ИСТОРИЈА

ФБР ВАМ ПРЕДСТАВЉА: СВИБОР- ДРЕВНО СРПСКО ВИТЕШКО БОРЕЊЕ…


ФИЗИЧКА КУЛТУРА И СПОРТ

11 фебруар 2012, за ФБР припремио Бранко Гајић

Представљамо вам:

СВИБОР Савез Србије

Савез клубова српског витешког борења

Свако време има своје бреме, своју културу, своје идеале. Тако и средњи век. У једном аспекту, средњи век је – век витезова, професионалних војника феудалаца, краљева и царева.

Тада није било ватреног оружја, нити могућности да згеба са дистанце, притиском на обарач убије Аполона.  „Бој не бије свијетло оружје, већ бој бије срце у јунака“, каже народна песма. 

До победе се није долазило преваром  и с леђа као што то данас раде Подмуклијанци.  На двобијима или у рату, водила се борба један – на један. Победник се постаје срцем, снагом тела, снагом духа, вештином и са ранама од противничког мача. Постојала је етика борбе, витешки кодекс понашања, кога је наметала црква. ,,Јао мене до Бога милога,ђе погубих од себе бољега!“, говорио је Краљевић Марко кроз сузе над мртвим Мусом кесеџијом.

У програму образовања младих племића, поред основних знања из разних области, обавезне су биле разне борилачке вештине. Данас је то спорт.

СРПСКО ВИТЕШКО БОРЕЊЕ

„Српско витешко борење СВИБОР изучава се са благословом Српске Православне Цркве у чијем смо окриљу обновили бројне традиционалне културно-спортске манифестације: Богојављенско пливање за Часни Крст, Сретењско витешко челичење, Ђурђевдански уранак, Ходочашће пешке од Београда до манастира Острог, Видовданске витешке игре, Митровданска хајдучка надметања, Средњовековне ђостре и багорде, турнире и мегдане, Свечане празничне Литије, јавне часове вежбања и приказе у земљи и иностранству, велики број такмичења…

 

Витешка знања и вештина војевања Српских Стратилата отргнута од заборава а унапређена и осавремењена најновијим научним достигнућима и сазнањима омогућују нам да у двадесет првом веку практикујемо и вежбамо борилачке вештине надалеко славних и победоносних витезова у чије су се способности и врлине осведочили разни чувени ратници у свим епохама широм света. Настављамо не прекинуту златну нит велике и богате ризнице коју од наших старих добисмо као аманет и заоставштину за будућност.

 

Исконске борилачке вредности преношене с колена на колено, предањем, записима и извештајима историчара, хроничара и путописаца, сачуване до данас на фрескама, у архивама, епској поезији и гуслама, житијима Светих Краљева, Царева и Архиепископа српских, народном памћењу и у генима, истичу СВИБОР у односу на све друге борилачке системе и представљају природан избор за све људе нашег поднебља, а уз то се успешно вежба у СВИБОР клубовима и секцијама и ван граница Србије.

Борилачко умеће и спорт настао реконструкцијом и проучавањем древних српских витешких, монашких, дворских, ускочких, хајдучких, устаничких, изворних и народних вештина и знања. Оплемењен неговањем лепих уметности, краснописа, иконописа, барељефа, оружарства, хералдике, појања и музицирања на старовременим инструментима. СВИБОР подразумева и вештине свих осталих витешких способности: јахања, пливања, верања, вежбања голоруке борбе-самоодбране и борбе широким спектром средњовековног оружја, свакодневна вежбања у сали и природи.

 

Основни разлог изучавања СВИБОР-а је настављање витешке традиције наших племенитих витешких предака и труд да им будемо достојни потомци.СВИБОР се активно вежба од средине осамдесетих година прошлог века. Први клуб за српске витешке вештине „ВИТЕЗ“ основан је 1991. год. Данас имамо више клубова који чине СВИБОР Савез Србије. Оснивач и челникСВИБОР-а је Радивоје Радуловић од Радуловића Кривошијских потомака српских жупана и царских војвода Војиновића.

Развојем и очувањем наше традиције и културе настављамо славне врлине српских витезова а истовремено негујемо и европску културну баштину. Српски Витешки Ред СВИБОР учествовао је и на међународним турнирима и до сад смо увек проглашавани за победоносце широм Европе. Аутохтона и аутентична уметност самоодбране СВИБОР данас је на далеко чувен српски бренд и прави је избор и изазов за све заинтересоване и људе добре воље. Тренинзи се одржавају у СВИБОР клубовима и секцијама у спортским центрима, школама, природи и на Војној Академији Војске Србије.“

Извор: www.svibor.rs/