ДЕШАВА СЕ...

НАЈОШТРИЈИ ПРОТЕСТ ВЛАСТИМА НОВОГ САДА


Нови Сад без спомен плоче и после 70 година

24. 01. 2012. 20:06 (Срна)

Меморијално друштво „Рација 1942“ и Друштво за очување сећања на холокауст упутили су данас најоштрији протест градоначелнику Новог Сада Игору Павличићу, што ни после седам деценија од „Новосадске рације“ град нема спомен-плочу на новосадском купалишту „Штранд“ на Дунаву.

Како наводе та друштва, спомен-обиљежје се морало подићи као знак вечног сећања да су на том мјесту мађарски фашисти у јануару 1942. године побили и под лед Дунава бацили више од 4 000 недужних Срба, Јевреја и Рома.

„Врхунска увреда недужних жртава невиђеног фашистичког терора јесте да смо и 23. јануар дочекали без спомен-обележја. Ви и град нисте показали вољу да се, макар и симболично, одужите жртвама највећег злочина у историји града после седам деценија скривања, фалсификовања и манипулација њиховом трагедијом“, наводи се у данашњем саопштењу, које је потписао дирекотор Друштва за очување сећања на холокауст Александар Вељић.

Друштва која баштине очување на сећање на највећи злочин у историји Новог Сада скрећу пажњу Павличићу да су он и градске власти пре неколико дана од Будимпеште доживели велики „шамар“ и претрпели велики цивилизацијски пораз, пошто је 20. јануара у Будимпешти откривена спомен-плоча Министарства правде Мађарске поводом 70 година од злогласне рације.

„Нажалост, само због небриге Вас и Ваших сарадника град још нема спомен-обележја иако се у њему тај невиђени злочин десио“, наводи се у саопштењу.

Ова друштва су још 24. јула упутила молбу градским властима да поставе спомен-плочу да стратиште на „Штранду“ не би остало необиљежено и 70 година после незапамћеног злочина.

На данас популарном новосадком купалишту „Штранд“ припадници мађарске фашистичке окупационе војске су од 20. до 23. јануара 1942. године убили више од 4.000 недужних Срба, Јевреја, као и Рома.

Мађарски фашисти су недужне жртве на „Штранду“ мушкарце, жене, немоћну децу и старце, на температури од минус 30 степени скидали голе, пуцали им у потиљак, а затим бацали под лед Дунава.

1 reply »