Ванредно Стање

У КАЊОНУ ЛИМА ДЕЧАК СПАСИО ЧЕТРНАЕСТОРО ЉУДИ ИЗ ЛАВИНЕ!


Дечак и његов учитељ су први дотрчали на место несреће. Успаничени путници, који су остали заробљени испод лавине, изненадили су се када су видели дечака. Иако је владала права мећава и било изузетно хладно, малишан је покушавао да им помогне. Мали Алдин је прави херој. На срећу, убрзо су стигли спасиоци и драма је срећно завршена – причају мештани.
**************************

ХЕРОЈ ДАНА : ДЕЧАК СПАСИО ЧЕТРНАЕСТОРО ЉУДИ ИЗ ЛАВИНЕ

05. 02. 2012.

Алдин Ахметовић (11) из Гостуна спасао је 14 људи из снежне лавине која је затрпала неколико аутомобила и комбија на путу Бродарево – Бијело Поље.

Алдин - херој из Гостуна

Права драма настала је када се лавина обрушила на неколико места и блокирала пут, а у снежној мећави остали су заробљени путници. Захваљујући Алдину, који је видео обрушавање снега и позвао помоћ, спасиоци су брзо стигли па је избегнута велика трагедија.

Дописник Пресса затекао се прексиноћ на лицу места у Рамовића луци код Бродарева, у кањону Лима. Неколико тона снега, песка и камења затрпали су два комбија, три аутомобила и један камион. Све се десило на најнеприступачнијем делу пута, недалеко од граничног прелаза Гостун између Србије и Црне Горе. Несрећу је први видео дечак јер се све десило у близини његове куће. Алдин је обавестио свог учитеља Амела Курнеговића, а овај полицију. И захваљујући овом детету које је хитро реаговало – избегнута је велика трагедија. Мали Алдин и његов учитељ Амел су не чекајући спасиоце први одјурили да помогну људима из затрпаних аутомобила.

– Дечак и његов учитељ су први дотрчали на место несреће. Успаничени путници, који су остали заробљени испод лавине, изненадили су се када су видели дечака. Иако је владала права мећава и било изузетно хладно, малишан је покушавао да им помогне. Мали Алдин је прави херој. На срећу, убрзо су стигли спасиоци и драма је срећно завршена – причају мештани.

Људи из аутомобила су били преплашени, нису у први мах знали шта се дешава, али су ипак сачували присебност и били спасени из затрпаних возила. Био је то један комби из Руме са осам путника, други комби је био из Црне Горе који се враћао из Пољске, а камион и аутомобили су имали црногорске таблице. – Срећом, на овом можда најопаснијем делу магистралног пута у целом региону, у мрклој ноћи и при снежној олуји, избегнута је велика трагедија. Овде су снежни сметови и преко три метра, а уз снег, обрушавају се и земља и камење. Стигли смо на време, позвали полицију и спасилачке екипе Сектора за ванредне ситуације из Пријепоља, који су помоћу булдожера брзо допрли до завејаних возила – испричао је Амел Курбеговић, учитељ из Гостуна.

Снежна олуја блокирала је целу Србију, а у 29 општина проглашено је ванредно стање. Многи путеви су и даље непроходни, те у чишћењу снега помаже и више од 400 војника. Невреме задаје велике проблеме у снабдевању енергентима, нарочито на површинским коповима у Колубари. Метеоролози су за наредне дане најавили нове падавине.

Млади брачни пар који се из Сибира доселио на Чемерно, у село Бресник код Краљева, такође је завејан. Они се не жале на зиму и хладноћу, иако до пролећа неће моћи да сиђу у град. Храну, дрва и пиће имају. Једина веза са остатком света им је интернет, који функционише. Ниске температуре није поднело неколико коза из њиховог стада, које су се смрзнуле и угинуле. Снежне падавине и ниске температуре стварају велике проблеме на Пештерској висоравни где већ 30 дана влада незапамћена хладноћа.

– На Пештеру и у Полимљу снег и незапамћено невреме потпуно су паралисали живот, а старији и тешко оболели у одсеченим планинским забитима и селима упућују вапаје да им се помогне. Људи у овдашњим локалним самоуправама непрекидно дежурају, а телефони су се усијали од позива за помоћ – каже Муриз Турковић, председник општине Сјеница. Током прошле ноћи на Пештеру је пало још око метар новог снега и све оно што је очишћено са путева у овом крају, јуче је поново било завејано, па се наставља натчовечанска борба са невременом.

Према речима Турковића, на Пештеру је завејано близу четири хиљаде људи у десетак села, која су одсечена од света преко 20 дана. У општини Нова Варош на планини Златар завејано је неколико села, до којих већ данима не могу да допру машине за чишћење снега. И у суседним општинама Пријепоље и Прибој, где је као и у Сјеници и Новој Вароши проглашено ванредно стање, проблем представљају завејана села на Јадовнику и Јабуци код Пријепоља и Јаворју код Прибоја.

Извор Пресс.

affiliate_link

Disclosure: We are a professional review site that receives compensation from the companies whose products we review. We tested and reviewed the web hosting sites ranked here. We are independently owned and the opinions expressed here are our own.

1 reply »