ВЕРА

АЛЕКСАНДАР КОНУЗИН ОДЛИКОВАН ОРДЕНОМ СВЕТОГ САВЕ


Конузин одликован орденом Светог Саве првог степена

БЕОГРАД – Патријарх Иринеј уручио је данас орден Светог Саве првог степена, највеће одликовање Српске православне цркве (СПЦ), амбасадору Русије у Београду Александру Конузину, у знак захвалности за залагање за српски народ.

06.02.2012. Танјуг

Патријарх је истакао да орден предаје имајући у виду све оно што је руски амбасадор учинио у заштити српског народа, нарочито на Косову и Метохији, како изјавама „које су допрле и шире у свет”, тако и хуманитарном активношћу „тамо где је она најпотребнија”.

„Част ми је да у име Цркве данас изразим оно што СПЦ вековима гаји према братском руском народу, пијемонту словенства”, казао је патријарх, истичући да руски амбасадор следи пример Ивана Јастребова, руског конзула у Призрену 1870-их и 1880-их година, који је учинио „не велико, већ превелико дело у корист и заштиту српског народа”.

„Одликовање видим као потврду нашег заједничког разумевања високог нивоа свестраних односа Русије и Србије, двеју сестринских православних цркава, братских народа наших земаља”, казао је Конзин, захваливши СПЦ на високој оцени његовог рада.

Он је истакао да су Русија и Србија достигле највиши ниво сарадње у најразличитијим сферама односа и да „партнерски ниво политичког дијалога пружа могућност да самоуверено гледамо у будућност”.

„И у једној и у другој земљи ова година је година избора. Али, имамо међусобно разумевање да ће билатерални односи наставити да континуирано јачају”, рекао је Конзин, истичући да је Русија „заинтересована за стабилну, просперитетну, независну Србију која ће уживати велики углед у свету”.

„Наши планови су планови за деценије и милијарде. У области културе, образовања, науке, технике, као и у другим сферама наши односи успешно се развијају”, рекао је руски амбасадор, истичући, међутим, да постоје и извесни проблеми, међу којима је навео забринутост због информација о укидању часова руског језика у школама у Србији.

Додели ордена Светог Саве у Српској Патријаршији присуствовали су министар спољних послова Вук Јеремић, потпредседник владе Јован Кркобабић, министар просвете Жарко Обрадовић, председник Српске напредне стране Томислав Николић, председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница, потпредседник Српске радикалне странке Драган Тодоровић и бројни црквени великодостојници.

1 reply »

  1. САМО ПРАВОСЛАВЉЕ И ДА ПАТРИОТСКИ ФРОНТ /РУСИЈА,ГРЧКА И СРБИЈА/
    РЕАЛИЗУЈЕ СВОЈ ОСНОВНИ ЗАДАТАК.
    Братски поздрав за све ПРАВОСЛАВЦЕ!!!

    Свиђа ми се