Балкан

Прилужје: Општина Вучитрн тражи изборе на Косову


Прилужје: Општина Вучитрн тражи изборе на Косову

28.01.2012 Извор: КИМ

Потпредседник Општине Вучитрн са измештеним седиштем у Прилужју, Миодраг Столић, изјавио је КИМ радију да подржава одржавање референдум на северу Косова али да би јужно од Ибра требало расписати локалне и покрајинске изборе.

Столић је казао да би требало Вучитрн и околна села представљати као “средње Косово”, као што је то случај са Централним Косовом, Косовским Поморављем, Северним Косовом или Сиринићком Жупом. Он је изјавио да лично подржава одржавање референдума на северу али да би власт у Београду требала да одговори на исто питање.

“Ако смо сигурни да се зна одговор за север Косова, онда морам рећи да нисмо баш сигурни да знамо одговор у Београду. Ми нисмо можда у могућности да спроведемо референдум јужно од Ибра али смо у могућности да спроведемо регуларне и редовне изборе на локалном и покрајинском нивоу”, казао је Столић.

Он је додао да би тако народ изабрао своје легалне и легитимне представнике народа и органе општина. Столић напомиње да је општина Вучитрн и народ у овој општини опстао искључиво захваљујући држави Србији и да га зато плаше најаве о укидању српских институција на КиМ.

“Код нас има велики број радника Електропривреде, здравства, просвете, локалних самоуправа. Осим пар косовских полицајаца сви су на буџету Републике Србије јер имамо и доста пензионера и породица које примају дечији додатак и социјалну помоћ а значајна помоћ из владе Србије стиже и нашем културно уметничком друштву и фудбалском клубу”, нагласио је у изјави за КИМ потпредседник општине Вучитрн Миодраг Столић.

Општина Вучитрн, са измештеним седиштем у Прилужју, једна је од малобројних српских општина на Косову која нема сопствене изворе прихода.