ВАНРЕДНЕ ВЕСТИ

Горанци позвали председника Србије Бориса Тадића да одмах обиђе општину Гора и село Рестелица!


Породица Река одбила помоћ председника Тадића

15 фебруар 2012 Вести

Породица Река из Рестелице на Косову одбила је помоћ коју је петогодишњој девојчици Амсери понудио председник Србије Борис Тадић.

Породица Река из села Рестелица у општини Драгаш одбила је понуду председника Србије Бориса Тадића да Народна канцеларија стипендира петогодишњу девојчицу Амсеру, преживелу у тешкој несрећи која је однела десет њених чланова.

Представници породице Река су у изјави за КТВ рекли да им је довољна помоћ њихове државе.

Извор: Танјуг

**********

12.02.2012.

14.02.2012

ФБ страница ГОРАНЦИ:  – У једној појати између Рестелице и Зли Потока већ два дана је затрпано 5 особа. Они су живи и неповређени а ускоро почиње њихово спасавање. Око 14 сати хеликоптер КФОР-а је кренуо да помогне и достави неопходне намирнице, Бајраму, Сакипу и још четворици чланова њихове породице који су већ 5 дана затрпани у свом бачилу између Рестелице и Зли Потока.

************

Народна канцеларија ће стипендирати Асмиру Реку

13.02.2012 22:21

БЕОГРАД – По налогу председника Србије Бориса Тадића, Народна канцеларија председника Републике помагаће петогодишњу девојчицу Асмиру Реку, једину преживелу у трагедији која је задесила њену породицу када се на њихове куће обрушила снежна лавина у селу Рестелица, у општини Драгаш на Косову.

Народна канцеларија ће Асмиру стипендирати до њене 18 године, речено је вечерас Тањугу у Тадићевом кабинету.

*************

19:32 Обустављена је потрага за преосталом жртвом због опасности од нове лавине. Потрага се наставља сутра. Демантована је информација да је пронађена десета жртва.

19:30 Хаљими је Тањугу рекао да је девет жртва пронађено, а да се за телом младића Селдина Реке који је стар између 18 и 20 година још трага. „Једино је спашена петогодишња девојчица Амстела која има промрзлине обе шаке, али је у добром здравственом стању. Прву помоћ пружли су јој лекари на лицу места“, казао је Хаљими.

Међу погинулима има деце, а најмлађе је имало две године. Страдали су Ресмина Река (18), Амар Река (2), Гарка Река (између 30 и 32 године), Абдула Река (30 до 35 година), Феим Река (стар од 50 до 55 година) и Зекија Река (50). Настрадали су и Реџеп Река, стар око 56 година, као и Фатима Река која је била две године млађа.

Хаљими је прецизирао да се место Рестелица налази на крајњем југу Косова, према македонској граници, а да је у снежној лавини оштећено између 10 до 15 кућа, од којих су само две биле насељене и у њима је живела породица Река.

16:30 Пронађено беживотно тело десете жртве снежне лавине у Рестелици.

16:29 Десеточлана породица Река је страдала 😦

12:41 Пронађена још два беживотна тела, жртве лавине. Ради се о мушкарцу и жени, а наставља се потрага за још једним чланом фамилије. Према информацијама са терена ради се о њиховом сину, старом двадесетак година.

11:00 У Рестелици се трага за још три особе које су остале под рушевинама. Незванично, ради се о мужу, жени и детету.

Спасена девојчица из Горе

*************************

Горанци: Србија да покаже да нас није заборавила

Грађанска иницијатива Горанаца позвала је Владу Србије да пружи хитну помоћ породицама настрадалих Горанаца у селу Рестелица у Гори као и становницима тог, лавином захваћеног села и тиме покаже да нису заборавили на Горанце.

12.02.2012 | 15:56

„Сад је тренутак да држава Србија и њена Влада покажу да нису заборавили на Гору и Горанце“, наводи се у саопштењу једине политичке и националне организације Горанаца у Србији.

Представници иницијативе позвали су председника Србије Бориса Тадића да одмах обиђе општину Гора и село Рестелица у којем се десила, до сада незапамћена трагедија и покаже Горанцима у Гори да је и њихов председник и да је Србија и њихова држава.

Горанска инцијатива је од Владе Србије затражила да обезбеди неопходну помоћ у храни, хигијенским и медицинским средствима за Горанце из завејаног села на тромеђи Косова и Метохије, Албаније и Македоније.

Иницијатива је у саопштењу критиковала министра за Косово и Метохију јер су му како су оценили „највеће активност према Рестелци, да преко медија тражи од ЕУЛЕКС-а и КФОР-а да помогну становницима Горе“.

Извор: КИМ радио

*************

ФБ страница Горанци:

11.02.2012.

23:24  Према последњој информацији, посланица Дуда Баље је демантовала да је пронађено 7 жртава. „У просторији у другој кући где је пронађена девојчица извучено је беживотно тело њеног брата (3 године). За осталих 6 особа се и даље трага“, рекла је Дуда Баље.

Снимак из селаа Рестелице, шиптарска ТВ РТК:

23:24 Председник општине Драгаш, Салим Јонузи потврдио је да је до овог момента пронађено 7 жртава и једна жива девојчица. За осталим се и даље трага. Сви су из породице Река, реч је о два брата. Снег тренутно не пада, а температура је -5.

22:28 Ватрогасне јединице су потврдиле да је пронађена још једна жртва, реч је о особи женског пола. Према наводима, ради се о малолетниј особи. Са овим се број жртава повећао на пет.

22:12 Из једне од просторија затрпане куће извучена је жива девојчица која је била са мајком. Сада специјалци БСК-а извлаче и мајку и пробијају се ка осталим просторијама.

22:10 „У другој кући је још 8 заробљених особа, на лицу места су пси трагачи, пустили су црево кроз снег и у једној просторији се чује девојчица која плаче и мајка како је ућуткује и теши. БСК донео додатно појачање са мобилном болницом, и специјалце за ванредне ситуације, који су увежбани за потрагу људи. Општина Призрен послала је 9 великих рефлектора. Три особе које су погинуле су нажалост отац, мајка и син“, рекла је посланица Дуда Баље.

Министрар Инфраструктруре (тзв. државе Косово, прим. ФБР), Фехми Мујота који је пристигао у Рестелицу је за РТК потврдио да је из унутрашњости двију кућа једна особа мобилним телефоном јавила да се испод снијега налазе људи и да има живих.

За оне који знају – место догађаја је Висок завор – Припориште…Тренутно је велики број људи на лицу места пружајуци помоћ.

Јутрос рано услед великих снежних наноса и великих сметова, у Рестелици је лавина затрпала 4 куће, у којима је било и укућана. Према првим информацијама са терена ради се о фамилији Река, и у моменту када се лавина срушилау кућама је било 11 укућана. Међу њима је и троје деце.
На терену је права драма, мештани већ 3 сата покушавају да се пробију до затрпаних кућа. Екипе турског КФОР-а,полиције и општинског директоријата за спашавање кренули су у помоћ, а очекује се и интервенција специјалне јединице полиције, која би требала интервенисати хеликоптерима.

ФБ страница: Глас Косова и Метохије:
Према незваничним информацијама, до сада пронађене две жртве лавине у Рестелици. Према речима тзв. „заменика министра Безбедносних снага Косова“, Шемси Веселија, ради се о Н.Река (1958) и девојчици чије име није саопштено.

****************

Ситуација у Рестелици је драматична. Горанци из свих села долазе да пружају помоћ, изјавио је са лица места за КИМ радио Немрит Кајкуш мештанин Горе.

Гора: „Задесила нас је катастрофа“

11.02.2012 | 18:11 


„Ситуација је страшна, лавина је потпуно збрисала куће. Лавина је чак однела и намештај из срушених кућа. Страшно је то што нас је погодило и хитно нам је потребна помоћ. Ово ни најстарији Горанци нису запамтили. Данас смо из свих села долазили да видимо како да помогнемо, а нисмо у могућности. Шта човек без механизације може да уради пред толиком силом“, казао је Кајкуш.

Према изворима из Здравственог центра и подацима које је КИМ радио добио од лекара са Горе, потврђено је да су у несрећи живот изубиле три особе.

Страхује се да у срушеним кућама има још најмање 9 затрпаних људи и да је мало вероватно да су после 12 часова под снегом још у животу. Међу затрпанима налази се и троје деце.

Мештани Горе, косовска полиција и КФОР, акцију спашавања затрпаних лавином наставиће и током ноћи.

КИМ радио до овог тренутка није ступио у контакт са регионалним портпаролима косовске полиције.

Извор: КИМ

**********

Лавина затрпала куће на Косову и Метохији*

Снежна лавина у селу Растелици на Косову и Метохији срушила три куће и неколико затрпала.
Има жртава и повређених, сазнаје РТС.

субота, 11. феб 2012,
15:05 -> 16:29

Снежна лавина, у горанском селу Рестелици у општини Драгаш, на тромеђи Косова и Метохије, (Србије, прим. ФБР) Албаније и Македоније, порушила је три куће а неколико затрпала. Има жртава, али се на зна тачан број.
Изјава Неџмедина Дестанија, директора економско-туристичке школе у селу Млике

Сумња се да су живот изгубиле две особе а да је још најмање девет блокирано, јавља дописник РТС-а са Космета Андрија Игић. До кућа затрпаних лавином стигли су мештани и екипе хитне помоћи, потврдивши да су затекли две особе без знакова живота.

Полиција још није успела да стигне до места обрушавања лавине. Пут према Рестелици није проходан због великог снега, а отежане су и телефонске везе. За сада се не зна колико особа има у затрпаним горанским кућама и јесу ли преживели удар лавине. У акцију спасавања укључен је турски Кфор који је у неколико наврата покушао да помогне мештанима, али је то тешко изводљиво због лоших временских услова. Кфор је заједно са локалном самоуправом ангажовао механизацију да прочисти завејани пут који води према Рестелици. У селима општине Драгаш висина снега достигла је 2,5 метара.

Извор: РТС

* ФБР редакција – изворно наведено  „на Косову“, исправљено у облик „на Косову и Метохији“