог, који их 11. јануара 1991. званично добија од државе. Из северне престонице мошти светог Серафима пренете су у златоглаву Москву, Трећи Рим, и златним прстеном великокнежевских градова, Владимира, Суздаља и Мурома, у величанственој литији до обновљеног Серафимо-Дивјејевског манастира, 600 км источно од Москве! Тако се остварило баћушкино пророчанство: – Уснућу у Сарову, а пробудити (васкрснути) се у Дивјејеву! Прво свеноћно бденије у Дивјејеву, кад су дочекане баћушкине мошти, патријарх Алексије служио је са воштаницама и тамјаном, које је отац Серафим предао дивјејевским монахињама, рекавши: – Са овим ћете ме дочекати кад дођем код вас.

Велики старац, пророк и исцелитељ Свете Русије, рођен је 1754. године у Курску, крштен као Прохор, по благослову старца Китајевске пустиње, Досифеја, подвизавао се у Саровском манастиру и шуми, као отшелник, спремајући се за велико послушање: харизматично старчество. Удостојен посете саме Царице Небеске, која му је дала молитвено правило за дивјејевске сиротице (како их је звао), баћушка је завештао велику дивјејевску тајну (пророчанство о великом рату, страдању Царске породице, револуцији, прогону Цркве, али и великој духовној обнови) свом духовном чеду Николају Мотовилову. Преселио се у вечност 1833., а прослављен 1903. За живота је говорио: – Цар који прослави убогог Серафима, од Бога ће бити прослављен као мученик. После саровских свечаности, Николај Други стигао је у Дивјејево, где му је удовица Мотовилова предала баћушкино пророчко писмо. Кад га је прочитао испред игуманског конака Цар је заплакао. -И свети могу да погреше, -рекла му је игуманија, а Цар је одговорио: – Ја знам да нисам случајно рођен на дан када света

Удовица Агафја Мељгунова, примивши тајни постриг у кијевском Флоровом манастиру, (као Александра) упутила се са трогодишњом кћерком, по благослову стараца, на север. На путу за Саров, одмарала се крај Светониколајевске цркве у селу Дивјејеву. Ту јој се јавила Пресвета Богородица и означила ово место као своје четврто имање у васељени, после Грузије, Свете Горе и Кијево-Печерске Лавре. Саровски старци су потврдили истинитост њеног виђења и благословили оснивање дивјејевске обитељи. Испуњавајући строго саровско правило, подвигом нелицемерне љубави, тиха путница ка вечности, саградила је храм Казанске иконе Пресвете Богородице. Велико богатство поклонила је Саровској пустињи и уградила у Дивјејевски манастир. Не марећи за своје светско образовање и племићко порекло, радила је најтеже сеоске послове, помажући свештенику, као вероучитељица. Саградила је манастирски конак и на самрти замолила младог јеромонаха Серафима да брине о сестрама.

– Ниједан камен у Дивјејеву није постављен без благослова Царице Небеске – говорио је после баћушка. Између Сарова и Дивјејева је дивна шума, речица и извори, место молитвеног подвига оца Серафима. Своје брдашце назвао је Света Гора, ту је имао свој Јерусалим, Назарет, Тавор, Јордан, поток Кедарски, Голготу, Јелеонску гору. Сва његова пажња беше усмерена на спасење, везано за Свету земљу, у којој је Спаситељ рођен, где је проповедао, исцељивао, страдао и васкрсао.

Победио је расејаност, ум и срце венчао у молитви, у души саградио храм, за Божију благодат, отварајући духовним чедима својим примером пут ка вечном спасењу. Хлеб је делио са нашом млађом браћом, животињама. Сам је узгајао поврће, а зими, кад понестане залиха, јео се само траву снић, сушену и кувану. Драги читаоци, ако вас Господ удостоји да посетите Дивјејево, послужиће вас у манастиру снићем, у спомен на првог духовника!

Усамљеност, молитва, љубав, духовни и телесни пост воде нас на небо – поучавао је дивјејевске сестре. Баћушка је према свима неговао љубав и поштовање: свима је целивао руку, све је благословио, свима се поклањао до земље. Разобличавао је грехове, али смирено, није никога кудио, тежећи да у грешнику пробуди глас савести и покаже пут спасења. Сила његових речи, осољена благодаћу, преображавала је богате, сиромашне, учене, велможе, простаке… Последње године живота посветио је изградњи Дивјејевског манастира. Млинске девице су се подвизавале одвојено од удовица, по узору на суздаљски Богородичин манастир. То је воља Пресвете Богородице. Несрећне у браку, жене могу да оцрне у очима девица божанствену установу брака. Кроз молитвено обраћање Господу и Царици Небеској отац Серафим је добијао послушања, како и где да гради храмове, млин и остало. Сачуван је старчев цртеж Свете Канавке, манастирске ограде, коју су сестре почеле да копају после празника Свете Тројице, 1827.године. Баћушка је говорио да је Пресвета Богородица својим стопама означила границу манастира, свог последњег имања у васељени, и да је сваког дана ту! – Овде вам је све, Јерусалим, Кијево – Печерска Лавра и Света Гора – учио је своја духовна чеда. Многе сестре долазиле су у манастир после исцељења код баћушке, или са мајкама још као деца. Он их је упућивао у духовни живот. Дивјејевску обитељ у старчево време чиниле су казанска монашка општина, где су се спасавале удовице по строгом уставу Саровске пустиње, и млинска, где су биле девице, којима је старац благословио главне дужности, највиша ангелска послушања, за певницом, у ризници и олтару. Сестре су се исповедале и причешћивале за свих 12 великих празника. У манастиру се строго одвијао цео циклус богослужења, и даноноћно читање светог Псалтира.

Дивјејево

У Дивјејевском манастиру саграђено је девет храмова, са петнаест олтара: Свето-Тројицки храм, са четири олтара, посвећена икони Пресвете Богородице Умиљење, и Преподобном Серафиму, а на спрату, Владимирској икони Пресвете Богородице и и Обретењу главе св. Јована Крститеља, затим храм посвећен Свим светим и Светом Архангелу Михајлу. Овај дрвени храм је изградио послушник Иван Тихонов, који се незаконито наметнуо обитељи после старчеве смрти, затим храм посвећен икони Утоли моју печал, изгорео 1928. На грубљу је саграђена Преображенска црква. У болници је био храм посвећен икони Всјех скорбјашчих радост. У игуманском конаку до данас је сачувана црква св. равноапостолне Марије Магдалене, у којој су после саровских свечаности 1903, били Царски мученици. Трапезни храм св. Александра Невског је сада обновљен, уз прву Казанску цркву саграђене су још две: Рождества Христовог и Пресвете Богородице.

У совјетско време Саровски манастир је опљачкан, цркве порушене, монаштво протерано и побијено, претворен у војну фабрику за производњу славне каћуше, а затим научно-истраживачки центар, где је 1950. године направљена прва совјетска нуклеарна бомба. Избрисан из статистике и мапа, тајанствени Кремљов 300 или Арзамас 16, је „последњи штит и одбрана Русије“ по пророчанству саровског чудотворца Серафима. Једини преостали храм, посвећен Преподобном, саграђен око његове келије, освештан 1903, у присутству будућих Царских мученика, претворен је у позориште за становнике затвореног града. 2003. године, поводом стогодишњице прослављења, овај храм враћен је Цркви. По други пут су га освештали Патријарх Алексеј Други и наш Патријарх Павле. Иста судбина задесила је и Дивјејево: рушење, пљачка и прогон монахиња, уништавање Канавке и затирање спомена на Преподобног.

БОГОСЛУЖЕЊЕ И ПОСЛУШАЊА, НЕКАДА И САДА

Канавка

Рана литургија почиње у пет, позна у шест. Недељом се служи Параклис Пресветој Богородици, у пола шест вечерње, и мало повечерје са каноном. Пре службе чита се правило пред причешће, јутарње молитве и акатист. Полуноћница се чита увече по келијама. Увече се држи правило баћушке Серафима: 12 псалама, помјаник, 100 земних поклона Господу, Пресветој Богородици и Преподобном, правилце и молитва за добротворе. Вечерње молитве читају се у конацима. Десни хор пева позне, а леви (млађи) ране службе. Живело се по послушању, у молитви и раду.

Сада се обнавља штампарија, иконописање, стари занати, шивење, везење. Сестре су саме млеле жито, месиле хлеб, правиле просфоре, свеће, квас, гајиле воће и бавиле се сточарством. Манастир је још у 19. веку имао болницу, зубарску амбуланту и апотеку, циглану, столарску и браварску радионицу, сауну – руску бању… Под покровитељством Царске породице било је сиротиште, за децу од две до четрнаест година. Деца су похађала школу, а у слободно време учила да певају, свирају и везу. Дивјејевска монашка обитељ била је неспавајућа, где се дан и ноћ чита псалтир. Од 1991. године описани поредак се полако обнавља, као и скитови, везани за манастир. Већ су оживели Сивуха, Сатис и Полки. Овде је све подређено спасењу, уклања се све што смета задобијању смирења и благодати. Послови се обављају спокојно, без журбе, роптања, јер је изградња унутрашњег храма душе на првом месту. Некад су се у манастиру подвизавале читаве породице… било је блажених, јуродивих, Христа ради, које су носиле тежак крст, и суровим подвигом добровољног мучеништва, трпљења глади, жеђи, зиме и људске злобе, задобијале  дар прозорљивости и духовног руковођења. Московска Патријаршија је канонизовала свете жене дивјејевске, мати Александру, Марту, по баћушкиним речима игуманију небеског Дивјејева, и Елену, која је умрла по послушању, уместо брата Михајла Мантурова) и блажене: Пелагију, Марију Ивановну и Пашењку, која је 1903. Цару Николају прорекла рођење Царевића, али и крај династије, кроз мучеништво… у вихору револуције.

– Ваистину су дивна дела Господња. Ово благо нашег народа чинило се заувек изгубљеним. Оно за чим су жалили православни све ове тешке године сада је поново са нама. Преподобни Серафим је сада са нама не само духом већ и телесно. За нас је то символ наде и помирења. Преподобни Серафим учио је својом кротошћу и смирењем о стицању Светог Духа као циљу нашег живота, -рекао је Свјатјејши Патријарх Московски и целе Русије, Алексеј Други, приликом преузимања светих моштију.

На Светој Канавки, обновљеној поводом стогодишњице канонизације Преподобног, моле се у анђеоској тишини, млади и стари,  десет пута Богородице Дјево, па једном Оче Наш, и тако 150 пута… Близу манастира спасава се и наш земљак Велимир, чији је домић мало Српско подворје тамо далеко, у матушки Русији, отаџбини свих боготражитеља. Још Рилке је написао: Русија је једина држава која се граничи са Богом!

**********

3 replies »

 1. СЛОВЕНСКА МОЛИТВА БОГОРОДИЧИНОГА ПРАВИЛА – БРОЈАНИЦА/РОЗАРИЈ
  Православни и католички Xришћани – “Што је Xристос сјединио, не ваља растављати” – “Да се ове две цркве врате себи”
  Црква Криста Краља, Крунска 23, Београд, 9.10.2011 – 555. годишњица одбране Београда
  “За благостање Српскиx цркава и земаља”

  УВОД
  Богородичино правило је, по предању руских монаха, правило које је сама Мајка Божија открила у 8. веку, и њега су некада испуњавали сви Хришћани. У Православних, оно је данас готово заборављено а у Католика, од 13. века веома је раширено и познато као “росариум” (латински), “круница” (хрватски), “розариј” (руски), и друго. У келији светог Серафима Саровскога (1759–1833.) пронађена је свешчица у којој су описана чуда која су се дешавала онима који су свакодневно испуњавали Богородичино правило. Много је светом Серафиму Саровском блиских монаха и јереја и духовних чеда који су ово свакодневно чинили. Један од њих је и старац Захарија (1850–1936.). Он је говорио: “Без благослова Царице небесне, децо моја, ништа не почињите да радите. Када окончате посао, захваљујте њој, Брзопомоћници у свему богоугодном.” Старац се јако радовао када је неко од његових духовних чеда испуњавао правило. Други старац, отац Данило Гумановски, цео свој живот је испуњавао Богородичино правило. Због љубави према Царици небесној, за живота је био прозван Богородичиним старцем. У сачуваном писму свом духовном чеду писао је: “Даћу вам један истинско спасавајући савет – читајте свакодневно 150 пута (према 150 Псалама) Богородице Дјево, и та ће вас молитва спасити. Ако вам је испочетка тешко да 150 пута на дан понављате ову молитву, а ви је читајте по 50 пута на дан. Тада после сваке десетице читајте по једанпут Оче наш и по једанпут Отвори нам двери милосрђа…”. Старац Захарија је веома ценио епископа Серафима Звездинског који је свакодневно испуњавао Богородичино правило, при чему се молио за спасење целога света. Богородичино правило, које садржи целокупни земни живот Пресвете Мајке Божије и Христа, подељено је на 15 десетица, по најважнијим догађајима из њеног живота. По откривењу саме Богородице, испуњавање овог правила важније је од Акатиста, и ко ово правило испуњава бива под нарочитим покровитељством Царице небесне. Молитве правила могу се одбројавати на бројаницу или чак на прсте.
  КАКО МОЛИТИ БОГОРОДИЧИНО ПРАВИЛО
  • † “У име, Оца и Сина и Светога Духа. Амин.”
  • “Вјерују во јединаго Бога Отца Вседержитеља, Творца небу и земљи, видимим же всјем и невидимим. И во јединаго Господа Исуса Христа, Сина Божија, јединороднаго, иже от Отца рожденаго прежде всјех вјек. Свјета от свјета, Бога истина от Бога истина, рождена, не сотворена, јединосушчна Отцу, имже всја биша. Нас ради человјек, и нашего ради спасенија сшедшаго с небес, и воплотившагосја от Духа Свјата и Марији Дјеви, и вочеловјечшасја. Распјатаго же за ни при Понтијстјем Пилатје, и страдавша, и погребена. И воскресшаго в третиј ден по Писанијем. И возшедшаго на небеса, и сједјашча одеснују Отца. И паки грјадушчаго со славоју судити живим и мертвим, јегоже царствију не будет конца. И в Духа Свјатаго, Господа, животворјашчаго, иже от Отца исходјашчаго, иже со Отцем и Сином споклањајема и сославима, глаголавшаго пророки. Во једину, свјатују, соборнују и апостолскују Церков. Исповједују једино крешченије во остављеније грјехов. Чају воскресенија мертвих. И жизни будушчаго вјека. Амин.” (Старословенски).
  1. десетица – Спомињући Рождество Пресвете Богородице, треба се молити за мајке, очеве и децу.
  • “Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође Царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим, и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.” (1x).
  • “Богородице Дјево, радуј се благодатна Маријо, Господ је с тобом, благословена си ти међу женама и благословен је плод утробе твоје, јер си родила Спаситеља душама нашим.” – “Пресвета Богородице, моли за нас грешне.” (10x).
  2. десетица – Спомињући Ваведење у храм Пресвете Богородице, молимо се за заблуделе и од вере отпале. “Оче наш…” (1x), “Богородице Дјево…” (10x).
  3. десетица – Спомињући Благовести, молимо се за утешење оних који тугују. “Оче наш…” (1x), “Богородице Дјево…” (10x).
  4. десетица – Спомињући сусрет Пресвете Богородице с Јелисаветом, молимо се за сусрет раздвојених, деце и ближњих који су нестали без вести. “Оче наш…” (1x), “Богородице Дјево…” (10x).
  5. десетица – Спомињући Рождество Христово, молимо се за препород душе и рођење новог живота у Христу. “Оче наш…” (1x), “Богородице Дјево…” (10x).
  6. десетица – Спомињући Сретење Господње, молимо се Мајци Божијој да нас удостоји да се при последњем издисају причестимо Пресветим Тајнама Христовом. “Оче наш…” (1x), “Богородице Дјево…” (10x).
  7. десетица – Спомињући бекство у Египат Мајке Божије са Богомладенцем, молимо се да нам Царица небеска помогне да избегнемо искушења и да се избавимо од напасти животних. “Оче наш…” (1x), “Богородице Дјево…” (10x).
  8. десетица – Спомињући нестанак дванаестогодишњег Исуса Христа у Јерусалиму и бригу Мајке Божије за то време, молимо се Богомајци за постојану Исусову молитву. “Оче наш…” (1x), “Богородице Дјево…” (10x).
  9. десетица – Спомињући чудо у Кани Галилејској, када је Господ претворио воду у вино по молби Мајке Божије, „вина више немају“, молимо Мајку Божију да нам помогне у раду и да нас избави од сваке опасности. “Оче наш…” (1x), “Богородице Дјево…” (10x).
  10. десетица – Спомињући Мајку Божију испод крста Господњег када је туга као мач прошла кроз њену душу, молимо се Мајци Божијој да нам укрепи душевне силе и одагна униније из душе наше. “Оче наш…” (1x), “Богородице Дјево…” (10x).
  11. десетица – Спомињући Васкрсење Христово, молимо Мајку Божију да васкрсне снагу и ободри душу за подвиг – мудрост, љубав и праведност. “Оче наш…” (1x), “Богородице Дјево…” (10x).
  12. десетица – Спомињући Вазнесење Христово којем је присуствовала и Мајка Божија, молимо Царицу небесну да уздигне душу нашу од земних сујетних забава и да нас непрестано упућује на спасење. “Оче наш…” (1x), “Богородице Дјево…” (10x).
  13. десетица – Спомињући Сионску горњицу и Силазак Светога Духа на Апостоле и на Мајку Божију, молимо се: “Срце чисто саздај у мени и дух прав обнови у мени. Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене”. “Оче наш…” (1x), “Богородице Дјево…” (10x).
  14. десетица – Спомињући Успење Пресвете Богородице, молимо за своје покајање и за мирну, непостидну и безметежну нашу кончину. “Оче наш…” (1x), “Богородице Дјево…” (10x).
  15. десетица – Спомињући славу Мајке Божије којом се она увенчала после Успења њеног на небу, молимо Царицу небесну да не остави верне који живе на земљи (и Српске цркве и земље), него да их заштити од сваког зла часним својим покровом. “Оче наш…” (1x), “Богородице Дјево…” (10x).
  • “Отвори нам двери милосрђа, благословена Богородице, да не погинемо ми, који се у тебе надамо, него да се тобом избавимо од беда: јер си ти спасење рода хришћанскога.”
  • “Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног!”
  • “Слава Оцу и Сину и Светоме Духу и сада и увек и у векове векова. Амин.” †
  ИСТОЧНИЦИ
  http://orthodoxwiki.org/Rosary
  http://pravoslavna-srbija.com/Pravoslavlje/Bogorodica/Bogorodica.htm
  http://molitvenik.in.rs/molitve/molitvena_pravila/Bogorodicino_pravilo_divjejevskog_manastira.html
  Саставитељ: Slavic Christian Society / Société Chrétienne Slave / Slăviansko Xristianskoe Sŏbranie, Mississauga http://slavxrist.org; (“Да се ове две цркве врате себи” – Патријарх Иринеј, 2010.; одбрана Београда 1456. – Свети Јован Капистран, и други); рецензија: Протојереј Љубомир Рајић, Канадска Епархија http://istocnik.com; издавач: Црква Криста Краља, Крунска 23, Београд http://kc.org.rs 9.10.2011.

  Свиђа ми се