Влада

Марко Јакшић: Њихови западни пријатељи траже цело Косово, до задњег метра!


КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Марко Јакшић, потпредседник Скупштине заједница општина Косова и Метохије, у интервјуу за „Правду“ наводи да Срби са севера Косова нису за поделу територија, као и да предстојећи референдум не штети интересима државе Србије.

Марко Јакшић: Косово или добијамо, или губимо

08.02.2012. Правда

Како коментаришете изјаве да референдум неће имати никакву политичку тежину, а да ће скупо коштати не само житеље КиМ, већ и државу Србију?

– Неозбиљна, неодговорна и неодмерена изјава нашег министра за Косово и Метохију, који се, узгред  речено, одселио са КиМ, указује да због референдума четири општине на северу КиМ неће бити добијен статус кандидата за ЕУ. Једино питање које ми тражимо да се постави јесте да ли ми прихватамо институције независне државе Косово. Ако је актуелна власт против тога, то значи да је она за прихватање институција те монструм-државе. Референдум само због тога може имати штетне последице, јер Срби неће да прихвате нешто што није њихово, имајући у виду да већ имају своју државу, која се зове Србија. Актуелна власт протеклих девет месеци у пуној мери признаје симболе самопроглашене државе Косово, тако да стално понављање званичног Београда да је референдум непотребан и да штети интересима државе Србије не чуди.

Све чешће се помиње подела КиМ, било је таквих предлога и из Београда?

– Ми смо против поделе КиМ, људи који живе на северу покрајине су против поделе. КиМ је део државе Србије. Резолуција 1244 нам гарантује да је КиМ део државе Србије. Ивица Дачић даје изјаве које су национално неодговорне, јер нико није овластио заменика председника Владе РС да тргује територијама које су нам наши преци оставили. Косово се или цело добија, или цело губи. За четири године владавине актуелне власти, Срби јужно од Ибра пуштени су низ воду, са надом да ће се задржати северни део Косова. Међутим, сада се види да је то био рачун без крчмара. Њихови западни пријатељи траже цело Косово, до задњег метра. Свака подела Косова је у супротности са Резолуцијом 1244. Једноставно речено, подела Косова и Резолуција 1244 су две ствари, које не иду једна уз другу.

Да ли ће покрајински и локални избори бити расписани на КиМ?

– Избори су неопходни, али расписивање избора искључиво зависи од председника Народне скупштине РС. Председница Скупштине Славица Ђукић Дејановић каже да је расписивање избора политичка, а не уставна одлука, што је ван сваког контекста, а најмање државотворног. Устав је категорија која означава државност једног простора, која се не вага политичким одлукама. Устав или поштујете, или не поштујете. Уколико председница Скупштине не распише локалне и покрајинске изборе у јужној српској покрајини, то иде њој на терет.

Петиција јужно од Ибра

СЗО АП КиМ подржала је петицију за расписивање избора на КиМ. Колико ће прикупљени потписи утицати на одлуку?

– Петиција коју потписују наши сународници јужно од Ибра је добра ствар, мислим да ће је прихватити и Срби северно од Ибра, одмах после референдума. Петиција ће бити предата председници Скупштине како би се приволела да уставну одредбу, за коју је задужена, поштује и распише покрајинске и локалне изборе.