БАРИКАДЕ

Милан Ивановић: Срби са севера Косова имају право на референдум


Милан Ивановић: Срби са севера Косова имају право на референдум

сриједа, 01 фебруар 2012 14:59 Српске Новине

Председник Српског националног већа северног Косова Милан Ивановић, који подржава организовање референдума, за Дојче веле каже да Срби са севера имају право да се изјасне да ли ће остати у оквирима институција државе Србије.

„Нема никакве дилеме да грађани треба да одлуче, али има покушаја да се ова борба за останак унутар уставно-правног система државе Србије припише неким српским екстремима, па и криминалцима“, оценио је Ивановић.

Он зато сматра да ће овај референдум дати најбољи одговор на то да ли народ стоји иза оваквих захтева и ставова или се ради, „као што каже Приштина и као што кажу ментори албанске независности, о једној групи политичких екстремиста који су чак и у вези са организованим криминалом“.

Ивановић мисли и да званични Београд нема разлога да од Срба са севера тражи неодржавање референдума, осим што жели да себи прикупи политичке поене.

„Ми мислимо да се ради само о покушају да се дође до кандидатуре за Европску унију, односно да је њихов основни циљ да преко добијене кандидатуре остану на власти“, сматра Ивановић. (Блиц; Фото: ФоНет)