Балкан

ГРЧКИ ПОЛИЦАЈЦИ: УХАПСИЋЕМО ЕВРОПСКЕ ЛИДЕРЕ! + видео RT


НАЈВЕЋИ СИНДИКАТ ПОЛИЦИЈЕ У ГРЧКОЈ ПРЕТИ ЕВРОПСКИМ ЛИДЕРИМА
11.02.2012. извор: разне агенције, интернет приредила Б.Диковић
Највећи полицијски синдикат у Грчкој објавио је да ће издати налоге за хапшење међународних кредитора због рушења демократије

АТИНА – Хаос на улицама.
Највећи полицијски синдикат у Грчкој објавио је да ће издати налоге за хапшење међународних кредитора због рушења демократије и одбио да се бори против демонстраната који су јуче поново изашли на улице. Полиција се јуче током протеста против мера штедње и нових услова за добијање пакета помоћи од ММФ и ЕУ кратко сукобила с демонстрантима, а онда им се придружила, називајући их својом браћом.

Грчка је на једвите јаде успела да се договори с представницима ЕУ и ММФ да добије нову, неопходну траншу помоћи од 130 милијарди евра, али су јој европски лидери поставили нова три услова. Иако су Грци досад испунили све што се од њих тражило, министри финансија еврозоне очекују, између осталог, да се до идуће среде смањи буџетска потрошња за још 325 милиона евра, као и да их лидери коалиционих странака увере да ће заиста и спровести тај програм.

(Uploaded by  on Feb 10, 2012
Greek riot police have used tear gas to disperse the crowd of raging rioters throwing petrol bombs and stones. Greece is at a standstill once again, with people venting their anger at more cuts, which the EU is demanding in return for vital funds.)

48 сати за спас Грчке

Нове оставке у грчкој влади због најаве оштрије штедње. Ово је час историјске одговорности, онима који не буду гласали за нове мере штедње, није место у влади, поручио грчки премијер Лукас Пападемос. Европа нас угњетава, кажу из Синдиката јавних службеника.

Премијер Грчке Лукас Пападемос каже да земља мора да учини све како би добила међународни пакет помоћи од 130 милијарди евра и избегла банкротство.

Lukas-Papademos.jpg

После оставки четири члана владе, премијер Лука Пападимос је у телевизијском обраћању упозорио да би банкротство земље – довело до привредног хаоса, рецесије и нових отпуштања.

„Приоритет је да усвојимо нови економски програм и обезбедимо нови кредит. Онима који не буду гласали за нове мере штедње, није место у влади. Ово је час историјске одговорности“, рекао је Пападемос.

Четврти члан владе поднео је оставку, због захтева Европске уније да Атина уведе оштрије мере штедње – у замену за финансијску помоћ, након што је мањинска десничарска партија у коалиционој влади – саопштила да неће подржати нове мере.

Шест чланова владе до сада је дало оставке. Због новог стезања каиша у престоници су протести, поред 48-часовног штрајка синдиката.

„Радници неће моћи да преживе у новим мерама, чак и ако задрже посао. Европа нас угњетава“, каже Илијас Илијопулос из Синдикат јавних службеника.

Ако Атина до средине идуће седмице не испуни захтеване реформе и мере штедње – страни повериоци неће отписати и репрограмирати велики део дуга Грчке. То би земљу идућег месеца могло принудити да прогласи банкрот.

Гувернер Француске централне банке Кристијан Нојер каже да Грчка мора да уради оно што друге европске земље увелико раде, да стегне каиш и следи план за излазак из кризе и да то морају да схвате сви њихови политичари.

Привремена влада треба да уштеди додатних 325 милиона евра, кроз смањење пензија, што она одбија – да мере штедње одобри Парламент и да странке на власти писмено гарантују да ће мере спроводити и после планираних избора у Априлу.

1 reply »

  1. Нека Грци кажу дуг је отписан и готово. Ко шиша ММФ. Неће бити сами придружиће им се и Италијани, Шпанци, Португалци, ми Срби и ко зна колико још народа. Све те банке које пељеше читаве државе уз помоћ људи на власти тих држава треба затворити, и те банкаре и политичаре који им служе у затвор сместити.

    Свиђа ми се