АУТОРИ

Грешни Милоје + добродошлица Владики Артемију (ВИДЕО)


Хвала Свемилостивом Господу Богу у дане ове… 

06.02.2012.

Милоје Стевановић

ДОБРО НАМ ДОШЛИ СВЕТИ ВЛАДИКО!

-Спасовдан обетина у Чачку 2011.

-Добродошлица владици Артемију и монаштву  Епархије рашко-призренске у егзилу

             Ваше преосвештенство, Часни Оци, многопоштоване  матере и сестре монахиње, благочести ва браћо и сестре: Христос се вазнесе.

(Хори се : Ваистину се вазнесе)

Ево, окупи нас милост Господња, да после јутрошње Литургије у Љуљацима и на овај начин прославимо велики хришћански празник Спа-совдан. Истовремено, као што рече преосвећени Владика, сутра на цара Константина и царицу Јелену се навршава један мали јубилеј, али ја мислим да ће тај мали јубилеј остати уписан крупним, светлим словима у дневнику Свето-савске цркве. То је дан када су црноречки монаси рекли НЕ! Чему не? Не – безакоњу и самовољи. Гордости људској. Не – екуменизму. Не – издаји која се заподенула и зачела у самом врху наше Свете Цркве.

Господ је учинио велику милост мени и чељадима мојим да натрапарамо на стазу којом иде богољубиви и верољубиви владика Артемије са својом духовном децом. Господ нам је учинио милост, да у складу са нашим малим моћима, састрадавамо са вама и да вам помогнемо носити ваш тешки Христов страдални крст. Господ нам је учинио милост да се духовно ородимо са вама, на-роде Божји.

У свим временима рода нашег бивало је да људи поклекну под теретом искушења. Да падну, неки чак да олошају духом својим. Али је Господ у свим тим тешким временима воздигао по неког горостаса који би се испречио пред олујама зла: једног Јована  Златоустог, једног Николаја Мири-ликијског, једног  Максима Исповедника, једног Марка Ефеског…

Ево, у ове наше дане, у овом чеперку времена које је Господ нама  доделио да ходимо овом земљом, Господ је допустио да се почне остваривати један лукави, један паклени план који је својевремено изговорио Бертенштајн, министар иностраних послова Марије Терезије, говорећи: Србе није могуће утерати у Унију силом. Зато треба настојавати да њима на епископске сто-лице дођу људи властољубиви, људи сласто-љубиви, људи среброљубиви. Треба настојавати да дођу нехатни људи и неспособни људи. И још треба распалити и потпиривати свађу међу клиром и међу народом па ће тако Срби лакше прихватити Унију.

Ево, Господ нам попусти искушење да нас пројекат овај паклени снађе у наше дане. Господ допусти да у сами врх наше Свете Цркве, у Синод, потоњих година, уђу управо такви епископи о којима је говорио Бертенштајн. Дакле они који су властољубиви, они који су сластољубиви, они који су среброљубиви. Они  који су ваистину нехатни за стадо своје духовно и они који су неспособни да се одупру олујама зла, које према нама ударају одаслане од силника овога света, едаби нам уништили све оно што је у роду нашему свето. Али иако нам попусти Господ то искушење, ваљда да испита веру нашу, и да нас утврди у тој вери, не остави нас Господ без наде. Даде нам Господ, ево, праведног Лота да спречи претварање наше Свете Цркве у духовни Содом. Да спречи претварање наше Цркве у пећину разбојничку у којој се поче неговати безакоње, новотарије, прогони, газити Канони, газити Устав…Даде нам Господ наду кроз овог Божијег човека, кроз Лота наших дана – вла-дику Артемија! Али не даде нам само праведног Лота и не даде нам само десет праведника. Него, ево, хвала Му на милости Његовој, даде нам и осамдесет-деведесет праведника за којима се Бо-жјом милошћу поче окупљати народ српски, деца светосавска.

Лозница код Чачка више није вест. Лозница код Чачка више није новост. Цела Србија је по-стала велика гостопримница деце Божје, деце све-тосавске, духовног рукосада владике Артемија. Да не набрајам, јер ћу се вероватно огрешити, али ту су наши Љуљаци, ту је наше Барајево, ту су наше Калуђерице, ту је Ниш, ту је Тара, ту је Голија, ту је Нови Пазар, ту је Косово, Пирот итд. На све стране ничу катакомбе из којих бруји :  Алилуја, где се воздиже слава Господу и где се слави име Господње. И где се распаљује љубав према нашем светитељу, према нашем светом Сави.

Целом Србијом се шири шапат. Ал` то ви-ше није шапат! Он прераста у озбиљан жагор. Иза тог жагора се све више и више разазнаје ко је вера а ко невера; ко је Каин а ко је Авељ; ко је про-гнани праведник а ко су силеџије, ко су људи који су прогонитељи. У земљи Србији, која постаје го-стопримница, се зна да је гостољубље хришћанска врлина. То је аманет који нам је остао од предака наших, који су то знали, јер је у свакој српској кући постојала гостинска соба која је служила да дочека путника намерника, а нарочито невољника. Деца светосавска су почела откључавати капије својих авлија. Деца светосавска су почела откљу-чавати капије својих домова. Деца светосавска су почела откључавати капије својих срца и шире своје братске руке у загрљај прогнаним мона- сима Рашко-призренске епархије и његовом пре-освештенству владици Артемију.

Зна народ српски да је важније Богу угодити него људима. А шта нам је Бог рек`о, благовести нам својим Јеванђељем апостол Лука, преносећи нам речи Господње: Идите и када дођете у град онај и када вас наруже тамо, отресите прах са ногу града тога, јер ће и Содому бити боље у дан онај него ли граду томе. Према томе: зна народ наш, добро зна народ наш, да ће небо и земља проћи али да речи ове, Господа нашег и Спаситеља нашег, никад неће проћи.

Нека би Господ дао да ваш долазак данас овде у овај дом и овај град донесе благослов Господњи на све грађане Чачка. Чачак је иначе град кога краси Страци- мирова задужбина – да-нашња црква Вазнесења Господњега. Кроз векове овај град је, као и цео наш род, прошао кроз многа искушења. Преко двеста година данашња црква Вазнесења Господњег била је џамија. Али  за све  то време нико није успео  да ишчупа срце овога града. За све то време нико није успео из срца Чачана да ишчупа веру светосавску, веру све- тоотачку.

Зато су Чачани пре три – три ипо године одважно и храбро устали у одбрану светоотачког Предања, устали против новотарија у нашој Светој Цркви.

Хвала свемилостивом  Господу Богу на да-ру  Његовом што нам у ове наше дане подари на-шег Марка Ефеског, његово преосвештенство вла-дику Артемија, који ће зауставити скретање и потапање брода Светосавске  Цркве у те страшне, смрдљиве, јеретичке воде екуменизма!

И зато ми дозволите браћо и сестре, часни оци и сестре монахиње да од срца свога ускликнем:

Добро нам дошли свети Владико!

Добро нам дошли и живели нам на многаја љета!

(Хори се: Многаја љета!)

ЖИВА РЕЧ БРАТА У ХРИСТУ МИЛОЈА СТЕВАНОВИЋА, ДОБРОДОШЛИЦА ВЛАДИКИ АРТЕМИЈУ:

1 reply »