ДЕШАВА СЕ...

РУСКА ДРЖАВНА НОВИНСКА АГЕНЦИЈА РИА НОВОСТИ О (НЕ)ОЧЕКИВАНОМ ПРОБЛЕМУ СРПСКИХ „РЕФЕРЕНДУМСКИХ ОПШТИНА“ – Десетине хиљада Срба севера Косова остала без струје


Десетине хиљада Срба севера Косова остала без струје

РУСКА ДРЖАВНА НОВИНСКА АГЕНЦИЈА РИА НОВОСТИ О

(НЕ)ОЧЕКИВАНОМ ПРОБЛЕМУ СРПСКИХ „РЕФЕРЕНДУМСКИХ ОПШТИНА“

29.01.2012.

Марко Јакшић


  • Такву ситуацију са електроенергијом имамо практично од момента када су четири општине заказале референдум о непризнавању институција власти самопроглашане државе Косово. Ово сада је, дакле, кажњавање Срба северног Косова који не желе да се повинују влади у Београду која тврди да је референдум непотребан, изјавио руској агенцији Марко Јакшић који је назван једним од лидера косовских Срба

КОСОВСКИ Срби који добијају електроенергију из централне Србије имају велике проблеме у снабдевању струјом, саопштио је РИА Новостима један од лидера косовских Срба Марко Јакшић.

Према његовим речима, проблем са струјом погађа 60-50 хиљада људи који живе у четири општине северног Косова: Косовској Митровици, Звечану, Зубином Потпку и Лепосавићу. Сви ти људи у последње време добијају струју лимитирано и то само до 12 сати на дан, упркос томе што су температуре у региону пале испод нуле.

Јакшић сматра да овај проблем има политички подтекст зато што су васти четири општине – противно жељама официјелног Београда – у децембру 2011. донеле одлуку о одржавању референдума о неповерењу албанским властима Косова.

„Такву ситуацију са електроенергијом имамо практично од момента када су четири општине заказале референдум о непризнавању институција власти самопроглашане државе Косово. Ово сада је, дакле, кажњавање Срба северног Косова који не желе да се повинују влади у Београду која тврди да је референдум непотребан“, изјавио је Јакшић.

Раније су представници српске енергетске компаније, у интервјуима српским медијима, признавали да проблем постоји, али су се жалили на тешке временске услове због којих се догађају кварови на далеководима, а такође – на ванредно велику потрошњу струје, дугове потрошача за струју и тешкоће са формирањем резерви електроенергије.

А становницима северног Косова су препоручили да смање потрошњу и да уредно плаћаају струју. Међутим, Јакшић делимично одбацује таква објашњења.

„Проблем се уопште не може објаснити снегом који је падао последњих дана. Да је проблем у снегу, у том случају струју не бисмо имали уопште, а нама је час дају, час не дају“, каже Јакшић.

Саговорник наше агенције додаје да струје у електромрежи косовских општина има и дуже од 12 сати, али наглашава да је напон тако мали да се струја не може ни за шта користити.

Јакшић указује на жалосни контраст између северног (српског) дела града Косовска Митровица, који је без електроенергије, и јужног (албанског) који струјом – без икаквих прекида – снабдева косовска енергетска компанија.

Јакшић се и у овим тренуцима налази у српској Косовској Митровици у којој ни сада нема струје. Он каже: „Грејемо се на дрва, а струју користимо – кад дође“.

„У највећим проблемима су породице са малом децом“, додаје лидер косовских Срба.

Замољен да објасни – шта могу урадити локалне власти да реше проблем, Јакшић наглашава да су оне практично беспомоћне зато што су испоруке електроенергије у рукама српске националне компаније „Електропривреда Србије“ која, по његовим речима, не поштује своје обавезе.

извор: ФАКТИ

3 replies »