ДЕШАВА СЕ...

На Косову и Метохији снежно невреме! Многа домаћинства одсечена од света!


Како јавља Срна – након најновијег невремена које је захватило Косово и Метохију, више десетина српских домаћинстава  завејанао је снежним сметовима и у потпуности одсечено од света. Српско становништво у завејаним селима на Косову и Метохији тражи помоћ јер не могу да изађу из кућа. У селима Бољевце, Јасеновик, Макреш, Мрамор и Колић, у општини Ново Брдо, завејано је више српских старачких домаћинстава.

На Косову и Метохији снежно невреме!
Многа домаћинства одсечена од света!

11.02.20112.

ГОРА
Снежна лавина у селу Растелици на Косову и Метохији срушила три куће и неколико затрпала. Има жртава и повређених.

БОЉЕВАЦ
Мештани Бољевца су више пута тражили помоћ, али до данас нико од надлежних није одговорио. „Већ петнаест дана смо у тоталној блокади. Ми смо нашим возилима покушали да пробијемо пут, али нисмо успели. Чекамо да нам неко очисти, да  нам помогне али до сада није било никог“, каже за Клокот радио  мештанин Горан Миленковић.

Најтежа ситуација је у селу Бољевце у општини Ново Брдо одакле су мештани телефоном упутили апел косовским институцијама, Кфору и Влади Србије да им помогну, пошто је десетак стараца „заточено“ у кућама. У овој српској општини  до завијаних кућа могуће доћи само хеликоптерима.

КАМЕНИЦА
Јуче је после двадесет дана блокаде пробијен је пут до засеока Каменица.  Десточлана породица Станковић била је потпуно  одсечена од света. Људи који живе у засеоцима Окоснице и Големи лас у Јањеву код Липљана, због снега који је нападао, потпуно су блокирани већ неколико дана, сазнаје КИМ радио.

ОРАХОВАЦ

ЈАЊЕВО
Мештани Јањева  су казали да су екипе за чишћење снега, ове године у Јањево долазиле само два пута, а до засеока Окоснице и Големи лас, због неприступачности терена, ниједном.
Према речима Николе Бркића из Јањева људима који живе у забитим деловима овог села понестала је храна, а због неочишћених путева они не могу да изађу одатле како би се снабдели основним животним намирницама.
“Најтежа ситуација је у Окосници, ту живи једна породица која се бави сточарством. Имају око 300 оваца и коза и око двадесетак крава и коња. Они су одсечени од света, понестала им је храна за животиње. Уколико им неко не притекне у помоћ и неком тешком механизацијом не очисти снег, животиње ће им угинути од глади”, каже Бркић.
Брикић каже да су се за помоћ обратили кризном штабу општине Липљан и Косовским безбедносним снагама, али да су од њих добили само обећања.

 

РТС сазнаје да због лоших временских услова, аутобуси „Косметпревоза“ данас не саобраћају из Косовске Митровице за Београд и према другим градовима у централној Србији.

Извор: РТС, Срна, КИМ радио

Категорије:ДЕШАВА СЕ...