Балкан

„Силос“ био Аушвиц за Србе, затворен на Светог Саву 1996.


„Силос“ био Аушвиц за Србе

27. 01. 2012. Срна
Логор „Силос“ у Тарчину код Сарајева који је затворен 27. јануара 1996. године имао је све елементе концентрационог логора Аушвица, који данас обележава дан свог затварања, казала је бивши заточеник „Силоса“ Радојка Пандуревић.

Церић прави пријем за породице ратних злочинаца
Поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић шаље опасну поруку за Србе и Хрвате тиме што је најавио пријем за породице оптужених за ратне злочине над српским и хрватским заточеницима у сарајевском логору „Силос“, сматрају представници борачких организација из Републике Српске. Председник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић оценио је да Церић на тај начин омаловажава логораше који су претрпели стравичне тортуре у „Силосу“, пише „Глас Српске“.
„Може се очекивати да ће тражити и бојкот институција које су се усудиле судити извршиоцима злочина над Србима. Овакви Церићеви потези воде ‘арапском прољећу’ да би сутра српски и хрватски народ морао напуштати БиХ“, рекао је Дукић.

„У српском стратишту ‘Силос’ била сам 1 339 дана и толико би требало бити написано књига, јер сваки дан је прича за себе. Тадашњи активни полицајци, међу којима су били Рефик Туфо и Енвер Дуповац, 28. маја 1992. године одвели су нас 17 из села Раштелица у Тарчину, где смо живели, на ‘информативни разговор’ који је трајао 1.339 дана“, рекла је Пандуревићева у сведочењу за Срну.

Од момента затварања у „Силосу“, у којем су већ били затворени војници ухапшени у касарни „Жуновница“, Пандуревићева је рекла да су стражари све чинили да је, као присталицу СДС-а, што више понизе.
„Ја сам им била за све крива. Тукли су ме, претили да ће убити и мене и кћерку, чак су ме скинули нагу и исекли одећу да немам шта да обучем, и пуцали на мене, након чега сам пребачена у болницу у Тарчину“, рекла је Пандуревићева.
Она је потврдила да су тадашњи званичници у Влади РБиХ, међу којима су и садашњи посланици у парламенту БиХ, долазили у „Силос“ и били упознати о дешавањима у логору.
„Алија Изетбеговић је два пута био у близини ‘Силоса’. Долазио је хеликоптером, а долазио је и када је била последња офанзива на Хаџиће, када је пружио подршку својој војсци. Значи, сви су знали за „Силос“, тврди Пандуревићева.

О распуштању логора „Силос“ затвореници су сазнали од представника Међународног комитета Црвеног крста. Логор је напустила 26. јануара 1996. године, док су последња 42 затвореника изашла дан касније, чиме су коначно затворена врата овог казамата.