Балкан

Сутра обиљежавање 70 година од усташког покоља


Сутра обиљежавање 70 година од усташког покоља

субота, 04 фебруар 2012 10:22

Служењем литургије и парастосом у бањалучком насељу Дракулића сутра ће бити обиљежено 70 година од усташког покоља над српским становништвом у селима Дракулић, Мотике, Шарговац и у руднику Раковац, који је извршен 7. фебруара 1942. године.

На дан злочина 7. фебруара биће освештан и споменик убијеним ученицима у школи у Шарговцу, гдје је заклано 52 дјеце.

Новинар и публициста из Бањалуке Јован Бабић рекао је да број жртава геноцида у Дракулићу и околним селима никад неће бити егзактно утврђен, али да он сигурно није мањи од 2 300, од чега је 550-оро дјеце, а сви до једног су убијени хладним оружјем.

Он је додао да је геноцид у Дракулићу и околним селима планирао Загреб, јер је покољ починила јединица гарде поглавника Анте Павелића.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је да је овај догађај образац за појашњавање онога шта је геноцид, јер је у њему без икакве селекције убијано комплетно становништво.

Он је навео да је Републичка организација упутила Скупштини града Бањалука приједлог резолуције о осуди овог злочина, како би и тај документ остао као подсјетник геноцида који је у Другом свјетском рату почињен на простору Бањалуке.

Преживјели свједок покоља у Дракулићу Слободан Брковић рекао је да је у једном дану заклано седам чланова његове уже породице, док се он спасио чудом након што га је усташки војник тешко ранио бајонетом.

Брковић је у вријеме геноцида у Дракулићу имао девет година.

Усташе су у раним јутарњим часовима 7. фебруара 1942. године извршиле покољ над српским становништвом у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, а према до сада прикупљеним званичним подацима убијено је најмање 2 300 људи.

Први споменик жртвама овог покоља подигнут је 1965. године, а од 1991. године сваке прве недјеље прије годишњице страдања служи се парастос у насељу Дракулић. (Срна)

 

ФБ профилСавез Светосавских Родољуба:

7. фебруара 1942 је у школи у Шарговцу, зликовачки заклано 52 деце руком свештеника католичке цркве.

Ово су речи наредбодавца овог монструозног злочина Дионизија Јуричевића, усташе и свештеника у Павелићевом и Артуковићевом верском одсеку:
„У овој земљи не може нико да живи осим Хрвата, а ко неће да се покрсти ми знадемо куда ћемо с њим. Данас није грехота убити и мало дијете које смета усташком покрету. Немојте мислити што сам свећеник да не могу узети стројницу у своје руке и таманити све до колијевке, све оно што је против усташке власти и државе.“

Лазар Лукајић, сведок усташког масакра код Бањалуке описује злочине свештеника католичке цркве :

Како су убијени Срби у Петричевцу

За само неколико сати усташе су поклале око 2.500 Срба, од којих око 500 деце. Зверски је заклано 36 чланова породице Ђорђа Стијаковића.
Самостан Петричевац организовао је, припремио и извршио покољ Срба. После геноцида, усташе и фратри су се састали у самостану, и у њему су вече провели у весељу и слављу до зоре.

Папа Јован Павле II. је благословио овај велики злочин?

Римокатолички поглавар папа Јован Павле Други посетио је Републику Српску, где је у фрањевачком самостану Петричевац слузио мису на којој је беатификован (прогласити за свеца) лаика Ивана (Ханса) Мерца. Управо на овом месту догодио се један од најстрашнијих и најмонструознијих злочина у историји човечанства.

За само неколико сати 7. фебруара 1942.године, усташе, предвоћене католичким капеланом фра Томиславом (Вјекославом) Филиповићем, у селима Мотике, Дракулић и Шарговац и руднику Раковац, надомак Бања Луке, зверски су поклале око 2.500 недужних српских цивила, од којих је било 500 деце.

Господин мр Лазар Лукајић (1934) је био сведок незапамћеног масакра.Ово је његова исповест за „Глас јавности“.

Фра Сатана

Фра Филиповић је рођен под именом Мирослав, кад је постао фратар добио је име Томислав, а после покоља, али и каснијих злочина, кад је добио надимак фра Сатана, добио је чин мајора, постао је управник логора Јасеновац и узео је ново име и презиме, Вјекослав Мајсторовић. У време масакра имао је 22
године и најнижи фратарски чин – капелан.

http://www.mail-archive.com/sim@antic.org/msg12578.html

 

2 replies »

  1. Јесу усташе биле србски православни у вери устаници , против турских окупатора али су и српски устаници ( пореклом Срби) који су напустили веру Католичанску-Православну и Светосавску и одбацили је зарад католицизма и Ватикана себе назвали усташе јер су такође устали али против вере , србства и србскијех земаља,против Правослаља ,Светосавља и свега што је порекла православно , србско и светосавско у самом корену како су сами говорили пре 7 деценија „од семена до вере и племена“.
    Ствари се у историји врло често понављају али и имају други смисао иако иста имена и називе неке носе. 😦
    Па тако и устадоше сваки из својих разлога и са својим циљем те по томе и добише име.

    Свиђа ми се